Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BUDOWLANE MITY - sondaż "Muratora"

Recommended Posts

Ja usłyszałam, że kominy w projekcie są za wysokie. No i po co wydawać tyle pieniędzy na cegłę klinkierową, skoro niższy komin całkowicie spełni swoją rolę i jeszcze będzie tańszy.- to zdanie wykonawców

A od kominiarza dowiedziałam się, że komin musi być murowany. W projekcie mam kominki wentylacyjne wypuszczone ponad dach w postaci stalowych rur-ocieplonych w przestrzeni strychu wełną. Kominiarz stwierdził, że nie da się tego w żaden sposób zaizolować przy dachówce, a poza tym woda będzie się skraplała (po stalowych rurach). No i mam 3 kominy murowane :-? :-? :-?

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Niedawno usłyszałem, że ogrzewanie podłogowe (nieważne, czy elektryczne, czy wodne) powoduje częste alergie, ponieważ "...podłogówka ogrzewa pomieszczenia KONWEKCYJNIE, przez co kurz i inne roztocza unoszą się w górę i to się wdycha..." :o :o :o Najbardziej rozwaliło mnie to: konwekcyjne ogrzewanie i "kurz i inne roztocza". Powyższe stwierdzenie usłyszałem w sklepie wod-kan-gaz od sprzedawcy systemów ogrzewania podłogowego!!! :o :lol: :roll:

Gość Kero
"...podłogówka ogrzewa pomieszczenia KONWEKCYJNIE, przez co kurz i inne roztocza unoszą się w górę i to się wdycha..."

Ja się z taką tezą zgadzam z tym tylko, że dotyczy ona wyłącznie brudasów i nierobów, którzy nawet własnego domu nie sprzątają.

Mniejsza o "kowekcyjnosć":-)

Podłogówka niskotemperaturowa nie powoduje cyrkulacji kurzu! Bardziej kaloryfery - wystarczy spojrzeć na firanki i ściany nad nimi. Podejrzenia o zły wpływ na krążenie wywodzą się z obaw o przegrzewanie nóg, jednak podłogówka wodna nie ma tak wysokiej temperatury, aby to miało jakiś wpływ. Natomiast chłód od podłogi i przegrzewanie okolic głowy nie są korzystne dla zdrowia. Od klaoryferów odczuwa się przy bliskim przebywaniu nieprzyjem,ne suche ciepło, natomiast odpowiednio wyregulowana podłogówka daje poczucie ogólnego ciepła "znikąd".

Inne mity - to "promieniotwórczość" betonu komórkowego oraz to,że rozkruszy się w pył po 60 latach.

Czytam też obawy przed bakteriami i roztoczami z rur odkurzacza centralnego (co niby miało tam by przeżyć w tym huraganie suchego powietrza i na hipergladkiej powierzchni plastikowych rur?). Ciekawe, że nikt w obawie przed (prawdziwym!) świństwem z rur kanalizacyjnych nie rezygnuje z WC w domu na korzyść wychodka w ogrodzie.

Czytam też obawy przed bakteriami i roztoczami z rur odkurzacza centralnego (co niby miało tam by przeżyć w tym huraganie suchego powietrza i na hipergladkiej powierzchni plastikowych rur?). Ciekawe, że nikt w obawie przed (prawdziwym!) świństwem z rur kanalizacyjnych nie rezygnuje z WC w domu na korzyść wychodka w ogrodzie.

Dobre :D :D :D :D muszę to zapamiętać....z tym WC oczywiście :D :D :D :D .

... Problem jest taki,że na bazie wody z czasem...po prostu się rozpuszczają i "znikają". Lepiki na bazie rozpuszczalników są znacznie lepsze i trwalsze ...

mam podobne zdanie co Geno

dyspersje asfaltowo - wodne (typu dysperbit, gum - bit itp.) sa produkowane na bazie wody i woda je rozpuszcza ...

IMHO - o wiele lepsze sa izolacje na bazie rozpuszczalników ...

A Panowie co - w tym wątku mity produkują?. Beton też jest "na bazie wody" i nie znika! A lakiery wodorozcieńczalne? A wodorozcieńczalne farby do stosowania na zewnątrz?

... Problem jest taki,że na bazie wody z czasem...po prostu się rozpuszczają i "znikają". Lepiki na bazie rozpuszczalników są znacznie lepsze i trwalsze ...

mam podobne zdanie co Geno

dyspersje asfaltowo - wodne (typu dysperbit, gum - bit itp.) sa produkowane na bazie wody i woda je rozpuszcza ...

IMHO - o wiele lepsze sa izolacje na bazie rozpuszczalników ...

A Panowie co - w tym wątku mity produkują?. Beton też jest "na bazie wody" i nie znika! A lakiery wodorozcieńczalne? A wodorozcieńczalne farby do stosowania na zewnątrz?

Misu poczytaj o korozji betonu..beton z czasem "znika".

Misu Uszatku, wyciagasz pochopne wnioski

mam propozycje - zrób u siebie doswiadczenia:

z lakierem wodorozcieńczalnym

z farbami wodorozcieńczalnymi

prównaj po jakims czasie z "normalnymi" na bazie rozpuszczalników i utwardzaczy i opisz wyniki ...

z dysperbitem czy bit - gumem wystawionym na działanie warunków atmosferycznych, promieni słonecznych wiem co sie dzieje - po paru latach ...

z zycia ... nie z ulotek ... :)

Misu poczytaj o korozji betonu..beton z czasem "znika".

Czy wobec tego proponujesz beton "rozpuszczalnikowy"?

z dysperbitem czy bit - gumem wystawionym na działanie warunków atmosferycznych, promieni słonecznych wiem co sie dzieje - po paru latach ...

Nie wystawiać - stosować zgodnie z instrukcją. Tak jak każdą substancję i materiał budowlany.

Gość Kero

Szanowny Mis Uszatek napisał:

"A Panowie co - w tym wątku mity produkują?. Beton też jest "na bazie wody" i nie znika! A lakiery wodorozcieńczalne? A wodorozcieńczalne farby do stosowania na zewnątrz?"

Pozwolę sobie nie zgodzić absolutnie z tym co wyżej niemniej nie zamierzam tworzyć żadnych mitów ale!

Porównywyanie lakierów i farb wodorozcieńczlnych z dysperbitem wodorozcieńczlnym jest demagogią.

Dysperbit stosuje się w zgoła innych warunkach niż farby i lakiery. Użycie go do izolacji hundamentów oznacza, że stosujemy go na sto czy więcej lat. Wyobraża sobie Mis farby czy lakiery po stu latach? Ja nie.

Ponadto dysperbit nałożony na fundament skazany jest niemal na nieustanne przebywanie w podwyższonej wilgotności czego o farbach powiedzieć nie można - także tych zewnętrznych.

Ja nie wiem czy dysperbit na bazie wody jest byle jaki czy nie ale teoria Mis Uszatka nie rozwiewa absolutnie takze moich wątpliwości.

Geno jak zwykle poważny.

Moja linia jest taka: informacja taka że komuś, gdzieś, jakiś dysperbit za trzy grosze "zniknął", kładziony nie wiadomo w jakich warunkach i nie wiadomo jaką warstwą, jast mało wiarygodna i nie może służyć do rzetelnej oceny chemii budowlanej. Ja to nazywam mitem. I to wszystko - reszta (o tych lakierach), to tylko zabawa na argumentację. Bo co jest wart argument, że "na bazie wody, to woda rozpuści"?

Geno jak zwykle poważny.

Moja linia jest taka: informacja taka że komuś, gdzieś, jakiś dysperbit za trzy grosze "zniknął", kładziony nie wiadomo w jakich warunkach i nie wiadomo jaką warstwą, jast mało wiarygodna i nie może służyć do rzetelnej oceny chemii budowlanej. Ja to nazywam mitem. I to wszystko - reszta (o tych lakierach), to tylko zabawa na argumentację. Bo co jest wart argument, że "na bazie wody, to woda rozpuści"?

W takim razie terz coś z zupełnie innej beczki...

Codziennie widuję odkryty od jakichś 7 lat fundament ,który ma lat około 40 , nie wiem jak bardzo się przykładano wtedy to smarowania lepikiem, natomiast wiem,że tenże lepik nadal na nim "widnieje" w całkiem znośnym stanie pomimo upałów, śniegu,wody i mrozu :wink: - z dysperbitem to się nie uda - dlatego napisałem wyżej, cytuję siebie "Jesli stosować "lepiki" na bazie wody to bezwzględnie w ilościach wskazywanych przez producenta , z reguły od 1,5 kg do 2,5 kg/m2 , inaczej nie zda się to na wiele. "

Nie wystawiać - stosować zgodnie z instrukcją. Tak jak każdą substancję i materiał budowlany.

jak to sobie wyobrażasz "nie wystawiac"?

czesc ściany fundamentowej z reguły wystaje nad ziemie ...

dyspersja posmarowana zarówno na podbeton posadzki jak na sciane fundamentowa wystajacą ponad teren - po kilku latach znikneła ...

na tej podstawie wnioskuje ze ulega biodegradacji (w tempie szybszym czy wolniejszym to kwestia warunków w jakich sie znajduje)

a lepiki na bazie rozpuszczalników - tak jak napisał Geno - 40 - 50 lat, zarówno pod jak i nad ziemia widziałem nieuszkodzone ...

Według standardów z lat 50-tych, lepik był zarówno materiałem izolacyjnym, jak i dekoracyjnym. Obecnie podejście jest nieco inne. Papy pokrywa sie posypką, cokoły fundamentowe - obkłada różnymi materiałami. Bitumy nie lubią UV - nie wiem po co zmuszać je do pracy w niekomfortowych warunkach, skoro komunizm już minął.