Bajbi 03.01.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam. Czy ktoś ma doświadczenia z kotłami zgazowującymi drewno? Na przykład Viessmann'a? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.01.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Ja mam doświadczenie z Fex-em Plus z Polskiego FerrumMoże taki być ?? Pytaj - postaram sie odpowiedzieć Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbi 04.01.2007 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Hej. Interesuje mnie wszystko, bo jestem na etapie wyboru sposobu ogrzewania. Przede wszystkim: 1. jak często musisz uzupełniać kocioł? 2. Ile kosztuje Cię opał - w sezonie letnim i zimowym? (jaką masz kubaturę i czy używasz kotła do ogrzewania domu i ciepłej wody, czy tylko do ogrzewania?) 3. Czy ilośc popiołu jest rzeczywiście minimalna (czytałem, że kotły zgazowujące "produkują" niewielkie ilości popopiołu)? To na razie tyle. . Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 04.01.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 WitamNa dwa Twoje pierwsze pytania nie można udzielić prawdziwej, uczciwej odpowiedzi. Ja mogę napisać, że faktycznie kociołki dolnego spalania są znacznie bardziej oszczędne i jedyne możliwe do regulacji.Popiołu jest mało. Sam mam FEXa i jestem bardzo zadowolony. Pali wszystko - nie musisz się martwić, że nie masz suchego drewna. Po prostu palisz węglem, a drewno suszysz na przyszły sezon. Jak poczytasz forum, to często zobaczysz rozpacz ludzi skazanych na jeden rodzaj opału - zaczyna się zima a drewno mokre i kocioł nie chce osiągnąć temperatury. Co robić?Moim zdaniem kupić FEXa z powodów jak wyżej.Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.01.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Zgadzam się jak najbardziej z Heńkiem Trudno szacowac ile spalis zopału - gdyż jeden woli 21 C a drugi 18C a jeszcze inny 23C i nadal mu zimno. Uogólniajac Fex którego posiadam - pali wszystko. Osiąga b. dobrą stąłopalnośc na węglu komora starcza ponoć nawet na 36 h (jeszcze nie zasypałem go na maxa węglem) nie mam takiej potrzeby. Załadunek komory u mnie w 30 drewnem 1 rocznym sezonowanym owocowym i tem na zasilaniu 70C wystarcza na 4-6h w zależności od wiatru. Chałupę mam z lat 60-70 nieocieploną. Popiołu minimum ile może być - a wysypac możesz go na trawnik jako nawóz. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 05.01.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Witam, w profilu piszesz, ze jestes tlumaczem. W necie jest bardzo duzo na temat interesujacej cie problematyki w obcych jezykach: ang. badz. niem. Sam z tego korzystalem budujac pierwsza instl. instalacje , kiedy w Polsce nikt o tym nie pisal. Milej lektury. Pozdr Zbyniu Hej. Interesuje mnie wszystko, bo jestem na etapie wyboru sposobu ogrzewania. Przede wszystkim: 1. jak często musisz uzupełniać kocioł? 2. Ile kosztuje Cię opał - w sezonie letnim i zimowym? (jaką masz kubaturę i czy używasz kotła do ogrzewania domu i ciepłej wody, czy tylko do ogrzewania?) 3. Czy ilośc popiołu jest rzeczywiście minimalna (czytałem, że kotły zgazowujące "produkują" niewielkie ilości popopiołu)? To na razie tyle. . Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbi 05.01.2007 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Napiszcie jeszcze, gdzie kupujecie drewno (tartaki? składy opałowe? leśniczy?), za ile i jakie się Wam najlepiej sprawdza.Hej Zbyniu, Dziękuję za podpowiedź. A masz może jakieś sprawdzone linki?Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbi 05.01.2007 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 I jeszcze jedno. Ile kosztowały Wasze Fex'y wraz z instalacją? Na stronie Ferrum nie znalazłem cennika. Pozdrawiam jeszcze raz.Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 05.01.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 I jeszcze jedno. Ile kosztowały Wasze Fex'y wraz z instalacją? Na stronie Ferrum nie znalazłem cennika. Pozdrawiam jeszcze raz. Marcin Napisz do mnie maila opisując szczerze i sumiennie komin oraz chałupe- przygotuję Ci ofertę. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 05.01.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 No i po raz kolejny okazuje sie ze forum prowadzone jest w sposob fachowo-handlowy Pozdr Zbyniiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertys 05.01.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Nie wiem czy ceny aktualne. http://www.galeria-biznesu.pl/?firma=7242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbi 05.01.2007 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 I jeszcze jedno. Ile kosztowały Wasze Fex'y wraz z instalacją? Na stronie Ferrum nie znalazłem cennika. Pozdrawiam jeszcze raz. Marcin Napisz do mnie maila opisując szczerze i sumiennie komin oraz chałupe- przygotuję Ci ofertę. Sebo8877 Hej, nie ma sprawy, tylko czy masz przedstawicielstwo na Pomorzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts