Krzysiek_Wilkszyn 03.01.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Mam wielką prośbę o podpowiedź ile może kosztować robocizna do stanu surowego otwartego z dachem dla projektu:http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=208Jedyna zmiana względem projektu oryginalnego to zastąpienie stropu akermana stropem terriva.Może przyda się kilka danych:- powierzchnia stropu 122,4 m2- powierzchnia dachu 205,8 m2- łączna powierzchnia ścian zew i wew to ok 200 m2Dodam jeszcze, że ten uroczy projekt przewiduje wieniec na ścianach fundamentowych i wieniec na ścianach kolankowych pod murłatę. Ściany fundamentowe chciałbym ocieplić styropianem 10cm.Dodam jeszcze tylko, że chodzi o budowę pod Wrocławiem.Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Czekają mnie za kilka dni rozmowy z kilkoma ekipami, więc wszelka pomoc będzie bezcenna:)Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob Budowniczy 2 03.01.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Taki dom można postawić za 90 000 ale można za200 000 to zależy czy masz dwie lewe ręce do roboty czy też chce ci sie zapiepszać po robocie i w czasie urlopu na budowie.Zależy też czy masz jakieś pojęcie o budowaniu bo jęsli nie to nie zaoszczędzisz za dużo,a fachowcy biorą ciężką kase.Możesz też postawić ściany jednowarstwowe i nie ocieplać bo takich nie musisz ocieplać wydasz na dzien dobry więcej ale wykończenie ich już cie tyle nie szarpnie bo zaoszczędzisz na styropianie kleju itp.Dachówka tęż będzie za 60 zł za m2 ale możesz kupić za 20zł m2,i moim zdaniem tu też można zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 03.01.2007 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Taki dom można postawić za 90 000 ale można za200 000 to zależy czy masz dwie lewe ręce do roboty czy też chce ci sie zapiepszać po robocie i w czasie urlopu na budowie.Zależy też czy masz jakieś pojęcie o budowaniu bo jęsli nie to nie zaoszczędzisz za dużo,a fachowcy biorą ciężką kase.Możesz też postawić ściany jednowarstwowe i nie ocieplać bo takich nie musisz ocieplać wydasz na dzien dobry więcej ale wykończenie ich już cie tyle nie szarpnie bo zaoszczędzisz na styropianie kleju itp.Dachówka tęż będzie za 60 zł za m2 ale możesz kupić za 20zł m2,i moim zdaniem tu też można zaoszczędzić Wielkie dzięki Bob. Pytałem raczej o koszty robocizny. Nie dam rady poświęcić pracy dla budowy domu więc temat ten w całości zamierzam powierzyć wynajętej ekipie. Pytanie tylko o jakich kwotach mogę z nimi rozmawiać - za dwa dni dostanę kilka ofert na stan surowy otwarty z dachem i nawet nie wiem jaką kwotę można uzać za korzystną a co będzie przegięciem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob Budowniczy 2 03.01.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 W Miejscowości w której mieszkam podobny dom ekipa górali liczyła sobie 35000 zł za stan surowy zamkniety .Ekipa miejscowa 45 000.Mowa oczywiście tylko o robociżnie.Ale to było w tamtym roku w tym raczej taniej nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 03.01.2007 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 W zasadzie to jedną ofertę już mam. Jest na prawie 52 tys. Bez wstawiania okien i drzwi i jakichkolwiek tynków. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob Budowniczy 2 03.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Moge ci jeszcze podać aktualny cennik za pokrycie dachu.Wieżba 10 -18 m2.Dekarz-30 -35 m2 krycie dachówką + rynny+obróbki kominów i okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob Budowniczy 2 03.01.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Za cały dach nie powinni ci wziąśc więcej niż 10 -12 tyś .Ekipa murarzy bierze średnio 25 zł za m2 ścian.Więc policz sobie ile masz m2 dolicz do tego podciagi nadporoża kominy ,ułożenie stropu(za teriwe powinni mniej policzyć)+ napoczątek wykopanie i zalanie ław i bedziesz miał obraz .Za ławy jakieś 3000zł komin 50 zł mb.Nadporoża możesz kupić gotowe ale są drogie natomiast za robotę ci nie wezmą dużo .Na pierwszy rzut oka wydaje mi się że piendziesiąt pare tyś to jednak za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 03.01.2007 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Za cały dach nie powinni ci wziąśc więcej niż 10 -12 tyś .Ekipa murarzy bierze średnio 25 zł za m2 ścian.Więc policz sobie ile masz m2 dolicz do tego podciagi nadporoża kominy ,ułożenie stropu(za teriwe powinni mniej policzyć)+ napoczątek wykopanie i zalanie ław i bedziesz miał obraz .Za ławy jakieś 3000zł komin 50 zł mb.Nadporoża możesz kupić gotowe ale są drogie natomiast za robotę ci nie wezmą dużo .Na pierwszy rzut oka wydaje mi się że piendziesiąt pare tyś to jednak za dużo Dzięki za info. Teraz już wiem, że ta wycena to raczej przegięcie - wynika z niej, że za m2 ścian biorą 40 zł(?!), a pozycja 'kopanie, zbrojenie i wylanie ław fundamentowych to 6300 zł... Ciekaw jestem jeszcze ile powinno kosztować wykonanie stropu terriva bo z oferty wychodzi mi cena 40 zł za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 03.01.2007 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Jeszcze kilka pytań Ile mogą kosztować: - schody betonowe, - płyta balkonu, - zasypanie środka budynku piaskiem i zagęszczenie (wychodzi mniej więcej 77 m3 piasku, czyli coś około 170 ton) - wykonanie dwóch wieńców, o których mowa na początku wątku - usunięcie humusu (z przewiezieniem) Wiem, że zadaję dużo pytań, ale podobno kto pyta nie błądzi A tak na poważnie to z góry dziękuję za każdą pomoc. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob Budowniczy 2 03.01.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Koparka to 50 zł Białoruśka 100 Fadroma za godz.Górny wieniec ścian fundamentowych to możesz sobie darować chyba że budujesz na szkodach górniczych w przeciwnym razie szkoda stali betonu i roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 04.01.2007 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Dzięki Bob, zaczyna mi się powoli rozjaśniać Może jeszcze ktoś spróbowałby wycenić pozostałe elementy? Bezcenną wiedzą trzeba się dzielić A czytając forum widzę, że Wy jej macie prawie nadmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.01.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Koparka to 50 zł Białoruśka 100 Fadroma za godz.Górny wieniec ścian fundamentowych to możesz sobie darować chyba że budujesz na szkodach górniczych w przeciwnym razie szkoda stali betonu i roboty zasami można sobie darować a czasami nie... http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=89454 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 04.01.2007 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Będę budował na dosyć skośnej działce (około 1,5 metra różnicy) na dosyć mozno gliniastym gruncie. Podejrzewam, że ze ten wieniec jest tak na wszelki wypadek, żeby to się nie 'rozjechało' Ponawiam jednak pytanie o ceny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 04.01.2007 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Jestem zdesperowany i muszę podbić temat. Liczę na Waszą wiedzę i dobre serce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 04.01.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Chyba masz jakiś kosztorys? Nikt Ci za darmo nie zrobi pełnego kosztorysu, tutaj możesz liczyć tylko na pewne podpowiedzi, własne doświadczenia forumowiczów, i dobrą wolę wykonawców. Prawda jest taka, iż cena zależy głównie od tego ile Ty jesteś skłonny zapłacić, a za ile są skłonni zrobić Twoi wykonawcy. I tu nasze rady nic nie pomogą, to w końcowym efekcie Ty płacisz, a oni wykonują, a nie nikt z nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 13.01.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 mój domek bez podpiwniczenia czyli 140m2+ doklejony garaż z kotłownią 9x5, robocizna za stan surowy zamknięty z dachówką na przełomie 2004/2005 kosztowała około 22 tys zł. Wiem niestety,że można było taniej ale ekipy należało szukać dużo wcześniej a nie na zapalenie płuc. Nie ma się co czarować najdroższe były materiały. Co do ekip bywa różnie, też trzeba kombinować, chyba że się ma harmonię pieniędzy i tu nie ma żadnej gwarancji, że firma zrobi dobrze. Szkoda, że nie szukaliście ekipy wczesną jesienią wtedy łatwiej i jest w czym wybierać. teraz jest trudniej. W naszym przypadku odonśnie robocizny mieliśmy różne propozycje, było również drogo(70 tys) skończyło się dość szczęśliwie cenowo, chociaż problemów było sporo z wyrzucaniem niedouczonych, bezczelnych fachowców. Nie lekceważcie budowy oddając ją bez kontroli w ręce nie sprawdzonych ludzi. Jeżeli nie chcesz się sam angażować w rozwiązywanie problemów budowlanych to konieczny jest z polecenia PRAWDZIWY inspektor nadzoru, nie papierowy. Ja takiego nie miałem, tylko w wyjątkowych przypadkach wzywałem szwagra aż znad Bałtyku ponieważ po doświadczeniach z architektem i fachowcami nie miałem zaufania do nikogo w okolicy.Sam zająłem się budową i nie powiem, sam rozwiązałem kilka problemów. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gelo32 13.01.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam.W tamtym roku kolega budował dom w okolicach Smolca i za samą robociznę zapłacił 36 tys.wielkość domu podobna do twojego.Nic go nie ineresowało,wszystkie materiały załatwiali sami po konsultacji z nim, był z ekipy bardzo zadowolony.Teraz ta sama ekipa w tym roku wycenia swoją robotę (taki sam projekt)na 60 tys. z dachem i mają już na ten rok komplet.Ceny w tym roku pójdą bardzo w górę i nie tylko materiałów ale i robocizny.Może poprzyjeżdżają w końcu z Angli fachowcy to ceny pospadają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURAN1719501459 30.01.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam!Bardzo się Cieszę, że Ktoś jeszcze ,,poznał się" na urodzie APS161.Ja buduję odbicie lustrzane, bez udziwnień - jedynie kotłownia wydłużona o 1m (tym samym powiększony strych i powierzchnia dachu). Moja wycena (firmy na którą się zdecydowałem): 40 tys. za stan surowy otwarty: roboty ziemne, izolacja, ,,murarka" z więźbą, poszyciem dachu (folia, dachówka, obróbka blacharska, rynny) oraz cały ,,zestaw" sprzętu. Extra (jeśli to jest extra) utargowałem w tej cenie taras, schody wewnętrzne oraz wykop pod szambo betonowe wraz z jego montażem (w zależności od oferty dostawcy). Mam wątpliwości (z tego powodu to ,,nocne czuwanie z Muratorem").Inne oferty były zbliżone: min. za wspomniany stan rzeczy 36 tys. plus cała menażeria sprzętu i jakaś pakamera. Pozdrawiam i życzę powodzenia w zmaganiach z APS161. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURAN1719501459 30.01.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Oczywiście z tym targowaniem miałem na myśli schody zewnętrzne (wewnętrzne to tzw. ,,murarka") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 31.01.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 ASP 101 częściowo podpiwniczony w 2006 stan sur.otwarty 40 tys robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts