Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego jesteście najbardziej zadowoleni po urządzeniu domu

duduś

Recommended Posts

qqlio suuuuper! Jest czym oddychać. Drogo Cię kosztuje ogrzewanie? Pzdr.

Dzieki, dzieki.

Ogrzewanie nadmuchowe - przy kubaturze 500-600m3 ogrzewanych pomieszczen, ceramika 30cm + styro 10 cm (dzien/noc 22/21 st) za sezon wyjdzie mnie pod 4000zl (gaz ziemny). No ale zima nie rozpieszczala i jest to I sezon grzewczy po dosc poznym wykanczaniu (osuszanie budynku itd). Jest tez pare rzeczy do docieplenia (strop), wiec mam nadzieje, ze nastepne lata natchna wiekszym optymizmem. No i mozna kiedys wreszcie uruchomic komnek...

Pzdr

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na plus:

*w kuchni-

- dwukomorowy zlew narożny taki: http://sklep.kati-kati.pl/galerie/f/franke-admiral-adg-621-e_19239.jpg tylko jasny,

-wysoki kran z wyciaganą wylewką,

- wysuwany dwukomorowy śmietnik między zlewem a zmywarką,

- szuflady "blum" bezpośrednio przy zmywarce ( przekładanie naczyń nie stanowi problemu),

- nieduży stół z krzesłami- na małąporanną kawę i śniadanie,

- podłogówka w pomieszeniach gdzie na podlogach są płytki,

- duuuzy miejsca na blacie pod oknem do przygotowywania posiłków,

*w salonie- kominek z DGP na cały dom,

słazienka;

- bidet- ma wiele przeznaczeń :)

- brzysznic bez brodzika,

- mała narożna wanna 95x145- łatwa w utzrymaniu czystośći a i tak myją sie w niej głównie dzieci,

- duża umywalka na blacie z płytek,

*w sypialni

- ściemniacz (nie polecam z pokrętłem)

*garderoba przy sypialni

*spiżarnia pod schodami

*pralnia, do której wchodzi się z łazienki, a kosz na brudną bieliznę znajduje się tuż za drzwiami :lol:

*jednostanowiskowy, ale poszerzony o 1m garaż,

*kotłownia, w której mieści się dość duży zapas węgla,

*piec od miejscowego poducenta,

* podniesiona o jeden pustak ściana kolankowa,

*rolety zewnętrzne

* duży zadaszony taras, ale z uroków będę korzystała dopiero za kilka miesięcy.

[/img]

• 9 months później...

Widzę, że bardziej obszerny jest wątek "z czego nie jesteście zadowoleni. ;)

Dopiero zaczynam przygodę z urządzaniem wnętrz, w związku z tym jestem w wielu kwestiach kompletną ignoratką. :oops:

Proszę Was, wytłumaczcie mi, co to są za cuda?

- wysuwany dwukomorowy śmietnik między zlewem a zmywarką,

- szuflady "blum" bezpośrednio przy zmywarce

Czy ten śmietnik wymaga osobnej szafki?

Ja jestem najbardziej zadowolona z tego, ze mamy piwnicę pod całym domem. Jest tam naprawdę mnóstwo miejsca. Mam tam duzą pralnię z łazienką, jest pokój gier i zabaw męża, pomieszczenie na trzymanie gratów, spiżarnia, garaż i kotłownia. Rzeczy, których na bieżąco nie potrzebuję nie muszę upychać na poziomie mieszkalnym.

Taki dom kupiliśmy, więc piwnica nie jest naszą zasługą. Nie wiem, czy gdybyśmy budowali od zera, to zdecydowalibyśmy się na piwnicę - taka teraz moda, ze mało kto ją buduje. A jednak to świetny "wynalazek" :)

Ja jestem najbardziej zadowolona z tego, ze mamy piwnicę pod całym domem. Jest tam naprawdę mnóstwo miejsca. Mam tam duzą pralnię z łazienką, jest pokój gier i zabaw męża, pomieszczenie na trzymanie gratów, spiżarnia, garaż i kotłownia. Rzeczy, których na bieżąco nie potrzebuję nie muszę upychać na poziomie mieszkalnym.

Taki dom kupiliśmy, więc piwnica nie jest naszą zasługą. Nie wiem, czy gdybyśmy budowali od zera, to zdecydowalibyśmy się na piwnicę - taka teraz moda, ze mało kto ją buduje. A jednak to świetny "wynalazek" :)

Niekoniecznie kwestia mody, ale często możliwości finansowych i również warunków terenowych.

Bardzo mnie zaintrygował ten pokój :eek:

Czy możesz coś więcej o tym?

Widzę, że bardziej obszerny jest wątek "z czego nie jesteście zadowoleni. ;)

Dopiero zaczynam przygodę z urządzaniem wnętrz, w związku z tym jestem w wielu kwestiach kompletną ignoratką. :oops:

Proszę Was, wytłumaczcie mi, co to są za cuda?

Czy ten śmietnik wymaga osobnej szafki?

Taki smietnik wymaga osobnej szafki i można go zastosowac na trzy sposoby: może wysuwac się tak jak szuflada po pociągnięciu za front mebla, front może sie otwierać jak drzwiczki na bok wi pociągać za sobą kosz, lub po otwarciu drzwiczek kosz może być wyciągnięty osobno (tu montaż czegoś w rodzaju wyciąganej półki). Takie kosze ma w swojej ofercie: Peka, Rejs, Kessebohmer oraz producenci zlewozmywaków: Franke, Teka.

Co do zainstalowania Bluma obok zmywarki, to piszący miał zapewne na myśli, że w szafce obok zmywarki ma szuflady przeznaczone do przechowywania naczyń, a Blum to producent m.in. prowadnic do szuflad wytrzymujących większe obciążenia (np.talerzy, czy garnków).

cudnie tak czytać, z czego się cieszycie! ja też się cieszę i to ze wszystkiego! począwszy od działki, miejsca, skończywszy na domku, chociaż jeszcze nie jest skończony to ze wszystkiego jestem dumna, bo wszystko wymyślaliśmy sami, dobieraliśmy i nie raz coś poprawialiśmy po ekipach... a wszystko ciężką pracą zdobyte, i z tego też się cieszę... ze żmudnej pracy w ogródku - kopania straszliwego ugoru, żeby póżniej zbierać z tego kawałka ziemi kwiaty i warzywka... przemarznięcia na kość, kiedy coś robiliśmy sami, a jeszcze nie było ogrzewania... przemoczenia od deszczu, kiedy trzeba było coś dokończyć, a akurat się chmura urwała... to jest własnie najpiękniejsze!

- z działki, jest 6km od ścisłego centrum i ma 1400m:)

- z rozkładu pomieszczeń, robiliśmy projekt indywidualny i to był dobry pomysł,

- z dwóch łazienkek,

- z garderoby z oknem,

-ze spiżarki pod schodami,

- z dużego tarasu na który wchodzi się zarówno z salonu jak i z kuchni,

- z kuchni otwartej na salon,

-z osobnej pralni znajdującej sie obok sypialni,

- z tego że juz przy robieniu projektu przewidziałam miejsce na legowisko psa,

- z kominka z płaszczem wodnym,

- z garażu w bryle z którego przechodzi się do domu mijając po drodze spiżarkę, jak kupujemy coś zgrzewkami to nie musimy daleko nosić.

Popełnilismy sporo błędów. Dlatego niewiele będzie tego, co napiszę.... spiżarka przy kuchni i przejscie przez nią do garażu (super mi sie rozladowywuje zakupy). Podlogowka na calym dole, z wyjątkiem sypialni (dom parterowy). Jednokolorowe płytki na calym dole (wizualnie powiększają wnętrze malego domu). Łazienka z oknem. Jasne meble w sypialniach (sosna, bielony dąb). I hit... dębowa mozaika parkietowa w sypialniach. Byla tania, dosc ladnie wygląda i kompletnie nie widac kurzu.

A wogole to podziwiam tych, ktorzy budując pierwszy dom o wszystkim pomysleli.

Popełnilismy sporo błędów. Dlatego niewiele będzie tego, co napiszę.... spiżarka przy kuchni i przejscie przez nią do garażu (super mi sie rozladowywuje zakupy). Podlogowka na calym dole, z wyjątkiem sypialni (dom parterowy). Jednokolorowe płytki na calym dole (wizualnie powiększają wnętrze malego domu). Łazienka z oknem. Jasne meble w sypialniach (sosna, bielony dąb). I hit... dębowa mozaika parkietowa w sypialniach. Byla tania, dosc ladnie wygląda i kompletnie nie widac kurzu.

A wogole to podziwiam tych, ktorzy budując pierwszy dom o wszystkim pomysleli.

Nie sadze, zeby ktokolwiek pomyslal o wszystkim (chyba ze mial architekta za 20+ kpln).

Tylko nie mozna zyc umartwiajac sie bledami, wiec kazdy ma sklonnosc, zeby podkreslac te plusy dodatnie :-)

Ja np juz bym nie budowal domu z poddaszem uzytkowym - widze, ze za zaniedbywalnie wieksza kase mozna miec pelne pietro i o niebo wieksze mozliwosci we wnetrzu. No ale to inny watek.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

My na razie na surowo na etapie parteru, ale wiem, co powtórzę z mieszkania.

Na ścianie w kuchni mamy kafle, które połozone zostały przed tynkowaniem ścian. Spowodowało to, że ściana jest gładka, bez "półeczki" o grubościa kafla na kurz. Te ściany służą 5 lat w kuchni i są naprawdę czyste.

Podczas budowy i wykanczania domu nie obylo sie bez bledow, ale z wiekszosci rozwiazan jestesmy zadowoleni.

Najbardziej trafione decyzje to:

1) projekt indywidualny,

2) piwnica - pisalem o tym tutaj,

3) hol bedacy centrum komunikacyjnym domu,

4) przestronny wiatrolap,

5) wentylacja mechaniczna z wydajnym GWC zapewniajaca komfort klimatyczny niezaleznie od pory roku,

6) ogrzewanie podlogowe w czesci dziennej,

7) duze przeszklenia + rolety zewnetrzne sterowane elektrycznie,

8 ) kominek usytuowany posrodku czesci dziennej - bez systemu DGP cala czesc dzienna jest dogrzewana w miare rownomiernie wykorzystujac zjawisko promieniowania ciepla.

Pozdrawiam

co mogę polecić z czystym sumieniem...?

kuchnię połączoną z salonem niską ladą,

blat roboczy kuchenny z widokiem na ogród,

kamienny blat (nie trzeba żadnej stolnicy ani talerzy przy przygotowywaniu ciasta, mielonego, kotletów, kanapek itp, wszystko wszystko robię bezpośrednio na nim.. ciasto się nie przykleja, ładnie odchodzi, nie trzeba nawet mąki..),

spiżarnię obok kuchni,

oświetlenie ledowe,

garaż w bryle,

wyjście na ogród, a nawet dwa z jadalni i salonu,

schody drewniane, nie kręcona,a jednak dwubiegunowe (początkowo byłam przeciwna),

działkę w pobliżu lasu

Ja w ogóle jestem zadowolona z tego ,że mamy własny dom,bardzo jasny ,przestronny ,a w szczególności

-ze spiżarni przy kuchni

-ogrzewania podłogowego

-ogrzewania pompą ciepła

-dużych ,przestronnych jasnych pomieszczeń ,nawet tych na poddaszu

-płyty pięciopalnikowej

-kostkarki w lodówce

-wysokiego carga w kuchni

-z tego ,że zrobiłam antresolę w holu ,co bardzo duże wrażenie wywiera po wejściu do domu

- z garderób przy pokojach dzieci

Dorota21 - bardzo dziękuję za odpowiedź! :)

Tosia - mój mąż chce schody kręcone, a ja wolałabym dwubiegunowe.

Jak masz je łamane? (czy jak to nazwać)

Viga jak wybieraliśmy schody to najpierw trafiliśmy do takiego stlarza, który zachwycił mnie schodami kręconymi... i takie chciałam, bo piękne i mało miejsca na klatce zajmują, więcej przestrzeni jest, a że mieliśmy dużo miejsca to nawet nie miały być wąskie, ja byłam "kupiona" i nawet się napaliłam początkowo, ale (i bardzo dobrze!) moja połówka mi te schody szybko wypersfadowała...

teraz mamy dwubiegunowe, drewniane oczywiście, z dużym podestem i widzę same zalety, nie wiem, jak mogłam chcieć zabiegowe...

plusy są takie:

- są tak szerokie, że można spokojnie sobie wnieść meble nawet szerokie....

- mają podest, na którym można było spokojnie wykręcić i odpocząć przy wnoszeniu czegoś ciężkiego lub niewygodnego...

- są fajne w utrzymaniu

- można po nich spokojnie biegać i się człowiek nie martwi, że mu się noga podwinie

- są bezpieczne dla dzieci...

- na podeście można coś postawić... np kwiatka :)

- schody dzielą wysoką klatkę optycznie na dwie części i u nas kolorystycznie też na dole mamy beżowy piasek na górze niebo... tzn niebieski tak jak cała góra

zamierzamy zakupić jakiś porządny obraz duży i powiesić go "na połowie" "na ścianie nad podestem"

- podest jest fantastyczny można na nim siedzieć i leżeć nawet i służy nam czasem jako taras widokowy na salon i kuchnię :)

- no i ostatnia rzecz, którą się podzielę, a wymyśliła to moja połówka, co jest niezwykle przydatne... na ścianie na całej klatce na wysokości z ostatnim stopniem i podłogą mamy taką drewnianą "opaskę" po prostu deskę ładną na każdej ścianie, co jest wkomponowane w całość schodów i na tym można postawić tzn oprzeć konstrukcję dech i postawić na nich drabinę albo nawet całe rusztowanie świetna sprawa przy malowaniu polecam gorąco, nie widziałam, żeby ktoś miał coś takiego...

polecam zatem dwubiegunowe z podestem....

chociaż zabiegowe też mi się podobają, ale u kogoś :) ja teraz wolę zdecydowanie moje....

pozdrawiam