Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego jesteście najbardziej zadowoleni po urządzeniu domu

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tzn szersze o ile od szerokośći ona? A może głębokie?

tak to już jest jak się odpisuje po kryjomu w pracy :D - oczywiście że głębokie ,przepraszam za pomyłkę. Deweloper w standardzie robił 15 cm ja zażyczyłam sobie głębsze i mam 29cm. Pozostali mieszkańcy jeśli mieli jeszcze taka możliwość zgapili i sobie również chwalą :D .

Co do kaloryferów ( jak pisałam podłogówka na parterze i żałuję że nie w całym domu ) w pomieszczeniach gdzie wystepuje podłogówka są zbędne i żałuję, że kazała je zrobić. W łazienkach mam podłogówka + kaloryfer z grzałką , tam kaloryfer uważam za świetne rozwiązanie w okresie letnim w sytuacjach awaryjnych.

• 4 weeks później...
Jeszcze sobie przypomniałem, do suszenia suszarka bębnowa. mam od jakichś 2 lat i na nic bym tego cuda nie zamienił, taki zwykły model nic z bajerami :)

Policzyłeś kiedyś koszt pracy takiego urządzenia? Pytam bo moja połowica mi dziurę w brzuchu wierci a ja ostatnio jakiś oszczędny się zrobiłem ;-)

Po dwóch latach mieszkania :

- podłogówka na dole i na górze w łazienkach

- zrzuty brudnej bielizny do pom. gosp. z pralką na dole przy garażu

- młynka do odpadków w kuchni

- kosza na śmieci wysuwanego za pomocą kopniaka :)

- przestronnego salonu

- drewnianego tarasu

- klimatyzacji na poddaszu

- dużej sypialni z garderobą i własną łazienką

- antresoli (wysokość salonu)

- kolorów i tekstur

- biblioteki na książki i do pracy

- kominka

- dużego garażu i spiżarni "po drodze" do kuchni

- oświetlenia ledowego

- przemyślanego AGD (włącznie z winiarką :))

- zamrażalki i zlewu przemysłowego w kotłowni

Edytowane przez Nefer

po dwóch miesiacach mieszkania na plus:

- dom piętrowy- góra pełne piętro

-pralnia na górze obok łazienki- super sprawa

- barierka przy schodach ze szkła

- panele z v-fugą na górze- super w utrzymaniu, "wrażenie" desek, na dole mamy quick step bez v-fugi duzo droższe były, ale dla mnie gorsze- ale generalnie jesteśmy zadowoleni z paneli- nie wyobrażalismy sobie gresu np. salonie- dla nas wrażenie robi to wrażenie jakiejś instytucji a nie ciepła domu.

- nie za duzy salon - dla nas w zupełnosci wystarcza jest "domowo" a nie "salonowo"

-kuchnia oddzielna

-wyjście z kuchni i z salonu na taras

- agd w słupku

-spiżarnia przy kuchni

-płyta na gaz- przy małym dziecku super

-ogrzewanie na gaz plus piec "śmieciuch"

-nad garażem mały strych- tzw. graciarnia

-drzwi zewnętrzne z pochwytem

-dodatkowy pokój na parterze

na minus:

- drzwi zewnętrzne Hormana- fatalne jeżeli chodzi o izolacje- ale wizualnie baaardzo fajne

- jasne kafle w łazience-porażka wszystko widać, dosłownie

-szklana kabina prysznicowa- efekt świetny, ale czyszczenie masakra, a brudna fatalny wygląd

-jasne kafle w kuchni- wszystko widać- żałuje ze nie położyłam paneli - my w ogóle z mężem jesteśmy antykafelkowi więc może dlatego tak nas to drażni

-powiększaliśmy łazienkę- zupełnie niepotrzebnie

-mamy jasne ściany- brudzą się, bardzo, młoda u nas wyraźnie zaznacza że mieszka

:)

-mogliśmy troszke mieć szerszy garaż

Możesz napisać co jest nie tak z Hormannem? I jaki to model?

ThermoPro

drzwi mamy szerokie, są dwa boczne naświetlenia po 40cm i drzwi 100cm, maja one jednak jako próg jedynie taka cienką listwę plastikową i to przypuszczamy jest problem. na szczęście u nas jest zamkniety wiatrołap, dlatego tak tego nie odczuwamy, jednak gdyby drzwi bezposrednio wchodziły do domu to mysle, że to problem.Marcin Cetera też pisał o tym minusie w tych drzwiach.

Teoretycznie macie przy tym progu uszczelkę plus takie małe "szczoteczki" do przyklejenia w pionie w dolnych narożach. Moje Reno Dor przy dużej wilgotności po skończonej budowie i w trakcie, przy mrozach trochę szroniły od wewnątrz. A tak ogólnie to szczelnie, cicho i ciepło, ale to model z alu, ze stalowym progiem i chyba trochę droższy.

Teoretycznie macie przy tym progu uszczelkę plus takie małe "szczoteczki" do przyklejenia w pionie w dolnych narożach. Moje Reno Dor przy dużej wilgotności po skończonej budowie i w trakcie, przy mrozach trochę szroniły od wewnątrz. A tak ogólnie to szczelnie, cicho i ciepło, ale to model z alu, ze stalowym progiem i chyba trochę droższy.

musze sprawdzić te szczoteczki,

u nas niestety też szroniły, są szczelne, sa ciche nie narzekam, ale w tym wiatrołapie ciagle zimno pomimo grzania i dla mnie idzie to zimno z progu drzwi....

Do wiatrołapu przylega jakieś nieogrzewane pomieszczenie? U nas mamy obok garaż i niestety wiatrołap wychładza się dosyć szybko, ale to chyba normalne.

u nas też jest garaż, co prawda jest w nim grzejnik, ale to chyba niewiele daje.mamy kiepskie drzwi łaczące garaż z wiatrołapem chcemy je zmienić i wtedy mam nadzieje bedzie cieplej:)

po dwóch miesiacach mieszkania na plus:

- dom piętrowy- góra pełne piętro

-pralnia na górze obok łazienki- super sprawa

- barierka przy schodach ze szkła

- panele z v-fugą na górze- super w utrzymaniu, "wrażenie" desek, na dole mamy quick step bez v-fugi duzo droższe były, ale dla mnie gorsze- ale generalnie jesteśmy zadowoleni z paneli- nie wyobrażalismy sobie gresu np. salonie- dla nas wrażenie robi to wrażenie jakiejś instytucji a nie ciepła domu.

- nie za duzy salon - dla nas w zupełnosci wystarcza jest "domowo" a nie "salonowo"

-kuchnia oddzielna

-wyjście z kuchni i z salonu na taras

- agd w słupku

-spiżarnia przy kuchni

-płyta na gaz- przy małym dziecku super

-ogrzewanie na gaz plus piec "śmieciuch"

-nad garażem mały strych- tzw. graciarnia

-drzwi zewnętrzne z pochwytem

-dodatkowy pokój na parterze

na minus:

- drzwi zewnętrzne Hormana- fatalne jeżeli chodzi o izolacje- ale wizualnie baaardzo fajne

- jasne kafle w łazience-porażka wszystko widać, dosłownie

-szklana kabina prysznicowa- efekt świetny, ale czyszczenie masakra, a brudna fatalny wygląd

-jasne kafle w kuchni- wszystko widać- żałuje ze nie położyłam paneli - my w ogóle z mężem jesteśmy antykafelkowi więc może dlatego tak nas to drażni

-powiększaliśmy łazienkę- zupełnie niepotrzebnie

-mamy jasne ściany- brudzą się, bardzo, młoda u nas wyraźnie zaznacza że mieszka

:)

-mogliśmy troszke mieć szerszy garaż

Co to znaczy piec "śmieciuch" ;) Też będziemy mieć gazowe,ale ten drugi mnie ciekawi?

I z jakiego projektu masz domek :D

Co to znaczy piec "śmieciuch" ;) Też będziemy mieć gazowe,ale ten drugi mnie ciekawi?

I z jakiego projektu masz domek :D

piec "śmieciuch" to piec na wszystko:) papier, drewno, węgiel itp.u nas duuzo jest śmieci- gazety, kartony nawet łupy po ziemniakach-podobno super oczyszczaja komin:) do tego troche drewna i cieplutko w domu.my tez mamy gazowe i z niego korzystamy, a ten piec najbardziej chciał mój maż- zawsze powtarza, że jak wujek Putin zakreci kurek to będzie źle:(i nie żałujemy bo jest to fajne rozwiązanie.projekt zx24 po modyfikacjach.