gaga2 13.05.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Witam,Mam pytanie do wszystkich teoretyków i praktyków borykających się z problemem grzania c.w.u. za pomocą niekonwencjonalnych urządzeń, typu kolektory słoneczne czy pompy ciepła powietrze - woda.Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma juz takie rozwiązanie lub się nad nim zastanawia?Może coś wiecie o kolektorach firmy WATT? (http://www.kolektory.pl)Czy wiecie coś o wadach pompy ciepła typu powietrze woda do c.w.u.? Zwłaszcza, gdy w domu jest projektowana wentylacja mechaniczna naw. wyw.? projektant wentylacji jako problem zgłasza fakt, że pompa ciepła do c.w.u. pobiera ok. 450m3/h, co podobno zaburza układ wentylacji w domu. Dodam,że pompa ciepła jest tańsza od kolektorów polskiej produkcji, więc mam dylemat, które rozwiązanie wybrać?Jakieś uwagi krytyczne?Będę wdzięczna za wszelkie uwagi merytoryczne.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 13.05.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 a to mnie zaskoczyłeś z tą ceną pompy ciepła w porównaniu z kolektorami możesz podać coś więcej.w kolektory inwestyjesz raz i tylko konserwacja, pompie trzeba dostarczać energii elektrycznej 1/4 mocy pompyw kolektorach wodę ogrzejesz do 80st (w zasobnkiu)w pompie jest to niemożliwe kolektory są bardziej popularne i znajdziesz prędzej wykonawców i projektantów tego systemu tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.05.2003 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Cena pompy 7.500 netto plus 7% VAT, w tej cenie jest zasobnik c.w.u. 283 litry; sprawność 1:3 przy temp. zasilania 15 st.C i 70% RH. Oferta Climakomfort. Problemem jest - jak już pisałam - pobór powietrza 300/500 m3/h i jak to się ma do wentylacji mechanicznej. Wstępne ceny systemu kolektorów z porównywalnym zbiornikiem do c.w.u. - ponad 8000 netto; wersja z firmy WATT (dla zbiornika płaszczowego 280l) netto 10.500,00.Kolektory pracują w okresie kwiecień - wrzesień. W zimie jest problem. Ja nie mam gazu itp., więc będę musiała dogrzewać grzałką, ewentualnie wężownica z pompy do c.o.,. ale z temp. zasilania ok. 30st.C. Dlatego boję się, że kolektory mogą nie sprawdzić się w warunkach zimowych.A może znacie warte polecenia kolektory, tańsze i lepsze? Oferty z Wiessmanna i Paradigmy odrzucam, bo to koszty ponad 20.000.; podobnie MK Kominy.Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 13.05.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Ja mam zamiar zastosować Kolektory sloneczne plaskie oraz zasobnik 400 l. Przy niezbyt dużym zużyciu pozwoli to na zgromadzenie wody na 2-3 dni bez slońca. Zbiornik wyposażony będzie w 2 wężownice oraz dodatkowo grzalkę elektryczną. Druga wężownica zasilana będzie z kominka wyposażonego w specjalny gadżet ( tzw turbo )dzialający w systemie otwartym do podgrzewania CWU podczas palenia w kominku. Tak sobie wymyślilem, że w chlodne dni paląc w kominku dodatkowo pozwoli to na podgrzanie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.05.2003 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 M@M, masz już na oku konkretnego producenta. Ja ciągle rozważam WATT, bo to firma lokalna, łatwiej zgłaszać ewentualne reklamacje.Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zugajm 14.05.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Sprawdź na stronie http://www.hewalex.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 14.05.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Do gaga2 Odpowiadam jako teoretyk (jeszcze). Pompa typu powietrze - woda nie sprawdzi się przy temp. powietrza < -5st. Powietrze trzeba brać z zewnątrz. Jeżeli będziesz zasilał wewnętrznym to nic nie zyskasz bo energie będziesz musiał uzupełniać. Może Cię źle zrozumiałem. Co do porównania kolektorów i PC to mam kilka uwag: 1. Rozbudowana instalacja kolektorowa też wymaga energii do zasilania automatyki i pomp. Oczywiście znacznie mniej niż PC. 2. Kolektory dość kiepsko sprawdzą się zimą a przecież grzać trzeba. W przypadku c.w.u. wymagania są oczywiście mniejsze, ale wg mnie bez grzałki el. się nie obejdzie. Ja rozważam układ mieszany do grzania c.w.u i c.o. Zimą PC (grunt!-powietrze) ogrzewa dom (OP) oraz grzeje c.w.u wspomagana przez kolektor i grzałkę el. Latem kolektor ogrzewa większość/całość c.w.u a PC chłodzi dom i grzeje c.w.u. ciepłem odbieranym z domu w cyklu chłodzenia. Jesień i wiosna - w zależności od temperatur główną rolę przejmuje PC lub kolektor. Jeżeli chodzi o c.w.u to mam nadzieję że kolektor MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 14.05.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Rozważalem firmę Hewalex. Po sprawdzeniu ma korzystne ceny, można również kupić na nioprocentowane raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts