bzado 04.01.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witam Na ślepej podłodze z desek 2,5 cm stropu drewnianego na poddaszu trzeba położyc 5 centymetrową warstwę twardej wełny, a na nią dwie warstwy płyt OSB 1,8 mm. I tutaj pytania. Jaka wełna jest wełną twardą (producent,nazwa wyrobu) ?Czy ktoś robił strop w ten sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 04.01.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Rockwool stroprockPotwornie drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 04.01.2007 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Rockwool stroprock brałem pod uwagę ale na ich stronie pisze ze jest to welna dla podłóg na gruncie lub stropie na podkładzie betonowym czyli nie na strop drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 04.01.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Podkleję się pod te pytanie, jeśli można, bo też planuję taki strop wykonać, tylko deski grubosci min. 5cm folia, wełna i płyta osb. I właśnie jaka wełna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 04.01.2007 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 znalazłem jeszcze oprocz Rockwolla dwie inne:Isover Stropoterm i Ursa TEP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 04.01.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 znalazłem jeszcze oprocz Rockwolla dwie inne: Isover Stropoterm i Ursa TEP. isover stropoterm nadaje się na podłogi na legarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 04.01.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 w każdym bądż razie nie znalazłam takiej co by było jasne że może być, owszem są np rockwoola toprock ale nadają się na poddasze nieużytkowe a moje ma być uzytkowe tzn strych ale wykorzystany Czyżby nikt nie miał takiego stropu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 04.01.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Czyżby nikt nie miał takiego stropu??? Wyrwana do odpowiedzi - zgłaszam się ja mam taki strop!!! Koncepcję takiego wygłuszenia stropu znalazłam w ktrórymś numerze Muratora. Z dokładną rozpiską kolejności warstw. I o dziwo 2-3 lata temu nikt na forum o tym nie słyszał, a guru budownictwa szkieletowego stwierdził, że podłoga ugnie mi się pod meblami. Na ślepej podłodze (deski calówki czyli 2,5 cm grubości) mam położone maty twardej wełny mineralnej Stroprock Rockwoola grubości 4 cm. Na to (bez żadnej folii) pływająca podłoga z płyt OSB grubości 2,5 cm z frezem. W ten sposób mam zrobione całe poddasze użytkowe czyli dwa pokoje z łazienką. Oczywiście łazienka jest dodatkowo zabezpieczona folia w płynie a wczesniej pod płytki zatopiona siatka w kleju. I tak jest już czwarty sezon i o dziwo podłoga mi sie nie ugina, niewiele halasów przenika na dół i w ogóle jestem bardzo zadowolona z tego rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 05.01.2007 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Zrobilem wywiad w moich okolicznych hurtowniach i mialem wrazenia jakbym znalazl sie w latach osiemdziesiatych zeszlego wieku. Nie ma nigdzie twardej welny Isovera, ani Rockwoola ani Ursy. Jest tylko welna na poddsze (rozprezna).Jednym nie oplaca sie sciagac od producenta kilku sztuk dla mnie, inni w ogole nie chca rozmawiac na ten temat, a jeszcze inni kaza czekac az ktos jeszcze bedzie zamawail taka welne to sciagna wieksza ilosc. Dlatego powrocilem do mojego starszego pomyslu, ze zamiast welny dam 5 cm plyty pilsniowej za niecale 10zl za metr kwadratowy a na to plyta osb w dwoch warstwach. Zastanawiam sie rowniez czy nie zrezygnowac z plyty OSB (30zl za metr) na rzecz plyty wiorowej (za 24 za metr) - obie grubosci 1,8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.01.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Styropian EPS 100 - 4cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 05.01.2007 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Styropian EPS 100 - 4cm ? Chyba nie na drewno. Utlenia sie ? Myszy ? Kiedys ktos tlumaczyl ze na drewno nie mozna styropianu ale nie moge znalezc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.01.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 OK A folia (nawet paroprzepuszczalna) i styro ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 05.01.2007 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 tu sie musi wypowiedziec jakis spec od szkieletow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.01.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 no to czekam.Pogadajmy o tym bo twarda wełna jest potwornie droga a ja potrzebuję cos na strop.Tyveka paroprzepuszczalnego mi zostało. Jedyny minus takiego rozwiązania jest taki że belki będą wtedy miały od spodu stropu folię paroszczelną i od góry styropian (też paroszczelny).Trzeba by było dac na dole krateczki przy scianie a na górze krateczki przy przeciwnej ścianie żeby powietrze miało przepływ między belkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 05.01.2007 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Jedyny minus takiego rozwiązania jest taki że belki będą wtedy miały od spodu stropu folię paroszczelną i od góry styropian (też paroszczelny). I tak chyba musi byc bo co zrobic w przypadku gdy na dole i gorze sa dwie lazienki. Wtedy na suficie dolnej lazienki trzeba dac folie paroszczelna, a na podlodze w gornej lazience folie w plynie i np. kafelki. I mamy termos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 05.01.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 co raz bazrdziej przekonuje sie do plyty pilsniowej szczegolnie ze w ktoryms muratorze bylo takie rozwiazanie tzn. od dolu:belki, slepa podloga z desek, folia, plyta pilsniowa i na to wylewka cementow, takze bez foli i wylewki a z plyta OSB tez chyba moze byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.01.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Każde tupnięcie będzie słychać na dole. Dla dobrej izolacji akustycznej trzeba styro lub wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.01.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 a legary nie załatwią sprawy kosztownej twardej wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 05.01.2007 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Dla dobrej izolacji akustycznej trzeba styro lub wełnę w moim przypadku miedzy belkami bedzie welna (juz normalna) do polowy belek, tak wiec troche to wygluszy a legary nie załatwią sprawy kosztownej twardej wełny trzeba by przeliczyc koszt legarow+zwyklej welny miedzy legarami a koszt twardej welny. Tylko w tym przypadku nie bedzie izolacji akustycznej w miejscu legarow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.01.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Wełna twarda jest na pewno droższa. Ja dam wełnę na podwieszonym suficie więc będzie pod belkami (ciągła - nie przerywana legarami). Ale na stropie chce jeszcze. Jak dzieci będą skakać w pokojach to nie chcę ich słyszeć na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts