Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TWARDA wełna na podłogę stropu drewnianego

bzado

Recommended Posts

Czyżby nikt nie miał takiego stropu???

Wyrwana do odpowiedzi - zgłaszam się :wink: ja mam taki strop!!!

Koncepcję takiego wygłuszenia stropu znalazłam w ktrórymś numerze Muratora. Z dokładną rozpiską kolejności warstw. I o dziwo 2-3 lata temu nikt na forum o tym nie słyszał, a guru budownictwa szkieletowego stwierdził, że podłoga ugnie mi się pod meblami. :lol:

Na ślepej podłodze (deski calówki czyli 2,5 cm grubości) mam położone maty twardej wełny mineralnej Stroprock Rockwoola grubości 4 cm. Na to (bez żadnej folii) pływająca podłoga z płyt OSB grubości 2,5 cm z frezem.

W ten sposób mam zrobione całe poddasze użytkowe czyli dwa pokoje z łazienką. Oczywiście łazienka jest dodatkowo zabezpieczona folia w płynie a wczesniej pod płytki zatopiona siatka w kleju. I tak jest już czwarty sezon i o dziwo podłoga mi sie nie ugina, niewiele halasów przenika na dół i w ogóle jestem bardzo zadowolona z tego rozwiazania. :wink: :lol:

Zrobilem wywiad w moich okolicznych hurtowniach i mialem wrazenia jakbym znalazl sie w latach osiemdziesiatych zeszlego wieku. Nie ma nigdzie twardej welny Isovera, ani Rockwoola ani Ursy. Jest tylko welna na poddsze (rozprezna).

Jednym nie oplaca sie sciagac od producenta kilku sztuk dla mnie, inni w ogole nie chca rozmawiac na ten temat, a jeszcze inni kaza czekac az ktos jeszcze bedzie zamawail taka welne to sciagna wieksza ilosc.

Dlatego powrocilem do mojego starszego pomyslu, ze zamiast welny dam 5 cm plyty pilsniowej za niecale 10zl za metr kwadratowy a na to plyta osb w dwoch warstwach.

Zastanawiam sie rowniez czy nie zrezygnowac z plyty OSB (30zl za metr) na rzecz plyty wiorowej (za 24 za metr) - obie grubosci 1,8cm.

no to czekam.

Pogadajmy o tym bo twarda wełna jest potwornie droga a ja potrzebuję cos na strop.

Tyveka paroprzepuszczalnego mi zostało.

Jedyny minus takiego rozwiązania jest taki że belki będą wtedy miały od spodu stropu folię paroszczelną i od góry styropian (też paroszczelny).

Trzeba by było dac na dole krateczki przy scianie a na górze krateczki przy przeciwnej ścianie żeby powietrze miało przepływ między belkami.

Jedyny minus takiego rozwiązania jest taki że belki będą wtedy miały od spodu stropu folię paroszczelną i od góry styropian (też paroszczelny).

I tak chyba musi byc bo co zrobic w przypadku gdy na dole i gorze sa dwie lazienki.

Wtedy na suficie dolnej lazienki trzeba dac folie paroszczelna, a na podlodze w gornej lazience folie w plynie i np. kafelki. I mamy termos.

Dla dobrej izolacji akustycznej trzeba styro lub wełnę

w moim przypadku miedzy belkami bedzie welna (juz normalna) do polowy belek, tak wiec troche to wygluszy

a legary nie załatwią sprawy kosztownej twardej wełny

trzeba by przeliczyc koszt legarow+zwyklej welny miedzy legarami a koszt twardej welny.

Tylko w tym przypadku nie bedzie izolacji akustycznej w miejscu legarow