Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena stan surowy - co sądzicie ?

Sasha

Recommended Posts

cześć

dostałem wycenę budowy domu 216 m2 pow użytkowej http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=437\

KWOTY BRUTTO

Robocizna 52 162,50 zł

Materiał 123 775,10 zł

Sprzęt 3 253,74 zł

SUMA 179 191,34 zł

cena za m2 pow użytkowej = 829,59 zł

Wyceniono: stan surowy otwarty (prace od podstaw), + dach (dachówka karpiówka cleaton, rynny itd)

myślicie że to dobra wycena?

Będę wdzięczny za wasze uwagi

nie wspominasz jaka technologia scian, ale mysle ze nawet jesli to ytong, to w tej kwocie powinienies jeszcze zmiescic stolarke okienna ....

faktycznie nie wspomniałem o technologii

dom zbudowany z:

Murowanie ścian parteru z bloczków gazobettonowych gr.25cm,i ścian kolankowych pod murłate

Murowanie komina z cegły czerwonej

Murowanie ścian działowych siporex

Jacku uważasz że cena materiałów jest zawyżona czy cena robocizny?

Materiały będę kupował sam więc pytanie bardziej dotyczy ceny za robociznę.

Stolarkę okienną oceniam na jakieś 30 tys zł więc skąd te pieniądze urwać ?

sadze ze materialy sa przerzucone mocno w gore ....

oszacuje zgrubnie Twoje glowne koszty: beton (10 tys), stal (6 tys), bloczki m6 (6 tys), suporex (15 tys), strop teriva (7 tys), wiezba (10 tys), rynny (5 tys) i dachowka=dodatki (35 tys),

inne , mniejsze to ciezki sprzet, cement, piasek, zwir, deski, styropian, folia, cegly i nadproza

razem okolo 100 tys.

na pewno pomylilem sie w szacunku (a licze mocno "na oko"), ale nie o 50 tys ;-))

a robocizna ? Czy to dobra kwota - wypowiedzi na forum są tak rozrzucone że szkoda gadać :(

PS

jeżeli faktycznie uda się zaoszczędzić na materiałach to po prostu świetnie - nie mam jeszcze rozeznania w cenach więc ten kosztorys traktuję jako wstępny - chociaż dostałem wcześniej ofertę na to samo na poziomie 200 tys (LOL)

[/i]

cześć

dostałem wycenę budowy domu 216 m2 pow użytkowej http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=437\

KWOTY BRUTTO

Robocizna 52 162,50 zł

Materiał 123 775,10 zł

Sprzęt 3 253,74 zł

SUMA 179 191,34 zł

cena za m2 pow użytkowej = 829,59 zł

Wyceniono: stan surowy otwarty (prace od podstaw), + dach (dachówka karpiówka cleaton, rynny itd)

myślicie że to dobra wycena?

Będę wdzięczny za wasze uwagi

Cena za robocizne troszke ZANIZONA.

Sam dach to masa roboty i to fachowej roboty.

Chocby "wole oko",masz fachowca?

Z murami sobie poradza,ale na dachu to juz moga zazgrzytac zebami i szukaj wiatru w polu:P

Sasha,

moi fachowcy wzieliby w przyblizeniu:

5k - lawy (zazbrojenie i izolacja)

6k - parter (sciany, nadproza)

3k - strop (gestozebrowy, wylewki)

5k - poddasze (wylewka, scianki)

1k - kominy (system)

dach - przyjmijny ze ma 300m2, dosyc droga, ale dobra ekipa z mojej okolicy wezmie okolo 25zl (ciesle) + 25zl (dekarze), czyli 15k,

dodajmy do tego schody zewn, tarasy itp.

i .... nadal daleko do 50 tys,

janrenovate, mowi ze 50k to za malo, moze miec racje. robota jest oplacana naprawde roznie w roznych regionach kraju.

Sasha,

moi fachowcy wzieliby w przyblizeniu:

5k - lawy (zazbrojenie i izolacja)

6k - parter (sciany, nadproza)

3k - strop (gestozebrowy, wylewki)

5k - poddasze (wylewka, scianki)

1k - kominy (system)

dach - przyjmijny ze ma 300m2, dosyc droga, ale dobra ekipa z mojej okolicy wezmie okolo 25zl (ciesle) + 25zl (dekarze), czyli 15k,

dodajmy do tego schody zewn, tarasy itp.

i .... nadal daleko do 50 tys,

janrenovate, mowi ze 50k to za malo, moze miec racje. robota jest oplacana naprawde roznie w roznych regionach kraju.

Jacku daj namiary ne tę ekipę.

ktorej ekipy ?? murarka czy dachowcy ??

moge podeslac na priv, ale od razu uprzedzam ze chlopaki sa zarobieni i do Poznania raczej nie wyskocza ....

Z przyjemnością wezmę namiary i na dwie ekipy - zimy raczej nie będzie więc moze chłopaki będą mieć jaką lukę :))

moze być tu lub na [email protected]

thx

• 1 month później...

Nie wiem jak wyliczyliście chociażby beton na ławy, strop, wieńce i podciągi, ale z mojego doświadczenia wychodzi dużo ponad 20 tysi. Poza tym jak kupisz dachówkę karpiówkę Creatona łącznie z dodatkami za 35 tysi to gratuluję fantazji... Dach mocno skomplikowany, a karpiówki idzie prawie dwa razy więcej niż klasycznej zakładkowej. Także zastanówcie się, a potem szafujcie cenami...

Pozdrawiam,

Marcin