Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scianki dzialowe Pro-Monta

Recommended Posts

On 2003-05-13 14:49, maju wrote:

Witam,

Czy ktos ma jakies doswiadczenia w budowaniu scianek dzialowych z plyt gipsowych Pro-Monta. Czy trzeba je jeszcze pozniej tynkowac czy wystarczy "wygladzic" polaczenia itp.

Pozdrawiam

Marcin M.

Wiesz co, nie mam doświadczenia w budowaniu, ale mam doświadczenie w użytkowaniu. Jeśli chodzi o równość - są bardzo równe, ale majster chyba jes troszkę przyszpachlował - tak mi się wydaje.

Ale generalnie, jeśli chodzi o samą płytę ... Niestety miałam ją w bloku w mieszkaniu dwupoziomowym. Jest tak akustyczną płytą, że nikomu nie polecam. Na nasze nieszczęście była (a właściewie jest) też zbudowana sciana działowa przy schodach - czyli ok. 6 m długości (schody były przymocowane do tej ściany). Jak ktoś chodził po schodach, był taki huk !!! że hej. Świetnie przewodzi dźwięki, stuki, głosy. Jak się w nią stukało w jednym miejscu, doskonale słychać było np w drugim pokoju (mimo, że w między czasie była ściana nośna). Działa jak membrana.

Mieszkanie wydawało sie, że jest całkowicie skopane pod względem akustycznym. Zrobiliśmy badania - wszystko w normach. Jeżeli taki są normy - dziękuję bardzo.

W domu ścianek działowych na pewno nie postawię z płytek Pro-Monta.

magero