Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytania odnośnie interpretacji nowych przepisów podatkowych

Osman

Recommended Posts

Witam,

mam 3 pytania odnośnie interpretacji nowych przepisów podatkowych:

1) pod koniec 2005 roku nabyłem mieszkanie (podpisałem akt notarialny). Aby

sprzedać je bez płacenia podatku muszę czekać do końca 2010 roku, aż minie 5

lat. Nie jestem w tym mieszkaniu zameldowany. Czy jeżeli zamelduję się w chwili

obecnej w tym mieszkaniu to czy po roku mogę je sprzedać bez płacenia podatku??

2) jeżeli kupiłem działkę 3 lata temu, przez następne 2 lata budowałem dom

(ponad 200 metrów), zgłosiłem dom do użytku w grudniu 2006 roku i zamelduję się

w styczniu 2007 to czy po roku mogę sprzedać dom bez płacenia podatku??

3) moi rodzice zrobili analogiczną operację jak w punkcie 2, czyli kupili

działkę 3 lata temu, przez następne 2 lata budowali dom (ponad 200 metrów),

zgłosili dom do użytku w grudniu 2006 roku. W styczniu 2007 obdarują mnie (syna)

w darowiźnie tym domem, ja zamelduję się w nim, po roku go sprzedam i oddam w

darowiźnie pieniądze rodzicom - czy trzeba będzie zapłacić podatek?

Bardzo proszę o opinie osób zorientowanych.

ad.1.

nie. od płacenia podatku może Cie zwolnić tylko te 5 lat lub przeznaczenie kasy uzyskanej ze sprzedaży na kolejne potrzeby mieszkaniowe w ciągu dwóch lat (zgłosić taki zamiar trzeba tuż po sprzedaży).

ad.2.

nie, chyba że jak wyżej przeznaczysz pieniądze na kolejne potrzeby mieszkaniowe w ciągu dwóch lat. ze względu na to, że i zakup i zgłoszenie do użytkowania było w 2006 roku nie łapiesz się na nowe przepisy. musisz odczekać 5 lat. od zakupu działki - jeśli działka jest Twoją własnością, a od zakończenia budowy - jeśli to jest użytkowanie wieczyste.

w obu przypadkach, ze względu na moment nabycia obowiązują Cię stare przepisy! bezterminowo.

ad.3. hm, nie wiem, pomysł ciekawy. przy czym - nawet jeśli z punktu widzenia prawa będzie ok, trzeba będzie się dobrze zabezpieczyć, żeby się nie narazić na zarzut obejścia prawa, bowiem jest paragraf na czynności pozorne (załóżmy, że US będzie starał się wykazać, że takowe to były) służące obejściu prawa.

Ad. 3 - pomysł super.

W US się spotkałam z próbami wmówienia czynności pozozrnych, ale wystarczy tylko konkretne uzsadnienie: np. rodzice utracili dochody, albo wydatki na leczenie itp.US nie może nazwać czynności inaczej, niż faktycznie zostały nazwane - zwłaszcza w przypadku darowizny (umowa!) czy sprzedaży nieruchomości (akt notarialny).

Pozdrawiam

ad.3 jeszcze raz, bo właśnie mi się przypomniało.

chyba się tak, póki co nie uda, ustawodawca się pomylił (heh, albo i nie?), i stare przepisy będą obowiązywały nadal dla takich nieruchomości. nowe, tylko dla nowych. transakcje typu sprzedaż/darowizna nie spowodują zmiany właściwości przepisów na nowe. chyba, że ktoś to jeszcze skoryguje, albo wyda jakąś korzystną interpretację.

szczegóły:

http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1864.27.597.2.14.1.0.1.htm

Ja się moze podepnę z pytaniem:

Czy przy sprzedaży domu jako data nabycia nieruchomosci będzie brana:

data zakupu działki

data uzyskania pozwolenia na budowę

data zgłoszenia do użytkowania

data odbioru

data meldunku

???

Czy ktoś z Was znalazł gdzieś wyjaśnienie?

Wydaje mi się ze pierwsza data, ale uzasadnienia nigdzie nie znalazłam....

wydaje mi się że data zgłoszenia do użytkowania... ale możliwe że się mylę

pytanie co w przypadku jeżeli chciałbym sprzedać działkę osobno i dom osobno? Działkę mam już ponad 5 lat, więc nie płacę podatku, dom został oddany do uzytku w 2006, więc rozumiem że tylko od tej transakcji muszę zapłacić podatek (lub przeznaczyć pieniądze na inne cele mieszkaniowe)

Proszę o opinie osób zorientowanych (np. civic9 :-)

Zuzza,

w przypadku budowy na własnej działce - budynek jest częścią nieruchomości, więc data zakupu działki.

w przypadku budowy na działce w użytkowaniu wieczystym - budynek jest odrębną nieruchomością - więc na pewno nie data zakupu działki, a któraś data związana z samym budynkiem. która - jasności nie ma, niektóre urzędy przyjmują datę pozwolenia na budowę, choć pewnie bezpieczniejsze będą te późniejsze daty (zgłoszenia/odbioru).

na podstawie interpretacji min. finansów.

civic9

w przypadku budowy na własnej działce - budynek jest częścią nieruchomości, więc data zakupu działki.

czy jesteś pewny???

czy masz jakiś link do takiej interpretacji

To byłoby bardzo wygodne, bo gdybym:

- kupił działkę dawno temu (ponad 5 lat)

- teraz szybko sie pobudował i chciał sprzedać całość

to mógłbym to zrobić bez płacenia żadnych podatków??