Osman 04.01.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witam, mam 3 pytania odnośnie interpretacji nowych przepisów podatkowych: 1) pod koniec 2005 roku nabyłem mieszkanie (podpisałem akt notarialny). Aby sprzedać je bez płacenia podatku muszę czekać do końca 2010 roku, aż minie 5 lat. Nie jestem w tym mieszkaniu zameldowany. Czy jeżeli zamelduję się w chwili obecnej w tym mieszkaniu to czy po roku mogę je sprzedać bez płacenia podatku?? 2) jeżeli kupiłem działkę 3 lata temu, przez następne 2 lata budowałem dom (ponad 200 metrów), zgłosiłem dom do użytku w grudniu 2006 roku i zamelduję się w styczniu 2007 to czy po roku mogę sprzedać dom bez płacenia podatku?? 3) moi rodzice zrobili analogiczną operację jak w punkcie 2, czyli kupili działkę 3 lata temu, przez następne 2 lata budowali dom (ponad 200 metrów), zgłosili dom do użytku w grudniu 2006 roku. W styczniu 2007 obdarują mnie (syna)w darowiźnie tym domem, ja zamelduję się w nim, po roku go sprzedam i oddam w darowiźnie pieniądze rodzicom - czy trzeba będzie zapłacić podatek? Bardzo proszę o opinie osób zorientowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 04.01.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 ad.1. nie. od płacenia podatku może Cie zwolnić tylko te 5 lat lub przeznaczenie kasy uzyskanej ze sprzedaży na kolejne potrzeby mieszkaniowe w ciągu dwóch lat (zgłosić taki zamiar trzeba tuż po sprzedaży). ad.2. nie, chyba że jak wyżej przeznaczysz pieniądze na kolejne potrzeby mieszkaniowe w ciągu dwóch lat. ze względu na to, że i zakup i zgłoszenie do użytkowania było w 2006 roku nie łapiesz się na nowe przepisy. musisz odczekać 5 lat. od zakupu działki - jeśli działka jest Twoją własnością, a od zakończenia budowy - jeśli to jest użytkowanie wieczyste. w obu przypadkach, ze względu na moment nabycia obowiązują Cię stare przepisy! bezterminowo. ad.3. hm, nie wiem, pomysł ciekawy. przy czym - nawet jeśli z punktu widzenia prawa będzie ok, trzeba będzie się dobrze zabezpieczyć, żeby się nie narazić na zarzut obejścia prawa, bowiem jest paragraf na czynności pozorne (załóżmy, że US będzie starał się wykazać, że takowe to były) służące obejściu prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 05.01.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Ad. 3 - pomysł super.W US się spotkałam z próbami wmówienia czynności pozozrnych, ale wystarczy tylko konkretne uzsadnienie: np. rodzice utracili dochody, albo wydatki na leczenie itp.US nie może nazwać czynności inaczej, niż faktycznie zostały nazwane - zwłaszcza w przypadku darowizny (umowa!) czy sprzedaży nieruchomości (akt notarialny). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 07.01.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 ad.3 jeszcze raz, bo właśnie mi się przypomniało. chyba się tak, póki co nie uda, ustawodawca się pomylił (heh, albo i nie?), i stare przepisy będą obowiązywały nadal dla takich nieruchomości. nowe, tylko dla nowych. transakcje typu sprzedaż/darowizna nie spowodują zmiany właściwości przepisów na nowe. chyba, że ktoś to jeszcze skoryguje, albo wyda jakąś korzystną interpretację. szczegóły: http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1864.27.597.2.14.1.0.1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osman 07.01.2007 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 civic9 - dzięki za (w sumie nie najlepsze) informacje...Czy uważasz że jest szansa na zmianę tego zapisu? Wprowadzi on spory zamęt wśród podatników! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 07.01.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 na razie nic nie słyszałem na ten temat, więc raczej nie prędko. niestety, ta sytuacja jest raczej na niekorzyść podatników, a takie "błędy" to nie szybko się poprawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 10.01.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Ja się moze podepnę z pytaniem: Czy przy sprzedaży domu jako data nabycia nieruchomosci będzie brana: data zakupu działkidata uzyskania pozwolenia na budowędata zgłoszenia do użytkowaniadata odbiorudata meldunku ??? Czy ktoś z Was znalazł gdzieś wyjaśnienie? Wydaje mi się ze pierwsza data, ale uzasadnienia nigdzie nie znalazłam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osman 10.01.2007 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 wydaje mi się że data zgłoszenia do użytkowania... ale możliwe że się mylę pytanie co w przypadku jeżeli chciałbym sprzedać działkę osobno i dom osobno? Działkę mam już ponad 5 lat, więc nie płacę podatku, dom został oddany do uzytku w 2006, więc rozumiem że tylko od tej transakcji muszę zapłacić podatek (lub przeznaczyć pieniądze na inne cele mieszkaniowe) Proszę o opinie osób zorientowanych (np. civic9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 10.01.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Wydaje mi się , ze działka z domem w momencie wpisu do księgi wieczystej staje się nieruchomością zabudowaną i nie da się rozdzielić domu i działki. Nie mozna mieć domu bez gruntu. Może data wpisu do księgi jest wiążąca ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.01.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Zuzza, w przypadku budowy na własnej działce - budynek jest częścią nieruchomości, więc data zakupu działki. w przypadku budowy na działce w użytkowaniu wieczystym - budynek jest odrębną nieruchomością - więc na pewno nie data zakupu działki, a któraś data związana z samym budynkiem. która - jasności nie ma, niektóre urzędy przyjmują datę pozwolenia na budowę, choć pewnie bezpieczniejsze będą te późniejsze daty (zgłoszenia/odbioru). na podstawie interpretacji min. finansów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osman 10.01.2007 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 civic9 w przypadku budowy na własnej działce - budynek jest częścią nieruchomości, więc data zakupu działki. czy jesteś pewny??? czy masz jakiś link do takiej interpretacji To byłoby bardzo wygodne, bo gdybym: - kupił działkę dawno temu (ponad 5 lat) - teraz szybko sie pobudował i chciał sprzedać całość to mógłbym to zrobić bez płacenia żadnych podatków?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.01.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 proszę bardzo http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/biuletyn_skarbowy/bs06_2004.pdf strona 16, a właściwie 17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 10.01.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Civic - bardzo dziękuję Nie mogłam nigdzie znaleźć takiej interpretacji. BARDZO dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts