Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 388
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

SUPER WAM WYSZEDŁ TEN DOMEK. BARDZO NAM SIĘ PODOBA. JAK WAM SIĘ MIESZKA? WIDZICIE JUŻ JAKIEŚ WADY W FUNKCJONALNOŚCI CALINECZKI? U NAS JUŻ KŁADĄ DACHÓWKĘ I MAMY NADZIEJE ŻE DO KOŃCA LISTOPADA WSTAWIMY OKNA. I BĘDZIE MOŻNA DZIAŁAĆ W ŚRODKU. MUSIMY SIĘ SPIESZYĆ Z ZAKOŃCZENIEM PONIEWAŻ RODZINA NAM SIĘ POWIĘKSZY. JEŚLI MOŻECIE COŚ PORADZIĆ TO CZEKAMY. POZDRAWIAMY

Witamy,

uważam, że dom jest funkcjonalny. Salon jest przytulny i spędzamyw nim najwięcej czasu. Bradzo dużo światła nawet w pochmurny dzień daje duże nie otwierane okno - to jedna z lepszych naszych decyzji. Po likwidacji wykuszu kuchnia zrobiła się naprawdę duża i można się zastanowić nad wstawieniem stołu w kuchni oszczędzając miejsce w holu-salonie. Brakuje mi tylko pomieszczenia na mopy, wiadra itp; w gospodarczym mało miejsca a w WC, które miało być przeznaczone na ten cel stoi teraz bufor wody, więc jest już tam ciasno. Fajnie, że pomysleliśmy o pralni na piętrze, druga łazienka z prysznicem też się bardzo przydaje.

Pozdrawiamy

My pralnie robimy w pomieszczeniu po kotłowni, a w wc obok będzie spiżarnia z wejściem od kuchni. Jeśli chodzi o salon to powiększyliśmy go kosztem łazienki a łazienkę kosztem pokoju.Wiec ten pokój za łazienką będzie malutki( ale dla nowego członka rodziny wystarczy).Przed nami jeszcze masę roboty aby tylko zamknąć przed zimą. Ale wszystko jest na dobrej drodze więc może się uda. Pozdrawiamy

Witam wszystkich. Mosewa zglos 7 dni przed rozpoczeciem prac inspektorowi powiatowemu nadzoru budowlanego ze rozpoczynasz budowe. Podobno sa wysokie kary jak nie zglosisz a przyjdzie kontrol. Ja tego nie wiedzialem ale moj geodeta tak twierdzi. U nas lada dzien beda lac nadproza a za ok 1,5 tygodnia zaczna strop. Patrzac na te pogode boje sie ze nie zadaszymy przed zima. Gonie tych majstrow ale cos sie ociagaja.Czandra gratuluje zakonczenia. Czy ktos z Was stosowal zbrojenie pod otworami okiennymi, bo podobno tam lubi pekac? Od tych forow i muratorow to mam niezly metlik.Pozdrawiam.

Czy wie ktoś czy zgłoszenie o rozpoczęciu prac mogę złożyć sama czy musi tego dokonać kierownik budowy?

Witam. Mozesz zglosic sama ale bedziesz potrzebowac oswiadczenie kierownika o przynaleznosci ..gdzies tam.., zaswiadczenie o posiadanych uprawnieniach i nie wiem co jeszcze jak masz kierownika ktoremu placisz za wykonane uslugi to pogadaj z nim pewnie ci to zalatwi. Ja mam kierownika-rodzina no i musialem to zalatwiac sam.

Czyli złożyć mogę, a oświadczenia kierownika to najwyżej doniosę później. Mam pytanie jeszcze w kwestii ziemnej- jakie szerokie laliście ławy i na jakiej głębokości?

U nas jest na głębokości 1 m. Szerokość jest trochę większa od szerokości bloczka betonowego (on ma 25 cm). Myślę, że jest to ok. 30 cm.

• 1 month później...
Hej, Czandra! Fajny macie domek. Napisz, proszę, jaka jest wysokość ścianki kolankowej.

Ścianka kolankowa jest bardzo niska, bo tylko na 1 bloczek. Można było dać 2, wówczas na górze byłoby trochę wyżej. Teraz jest tam 2,55. Na dole mamy 2,75 i wygląda to lepiej. Ale ogólnie nie jest źle :wink:

Ścianka kolankowa jest bardzo niska, bo tylko na 1 bloczek.

Czandruś, chyba nie :D Mi chodzi o wysokość tej ścianki, przy której macie wezgłowie łóżka sypialnianego (tej ze wzorkami).

Ok. :roll: Ta ścianka ma teraz 142 cm. Za nią jest jeszcze schowek pod skosem. Po drugiej stronie ścianka ma ok. 1,75. Za nią jest wiekszy schowek (pom. gosp.) m. in. z rekuperatorem.