Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 388
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich w Nowym 2008 Roku!!!

Mam jeszcze parę fotek z dołu:

łazienka

http://republika.pl/czandra2/multimedia/parter1.jpg

salon

http://republika.pl/czandra2/multimedia/parter2.jpg

kuchnia

http://republika.pl/czandra2/multimedia/parter3.jpg

Niestety mrozy wstrzymały nam wykonanie posadzek :evil: Mam nadzieję, że od poniedziałku faktycznie będzie cieplej.

Witam wszystkich i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, a przede wszystkim życzę powodzenia w budowie Calineczki :)

Olowek bardzo Ci dziękuję- te informacje są dla mnie ważne-pozwolą zminimalizować błędy w liczeniu ilości materiału na fundamenty i ściany :D :D

Czandra idziesz jak burza z budową :)

Czandra idziesz jak burza z budową :)

Oj chciałoby się, żeby wszystko szło super, ale jest różnie. A to wykonawca nie dopisze, a to pogoda nieodpowiednia. Normalka. Wylewki planowaliśmy jeszcze w listopadzie, a jak zaczną nam w tą środę, to będzie dobrze. Ale nie ma co narzekać.

Mosewa, jeżeli masz jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości, to pytaj śmiało. Lepiej wcześniej, niż po fakcie. Mamy już jakiś etap za sobą i teraz nasza wiedza jest zdecydowanie większa. Pewnych błędów można było uniknąć, ale nie miał kto doradzić.

Pzdr.

A jeszcze jedno tez zamierzam dac dodatkowo "jetki" do konstrukcji dachu czy moglabys mi podac przekroj jaki zastosowaliscie i jakie Wam wyszly dlugosci.

Ja wreszcie doczekalem sie na drewno. Mialo byc na wrzesien a tu ""maly"" poślizg

i przywiezli w zeszlym tygodniu. Znalazlem taniej wiezbe o 90 zl za 1m3 a jak sie okazalo gosc porobil jakies dziwne nadwymiary i wyszlo 1m3 wiecej za ktory ja musialem zaplacic i ktory pewnie spale w kominku. Nieraz nie warto za duzo szukac i kombinowac. Transport wyniosl mnie 400zl /ok 30km w dwie strony/ , a pod nosem mam tartak /1 km/ w miare slowni z terminami no i wyszlo by na to sam. Ale niestety kazdy sie uczy na bledach.Pozdrawiam.

Czandra z jakiej firmy /adres www/ kupiliscie projekt garazu i ile Was kosztowal?

Projekt garażu jest zrobiony przez naszego projektanta, który adaptował projekt domu. Wliczone to było w całą dokumentację. Zapłaciliśmy 2 tys. zł - adaptacja, projekt garażu, dokumentacja, załatwienie pozwolenia.

A jeszcze jedno tez zamierzam dac dodatkowo "jetki" do konstrukcji dachu czy moglabys mi podac przekroj jaki zastosowaliscie i jakie Wam wyszly dlugosci.

Długość jętek przed przycięciem wynosiła 5 m, po przycięciu ok. 4,5 m. Grubości dokładnie nie pamiętam, ale ok. 5-6 cm. Wysokość 14 cm. Zastosowanie jętek zmniejszy kubaturę do ogrzewania, bo zrobisz sobie sufit. Musisz pamiętatac o tym, iz u nas jest większy kąt dachu ok. 36 st. i generalnie jest wyżej oraz budynek jest o 12 cm szerszy z każdej strony. Do tego chcieliśmy ukryć w suficie przewody od wentylacji mechanicznej. Najlepiej byłoby wykonać więźbę i jętki dostosować do tego co już będzie. My tak zrobiliśmy. Będziesz mógł wówczas dokładniej wymerzyć na jakiej chcesz je mieć wysokości. Im wyżej, tym krótsze jętki. Przy dachu 25 st. twoje jętki mogą być dłuższe od naszych.

Pzdr.

Dzieki. Wiem ze jetki najlepiej rozmierzyc po wykonaniu wiezby ale chce uniknac robienia ich z mokrego drewna. Ja chce je zastosowac do wzmocnienia konstrukcji oraz tak jak pisalas do zrobienia sufitu. U mnie kat dachu powinien wyjsc ok 30 st.

Co do projektanta to dosc tanio.Wczoraj bylem u dwoch jeden chce 1300 zl ale zalatwi mi pozwolenie na maj, drugi 2000 i bedzie kolo kwietnia. Nie wiem skad takie rozbieznosci.Uzgodnienia i mape oczywiscie musze zalatwic sam. Dzisiaj jade do jeszcze jednego. Za projekt garazu chca ok. 600-1000 zl a gotowy kosztuje ok 500 zl. Trzeba sie troche najezdzic i moze cos z tego bedzie. Pozdrawiam.

Witaj. Przy kącie 30 st. długośc jętek będzie podobna jak u nas. 5 m powinno spokojnie wystarczyć. Zawsze jednak lepiej dać mały zapas, niż później żałować. Koszt drewna na jętki nie będzie już taki duży. grubość naszych jest taka jak krokwii - 6 cm.

Co do zdjęć, to wkleimy coś jak zrobią nam wylewki. Gościu przeciąga jak może, bo ma jakąś robotę. Wczoraj dowieźli żwir, jutro podobno ma być ekipa. Chcemy zrobić to teraz, jak nie ma mrozów. Teraz wkopują nam kolektor gruntowy do pompy ciepła. Jest mały rozgardiasz, ale dziś powinni skończyć robotę, a koparka wyrówna teren. Po wylewkach będzie trochę ciszy i potem startujemy z wykańczaniem poddasza. Wełna już jest, gorzej oczywiście z wykonawcą.

My budujemy pod Gnieznem, a na projekt trafiłam przypadkowo, ponieważ pracuje w Wydziale Architektury Urzędu Miasta w Gnieźnie i wszystkie pracownie architektoniczne przysyłają co jakiś czas swoje katalogi z projektami.

A projekt Calineczka najpierw ukazał się w katalogu, a po pewnym czasie był dopiero dostępny do zakupienia i wtedy zamówiliśmy go przez inernet.

Przed podjęciem decyzji o kupnie rozmierzyliśmy budynek powbijaliśmy paliki, żeby zobaczyć jak w rzeczywistości wyglądają pomieszczenia.Ja osobiście chciałam zabudowę w parterze, ponieważ już mam dosyć wspinania się po schodach i tak zapadła decyzja o zakupieniu tego projektu.

Chciaż powiem szczerze, że po obejrzeniu Państwa domu zastanawiamy się czy nie podnieść o dwa bloczki by być może w przyszłości zrobić poddasze użytkowe.

Wersja naszej Calineczki to "A" tradycyjna tak jak w projekcie głównym, robimy wykusz, natomiast zlikwidowaliśmy ścianę łączącą pomieszczenie gospodarcze z ubikacją i dodatkowo doprojektowaliśmy okno w szczycie budynku na poddaszu.

w sobotę przywieżli nam bloczki betonowe Solbet na ściany jeszcze kupiliśmy za dobrą cenę bo z dnia na dzień ceny idą znowu w górę.Bardzo cię cieszę, że możemy sie wymienić doświadczeniami bo już się martwiłam, że nikt nie buduje tego domu co jakiś czas spoglądałam na stronę horyzontu i cisza a pewien czas temu pojawiła się budowa calineczki pod Zielona Górą. Dziękuję w razie pytań to będziemy pisać do Państwa, bo Wasza budowa jest już prawie zrealizowana a my dopiero zaczynamy.

Witaj, jest parę osób, które budują ten projekt. Część z nich wymienia się nawet doświadczeniami :D

Wasz dom będzie z ociepleniem, czy mur jednowarstwowy? Jeżeli chodzi o schody, to warto wcześniej przemyśleć temat, czy mają być zabiegowe, czy okrągłe. My chcieliśmy początkowo okrągłe, ale teraz będziemy jednak robić zabiegowe. Istotna jest wielkość otworu. Jeżeli ma być poddasze, to lepiej, żeby wchodzenie na nie było w miarę wygodne.

Pzdr.

Nasz dom będziemy budować z bloczków betonowych solbet + docieplenie - styropian, byliśmy zdecyzdowani na budowanie z keramzytu ale niestety jest z tym materiałem duży problem mie ma surowca na jego wyprodukowanie. Po przemyśleniach zdecydowaliśmy się na solbet.

Czandro ty też chyba budujesz z bloczków betonowych? Ile wam wyszło tych bloczków?

Na zewnątrz wyszło ok. 1400-1500 bloczków, a do tego ściany wewnętrzne nośne ok. 450 szt. Poza tym były 12 na ściany działowe. Na poddaszu i w łazience na dole zastosowaliśmy silke gr. 12 cm. Tych bloczków wyszło ponad 1200 szt, ale zużywa się ich więcej na m2 niż betonu komórkowego, bo są mniejsze. Dobrym materiałem do budowy jest porotherm.