Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 388
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Olowek, zewnętrzny wymiar garażu wynosi 650 x 750 cm, przy założonym bloczku 24 cm. Wewnątrz zostaje 602 x 702 cm i jest sporo miejsca na 2 samochody. Mamy też możliwość wykonania stropu drewnianego, bo jest dosyć wysoko. Kąt dachu jest trochę mniejszy niż w domu i wynosi ok. 32-33 st. (tak wyszło majstrom, bo miało być równe 30).

Pzdr.

• 3 weeks później...

Witajcie, u nas chłopaki kończą robić poddasze - wełna plus płyty G-K. Widzę, że pracy przy tym sporo. Za dwa dni powinien być koniec. W przyszłym tygodniu ruszamy z wygładzaniem ścian.

Co do salonu, to faktycznie nie jest zbyt duży, mimo, iż mamy powiększony o długość wykusza i lekkie skopanie rozmiarów fundamentu - łącznie jest szerszy o ok. 70 cm od tego w planach. Nasz salon ma ok. 18,5 m2, ale jest połączony z jadalnią, która ma ok. 15 m2 i nie wygląda to już źle. Nie spodziewaj się rewelacji. Ponadto jadalnia połączona jest z holem i otwartą kuchnią, co dodatkowo daje więcej przestrzeni. Zobaczymy jak to będzie wyglądać, gdy wstawią nam schody. Dam znać i wkleimy jakieś fotki, ale to za min. 2-3 miesiące. Teraz mamy bałagan na dole ze względu na podasze, bo leży tam wełna, płyty i stelaże. Jak skończą, to zrobimy zdjęcia stanu obecnego i wrzucimy na forum.

Pzdr.

• 2 weeks później...

Witaj,

Czy chcesz wkleić zdjęcie? Musisz mieć swój ftp, na którym będziesz umieszczać zdjęcia, za pomocą np. Total Commandera i potem na forum dawać odnośnik do tego ftp. Wydaje się skomplikowane, ale jest bardzo proste. My korzystamy z serwera na http://www.republika.pl. Na początku był bezpłatny, ale, gdy zdjęć zaczęło przybywać, wykupilismy abonament za 75 zł, aby zwiększyć pojemność.

Pzdr.

Witam wszystkich.U mnie sie wszystko przeciaga ale nie ma tragedi. Mam uzgodnienia z MZK dzisiaj dostalem z energetyki no i moj projektant lada moment zlozy wniosek o pozwolenie. Na dzialce bagno wiec i tak nie zaczne przed kwietniem-majem.

Co sadzicie o garazu doklejanym do budynku oczywiscie od strony pokoi nie salonu. Ja zrezygnowalem z wolnostojacego /choc architekt juz go narysowal/ i doklejamy. Szerokosc 4 m a dlugosc jak budynek. Garaz bedzie gleboki na ok 7m a 4m to kotlownia i pom. gospodarcze z wej. od tylu. Miedzy garazem a kotlownia tez bedzie przejscie. Wachamy sie nad wej z domu do garazu. Wiem ze ono jest potrzebne ale nie wiem czy to nie glupi pomysl robic je z pokoju zamiast tego okna co jest w projekcie. W tym pokoju bedzie 'gabinet' czyli jakis komp, regal na dokumenty ksiazki itp. Z gabinetu memy przejscie do sypialni, gdyz powiekszylismy lazienke o 1m na szerokosci kosztem wejscia do sypialni.

Troche zamieszalismy w tym projekci-chyba z nudow ze nie mozemy jeszcze budowac. Co o tym sadzicie???? Garaz bedzie mial dach plaski z niewielkim katem nachylenia/ok15-20st/ prostopadle do sciany. Horyzont ma kilka takich projektow jeden chyba to 'GIENIA'

Napiszcie jakies opinie bo troche jestem skolowany tym wszystkim. Dzieki. Pozdrawiam.

Niezły pomysł z tym garażem. Musisz mieć sporo miejsca na działce. Będziesz też musiał postawić komin przy ścianie między domem i garażem. Czy przy 4 metrach szerokości zmieścisz tam 2 samochody? Chyba będzie ciężko. Zastanawia mnie też to przejście z gabinetu. Jeżli macie tam też wejście do sypialni, to właściwe zrobił się z tego drugi wiatrołap. Przemyśl zatem jeszcze jedną modyfikację w takim układzie. Czy nie warto byłoby zrobić tam schody na poddasze. Takie normalne, opierające sie o ścinę, zamiast tych w holu.

Dzieki za podrzucenie pomyslu.

Komin kupilem ocieplany i tak jak piszesz bieglby on przy scianie i na koncu wchodzil w pokrycie dachowe.

Dzialka ma 40m szrokosci takze spokojnie sie wszystko miesci.

Ten wolnostojacy tez mial byc obok budynku. Dwa samochody sie nie zmieszcza. To bedzie garaz na jedno autko. Ma zew. wymiary 4,5 m szer na 7 m glebokosci. Na kotlownie zostaje ok. 16 m2 beda tam staly jakies narzedzia. Garaz nie moze byc juz szerszy/ja chcialem na 2 stanowiska/ ale architekt twierdzi ze 1/3 bryly to max co mozna powiekszyc zeby zachowac wyglad budynku. Mam zgryz z tym wejsciem. Ludzie Ci ktorzy tak dobudowywali garaz i nie zrobili wejscia od srodka pisza ze to najwiekszy blad. Myslalem tez zwezic o 1m ten swoj 'gabinet' i zrobic tam mlutki hol prowadzacy do wej do garazu, ale po zabraniu 1 m to pomieszczenie bedzie mialo ok 6m2. Na szczescie jest troche czasu zeby to przemyslec. Dzieki. Pozdrawiam.