Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. U nas fundamenty wykopane zbrojenie 'sie kladzie' no i bedziemy lac beton. W ostatecznosci powiekszylismy salon i lazienke. Przesunelismy sciane na ktorej jest kominek o ok. 60 cm w prawo, a lazienke zrobilismy szeroka na 2,5 a nie na 2m w koncu ten pokoj przy lazience wyszedl nam 10 m2 no ale to pokoj dla 'gosci' Ten nasz projekt to chyba wogole nie bedzie przypominal 'calineczki' Pozdrowionka

• Odpowiedzi 388
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To znaczy, że "Calineczka" nie sprawdza się w realu? Ciekawe jak to będzie u nas. My nie planujemy zmian, ale jak czytam to mało kto ma zrealizowany projekt w 100%. Chociaż tak myślę, że my także mamy coś zmienione :( nie ma wykusza, ale to ze względu na wymiary działki.

Mosewa, calineczka jest bardzo funkcjonalna. Pewne zastrzeżenia można mieć do wielkości kotłowni, ale i tam wszystko się spokojnie mieści. Nie ma co robić za dużych zmian wewnątrz oraz zmieniać wielkości okien, bo traci na tym układ pomieszczeń oraz estetyka budynku.

Pzdr.

• 2 weeks później...

Witam

Jest to mój pierwszy post na tym forum.

Więc od razu przejdę do sprawy a mianowicie ktoś pytał co zmienić w Calineczce.

Ja napiszę co ja zmieniłem .

1.likwidacja wykuszu z dwóch powodów. Był zbyt mały oraz wąska działka.

2.podniosłem ściankę kolankową o około 60 cm. Góro zrobiła sie wielka. Zrobiłem tam tylko dwa pokoje.Jeden około 35 - 40m2, drugi 25. Duża łazienka i mała garderoba.

3.zlikwidowałem łazienkę na dole i wten sposób powiększyłem salon o około 8m2

4łazienke przeniosłem do jednego z pokoi a minowicie ten który był w środku.

4.powiększyłem schody przy wejściu i postawiłem dwa filary.Polecam efekt naprawdę światny.

5.powiększyłem taras na szerokość domu

Jeżeli chodzi o kuchnę to faktycznie mogła by być większa ale za bardzo ni8e ma jak powiększyć.

Ja zrobiłem w pomieszczeniu gospodarczym mini kuchnę więc właściwa mi wystarczy.

Etap budowy: końcówka.

chętnie odpowiem na wszystkie pytania .

pozdrawiam

witam,

ja jestem na etapie wyboru projektu, czy mozecie powiedziec jaki jest orientacyjny koszt budowy Calineczki?

pozdrawiam Ania

A jakim budżetem dysponujesz? Wszystko zależy od standardu wykończenia i zainstalowanego systemu ogrzewania. Czy chcesz stawiać garaz wolnostojący?Można przyjąć przedział między 350 a 600 tys.

Nie wiem, który projekt bardziej wam się podoba, ale Calineczka ma więcej zalet - prosta bryła budynku i brak załamań, co wpływa na ekonomię użytkowania. Większe 2 pokoje, możliwość adaptacji poddasza, oddzielne wejście do pomieszczenia gospodarczego.

350 tys. na dom to nie jest dużo, nie ma się czym przerażać. Wszystko zależy od sposobu wykończenia. Może zmieścicie się w mniejszej kwocie, jeżeli jakąś część prac wykonacie sami, bo robocizna stanowi duży udział w całości kosztów. Nie ma się co poddawać, ale trzeba też wiedzieć, że budowa to nie jest tania rzecz. Czy macie wszystkie media na działce?

witam.

dzięki za miłe przyjęcie na forum.

jeżeli chodzi o zmiany które wprowadziłem to naprawdę są to drobne zmiany ale funkcjonalne. Przypo,niało mi się , że powiększylismy jeszcze trochę okno w kuchni, ponieważ było jakieś takie malutkie nie pasujące do domu.

Powiększylismy takżeo jedno skrzydło okno tarasowe. Teres ma 2,7 m szerokości. To zabieg estetyczny.

Jeżeli chodzi o 350 tyś na dom. Myślę , że spokojnie można zaczynac budowę jeżeli nie chce się robić "złotych klamek" .

Zawsze można zostawić górę na lepsze czasy tak jak jest to u mnie.