Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 388
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam

Bardzo elegancko wykończony domek! Wnętrza robią wrażenie!

Jako, że już mieszkacie, mam pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej.Jesteśmy na etapie projektu i zastanawiamy się właśnie nad went.mech., ale... nurtuje nas kilka spraw dotyczących codziennego użytkowania - czy te nawiewy w pokojach (interesują mnie głównie sypialnie nocą) hałasują jakoś? Czy jest to szum, gwizd powietrza czy coś innego - a może cisza? Czy czuć strumień powietrza? Czy jest on skierowany w dół czy raczej na boki (pod sufitem)? Jakiej wielkości są te nawiewy i wywiewy w sufitach - mniej więcej? Czy to wygląda w miarę estetycznie?

I ogólnie czy jesteście zadowoleni z takiej wentylacji?

Troszkę przydługawo - przepraszam, ale dręczy mnie ten temat

Dzięki wielkie

Witam,

dziękujemy za miłe słowa :D

Co do wentylacji mechanicznej to są wady i zalety. Jest na pewno wygodna, jak pracuje, w domu nie czuć zapachów, nie trzeba wietrzyć. Anemostaty są dosyć estetyczne, część mamy białych a kilka w kolorze chrom, więc pasują do naszego wystroju. Nawiew jest słyszalny na wyższych biegach (na najwyższych to jest bardzo głośny), u nas pracuje głównie na 1, więc jest cicho.

Powietrze jest wywiewane w dół, ale anemostatów nie instaluje się nad miejscami, gdzie się siedzi, czyli nad kanapami, wannami, itd., więc to nie przeszkadza.

Co do wad to niestety wentylacja bardzo wysusza powietrze w domu, zwłaszcza jak się więcej grzeje. U nas wilgotność spada poniżej 30% i to przy najmniejszej wymianie powietrza. Słyszałam, że są już centrale z odzyskiem wilgoci i w taką bym teraz zainwestowała. Mamy podłogówkę w całym domu i nawet nie ma jak nawilżyć powietrza.

I jeszcze moje subiektywne odczucie, którego mąż nie podziela,- wydaje mi się, że więcej się kurzy jak działa wentylacja.

Pozdrawiam

czandra

• 4 weeks później...

Witaj,

drzwi są od lokalnej firmy, która także produkuje schody. W całości są z drewna, pokryte okleiną dębową. Koszt to ok. 22 tys. ( średnio ok. 2 tys. za skrzydło), przy czym najdroższe były te z szybkami. Firma solidna i godna polecenia, chociaż mieli parę niedociągnięć, ale w normie: http://www.dom-bud.eu :D