czandra 09.07.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Ok masz rację. Dawno już nie czytałam tych kosztorysów. W nagłóku przewinęła się teriva i może stąd to wyszło.U mnie teraz układają strop i do końca tygodnia powinien być gotowy, łącznie z zalaniem betonem. Podam ci koszty i będziesz miał porównanie. Wrzucę też parę zdjęć na forum. Weź pod uwagę jeszcze to, iż po zwiększeniu ściany kolankowej powierzchnia użytkowa wzrośnie. U mnie będzie to ok. 75 m, zamiast 40 jak w projekcie. Na drewnianym stropie nie ustawisz ścian z bloczków tylko gipsowo-kartonowe, a prawie nikt na tym forum nie jest potem zadowolony z takiego rozwiązania. Ale to takie tam dywagacje. Wybór należy do ciebie, a ja nie mogę nic narzucać.A jak wyglądają przygotowania u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 09.07.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Witam. Wlasnie dzisiaj bylem przeliczac ceny stropu. Drewno kosztuje ok. 2200 zl. terive maja mi wyliczyc moze na jutro, gdyz z tego projektu nie bardzo to jest mozliwe /podobno/. Tak sie zastanawiam ze do drewnianego stropu trzeba dac welne 20 cm /akustyka/ to jest koszt +/- 3000, do tego plyty OSB na podloge to nastepne ok. 3500, plyty g/k na sufit ok 1500 zl i strop drewniany robi sie ok. 10 000 zl /z moich nie wiem czy prawidlowych wyliczen/ Na jakiej wysokosci wyszedl wam strop? Czy bedzie pokryty tynkiem, czy plyta g/k? Co do uzytkowania to masz 100% racji. Wiem ze drewno jest gorsze.Scianki dzialowe na poddaszu to nie problem z plyta g/k lazienki tam tez nie planuje. Jeszcze jedno pytanko: zmieniliscie kat nachylenia dachu na 30' cz zmienialiscie dlugosc zamawianych belek na wiezbe, czy da sie ten kat uzyskac z dlugosci belek podanych w projekcie? Moglby ktos sie tym wszystkim za mnie zajac Ale mam metlik w glowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.07.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Witaj. Widzę, że przejąłeś się tym stropem. Lepiej za dużo nie główkować, tylko zamawiać i jeden problem z głowy. Co do więźby, to niestety będzie dłuższa. Prawdopodobnie wyjdzie większy kąt niż 30 - będzie podobny do tego w garażu. Ważne, aby pomieszczenia były wygodne. U mnie pojawił się jeszcze problem rozprowadzenia wentylacji mechanicznej i stąd też decyzja o wyższym budynku - kwestia ukrycia przewodów. Również zmiana grubości izolacji na parterze podniosła wysokość ścian na dole. Ale nie przejmuję się tym, gdyż prawdopodobnie trzeba będzie trochę podnieść teren. Z małego domku mamy duży domek, a za tym wzrost kosztów. Ale co zrobić. Nie poddawaj się, wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosewa 12.07.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Witam serdecznie Po wielu godzinach spędzonych w necie znalazłam projekt domy "Calineczka" (w lustrzanym odbiciu) i uznałam z mężem,ze to jest to. Na dzień dzisiejszy załatwiamy pozwolenie na budowę. Projekt wydaje się być funkcjonalny jeżeli chodzi o rozplanowanie pomieszczeń. Mam pytanie, czy osoby, które już rozpoczęły budowę Calineczki natrafiły na jakieś błędy w projekcie? Na dzień dzisiejszy (malując palcem po papierze ) chcę powiększyć kuchnię. Nie wiem co z wykuszem, on pasuje do pokoju i bryły domu i nie jestem pewna czy go likwidować czy nie. Jeżeli wykusz zostawimy to z pewnością zlikwiduję znajdujące się za nim okno. Może macie jakieś swoje propozycje na ten temat ewentualnych zmian w układzie wnętrza? Będę wdzięczna za wszelkie informacje czy uwagi ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 12.07.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Dlaczego chcesz likwidować okno w wykuszu? I jeszcze jedno pytanie, jak będzie usytuowany budynek, chodzi mi o strony świata. Pozdrawiam kolejnego fana projektu calineczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosewa 12.07.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Dziękuję za pozdrowienia Chodziło mi o okno za wykuszem, znajdujące się w salonie. W odbiciu lustrzanym kuchnia i salon będą od południa , Fanem to jestem ja, mój mąż przystał na projekt, on chciał budować Angele z Horyzontu. Ale w końcu stanęło na Calineczce. Powiedzcie, ze dobrze zrobiłam. To w końcu dom na całe życie, o ile nic się nie zmieni a nie chcę popełnić błędu. Ale to będę wiedziała dopiero po wybudowaniu domu prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 12.07.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Witaj, lepiej nie likwidować okien. My swoje z wykusza mamy zwiększone - światło otworu 160 x 230 i nie likwidowaliśmy tych po prawej i lewej stronie. Ta część jest także od południa. Wewnątrz nie jest wcale super jasno. Widać to teraz dokładnie, jak już mamy ułożony strop. Wydaje mi się, że to cecha budynków parterowych. Dlatego też, na poddaszu chcemy dać jeszcze, mimo, że jest zwiększony kąt dachu i zmieściły nam się nad wykuszem i po przeciwnej stronie okna w ścianie, okna połaciowe, gdyż przez nie wpada zdecydowanie więcej światła. Ogólnie to układ pomieszczeń jest bardzo fajny i funkcjonalny. Czy będziecie zagospodarowywać poddasze, czy zostajecie przy parterówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosewa 12.07.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Zostajemy przy parterówce. Wiem, że Angela jest z poddaszem użytkowym, ale góra i tak by nie była zagospodarowana więc przeforsowałam Calineczkę Może faktycznie w salonie nie będzie jasno, wezmę to pod uwagę. Ale tak chwile temu rozmawiałam z siostrą, która miała mieć w swojej kuchni dwa okna: jedno od wschodu, drugie od południa. To od południa zlikwidowała i jest b. zadowolona, w słoneczne dni kuchnia nie nagrzewa się za mocno no i ściany są b. obstawne. Nie wiem czy nie zrobię tak samo. Trzeba nad tym pomyśleć. A i jeszcze jedno, mój mąż twierdzi, ze przedpokój tj. holl jest zbyt duży, a mnie się właśnie taki podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 13.07.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Hol może wydawać się duży, ale my będziemy jeszcze mieć schody, dlatego też już nie jest taki duży. Moim zdaniem jest ok. Też miałam problem z tymi oknami, bo faktycznie okno od południa w słoneczne dni może przeszkadzać. Rozwiązaniem mogą być rolety, bo nie zawsze jest słonecznie. Mieliśmy straszny dylemat z tymi roletami, ale ostatecznie stanęło za Wiecie już z czego będziecie budować i kiedy planujecie rozpoczęcie inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosewa 13.07.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Jeżeli chodzi o to z czego budujemy to na razie jeszcze nic nie jest przesądzone. A odnośnie tego kiedy rozpoczniemy to uzależnione to jest od tego kiedy dostaniemy pozwolenie na budowę. Teraz są urlopy i w geodezji muszę czekać aż wróci pan(ok.2 tyg), który przyjedzie i naniesie na mapkę nitkę wody i kanalizy, która jest już od baaardzo dawna, ale niestety nie ma swojego odzwierciedlenia na mapach. Także prąd już jest ale tu sytuacja też nie jest taka prosta Tak więc stoimy w miejscu. Odnośnie wykusza to ja muszę go skrócić o 20 cm, ale nie chcę go likwidować. Jeszcze mam w planie zwiększyć pow. kuchni( o WC i pom gospod) , ale tu już chyba pisałam Okno w kuchni od południa na 100% zlikwiduję. Lubię duże przedpokoje, nie cierpię gdy trzeba się przyklejać do ściany aby mogły przejść 2 osoby. A teraz tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 13.07.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 My, można tak powiedzieć, też nie zlikwidowaliśmy wykusza, tylko wydłużyliśmy bryłę budynku. Dzięki temu zwiększył się salon, jadalnia i kuchnia. Jest teraz na tyle duża, iż spokojnie zmieści się tam stół i krzesła. W pomieszczeniu gospodarczym będzie piec, zasobnik i urządzenie do uzdatniania i zmiękczania wody, dlatego jest nam potrzebne. Małe wc będzie służyć za przechowalnię mopów itp. i może zmieści się tam pralka. Na górze planujemy drugą łazienkę i stąd rezygnacja z wc na dole. Mały pokój na parterze będzie garderobą. Będziecie robić kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosewa 13.07.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Kominek dla mojego męża to podstawa W moim odczuciu nie jest niezbędny i mogłabym sie bez niego obyć, no ale to marzenie męża więc kominek Tak My, można tak powiedzieć, też nie zlikwidowaliśmy wykusza, tylko wydłużyliśmy bryłę budynku Właśnie my nie możemy tego zrobić z uwagi na wielkość działki., która od frontu ma 20m, a na dodatek musimy wykusz skrócić o 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 13.07.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Właśnie my nie możemy tego zrobić z uwagi na wielkość działki., która od frontu ma 20m, a na dodatek musimy wykusz skrócić o 20cm U nas jest dokładnie tak samo. Dlatego dokupiliśmy działkę obok i jakoś przeszło. Szkoda tylko, że nie można było scalić tych dwóch działek, bo też chcieliśmy parterówkę, a wszystkie projekty, które nas interesowały, potrzebowały znacznie więcej miejsca. Calineczka, to taki kompromis. Też będziemy mieć kominek, chociaż do końca ważyły się jego losy. Przeważył fakt, iż możemy mieć teraz problem z podłączeniem gazu z sieci, a każdy inny wariant ogrzewania (poza węglem, którego nie bierzemy pod uwagę), jest niestety droższy. Na początek pewnie będzie butla z gazem płynnym, no chyba, że zdarzy się cud i gazownia zdecyduje się przedłużyć linię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 13.07.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Witam wszystkich. Jak tam prace u Czandry postepują? Zakupilem strop teriva mieliscie 100 % racji drewno jest nawet DROZSZE Zaplacilem 6800 zl a z drewna z wykonczeniami ok. 10 000. Dzis byl pracowity dzien zamowilem wiezbe i nadproza Postanowilismy zmniejszyc okna w pokojach ze 180/150 na 150/150. Zmniejszylismy tez wyjscie na taras z 210 szerokosci na 160. wydaje sie nam ze bylo to zbyt duze w stosunku do bryly budynku no i koszty troche mniejsze. Jak tam strop wylany juz? Nasunela mi sie taka mysl-czy wstawiacie okna na gorze w scianach szczytowych i jak rozwiazujecie okna dachowe??? Jaki pozostal wam otwor na schody po wylaniu stropu??? Znowu pare pytan odemnie. Czekamy na fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 14.07.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Witaj Olowek, widać miałeś pracowity tydzień. U nas dziś zalewają strop betonem. Mam zrobione zdjęcie i w poniedziałek lub wtorek wrzucę na forum. Niestety do ceny stropu musisz doliczyć jeszcze beton. Na strop mamy wylany trochę mocniejszy B20. W poniedziałek podam ci cenę za ten beton. Orientacyjnie ok 4 tys. U nas jednak jest trochę większa powierzchnia, dlatego też nie sugeruj się tym aż tak bardzo. Poza tym, ceny teraz już się uspokoiły i nie ma już tego szaleństwa co wcześniej. Otwór na schody mamy o wymiarze 195x195. Co do okien, to podobnie jak mosewie, tobie też odradzam jakiekolwiek ingerencje. To jest parter i z doświetleniem wcale nie jest tak super. W rysunkach podane są wymiary otworów, a nie okien. Podobnie jak ze stropem. Oszczędności będą pozorne, a w użytkowaniu może być niezbyt ciekawie. Przemyśl to z żoną. U nas też były straszne spory na ten temat. Na górze robimy okna zarówno w ścianach - po jednym z każdej strony (otwór 160x150), jak i dachowe. Może pod koniec tego miesiąca lub na początku sierpnia będzie robiony dach, to również zobaczysz ja k wyszło. Pozdrawiam wszystkich calineczkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 15.07.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Witam wszystkich. Co do zmniejszania tych okien to nic przesadzonego gdyz zamowilem nadproza takie jak podaja w projekcie, takze caly czas temat otwarty. Rada dla mosewy jezeli planujecie rozpoczac budowe w najblizszym czasie to zamowcie sobie juz bloczki. W zaleznosci od producenta okres oczekiwania to 1-3 miesiace. Czandro rynek sie troche uspokoil ale ceny pozostaly. W Czechach worek cementu 9.5 zl u nas ok. 15 zl. Ytong 24 ok. 13 zl u nas z 18.Te wariacje z cenami pewnie troche jeszcze potrwaja gdyz mamy EURO 2112, a na przygotowanie drog, kompleksow itp bedzie potrzebna spora ilosc budulca. Czandro jak bedziesz wklejac zdjecia to zrob pare z wewnatrz budynku my juz na nie czakamy. Pozdrowienia dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosewa 16.07.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Witam Zakup materiałów planujemy po otrzymaniu pozwolenia na budowę. Tak więc biorąc pod uwagę czas załatwiania papierów i oczekiwania na budulec możemy materiały bud. nawet zakupić jesienią lub zimą. A wtedy prace budowlane rozpoczniemy wiosną no chyba, ze zima będzie taka jak w minionym roku. Także czekam na zdjęcia z wnętrza calineczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 16.07.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Witajcie, też nie mogę doczekać się wnętrz, takich jak należy. Teraz nie wygląda to niezbyt ciekawie, bo wewnątrz poustawiane są belki podtrzymujące strop. Do tego trzeba co jakiś czas podlewać beton na stropie i wszędzie leje się woda. Ale za jakiś miesiąc, no może półtora powinna być już inna sytuacja. Olowek, za ten beton wyszło 4350 zł. Jeżeli chodzi o materiały, to ceny faktycznie nie spadły, chociaż nie wszystkie, bo np. styropian staniał. U nas z materiałów na ściany od ręki dostępna jest ceramika ściągnięta z Niemiec, ale jest dwa razy droższa od BK. Na poddaszu chcemy zrobić ściany z silki i niestety też jest problem z terminem - ok. 2 miesiące, może. Pozdrawiam, zacznijcie swoje budowy, też chcemy coś obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosewa 16.07.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Czandra obiecuję solennie, że jak zacznie coś rosnąć na naszej działce to damy znać" na piśmie i w kadrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 17.07.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Mosewa, jeżeli planujecie budowę na wiosnę, to dobrze jest wykonać jeszcze w tym roku stan zero, czyli fundamenty. Postoi to sobie przez zimę i na wiosnę startujecie już z murami. My niestety tak nie zrobiliśmy i to był straszny błąd. Wpadliśmy w najgorsze podwyżki. No i same prace ziemne strasznie się dłużą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts