olowek 19.07.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Czandro czy przerysowywaliscie strop u architekta na terive? Moglibyscie mi podac dlugosci belek stropowych? Ja zamowilem 3.90 mb i 3.30mb tak wychodzi wedlug drewnianego rozrysu, ale wole sie jeszcze upewnic. Na jakiej wysokosci wyszedl wam strop od pkt. 0 ? Czy dajecie tynk na niego czy obnizacie plyta g/k? Co do SILKI nie wiem czy to dobre rozwiazanie. Silka to ciezki material przewidziany do stawiania wyzszych kondygnacji. Dlaczeko nie suporex czy ytong? Jakiej grubosci planujecie te sciany?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 19.07.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Olowek,strop zamówił majster, więc raczej wątpię, żeby konsultował to z architektem. Majster jest na wakacjach, więc nie mogę go zapytać o długość belek. co do wysokości to u nas jest trochę więcej, bo planujemy dać grubszą warstwę styro na podłogę (planowaliśmy 18 cm, ale chyba wyjdzie mniej) + podłogówka. Na forum wyczytaliśmy, że im większa warstwa styro tym większa powinna być warstwa betonu na nim. Nasz majster zaplanował 5 cm, ale on nigdy nie dawał więcej ocieplenia niż 10 cm, więc nie wiem czy wie co robi.A Silka dlatego, że dużo lepiej izoluje akustycznie niż BK (ma większą gęstość).Forumowicze pisali jak się wszystko niesie w domach z BK, więc aby nie robić bardzo grubych ścian z BK, chcemy zrobić cieńsze z silikatów (na piętrze a na parterze między łazienką a sypialnią). Na stropie w miejscach, gdzie mają być ściany działowe jest zbrojenie, więc chyba będzie OK. Można było dać ceramikę, która też lepiej izoluje akustycznie, ale jest dużo droższa, więc odpuściliśmy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosewa 29.07.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 I jak tam postępy w budowie? W zeszłym tygodniu byli geodeci. Pomierzyli, popatrzyli i.... pojechali I teraz muszę zgłosić się do nich po jakąś mapę, następnie kupić projekt i do projektanta, a później to już tylko wystąpić o pozwolenie na budowę. A i jeszcze z energetyką trzeba będzie pogadać Gdzie kupowaliście swoje projekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 29.07.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Witajcie. My swój projekt zamówiliśmy przez internet bezpośrednio w Horyzoncie. Wysłali bardzo szybko wraz ze zgodą na zmiany. Jeżeli chodzi o postępy, to mamy wykonany strop i za tydzień zacznie rosnąć poddasze. Pod koniec sierpnia mają dojechać bloczki na górę. Mamy też parę zdjęć z tego etapu: http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop1.JPG http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop2.JPG http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop3.JPG http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop4.JPG http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop5.JPG http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop6.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 29.07.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 A to jest otwór na schody widok z dołu: http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop7.JPG widok z góry: http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop8.JPG Wielkość 195 x 195 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 29.07.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Tak wygląda po skończonej robocie: http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop9.JPG Jednocześnie z poddaszem będzie zrobione ocieplenie fundamentów, materiał już czeka: http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop134.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 29.07.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Jeszcze widok z lotu ptaka: http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop10.JPG Taki ma być efekt finalny : http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop11.JPG http://www.republika.pl/czandra2/images2/strop12.JPG Taki żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 31.07.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam wszystkich. Co do projektu to my podobnie jak Czandra zamawialismy przez internet. Wszystko ok zero problemu.Dajcie im tylko znac jakie zmiany was interesuja i wraz z projektem dostaniecie na nie zgode. Ja tez chce juz pozwolenie Moj wniosek o zagospodarowanie dzialki krazy gdzies po biurach i jeszcze z dwa miesiace jak dotrze z powrotem. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 31.07.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Widze na zdjeciu wypuszczone szpilki pod murlaty, czyli to koniec scian zewnetrznych? Czy braliscie projekt z kalenica prostopadla do frontu? No jak zwykle kilka pytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 31.07.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witaj olowek, widzę, że masz wprawne oko. Te szpilki zostały włożone nie z tej strony Niestety dostrzegliśmy to po fakcie, jak widać zresztą Każdy ma swoje problemy. Majster tłumaczył się tym, iż był przemęczony i nie dostrzegł błędu. Zasugerował się garażem. Twierdzi jednak, iż to nie problem, że się przyspawa i będzie ok. Zobaczymy. Poza tym wszystko w normie. Coś długo u ciebie idzie z tym pozwoleniem. U nas wszystkie formalności załatwiał projektant i poszło mu błyskawicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 31.07.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 A, jeszcze jedno. Chcemy zrobić ścianę kolankową 1 rzędu bloczków. Jak masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 31.07.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Moze lepiej zapytajcie sie jakiegos 'fachowca' czy majstra spawanie to pewna rzecz. Murlaty trzymaja praktycznie caly dach. Duzo czytalem o tym i szpilki powinny byc naprawde dobrze mocowane. Co do waszej scianki kolankowej to bedzie jeszcze jeden bloczek czy tak jak widac? Co do moich pozwolen to jest dzialka rolna i cala procedura trwa ok 3 m-cy. Taki wspanialy ten nasz kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 31.07.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 A jeszcze jedno ile ten projektant was skasowal i co zalatwial /woda, prad itd?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 31.07.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Moze lepiej zapytajcie sie jakiegos 'fachowca' czy majstra spawanie to pewna rzecz. Murlaty trzymaja praktycznie caly dach. Duzo czytalem o tym i szpilki powinny byc naprawde dobrze mocowane. Co do waszej scianki kolankowej to bedzie jeszcze jeden bloczek czy tak jak widac? Co do moich pozwolen to jest dzialka rolna i cala procedura trwa ok 3 m-cy. Taki wspanialy ten nasz kraj. Masz rację, też mi się wydaje, że teraz nie będzie to takie proste, ale jakoś trzeba będzie dać sobie z tym radę. Jeżeli chodzo o ściankę, to jej jeszcze nie ma. To co widać, to wieniec z bloczków 6 cm, wenątrz 2 cm styropianu, osłaniających strop. Dzięki temu będzie mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia mostka termincznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 31.07.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 A jeszcze jedno ile ten projektant was skasowal i co zalatwial /woda, prad itd?/ Skasował nas 2 tys. Adaptował projekt budynku, wyrysował garaż i załatwił pozwolenie na budowę. Jest też kierownikiem budowy i za też skasuje 2 tys. Na razie wziął połowę, jako zaliczka. Prąd już był, woda też. Sporo kasuje też geodeta. Najpierw mapka dla projektanta do pozolenia, potem wytyczenie budynku, wyrysowanie mapki z wodą i kanalizą itp. Za wszystko się płaci. Geodeta to nasz przyszły sąsiad, stąd mamy trochę taniej. Jeszcze ponad 5 stówek skasował nas jeden facio z wodociągów za zrobienie dokumentacji wodno-kanalizacyjnej. Geodeta weźmie jeszcze kaskę na koniec po wykończeniu budynku, bo będzie musiał wyrysować budynek. Teraz z takich rzeczy został nam jeczcze gaz, ale to może potrwać dłużej. Musimy poczekać do przyszłego roku. A ty jaki planujesz system ogrzewania i czy będziecie robić kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 01.08.2007 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Kominek oczywiscie robimy. Na dzien dzisiejszy mam zaplanowany piec na ecogroszek. Gazu obok mnie nie ma, olej jest drogi a w domu ktorym teraz mieszkam ogrzewamy ekogroszkiem i jest ok Mielismy ogrzewanie olejowe ale 2 lata temu zmienilismy piec na eko. Przedewszystkim jest to 'calkiem inne cieplo niz z oleju' /cieplejsze cieplo/ Zasobnik wegla starcza na ok. 4-5 dni. No ale do mojego pieca to jeszcze 'dluga droga' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 01.08.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Czyli chcesz mić taki piec z zasobnikiem. Czy twoim zdaniem, bo masz w tym względzie doświadczenie, kotłownia w calineczce nie jest za mała do takiego pieca? My chcemy mieć ogrzewanie gazowe, ale jak podaliśmy wyżej, jest teraz z tym problem. Stąd różne wątpliwości. Jak jest z obsługą takiego pieca, utrzymaniem czystości, jego czyszczeniem itd? Czy mas jakiegoś konkretnego producenta i typ pieca na oku. Podaj kilka szczegółów.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 01.08.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Co do kotlowni to masz racje, jest mala. My rezygnujemy z WC i bedzie to jedno pomieszczenie /chyba/. Plusy pieca: ekonomiczny, wszystkie funkcje ustawiane elektronicznie, popiol wyrzucany /jezeli dobry wegiel/ raz na 3 dni w zimie, w lecie 1 na 7 dni /pojemnik ok 3 litrowy/. Czyszczenie w zaleznosci od rodzaju wegla. Dwa lata temu mielismy wegiel z Siemianowic Slaskich /piec tez jest z tamtad/ przez caly okres grzewczy nie byl czyszczony piec W tamtym roku przywiezli wegiel gorszej jakosci /mial byc niby ten sam/ raz na 2 tygodnie trzeba bylo wygasic piec i go wyczyscic no i popiol raz na 2 dni.Wtedy tez nie latwo utrzymac porzadek w kotlowni czyszczac tak czesto piec gdyz popiol jest bardzo drobny no i sie 'pyli' Piec nie nalezy do cichych. Dosyc glosno pracuje podajnik. Planujemy oddzielic kotlownie grubsza scianka od kuchni bo reszta to i tak nosne. Tamten sezon spalilismy ok. 8 ton wegla /550 za tone=4400 zl/ dom poniemiecki ok. 400 m2 pow. uzytkowej+strych+stare kominy itp gdzie oleju opalowego spalalo sie za ok 8000 zl. Fakt ze nie bylo takiej mocnej zimy.Do takich piecow dobrym rozwiazaniem sa kolektory sloneczne. Koszt zestawu /2 szt/ to ok 5000 zl. woda w w sezonie letnim za free. Nie chodza pompy w piecu nie spala sie wegla podobno po dwoch latach to sie zwraca.Nasi znajomi koncza budowe domu /100m2+poddasze/ i od stycznia grzeja ekogroszkiem. sa bardzo zadowoleni/dobudowali kotlownie za domem/ Ja nie mam gazu obok siebie, dlatego tez zdecydowalem sie na takie rozwiazanie. Moze jakby byl to bym mial problem co wybrac. Gaz latwiejszy w obsludze, mniejszy piec, czysciej ale nie wiem czy taniej.Co do wielkosci pieca to nie mam pojecia jak to wyglada gabarytowo na 'calineczke' my teraz mamy 'kolosa' Jeszcze kwestia kominow: ja kupilem przekroj 18 w projekcie jest podana 16/chyba do gazu/ ale to jest troche malo do CO na wegiel/tak stwierdzil fachowiec/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 01.08.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Dzięki olowek za wyczerpującą odpowiedź. Piec na węgiel byłby ok, gdyby nie było przy tym, aż tyle zachodu. My chcielibyśmy mieć sytstem jak najbardziej bezobsługowy, bo nie bardzo mamy czas na te wszystkie sprawy, a i cena ekogroszku idzie ostro w górę. U nas nie może być tak, że jakiś nośnik energii jest dużo tańszy od innego. Może być tylko drożej. Ale niestety czymś trzeba się ogrzewać. Dletego też, chcąc chociaż trochę zminimalizowć późniejsze koszty, chcemy dobrze ocieplić budynek, zrezygnowaliśmy z wykusza, by bryła była zwarta, instalujemy rekuperator z odzyskiem ciepła, dobre okan i rolety termo. Przy czymś takim, chyba żaden sposób ogrzewania nie powinien być straszny. Byliśmy przekonani, iż bez problemu zrobią nam przyłącze gazu, ale niestety gazownia była innego zdania. Na razie im się nie opłaca ciągnąc linii, chociaż jest niedaleko - 80 m od nas. Pewnie kiedyś podłączą, bo wokół nas powstaje coraz więcej domów. Stąd też decydujemy się na instalację wodną - podłogowo-kaloryferową. Do tego kominek, może z płaszczem wodnym i kolektory. Jeżeli jeszcze nie podłączą gazu, to postawimy butlę, albo zainstalujemy piec elektryczny, np. kospel. Myślę, że będzie ok. Wymyśliłeś już co robisz z poddaszem i jakie dajesz schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 02.08.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Na poddaszu robimy dwa pokoje/mam nadzieje ze duze/. Scianka kolankowa bedzie z dwoch bloczkow /ok 50 cm/ takze troche tego miejsca bedzie. Jeden dla syna ktorego juz mamy, drugi dla syna/corki ktory/a bedzie jak powstanie dom. Co do schodow to nic jeszcze nie wiem wszystko wyjdzie jak zaczniemy budowe. Rezygnujemy /chyba/ z wejscia do pokoju nr 8, powiekszymy tym samym lazienke o ok 1 m szerokosci, oraz miejsce na schody. W 8 bedzie nasza sypialnia do ktorej bedzie wejscie z 9 'gabinetu'/komputery,papiery itp/ Nie wiem jak to u was wyglada poniewaz ja mam odbicie lustrzane, ale powinno byc podobnie. To pomysl mojej zony i wydaje mi sie ze chyba ok.Zostaje nam pok 10 dla gosci. Co tam wymyslil majster z tym spawaniem? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts