Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wlasnie wrocilem z budowy od znajomych i pojawil mi sie nowy problem. Twierdzi on ze po podniesieniu sciany/wybudowaniu sciany kolankowej/ zmieniaja sie wymiary wiezby. Dokladnie chodzilo mu o 'jetki'. Czy zamawialiscie juz wiezbe i czy mozecie w tym temacie cos powiedziec? Mi sie wydaje ze wydluza sie tylko slupy podtrzymujace platwie. W calineczce nie ma chyba czegos takiego jak 'jetki'. Na szczescie moj 'drwal' robi wiezbe na wrzesien i moge jeszcze cos zmienic. Pozdr

• Odpowiedzi 388
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na poddaszu robimy dwa pokoje/mam nadzieje ze duze/. Scianka kolankowa bedzie z dwoch bloczkow /ok 50 cm/ takze troche tego miejsca bedzie. Jeden dla syna ktorego juz mamy, drugi dla syna/corki ktory/a bedzie jak powstanie dom. Co do schodow to nic jeszcze nie wiem wszystko wyjdzie jak zaczniemy budowe. Rezygnujemy /chyba/ z wejscia do pokoju nr 8, powiekszymy tym samym lazienke o ok 1 m szerokosci, oraz miejsce na schody. W 8 bedzie nasza sypialnia do ktorej bedzie wejscie z 9 'gabinetu'/komputery,papiery itp/ Nie wiem jak to u was wyglada poniewaz ja mam odbicie lustrzane, ale powinno byc podobnie. To pomysl mojej zony i wydaje mi sie ze chyba ok.Zostaje nam pok 10 dla gosci. Co tam wymyslil majster z tym spawaniem? Pozdr

My na górze robimy poza 2 pokojami jeszcze dodatkową łazienkę. Znalazło sie też miejsce na garderobę. Nasza góra po zmianach będzie miała ok. 70 m2 powierzchni użytkowej, a dół 120. Zrobiła się z tego wielka chałupa, a miał być mały, parterowy domek :wink:

Rezygnujecie chyba z wejścia do łazienki, a wejście do pok. 8 będzie tym łazienkowym? Ciekawa koncepcja. My długo myśleliśmy i dyskutowaliśmy na temat schodów, bo chcieliśmy mieć jak najbardziej proste, ale i tak okazało się, że potrzebne byłoby przedłużenieściany, a otwór miałby wymiar 1 x 3 m i nie wyglądałoby to zbyt dobrze. Ponownie zatem wróciliśmy do wariantu z projektu i jest w sumie ok. Schody wcale nie będą takie małe. Ponadto nieznacznie zwiększyliśmy ten otwór.

Odnośnie szpilek, to jeszcze nie wiem, bo roboty ruszają dopiero za tydzień. Zobaczymy jak będzie. Musi to jakoś poprawić, nie ma innego wyjścia, bo zrobione jest w stropie dodatkowe wzmocnienie pod ściany działowe, dopasowane do układu dachu.

Wlasnie wrocilem z budowy od znajomych i pojawil mi sie nowy problem. Twierdzi on ze po podniesieniu sciany/wybudowaniu sciany kolankowej/ zmieniaja sie wymiary wiezby. Dokladnie chodzilo mu o 'jetki'. Czy zamawialiscie juz wiezbe i czy mozecie w tym temacie cos powiedziec? Mi sie wydaje ze wydluza sie tylko slupy podtrzymujace platwie. W calineczce nie ma chyba czegos takiego jak 'jetki'. Na szczescie moj 'drwal' robi wiezbe na wrzesien i moge jeszcze cos zmienic. Pozdr

Jeżeli podnosisz tylko ścianę i nie zmieniasz kąta dachu, to faktycznie, poza długością słupów nic nie powinno się zmienić. U nas jest zmiana kąta, dlatego też zmienia się jeszcze długość więźby. Drewno jest zamówieone, ale jeszcze nie zrobione - chyba. Nie wiem dokładnie, bo to też działka majstra. My nie jesteśmy z tych stron, a on zajmuje się budową domów już kilkanaście lat i zna tu wszystkich. Na wszelki wypadek zamówił dłuższe belki i na miejscu będą korygować. Tak było z garażem i wyszło dobrze. Kąt dachu domu będzie zbliżony do tego z garażu - ok. 35%. Powiem ci, że to wcale nie jest dużo, tak w sam raz. Nie będziemy walić głową w jętki :wink: W projekcie ich nie ma, ale my dajemy, bo to dodatkowo wzmocni konstrukcję i będzie stanowiło podstawę sufitu. Do tego nie foliujemy, tylko deskujemy dach i dajemy papę. Też ma to wpłynąć na wzmocnienie dachu. Będzie czas na załatwienie dachówki.

Witam serdecznie "Calinkowiczów". Cieszę się że znalazłam to forum, bo zaczynałam czuć sie osamotniona w zmaganiach budowlanych. A "calineczka" jest taka wdzięczna :lol: Zaczęliśmy budowę w kwietniu tego roku i w tej chwili jestesmy na etapie układania dachu. Projekt podobał nam się w zasadzie w 100% jedyna zmiana to połączenie wc i kotłowni tak aby uzyskać większe pomieszczenie gospodarcze. Nadmienię może jeszcze, że wybraliśmy odbicie lustrzane z kalenicą prostopadłą - dzięki temu pozbyliśmy się dylematu czy budować z wykuszem czy bez. Wydaje nam się że w tej wersji wykusz dodaje uroku temu domkowi.Poddasze na razie zostanie nie używane (chyba że jako stryszek?!) więc zastosujemy schody chowane w stropie. Już teraz widać że domek jest funkcjonalny i ma dużo przestrzeni, jeszcze wiele pracy przed nami ale chyba dokonaliśmy dobrego wyboru.... Pozdrawiam i mam nadzieję że wszystkie zamierzone i rozpoczęte budowy zakończą się sukcesem, czego i Wam i sobie życzę

Dzieki za miłe przyjęcie! Co do pokrycia dachu to niestety ze względów ekonomicznych na razie będzie to deska i czarna papa a w przyszłości ( mam nadzieję niedalekiej ) planujemy pokryć gontami. Nie należymy do entuzjastów dachów z blachy a dachówka ceramiczna..... cóż wyjdzie o wiele drożej :-? A na jakie rozwiazanie Wy się zdecydowaliście? Pozdrawiam

My chcielibyśmy właśnie dachówkę ceramiczną. Jest droga, ale mamy narzucony kolor przez plan zagospodarowania i możemy wybierać między dachówką, a blachą. Wolimy dachówkę. Cementowa też nie jest tania, zwłaszcza Braas. Na razie, jak u was, też będą deski i papa. Z czego i jakie robiliście ściany i jakie planujecie ogrzewanie?

Pozdr.

Witam! Ściany mamy jednowarstwowe tzn. 24cm pustak keramzytowy + 10 cm styropianu. Nasi rodzice, kiedy usłyszeli o takim rozwiązaniu stwierdzili, że chyba lubimy mieć zimno w domu (kiedyś nikt tak nie budował), ale architekt, u którego robiliśmy adaptację projektu stwierdził że to z pewnością wystarczy. Mam nadzieję że się nie pomylił. Co do ogrzewania to będzie piec w którym można palić róznym paliwem ze wskazaniem na ekogroszek. Trochę obawiam się kurzu, dymu i tego całego bałaganu jaki zwykłe pojawia sie w kotłowni - przecież to wszystko bedzie na jednym poziomie, ale ponoć piec jest tak skonstruowany, że te niedogodności będa minimalne?! Okaże się. Przez moment myśleliśmy zeby zrobić osobne wejście do kotłowni (w miejscu okienka) ale w końcu postanowiliśmy zostawić tak jak jest w projekcie. Dodatkowym źródłem ciepła ma być kominek i nie ukrywam że bardzo mnie to cieszy. A ha, kominek umiesciliśmy w hollu tam gdzie w projekcie przewidziane były schody. wydaje nam sie że w ten sposób lepiej będzie mozna wykorzystać ten duży holl a i w salonie jakby więcej luzu. Pozdrawiam i mam nadzieję że prace na waszych budowach idą zgodnie z planem bo u nas mała wakacyjna przerwa, kilka dni które pewnie wykorzystamy na porządki :wink:

Witam wszystkich! :D U nas zaczęli działać wczoraj i mam nadzieję, że nie skończą, dopóki nie będzie gotowe poddasze i dach. Ula, może wkleisz parę zdjęć z twojej budowy? Ciekawy pomysł z tym kominkiem. Co osoba, to inne rozwiązanie. Podobnie jak Olowek macie keramzyt i ogrzewanie na eko-groszek. Jeżeli chodzi o ocieplenie, to przy 24 cm muru dają przeważnie 12 cm. Łączna grubość wyjdzie 36 cm, jak przy jednowarstwowej, ale ściana będzie zdecydowanie cieplejsza. 10 cm to chyba minimum. My dajemy 14 cm ocieplenia, ale też nie będziemy mieć ogrzewania na węgiel, które wychodzi zdecydowanie najtaniej. Wybraliśmy wariant wygodowy :wink: Okaże się w praniu. Mam nadzieję, że będzie dobrze. :D

Ula, czy planujecie zakończyć budowę jeszcze w tym roku, czy później?

No wkoncu bratnia dusza od keramzytu :D Jaki typ bloczka wybraliscie i jakiej firmy? Ja mam 24 cm z BETARDU 3-komorowy bloczek i moim jedynym problemem co spedza mi sen z oczu to jak wykonywac instalacje wodne, elektryczne i inne w tym materiale, gdyz jak zacznie sie kuc to 'leci' jedna scianka a tym samym cieplo, wytrzymalosc itp. Co do stropianu Czandra ma racje producent keramzytu tez zaleca 12 cm ale mi sie wydaje ze 10 cm bedzie ok. Co sadzicie o dachowce cementowej jakas tam niemiecka firma. Kosztorys na blachodachowke/czarna 10 lat gwarancji/ zrobili mi na ok 10 000 zl, a na cementowa /czarna/ bardzo ladne przetloczenie/30 lat gwarancji/ na 7000 zl. Jedzie to bezposrednio z niemiec. Moj brat twierdzi ze cement lepszy/on mi to sprzedaje/ ale slyszalem rozne opinie chyba wiecej zlych. Podobno technologia poszla do przodu i to sie pozmienialo.

Olowek, dachówka, nawet cementowa, to na pewno lepsze rozwiązanie niż blacha. Czy masz jekieś namiary na tego producenta albo pośrednika i czy mają też dachówki w kolorze miedzianym lub czerwonym? Mamy narzucowy taki kolor dachu. Na tym forum bardzo dobre opinie ma dachówka średzka falista plus angobowana - ceramiczna, zdaje się, że z robena. Ma dosyć rozsądną cenę - ok. 40 zł za m2. Tu istotne są też te wszystkie dodatki -gąsiory itp., które bardzo wpływają na cenę. Czy 7000 to tylko dachówka, czy z dodatkami?

Witam. 7000 zl to koszt calego dachu z dachowki cementowej czarnej + wykonczenia. Z blachy czarnej z wykonczeniami to ok. 10000 zl. Nie znam nazwy producenta. Moj brat prowadzi hurtownie z pokryciami dachow i z materialami budowlanymi i ta cena to niby taka dla mnie. Maja kilkunastu producentow w ofercie. Cena tej cementowki to 24 zl za metr, normalnie ok. 28 zl. Jak chcesz to podaj mi nazwe producenta i kolor dachowki to podam ci cene. Ceny maja jeszcze utrzymac sie do konca miesiaca pozniej nie wiedza co bedzie. Ciagna to bezposrednio z niemiec i dlatego cena jest ok.Pozdrawiam.

Witaj. Cena super! Myślę, że nie ma co się zastanawiać. Jaką przyjąłeś powierzchnię dachu? U mnie dochodzi jeszcze garaż. A jak z tym kolorem, jest tylko czarny? To może masz chociaż fotkę tej dachówki i jaką ma powłokę? Teraz ja mam sporo pytań. Chcielibyśmy zrobić dach jeszcze w tym roku. W projekcie mamy Braasa celtycką, czy twój brat też ma taką w ofercie.

Pozdr.

Witam. Powierzchnia dachu to 182 m2. Kolory jak w kazdej dachowce cala gama.My poprostu chcemy czarny. Ogolnie czarn jest chyba troche drozszy od czerwieni, ceglastego itp.Czy moj brat handluje braasem napisze pozniej /nie bede go tak wczesniej budzil w niedziele/ A czy braas nie ma tylko dachowki cementowej? Wczoraj robilismy grila i po paru piwkach :lol: zrobilismy probe tej dachowce. Ulozylismy ja na twardym podlozu i czlowiek ok. 90 kg wagi stanal na nia i 'delikatnie' poskakal. Nic jej nie bylo. Twarda sztuka. Mam nadzieje ze nie tylko ta jedna /mam w domu na wzor/ Teraz sprobuje poscic wam te fotki. Czerwona to przetloczenie 'rzymskie' , czarna to 'eska' C:/Zdjecia/Różne/dach[/code]

Witaj Olowek,

Czy ta czerwona też jest z niemeckiej firmy, czy to jakaś zupełnie inna dachówka? Jeżeli chodzi o namiary na dachówki, które mnie interesują, to sprawdź proszę, czy twój brat ma w ofercie dachówkę średzką falistą plus miedzianą angobowaną, ceramiczną z firmy Roben. Jaki mógłby być koszt w oparciu o twój dach tego typu dachówki. Druga w kolejności jest betonowa celtycka z Braasa oraz ta czerwona ze zdjęcia. Sorki za kłopot.

Pozdr.