Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 388
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czandra wklejcie jakies zdjecia. Ja zamawiam ta dachowke. Napewno czarna tylko nie mozemy sie zdecydowac na przetloczenie, musimy jszcze poogladac budynki. Faktycznie na dachu ladnie wyglada ta rzymska. zobaczymy. Co do tych zdjec to zalezy mi na nich bo bede mial porownanie jak bede robil u siebie. Co do waszej dachowki to poprostu nie mam czasu. Wychodze o 8 wracam o 19 i nie mam kiedy pogadac z bratem. Jak tylko znajde chwilke/moze niedziela/ to z nim pogadam.Pozdrawiam.

Witaj Olowek,

Zdjęcia wkleimy, są już zrobione. Szpilki też są zamocowane - przyspawane i zabetonowane. Ścianka kolankowa też jest. Do końca tygodnia powinni skońcyć murowanie z bloczków 24 cm i kominy. W przyszły czwartek wchodzą cieśle. Fajnie, że zamówiłeś dachówkę. Kurczę, jakoś nie mam przekoniania do betonówki. Super jet ta, o której pisałam w e-mailu, ale chyba jest bardzo droga. A ty zacząłeś już coś robić?

Ja tez bym wolal ceramiczna, ale mnie poprostu na nia nie stac. Caly czas bylem przekonany ze bede dawal blache, ale teraz wiem ze chocby cementowka to jest lepsze rozwiazanie. Moja pani z urzedu miasta jest na urlopie do 20.08 i jak wroci to musi moj plan zagospodarowania dzialki wyslac do sanepidu, instytutu gornictwa itd. Podobno do konca wrzesnia wszystko bedzie zalatwione, wtedy architekt, prady, woda, pozwolenie. Tak po cichu mysle ze moze udaloby mi sie zrobic fundamenty w tym roku/optymista/ Pozdrawiam.

Witaj Olowek, mam parę zdjęć. Są z wtorku, bo od środy jesteśmy poza domem. Zrobiliśmy je przed wyjazdem. Mam nadzieję, że podczas naszej nieobecności też coś robią :wink:

Elewacja zachodnio-południowa:

http://republika.pl/czandra2/images2/pietro2.jpg

Elewacja wschodnia:

http://republika.pl/czandra2/images2/pietro7.jpg

Elewcja północna:

http://republika.pl/czandra2/images2/pietro6.jpg

[/img]

Mial byc jeszcze jeden bloczek wyzej-nie dajecie? Widze ze przerwa po zalaniu stropu wykorzystana-fundamenty zaizolowane czy tez juz oieplone?

Jak widzisz bloczek już jest. Myślę, że nie zaburzy to bryły budynku. Fundamenty mają być obłożone styropianem teraz na dniach. Odnośnie dachówki, to raczej przesądzona jest ceramiczna typu średzka falista, koniecznie angobowana, jak ma Roben. Podobne dachówki robi wiele firm, nawet Neskalp. Super są takie proste, typu karpiówka, czy ta, o której pisałam w e-mailu, ale my musimy mieć coś w czerwonym odcieniu i taki typ dachówki już nie jest taki efektowny, a cenowo to prawie jeszcze raz tyle, co ta podstawowa. Najbardziej fajnie wyglądają w kolorze grafitowym lub czarnym, nawet ciemny brąz. Dlatego doszliśmy do wniosku, że nie ma sensu przepłacać. Teraz mamy dylemat odnośnie koloru cegły klinkierowej, bo lada moment będą wykańczane kominy. Musi to jakoś nawiązywać do elewacji i ogrodzenia. Podoba nam się bardzo kolor sahara, jaki ma CRH Klinkier, ale pewnie będzie typowa czerwona. Zobaczymy. Masz już jakieś przemyślenia w tym względzie?

Ja kominy robie systemowe i oblozone plytka klinkierowa. Zakupilem juz 13m kominow fi 18 + 2xpodwojna wentylacja.Kolor plytki nie wiem jaki, bede musial poogladac i cos dobrac do czarnego, ale na to mam jeszcze sporo czasu.Fajny juz ten wasz domek. Majster robi wieniec na koniec czy nie ma takiej koniecznosci?

Wieniec wylewa sie na zakonczenie scian wokol budynku i na scianach szczytowych. Wiaze on ze soba cala konstrukcje budynku. U was moze byc tak ze nie bedzie on konieczny przy niskiej sciance kolankowej. Ja rozmawialem z 'moim' przyszlym majstrem i mowi ze lepiej jest wylac wieniec. Mam scianke kolankowa na 50 cm/2 bloczki/ i do tego dojdzie wieniec 25 cm wysoki. Tak sie zastanawiam nad tym co pisalas o 'zmianie bryly budynku' Nie wiem jak calosc bedzie wygladac po podniesieniu o 75 cm. Jak juz u was bedzie odskowane to zobaczymy na zdjeciach, bo te moje 2 bloczki to wcale nie koniecznosc jezeli bryla ma wygladac fatalnie to wole z jednego zrezygnowac. Slyszalem tez cos takiego ze nie wazne jak dom wyglada z zewnatrz wazne by w srodku byl funkcjonalny. Ale moze uda sie polaczyc jedno i drugie.

Witaj Olowek,

Wieniec, o którym piszesz, jest już zrobiony. Być może zmyliło cię to, iż wszędzie są bloczki. Pod ścianą kolankową jest wylany strop, wokół oraz w miejscach ścian nośnych jest zbrojenie, a na brzegach bloczek o grobości 6 cm. Dodatkowo, aby było cieplej, daliśmy jeszcze styropian 2 cm. Właśnie szpilki są przyspawane do tego zbrojenia. Myślę, że jak dasz jeszcze jedną warstwę bloczków, to nic specjlanego się nie wydarzy. My, zamiast układać wysoką ściankę kolankową, podnieśliśmy kąt dachu. Przy tak dużym budynku, wyszło to nawet na korzyść, bo wygląda ciekawiej. Kąt 25% byłby trochę za płaski. Tak mi się wydaje, patrząc teraz na budynek.

Masz rację z tym, aby jeszcze w tym roku wykonać fundamenty. Ten etap jest najbardziej pracochłonny i robi się go najdłużej. Potem to już z górki...

Dzięki za linaka Olowek. Czy od tych cen są jakieś upusty? Na forum zachwalali dachówkę z tej firmy wielkoformatową Nibra DS5. W cenniku wychodzi 42 zł brutto za metr2. Kolor czerwony 02. Z kolei dachówka betonowa Longlife ze specjalną powłoką 38 zł m2. Różnica nie jest taka duża. Ostatnio przyglądam się intensywnie wszystkim dachom i mam jeden wniosek. Jeżeli dachówka jest porządna, to wygląda ładnie. Te bez powłoki są porośnięte mchem, lub w przypadku betonowej, złazi z niej farba. Wokół siebie mamy pełen przegląd. Dlatego wydaje mi się, że jeżeli brać betonową, to z taką powłoką. W nelskampie to jest połysk SG i longlife.

A tak z innej beczki, to wczoraj przywieźli mi więźbę na dach i deski, bo będziemy deskować i kłaść papę. Koszt całości drewna wyszedł 9900 z VAT. W sobotę cieśle wkraczają do pracy. Mam nadzieję, że pogoda dopisze.

Witam, cieśle pracują. Do soboty powinni już złożyć całą konstrukcję, potem murarze będą kończyć kominy. Dziś kupiliśmy cegłę klinkierową na kominy - karpatia terca po 2,25 za szt. Jak będzie co pokazać, to wkleimy parę fotek. Odnośnie dachówki, to na 90% będzie sirius z ruppceramiki. Jutro się wyjaśni. A jak u pozostałych?

Pzdr.