ula.s 29.08.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Widzę że pod moją nieobecność odbyła się ciekawa dyskusja na temat pokrycia dachu . My jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji ale mamy na to trochę czasu. Chętnie pochwaliłabym się zdjęciami z naszej budowy, ale niestety komputer na którym korzystam z netu nie ma odpowiedniego programu więc na razie to sie nie uda, ale przy pierwszej okazji oczywiscie wkleję kilka fotek. Jeśli chodzi o postępy w pracach to zaczynamy właśnie pokrywać dach papą, zamontowali nam już okna i zaczął działać elektryk. W niedługim czasie mamy "okładać" domek styropianem. Niestety najbardziej widowiskowy etap budowy już za nami i teraz czeka nas żmudna praca konieczna ale wymagająca więcej czasu. Ciekawa jestem jak się mają Wasze "Calineczki"? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 30.08.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witaj Ula,U nas dziś robią daszek nad drzwiami. Zamówiliśmy też dachówkę sirius z ruppceramiki. Ma być na koniec września lub na początku października.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 01.09.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Witam. Czandro ten daszek nad wejsciem robicie jak w projekcie? Ja zamowilem dluzsze krokwie o 1,2 mb zeby w razie czego wypuscic je jako daszek, gdyz obawiam sie ze podnoszac sciane o 80cm ten daszek moze wyjsc za wysoko i nieciekawie wygladac.W trakcie wszystko wyjdzie. Jaka cena wyszla wam za m2 dachu tej dachowki? Ula z jakich bloczkow keramzytowych budowaliscie/ z jakiej firmy/ no i jak w trakcie prac sie 'sprawdzily'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 01.09.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Czandro jak znajdziesz chwilke wklej pare zdjec. Dzieki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 01.09.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Witaj Olowek, z tym daszkiem to masz rację. Przy takiej ścianie kolankowej może wyglądać trochę dziwnie. Jutro wkleimy parę zdjęć, to zobaczysz nasz efekt. Generalnie, to zrobiony jest jak w projekcie. Wygląda nawet fajnie. Cieśle trochę się przy nim napocili, bo nasza ścianka ma co prawda tylko 1 bloczek, ale znacząco zmienił się kąt nacylenia dachu. Wyszło prawie 36 st. Bardzo dobrze, że myślisz o takich sprawach dużo wcześniej. U nas przeważnie najpierw coś się robi, a potem dopiero wychodzą kwiatki. Wszystko przez brak czasu. Jeżeli chodzi o m2 dachu, tak całościowo, to jeszcze nie powiem, bo czekamy na ostateczną wycenę. Sama dachówka kosztuje 39 zł za m2. Do tego bierzemy z tej firmy jeszcze okna dachowe - 5 szt., rynny, opierzenia, papę, łaty i kontrłaty. W poniedziałek muszę im podać ostateczne wymiary daszku, by wyliczyli ilość gąsiorów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 01.09.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 A, jeszcze jedno odnośnie daszku nad wejściem. Bez niego bryła budynku nie wyglądałaby zbyt ciekawie, tzn byłaby zbyt monotonna. Stanowi on swego rodzaju ozdobę, nawet jeżeli nie jest zbyt funkcjonalny. Pomyśl zatem, jak go jakoś dopasować. Myślę, że nie będziesz żałował Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 02.09.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Z tymi moimi przemysleniami to przez to ze nie moge jeszcze budowac. Jakbym zaczal to bym mniej czasu mial na myslenie.Moze to i dobrze. Wszystkiego nie da sie przewidziec ale przynajmniej jakas czesc.Ja daszek napewno bede robil tyle tylko ze ne wiem jaki, dlatego tez 'drwal' tnie z 6 szt. dluzszych krawedziakow na wszelki wypadek. Ja zadaszam jeszcze wyjscie na taras. Troszeczke mniej jak jest w projekcie bo wyjdzie ok. 5m X 3m. Balem sie troche ze pod dachowka to nie wytrzyma, mniej wiecej zalecany kat do dachowki to min. 28-30 st. a majac dach o kacie 28 st. bo u mnie taki wyjdzie to zadaszenie tarasu wychodzilo mi ok 20 st. Popytalem 'fachowcow' i mowia ze powinno byc ok. Co myslisz o takim zadaszeniu? Jest to przedluzenie dachu o 3 mb. pod mniejszym katem i o szer. 5 mb. U mnie taras jest od strony zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula.s 02.09.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Cześć Olowek! Co do tych bloczków keramzytowych to chyba nie odpowiem Ci dokładnie, muszę najpierw dopytać męża bo to on zajmował się cały czas wyborem i zamawianiem materiałów. Więc narazie sorki.... Wczoraj wreszcie mogłam obejrzeć gotowy dach i powiem szczerze, że cieszę się ze zmiany kierunku kalenicy (tzn wybraliśmy prostopadłą do wejścia). Wykusz wraz z daszkiem imitującym facjatkę bardzo mi się podoba i obecnie ta elewacja (u nas od południa) nadaje charakteu całemu domkowi. Nie mogę doczekać się teraz zamontowania daszku nad wejściem ale jeśli wyjdzie wszystko tak jak nad wykuszem to będzie OK. Ciekawa jestem jak to będzie wygdladało w waszych wersjach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 03.09.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witajcie, mamy zdjęcia z ubiegłego tygodnia. Dziś prace na górze znacznie przyspieszyły, bo ekipa murarzy była w liczbie 6 chłopa. Przeszkadzał tylko deszcz i nie można było zrobić zdjęć. http://republika.pl/czandra2/images2/pietro14.jpg i jeszcze daszek http://republika.pl/czandra2/images2/pietro15.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 03.09.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Jeszcze coś na temat dachówki. My chcemy mieć taką jak poniżej, ruppceramika sirius miedziana angoba: http://republika.pl/czandra2/images2/sirius.jpg A terz dachówka cementowa, która jest na posesji obok tej powyżej. Myślę, że różnica jest widoczna gołym okiem: http://republika.pl/czandra2/images2/beton.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 03.09.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Na poddaszu, ponieważ teraz jest dosyć wysoko, mamy wstawione jeszcze jętki, które będą podstawą sufitu. Wysokość od gotowej podłogi powinna wynosić ok. 2,85 m. A odnośnie zadaszenia tarasu, to my być może zastosujemy taki wariant: http://republika.pl/czandra2/images2/daszek1.jpg http://republika.pl/czandra2/images2/daszek2.jpg Nasz przyszły taras jest od wschodu i robienie zadaszenia raczej nie ma sensu. Ale gdyby coś, to będzie jakaś osłona. Zadaszenie tarasu jest bardzo konieczne od zachodu i południa. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 04.09.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Witam. Ta wasza dachoweczka bardzo ladna. /ta nizej NIE/ Mysle ze cementowa na dzien dzisiejszy robia lepsza technologia i nie bedzie tak wygladac za pare lat/powiedzcie ze mam racje?!/ Ja mam czarna, takze powinno byc ok./w czerwieni bardziej sa widoczne przebarwienia/Daszek nad wejsciem wyglada bardzo fajnie. Zaczynam sie zastanawiac czy nie podniesc o 1 bloczek i zrobic daszek jak w projekcie/mysle/Dlugo zanim zamowilem drewno i dachowke myslalem nad zadaszeniem tarasu 'markiza'. Minusy-podczas deszczu woda odbija sie od markizy i brudzi sciane,no i markiza nie bardzo mi sie to podoba. O zadaszenie dachowka obawiam sie jednej rzeczy czy nie zabierze to za duzo swiatla wpadajacego do pomieszczenia/co o tym myslisz?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 04.09.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Witam. Olowek, jeżeli twój taras jest od zachodu, to nie ma złudzeń, do domu przez okno balkonowe nie wpadnie za wiele światła. Będziesz miał za to przyjemnie na tarasie, bo w słoneczne dni nie ma szans, aby wytrzymać na takim tarasie bez zadaszenia. Dziś przyszła oferta na dach. Jest policzona na 310 m2 - dom plus garaż, plus jakaś rezerwa. Sam dach domu ma ok. 220 m2. Łącznie z gąsiorami, spinkami, blachami itp. wyszło 19 tys. - niecałe 62 zł/m2. Całość z rynnami, papą, łatami i kontrłatami oraz oknami połaciowymi - 5 szt. Velux, w tym jedno do łazienki, wszyskie są o lepszych parametrach termoizolacyjnych niż standardowe, wyszło ok. 34 tys. Za 2-3 dni dostanę jeszcze ofertę z innej firmy na dachówkę karpiówka z creatona, bo też mi się bardzo, bardzo podoba. Będziemy mieć porównanie. Sczeczgólnie chodzi mi o te dodatki. Zobaczymy. Co do daszku, to też mi sie podoba. Bez niego, to nie byłby ten sam budynek. Jedni z sąsiadów mają taki daszek o jakim ty myślałeś i wygląda to tak sobie. Ale to kwestia gustu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 04.09.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Mój dekarz chce 35 zł za ułożenie m2 dachówki. Wyjdzie zatem jakieś 10 tys. Jakie stawki są w waszych stronach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 06.09.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Widze ze okno w lazience rozwiazaliscie jak w projekcie. Ja mam duzy zgrzyt z zona, gdyz tez chcialbym miec jak w projekcie a zonie sie wydaje ze jest to zle rozwiazanie-ktos przebywajac na zewnatrz widzi cala lazienke w srodku. Myslelismy nad oknem poziomym, wtedy wychodzi ono wyzej i z pkt 0 nie widac srodka/tak okna lazienkowe sa rozwiazane w duzej ilosci projektow/ A wy jak bedziecie sie zaslaniac od 'gapiow' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 06.09.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witam, My ten problem rozwiązaliśmy w ten sposób, że na górze robimy 2 łazienkę . A tak serio, to raczej na dole nikt nas nie będzie oglądał, bo sąsiad na przeciwko jest odgrodzony wysokim i szczelnym płotem, a do tego posadził wzdłuż brzozy, które w całości go zaszłaniają. Z boku nikt nic nie zobaczy, jak już, to z tarasu. My w pierwszej wersji myśleliśmy o krótszym oknie, na np. 120, ale ostatecznie zostało jak w projekcie. Damy jakiąś żaluzję i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula.s 06.09.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Nno no .......Czandra ta dachóweczka bardzo ładnie się prezentuje Koszt niemały ale liczy się efekt. Ostatnio rozczulałam się swoim daszkiem nad wykuszem i chciałam oglądać efekty u Was ale zapomniałam że zrezygnowaliście z wykusza sorki za nieuwagę. Swoją drogą to całkiem fajne rozwiązanie, chociaż wykusz urozmaica nieco bryłę budynku z zewnątrz, ale za to macie więcej miejsca w środku. Wiesz Olowek, na etapie planu na papierze wydawało nam się że okno w łazience jest zbyt duże i mieliśmy podobde wątpliwości jak Twoja żona. Ostatecznie zmniejszyliśmy to okno ( nie pamiętam w tej chwili wymiarów ) i muszę wyznać że trochę załuję. Łazienka jest dość duża i małe okno sprawia że jest po prostu ponura Teraz musimy pomysleć o odpowiednim wykończeniu i oświetleniu żeby calłkiem nie zepsuć tego wnętrza. Myślę że roletka lub żaluzja to najlepsze rozwiązanie problemu z ciekawskimi sąsiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula.s 06.09.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Już wiem. Okienko w łazience zrobiliśmy takie jak w kotłowni....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olowek 07.09.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Dzieki za opinie w sprawie okna. Mi nie tyle chodzi o sasiadow, bo od nich sie czyms zaslonie przy ogrodzeniu co o 'moich znajomych' Czyli robimy jakiegos tam grila w ogrodzie no i idac do toaletki /ja mam tylko ta jedna, gdyz rezygnujemy z ubikacji na dole/ jestem widoczny. Ale ta zaluzja to chyba jest dobre rozwiazanie. Bardziej mi sie podoba okno w pionie niz w poziomie. Lepiej sie komponuje do bryly. No i pozostaje mi tylko to wytlumaczyc zonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 07.09.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Ula, a macie już wstawione okna? Co do cen tej dachówki, to niestety jest jedna z tańszych ceramicznych. Taniej wychodzi chyba tylko roben średzka falista plus, ale tej nie polecał mi żaden sprzedawca. Sirius to nie jest nasz ideał, ale ceny są teraz faktycznie powalające. Betonowa, jak widać, to nie jest najlepsze rozwiązanie na cięcie kosztów. Olowek ma rację, że na ciemnej może nie być takich efektów, ale my musimy dać czerwoną, bo takie są wymogi. Jest jeszcze tyle wydatków, że nie ma co szaleć. Z oknami, to też uważam, że nie warto kombinować. Oszczędności są pozorne, a efekt potem nie za specjalny. Duże okna wyglądają ciekawiej. Ula, wklej jakieś fotki Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts