Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 388
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Olowek, odnośnie twoich pytań, to na poddaszu dajemy wygłuszający styropian, ale tylko do ścian. Na to oczywiście wylewka i jakieś panele lub parkiet, a w łazience oczywiście płytki. Stopnie kominiarskie robimy jak w projekcie. To jest mimo wszystko niski budynek i można przystawić sobie drabinę, jak na załączonym zdjęciu

http://republika.pl/czandra2/images2/komin3.jpg

Okna dachowe będą obrotowe.

Pzdr.

Bardzo ładnie rośnie ta Wasza "Calineczka". Żałuję ze nie mogę pochwalic sę naszym dziełem ale pracuję nad tym i moze niedługo się uda. Jak już pewnie pisałam mamy odeskowany i pokryty papą dach, zrobiony daszek nad wykuszem i na ukończeniu jest daszek nad wejściem. Jakiś tydzień temu zamontowali nam okna, a jesli chodzi o postępy wewnatrz to pozegnalismy juz elektryka, częściowo jest rozwiązana sprawa hydrauliczno-kanalizacyjno-ogrzewcza, bo pewne rzeczy trzeba było zrobic przed wylaniem "podłogi" kiedy jeszcze nie było ścian. Obecnie próbujemy rozwiązac problem tynkowania. Okazuje się że nie jest łatwo znaleźć fachowca solidnego i jednocześnie rozsądnie ceniącego swoją pracę. A poza tym jak się okazało :oops: nawet tutaj rozwiązań jest co najmniej kilka i znów trzeba się na wszystkim znać i wiedzieć co jest co. A cha, jeszcze we wrzesniu ma się pojawić fachura od ocieplenia i będziemy mieli położony styropian. Sporo tego i czasem to myslę ze nie podołamy, ale jak patrzę na efekty to mijają wątpliwosci i po prostu serce rośnie. Oby siły i pomysłów ( w domyśle:KASY) nie zabrakło :wink: !!pozdrawiam

Witaj Ula, faktycznie z kasą jest największy problem :evil: Cały czas coś wyskakuje, za co trzeba płacić :evil: Ale jak się popatrzy na efekty, to wszystko idzie w niepamięć :D U nas dodatkowo jest jeszcze poddasze i może od jutra zaczną robić na górze ściany. Robimy murowane. Czy wszystko robicie ze swoich pieniędzy, czy też z kredytu, lub o nim myślicie? Sorry za takie pytanie, ale to cenowe szaleństwo jednak poważnie uszczupliło nasze możliwości, a teraz jak już coś widać, to ma się ochotę jak najszybciej skończyć. Stąd myślimy o takiej ewentualności. A jak u was?

Ula przy keramzycie dosc dobrym rozwiazaniem jest tynk gipsowy, poniewaz keramzyt ma chropowata powierzchnie i tynki dobrze sie go trzymaja. Dobra ekipa robi go w takim domu w kilka dni i sciany sa bardzo gladkie. W moim rejonie ceny byly /ok. 3 m-cy wstecz/ ok 16-20 zl. za 1m2 z materialem. Nie wiem jak cenowo ksztaltuje sie tynk wapienny, ale jest pracochlonny i nie ma takiego efektu.

Witajcie! Szał cenowy na rynku powoli mija i szczerze mówiac to chwilami sami wpadamy w szał patząc ile musielismy płacić np. za cement a ile kosztuje on w tej chwili. O innych materiałach to nawet nie wspomnę ale jesteśmy "parę" tysiączków w plecy. Pocieszamy się tym , ze możemy już podziwiac nasz nowy domek i jakoś lżej na duszy się robi. Bez kredytu niestety się nie dało :cry: .

Dzięki Olowek za informacje i mam ogromną prośbę: czy mógłys napisać skad jesteś, chociaz województwo? Może poszukamy tynkarzy w Twoim regionie, bo u nas wołają średnio 17 zł/metr tynku tradycyjnego c-w sama robocizna + nasz matetriał a i tak nie ma chętnych. Myśleliśmy właśnie o tynku gipsowym maszynowym ale po usłyszeniu ceny (30 zł/metr+ materiał) :evil: :o postanowiliśmy szukać dalej. Ja wiem że tynki robi się w zasadzie raz na całe życie i nie ma co oszczędzac ale bez przesady..... Pozdrawiam

Witam. Jestem tak ogolnikowo z Kotliny Klodzkiej. Te 30 zl za metr + material to chyba zdrowo przesadzone. Moi znajomi robili tynki gipsowe w kwietniu / Kraków/ i mieli miec za 16 zl skonczylo sie cos na okolo 20 zl z materialem oczywiscie. Nie jestem na czasie tez z cenami tynkow ale nie sadze zeby u nas nagle podniosla sie stawka o 50% i to bez materialu. W wiekszych miastach napewno jest drozej i moga to byc dosc duze roznice. Dla przykladu 1m2 polozenia plytek w Warszawie ok. 50-60 zl za 1m2, u nas od 25-35 zl za 1m2.Trzeba szukac, pytac i cos pewnie znajdziecie taniej.Tylko co do tynkow gipsowych to tez uwazajcie z tymi tanszymi lub ich dobrze przypilnujcie. Mojej sasiadce w tym roku robili wlasnie tacy /chyba 19 zl za 1m2/ i to co wyszlo to tragedia: krzywo, 'nie gladko'. Przez nastepne 1,5 m-ca szef tej firmy przysylal 2 pracownikow na poprawki. kuli, kladli gladz, szlifowali-TRAGEDIA, a po malowaniu i tak bylo widac niedociagniecia.Zycze powodzenia.

Żeby wkleić zdjęcie musisz mieć go na adresie publicznym a nie u siebie na dysku.

Naciskasz na żółtą ikonę z napisem IMG wstawiasz adres obrazka i znowu naciskasz na te samą ikonę.

Poprawnie wklejony obrazek wygląda tak:

adres obrazka