niktspecjalny 05.01.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 No normalnie mnie migdał ruszyli. http://biznes.onet.pl/5,1383004,prasa.html.Aż mnie ścisneło w dołku.To co bedzie jak za chwile okaze się ,że np.w dziennik budowy wpisu dokona sobie sam inwestor.Tyle latałem ,żeby coś załatwić a tu !!masz babo placek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 05.01.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 A ja nie zycze moim nastepcom, zeby tak biegali za papierami, jak ja. Czytalem informacje o tych zmianach, w wiekszosci je popieram. Zgloszenie bedzie super, ale przeciez i tak musi sie pod nim podpisac projektant, ktory adaptuje budynek wg warunkow obowiazujacego planu zagospodarowania przestrzennego. Czyli wiekszosc waznych rzeczy moze byc zapisana w warunkach. I mniej waznych tez. Problem braku kierownika nie wydaje sie byc problemem: czesc inwestorow zatrudnia kierownika tylko dlatego, ze musi. A Ci kierownicy zajmuja sie tylko wpisami do dziennika i rzadko bywaja na budowach. Inwestorzy, ktorzy beda chcieli miec budowe prowadzona przez fachowca, zatrudnia kierownika/inspektora, ktory bedzie musial przypilnowac budowy od strony materialowej i technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.01.2007 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 A ja nie zycze moim nastepcom, zeby tak biegali za papierami, jak ja. Czytalem informacje o tych zmianach, w wiekszosci je popieram. Zgloszenie bedzie super, ale przeciez i tak musi sie pod nim podpisac projektant, ktory adaptuje budynek wg warunkow obowiazujacego planu zagospodarowania przestrzennego. Czyli wiekszosc waznych rzeczy moze byc zapisana w warunkach. I mniej waznych tez. Problem braku kierownika nie wydaje sie byc problemem: czesc inwestorow zatrudnia kierownika tylko dlatego, ze musi. A Ci kierownicy zajmuja sie tylko wpisami do dziennika i rzadko bywaja na budowach. Inwestorzy, ktorzy beda chcieli miec budowe prowadzona przez fachowca, zatrudnia kierownika/inspektora, ktory bedzie musial przypilnowac budowy od strony materialowej i technicznej. W większości je popierasz ale w jakiej i czego dotyczą?Też nie zycze tym którzy muszą przez to przejśc.Wiem tylko ,że bezpiecznie nie bedzie a co z tym idzie..... zanikać będzie ten zgiełk i latanina no i adrenalinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.01.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 I tak, i nie. Po pierwsze palny zagospodarowania będą musiały być tak jednoznaczne, żeby można było jasno określić, co wolno a czego nie. Teraz róznie bywa i w wydawaniu pozwolenia jest trochę uznaniowości. Ale mówiąc prawdę już wolę tą uznaniowość PRZED wybudowaniem domu, niż PO! Wyobrażacie sobie sytuacje - dom wybudowany a nadzór mówi, że według nich autor planu miał na myśli.... I dopiero się zaczne, jak trafisz na jakąś swołocz, to majątek stracisz na udowodnienie, że możesz zamieszkać w swoim domu. Urzędnicy będą mieli większą władzę, bo teraz można zrezygnować z inwestycji (najwyżej) a potem co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 05.01.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 ja się bardzo obawiam tych zmian. Jeśli budowa domu miałaby być jedynie na zgłoszenie, w takim razie powinna zmienić się procedura kończenia takich prac. Mianowicie jeśli aktualnie jest coś na zgłoszenie to składa się odpowiednie papiery do urzędu, jeśli wszystko jest w porządku i nie otrzyma się odpowiedzi w ciągu 30 dni oznacza to że można robić. Robimy co mamy zrobić i tym kończy się cała sprawa. Przed rozpoczęciem takich robót nie zawiadamiamy Nadzoru Budowlanego, jak i i po zakończeniu również niczego nie zgłaszamy. Więc odbiorów żadnych nie ma. Tzn. że nikt nie będzie sprawdzał czy my naprawdę budujemy to, co złożyliśmy do urzędu. I mamy drzwi otwarte do wszelakich samowolek.Chyba, że ze zmianą tą pójdzie również zapis, że inwestor jest zobowiązany do zatrudnienia kierownika budowy i powiadomienia nadzoru budowlanego o rozpoczęciu jak i zakończeniu takich prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 05.01.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 EZS, no ale wg tego projektu nie wiadomo kto i na jakiej zasadzie bedzie odbieral domy. Moze calkowicie zniknie funkcja odbioru?I slusznie, bo to rozsadek powinien dyktowac, kiedy mozna sie przeprowadzic, a nie zbior papierow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 05.01.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 No tak, problem z tymi samowolkami powstanie. W warunkach bedzie "dom parterowy", a ktos dostawi pietro i co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 05.01.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 będzie mieszkał w piętrowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 05.01.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 A ja nie zycze moim nastepcom, zeby tak biegali za papierami, jak ja. W większości je popierasz ale w jakiej i czego dotyczą?Też nie zycze tym którzy muszą przez to przejśc.Wiem tylko ,że bezpiecznie nie bedzie a co z tym idzie..... zanikać będzie ten zgiełk i latanina no i adrenalinka. Adrenaliny, w odpowieniej ilosci i tak dostarcza wykonawcy. Nie zycze, przede wszystkim, biegania z papierkami. Chcialbym maksymalnego uproszczenia procedury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 05.01.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 jak nie będzie potrzeby zgłoszenia zakończenia budowy, to i nie będzie dokumentu na podstawie którego można się zameldować. A to znaczy, że będzie można zameldować się np. do szałasu postawionego na działce, lub nawet na szczere pole. Fajne czasy idą. Jeśli nastąpi ta zmiana w Prawie Budowlanym, to wiele innych rzeczy również musi się zmienić. Oczywiście jestem za jakimiś zmianami, bo to co jest teraz może doprowadzić inwestora do gorączki, ale trzeba to tak zrobić, aby była zachowana kontrola i bezpieczeństwo nad tym co ma powstać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 05.01.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 będzie mieszkał w piętrowym Kilka pokolen Polakow uczylo sie "kombinowania" i nie da rady sie tego wyplenic jednym przepisem prawnym. Moze racjonalne bedzie podejscie finansowe: jak wziales kredyt na parterowke, a udalo Ci sie wybudowac 3 pietra, to te 3 pietra i tak naleza do banku, ktory dal Ci kredyt. Fantazjujac dalej: powstana plany, w ktorych warunki zabudowy beda nawet okreslac kolor firanek w oknach, a za odstepstwa beda straszliwe kary, i plany typu "Las Vegas" - mozesz budowac co chcesz i jak chcesz. eee... chyba ten temat mnie przerasta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts