Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umywalka wbudowana w blat- jak to zrobić?

Recommended Posts

Podobają mi się bardzo umywalki wpuszczone w blat obłożony kafelkami. Pełno tego w prospektach producentów glazury, ale nigdzie nie spotkałam się ze sposobem wykonania takiej konstrukcji. Mój fachowiec chętnie to zrobi, ale widzę, że nie bardzo wie jak. Pomóżcie!

jest cos takiego co sie zwie plyta VEDI. Jest to dość twarda pianka wzmocniona dodatkowo z obu stron specjalną sitka pokryta klejem. Ta plyta jest dedykowana wlasnie do zabudowy lazienek. Mozna na to oczywiscie klasc plytki i jest bardzo fajne w obróbce. Uprzedzam jednak, że nie jest to tanie rozwiązanie....

może oprócz kosztów płyty i względów estetycznych, warto też wziąć pod uwagę praktyczną stronę takiego wykończenia. koleżanka ma coś takiego w kuchni i bardzo jest z tego niezadowolona, bo trzeba więcej czasu poświęcać na sprzątanie (okruchy itp włażą w fugi) - ale jest ładne - zwłaszcza na zdjęciach

Ja mam tak wbudowana umywalkę w łazience. Okruchy w fugi nie wpadają :grin:

Umywalka jest powieszona na ścianie, z dwóch jej stron mieści się po 1 płytce /fugi - silikon jest po brzegach, więc nie brudzi się jakoś specjalnie. To bardzo fajne rozwiązanie nie rezygnuj z niego. Powodzenia Majka

U nas blat (dosc dlugi, bo 1,5m) zrobiony jest z plyty OSB 18mm, ktora doskonale sie do tego nadaje i nie jest droga. Plyte oblozylismy mozaika kafelkowa z Tubadzina (bo najtaniej tj jedyne...250zl/m2)i zaimpregnowalismy fugi (to chyba wystarczy zeby sie nie brudzilo???nie wiem) Pod umywalka bede miala wysuwane kosze na bielizne i szuflady.

Mam taką umywalkę z mieszkaniu (Sidney z Koła) włożoną w otwór wycięty w płytach karton-gips, pomiędzy którymi jest zbrojenie wpuszczone w ścianki po bokach (między ścianą łazienki a prysznica) i z tyłu zalane betonem. Wszystko obłożone mozaiką Lazur z Tubądzina. Fuga jest zaimpregnowana. Na razie jest ok.

DarekRz

• 2 weeks później...

On 2003-05-13 18:18, DarekRz wrote:

Mam taką umywalkę z mieszkaniu (Sidney z Koła) włożoną w otwór wycięty w płytach karton-gips, pomiędzy którymi jest zbrojenie wpuszczone w ścianki po bokach (między ścianą łazienki a prysznica) i z tyłu zalane betonem.

DarekRz

Rozumiem, że płyty G-K są dwie i między nimi jest zbrojenie. Zbrojenie opiera się na murkach po bokach (prawa i lewa strona blatu). Po co z tyłu zalane betonem? I czego użyłeś do zbrojenia płyt G-K?

Pozdrawiam :smile: