Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły gazowe TERMET

wojtek69

Recommended Posts

Mam Termet MiniTerm (dwufunkcyjny) od trzech lat. Już kiedyś gdzieś o tym pisałem - dno totalne. Pomijając obudowę które jakby jej nie założyć wpada w drgania od pracy pompy, to kocioł ma dużo większe wady. Po pierwsze włącza pompe obiegową co na 3 minuty, nawet w trybnie letnim, zaraz po zamknięciu kranu. Odkręcisz na sekundę wodę - trzy minuty pracy pompy. Po drugie, w obiegu cwu, po odkręceniu kranu zapala się i przez pół minuty palnik pracuje na minimum, dopiero potem zaczyna naprawdę grzać. Efekt - po odkręceniu kranu ponad pół minuty zimnej wody. Jak się już doczeklam ciepłej, to choćbym zakręcił wodę tylko na seknd, po ponowym odkręceniu ponad pół minuty zimnej wody. Umywalka tuż przy piecu, rurka ma może z metr czy póltora. Obserwowałem dzida i widze, że przez pierwsze pół minuty grzeje na minimum czyli efekt żaden. Dwóch serwisantów fabrycznych stwierdziło, że tego się nie da wyregulować i że może następna wersja sterownika elektronbicznego będzie mieć to poprawione, jednak przez cały okres gwarancji nie wyprodukowano lepszego sterownka.

Podsumowując - najgorszy piec jaki w życiu widziałem.

To co pisze Stuk to po przede wszystkim wada kazdego kotla dwufunkcyjnego.

Pozwole sobie nie zgodzić się z powyższym. Mieszkałem już z kilkoma piecami dwufunkcyjnymi, był vaillant, junkers, ariston i teraz termet i tylko termet ma takie kwiatki. A oczywiście sama idea pieca dwufunkcyjnego tam gdzie bywaja mroźne i długie zimy to pomysł raczej nieszczególny, ale to temat na osobny wątek.

Mam trzeci sezon Ecoterm kondensacyjny - drobne problemy w czasie gwarancji, ale że producent w Polsce, więc było do kogo dzwonić i żale wylewać. I gość ze Świebodzic prawie że do mnie specjalnie przyjechał (kilkaset km) i o 4 w nocy piec oglądał. W sumie był to drobiazg.

Nie wiem, jak to jest z innymipiecami, ale nie oczekiwałem cudów i generalnie nie mam powodów do narzekania. Problemy o których pisałem to tak naprawdę kwestia regularnych przeglądów (wyczyszczenie osadów itp). I można to zrobić samemu, bo to niewielka filozofia.

Firma bardzo poważnie podchodzi do klientów (obsługa klienta oraz serwis techniczny).

• 1 month później...
A dlaczego ?

A dlatego, jak korzystasz z cwu to piec nie grzeje kaloryferow. A jak odkrecisz kran podczas grzania to otrzymasz serię gorącej wody na poczatek.

Więc jak trzeba dużo i często grzać to jest niewygodne, niepraktyczne, wkurzające. Za to jest tanim sposobem na ogrzewanie tam, gdzie trzeba tylko czasem trochę dogrzać.

twierdzili, że mają

Ale cenowo nie są wcale tacy rewelacyjni. Bardzo poważnie myślałam nad kotłem od nich, ale nie mają z zasobnikiem. Czyli żaden komfort. A jak się weźnie 1-funkcyjny, to już nie są konkurencyjni prawie wcale.