Sasha 09.01.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Śledziliśmy wątek o Twoich poszukiwaniach. Zdecydowałeś się już na jakiś projekt? Pochwalisz się? a jakże koniec końców zdecydowaliśmy się na budowę tego domu http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=437 elewacja na tym zdjęciu nie wygląda jakoś specjalnie, ale dom ma świetny rozkład pomieszczeń. Projekt został zaakceptowany i kupiony. Zmiany będą dwie - likwidacja schodków w salonie i likwidacja spiżarni na rzecz łazienki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 10.01.2007 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Pocieszyłeś nas z tą łazienką. Niebawem zobaczymy w realu jak wyjdze przyślałem to co Wam napisałem i przypomiałem sobie rozkład domu Więc tak: Na górze wg mnie zmieści się: - podłużna wanna - ubikacja - umywlna - pralka - 2x stojak na pranie Niestety nie jest rozwiązanie eksluzywne i musicie sobie wziąć to pod uwagę. Jeżeli namąciłe Wam w głowach to przepraszam - mam nadzięję że nie żywicie urazy pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 10.01.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 "przyślałem to co Wam napisałem i przypomiałem sobie rozkład domu Więc tak: Na górze wg mnie zmieści się: - podłużna wanna - ubikacja - umywlna - pralka - 2x stojak na pranie Niestety nie jest rozwiązanie eksluzywne i musicie sobie wziąć to pod uwagę. Jeżeli namąciłe Wam w głowach to przepraszam - mam nadzięję że nie żywicie urazy pozdrowienia" - nie Przeciwnie - jesteśmy wdzięczni za informację, bo póki co jesteś jedyną osobą, która widziała ten domek i może nam coś na ten temat powiedzieć A powiedz - Twoi rodzice wybudowali gdzieś w okolicach Poznania? (Ty jesteś z Poznania więc tak wykonkludowaliśmy ) Masz może jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 10.01.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 "koniec końców zdecydowaliśmy się na budowę tego domu http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=437" Gratulacje ! Reprezentacyjny i duży domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 10.01.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Niestety nie mam fotek - jakoś nie wpadłem na pomysł aby je robić ale ze mnie wyrodne dziecko Moi rodzice mieszkają w Olszytynie (Warmia). Domek wygląda jednak dokładnie tak jak na zdjęciu (ma garaż na 1 samochód, inna elewację, i nie ma balkonika, reszta wypisz wymaluj http://www.domy.jednorodzinne.com/projekty/bryza_4_wizualizacje.html Ja faktycznie od parunastu lat żyję sobie w Poznaniu. Jak widać bo zamiarach budowy chyba tu zostanę na jakiś czas PS A tak z ciekawości... czy Bryza 4 nie jest przerobioną pod waszym kątem Bryzą 3 ? pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 11.01.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 "A tak z ciekawości... czy Bryza 4 nie jest przerobioną pod waszym kątem Bryzą 3 ?" Prawie Niestety nie ma zadaszonego tarasu, na którym nam bardzo zależało. Dlatego przerabialiśmy Bryzę 3 bo łatwiej jest doprojektować podwójny garaż i zadaszyć wejście niż wycinać podcień w salonie. Wczoraj odebraliśmy projekt od architekta z naszymi poprawkami i wygląda to wszystko super !!! Jesteśmy baaardzo zadowoleni z efektu Niebawem zobaczymy jak to wyjdzie w realu Teraz pilnie poszukujemy ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszcies 21.01.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witam budujących Bryze 3!! Jestem na etapie stanu surowego otwartego! Jeśli jest taka konieczność prześle foty. Po małych przeróbkah wygląda super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 21.01.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witamy serdecznie. Nareszcie ktoś na forum kto buduje Bryzę 3 Będziemy mogli wymieniać doświadczenia z budowy Bardzo chętnie obejrzymy zdjęcia z budowy Twojej Bryzy więc jeżeli możesz to prześlij na adres [email protected] lub zamieść w naszym wątku. A jakich zmian dokonałeś w swoim projekcie i bardzo nas interesuje jak wyszła łązienka na górze czy nie jest troszeczkę za mała ? My w chwili obecnej złożyliśmy dokumenty o pozwolenie na budowę i prowadzimy casting ekip budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 22.01.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witamy No i jest pierwsza wycena robocizny za stan surowy : 1 Ławy + mury fundamentowe - 6238 2 Izolacja przeciwwilgociowa i termiczna fundamentu - 1328 3 Ściany parteru - 8225 4 Kominy, strop, podciągi, słupy, schody zewnętrzne i wewnętrzny, taras - 9000 5 Ściany kolankowe poddasza, wieńce, kominy -4709 6 Więźba dachowa - 235 m2 -5875 7 Pełne deskowanie + pokrycie papą - 3525 Razem = 38900 Są to ceny do zapłaty bez rachunku. Z rachunkiem + 7% Zmiany jakich dokonaliśmy to powiększyliśmy garaż na dwa stnowiska i dorobiliśmy balkon nad wejściem podparty dwoma słupami. I co Wy o tym myślicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 23.01.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witamy Dzisiaj otrzymaliśmy kolejną wycenę. Ten sam zakres prac co przy poprzedniej wycenie (stan surowy, więźba oraz pełne deskowanie z papą) za 28 000. Niestety termin na koniec września i tu się zastanawiamy. I co myślicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszcies 24.01.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam Nasza Bryza powstała kosztem 18 000 tyś bez ścianek działowych i ślepych wylewek (było to w zakresie tych 18 000 tyś ale Pan dostał inna lepszą prace i zdezerterował PODPISUJCIE UMOWY!!). Teraz pewnie też musielibyśmy zapłacić koło 25 000 przy takim niedoborze siły roboczej. My swoja Bryzę wystawiliśmy w Tarnowie i to też podejrzewam ma wpływ na cenę !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 29.01.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witamy Widzieliśmy Łukasz że podnosiłeś ściankę kolankową o jeden pustak. Powiedz jak rozwiązałeś problem dachu aby nie wchodził w okno w lukarnie? Jeżeli podniesiesz całą lukarnę z dachem do góry to okno bedzie wyżej niż 90 cm od podłogi a z tego co widziałem to chyba pozostało ono na tej samej wysokości. Jeżeli byś mógł podesłać jakieś zdjęcie lukarny na wprost było by super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszcies 29.01.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam Szczerze powiedziawszy to ja ekspertem nie jestem. Wiem tylko tyle że ścianka jest podniesione na 1 max w koło całego domu. Co do zmian to jeszcze zapomniałem o oknie dachowym, przenieśliśmy je od strony wjazdu do garażu. Względy sąsiedztwa, nie chcieliśmy zaglądać komuś do garnków.Jeśli chodzi o łazienkę na piętrze, nie jest ona duża ale według mnie wystarczająca.Więcej powiem za kilka dni ponieważ będziemy stawiać ścianki działowe. Jesteśmy na etapie ocieplenia poddasza i już widać że jak na początku sąsiedzi mówili że budujemy wielką stodołę tak teraz jest to mały przytulny domek.Weźcie pod uwagę powiększenie salonu, według nas jest to bardzo dobre rozwiązanie bez tego salon jest za mały.!! Chętnie służymy pomocą pod warunkiem że będziemy sami wiedzieć. Co do ścianki kolankowej dowiem się i odpowiem tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Zdjęcia mogę dopiero zrobić w sobotę ponieważ cały tydzień mieszkamy w Krakowie a dopiero do Tarnowa zjeżdżamy na weekendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 30.01.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jeżeli chodzi o salon to nie planuemy już go powiększać, ponieważ dla nas ważne było przy wyborze domku aby miał zadaszony taras gdzie będzie można postawiś w zesonie letnim meble ogrodowe i nie będzie konieczności za każdym razem ich chować aby nie były narażone na deszcz Ty jako już szczęśliwy posiadacz Bryzy powiedz nam jak widzisz takie rozwiązanie: Planujemy powiększyć łazienkę na poddaszu kosztem pokoju 19m2 tak aby obydwa były jednakowe i miały 15m2. Plan jest taki aby zamurować obecne drzwi i przenieść je za komin, następnie wywalić ściankę pomiędzy kominem a ścianką kolankową a pod tymi największymi skosami wygospodarować pomieszczenie na pralnię i suszarnię Nie wiem czy to zrozumiale więc jeżeli chcesz to mogę zeskanować nasze rysunki i Ci przesłać abyś ocenił nasz pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszcies 30.01.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Wszystkie pomysły są mile widziane!! Pomysł z łazienką podoba nam się, ale my zostajemy przy swoim. Według nas te pokoje na górze wcale nie są za duże i nie chcemy ich zmniejszać nawet jeśli zyskalibyśmy większą łazienkę. Rozmawiałem z żoną i doszliśmy do wniosku że mała łazieneczka jest przytulniejsza i łatwa do sprzątania. Tak jak pisałem wcześniej na początku pokoje wydają się wielkie potem stopniowo zmniejszają się (ocieplenie, regipsy itp.) Kotłownia u nas jest na dole razem z pralnią, obok nieprzedzielony prysznic z ubikacją!! Według mnie odcięcie pomieszczeń gospodarczych od mieszkalnych jest dobrym rozwiązaniem i tak zostawiamy.A co do salonu mimo wszystko namawiam was do zastanowienia się nad powiększeniem salonu kosztem wymarzonego tarasu. Nawet w sobotę był u nas znajomy i stwierdził że pomysł z powiększeniem salonu był strzałem w 10-kę...Poza tym trzeba pamiętać że ocieplenie takiego pokoju nad tarasem nie jest łatwe. Taras można zorganizować na ogrodzie w zadaszonej antresoli a duży salon na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 01.02.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 My już postanowiliśmy Salonu nie powiększamy, taras mimo wszystko jest dla nas ważniejszy i jak wczoraj robiliśmy makietę z mebelkami, które chcielibyśmy aby stanęły w salonie to jest akurat wszystko się mieści. Poza tym projekt jest już po obróbce przez architekta i leży w starostwie i czeka na pozwolenie na budowę. Przerobiłem wczoraj w Paint'cie łazienkę na górze i wygląda bardzo fajnie zmieściła się suszarnia i prysznic Niestety my suszarni nie możemy zrobić na dole w kotłowni ponieważ będziemy ogrzewać stałym paliwem ekologicznym, ekogroszek lub pelet więc nie jest to najlepsze miejsce na pranie Jeżeli jesteś zainteresowany możemy przesłać mailem. I w tej chwili na górze są dwa pokoiki po 15 m2 dla dzieci natomiast My będziemy mieli dużą sypialnię w pokoju nad podwójnym grażem. A ze zmian o których chyba jeszcze nie pisaliśmy to dołożyliśmy jeszcze okno 90/150 w kuchni na ścianie bocznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszcies 13.02.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Witam W dniu dzisiejszym fachowcy zaczęli nam stawiać ścianki działowe na górze. Niestety z droższych materiałów YTONG ponieważ na tańsze bloczki termin oczekiwania 3-4 tygodnie i nie wiadomo w jakiej cenie. Metr ściany 11 kosztował mnie z zaprawą koło 40 zł, ale co tam takie jest życie!! Poza tym kupiliśmy okna z OKNOPLASTU z Niepołomic. Mieli najlepszą cenę za dobrą jakość. Kolor okien jednostronny orzech, profil AVANT. Kosztowało nas to z montażem ponad 8000 zł. Montujemy je dopiero w kwietniu po tynkach wewnętrznych, przed wylewkami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 14.02.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Casting na ekipy do budowy stanu surowego zakończony Po wielu negocjacjach stanęło na 27 tyś za stan surowy z więźbą dachową oraz pełnym deskowaniem i papą. A więc zaczynamy budowę naszej bryzki od początku czerwca W chwili obecnej poszukujemy dobrego kierownika budowy oraz rozpoczynamy rajd po hurtowniach i chyba będziemy teraz kupować materiały zanim znowu podrożeją, natomiast na budowę będą dostarczali kiedy będziemy chcieli Teraz kilka pytań do Ciebie Ścianki działowe to w całym domu robisz z pustaka czy na poddaszu może z GK?? Zastanawiamy się która będzie cichsza. I jeszcze jedno pytanko czy ściankę między salonem a kuchnią oraz część ściany przy oknie w elewacji bocznej robiliście z cegły pewłnej tak jak w projekcie czy z tego samego co wszystkie ściany?? Czy udało się Ci może zrobić zdjęcie tej lukarny bocznej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszcies 20.02.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam Ścianki działowe na górze powstały z YTONG 11,5. Niestety nie było na żadnej hurtowni innego materiału. Wszystkie ściany zewnętrzne mamy wykonane z MAX-a Leier Tarnów. Rozdzieliliśmy łazienkę na górze. Wyszło to super, prawie tak jak proponowaliście, tylko że wy macie 2 pomieszczenia połączone a u nas jest osobne wejście do łazienki i ubikacji. W tym tygodniu miało się zacząć wielkie tynkowanie ale niestety ujemne temperatury sprawiły że zostało przełożone na cieplejsze dni. Co do zdjęcia jak tylko zrobię to od razu do was przesyłamy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 20.02.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witamy Cieszymy się że nasz pomysł z łazienką na górze się wam spodobał Bardzo ciekawi jesteśmy efektu więc nie będziemy ukrywali że czekamy na zdjęcia Napisz coś więcej jak dokładnie to zrobiliście. My w dniu wczorajszym podpisaliśmy umowę z ekipą od stanu surowego a w poniedziałek odbieramy pozwolenie na budowę więc teraz już nie ma odwrotu Teraz szukamy kierownika budowy i zastanawiamy się nad ogólną koncepcją kolorystyczną naszej Bryzki aby zamówić dachówkę. W chwili obecnej bardzo nam się podoba dachówka w kolorze cieny brąz i antracyt. Widzieliśmy ostatnie wasze zdjęcia i bardzo fajnie wygląda w tym wełnianym futerku A w jakim kolorze będzie wasza elewacja ?? Już nie możemy się doczekać kiedy nasza tak będzie wyglądała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts