Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto ma szwajcarskiego dużego psa paserskiego

Cierniak

Recommended Posts

Bizon, szkolisz psy policyjne czy ratowników??

Głaskanie i podawanie smakołyków przez tłum ludzi uczy jednego - każdy człowiek jest OK. Co generalnie nadaje się, ale psom przewodnikom niewidomych i tym podobnym. Poza tym proponuję troszke więcej wiedzy z zachowań psich i akceptacji w stadzie. Nie należy psa uczyc, że ludzie sa cacy. Nalezy go uczyć, że człowiek przechodzący obok jest "nieaktywny" w przeciwieństwie do kolesia z bejsbolem w łapie. Własnie znam tak wychowanego ON, który wie, że rewir to rewir i na swoim nie da się odpędzić od głaskania.

Wystawy. No coż, zjeździłem już cały kraj, choć nie jestem zwierzęciem wystawowym i jakos nie odczuwałem potrzeby spania z psem. Przypadki skrajne jak Twój uważam za "wybryki natury".

Taki gość to handler - nie znam właścicieli, którzy by nie wystawiali swojego kundla - z powodów ambicjonalnych, sportowych czy finansowych. Ludzi, których znam, robią to sami. Co więcej, znam kilka starych , dobrych hodowli i tam równiez nikt nie próbuje handlera. A już na pewno nie w wydaniu amerykańskim.

Co do czesania - zapraszam na wystawy 3 grupy-tam sobie popatrzysz co znaczy przygotwać psa do wystawy, ale my tu nie o 3 tylko o 2.

Przeciętny włascciel hodowca nie będzie potrzebowal treningu np. poszukiwania ludzi pod lawiną czy wyciagania tonących - potrzebuje ok. 6-8 komend i systematyczny trening 15-30 minut dziennie wystarczy.

O ile dieta to rzeczywiscie temat rzeka, to suplementy już nie. Podając suchą karmę lepszą od cha... nalezy zapomniec o dodawaniu czegokolwiek.

Weterynarze w naszym kraju w dużej mierze sa niedouczeni i ostatnio mam doskonałe tego przykłady. Wynika to z programu ich studiów i braku specjalizacji na większości wydziałow. Moja zonka robi w tym roku prace inzynierską na zootechnice, hodowla małych zwierząt użytkowych i amatorskich i jeśli chodzi o dietę zagina 99% wetów, po prostu dlatego że ich się tego nie uczy. A nadrobić jest trudno....

Zadziwiające by było, żeby pies karmiony royalem(choc jestem przeviwnikiem suchego, karmię BARFem) miał problemy po upadkach, spadkach itp. I o ile suplementacja diety w wieku dorosłym(powyżej ok. 24 miesiąca) jest już mniej znacząca (najwyżej nerki zawali, ale proces wolny i będą to raczej objawy starości - tak ogólnie wszystko zaczyna szwankować) to suplementacja rasy dużej/olbrzymiej szcególnie wapnem czy D3 w okresie wzrostu moze przynieść skutki straszne. I bynajmniej nie objawiają się one krzywicą czy łamliwością kości.

I wszelkie dodatki polecam konsultować z wykwalifikowanym żywieniowcem (np. dr Sawosz na SGGW) a nie z wetami czy hodowcami. Bo w tym przypadku nie można nawet powiedzieć, ze istnieją dwie szkoły (falenicka i otwocka) - tych szkół jest tysiąc (a często zależą od tego, czyje karmy weterynaryjne leżą na półce).

Jak zawsze pozdrawiam

Jestem wdzięczna za wszystkie informacje na poruszony przeze mnie temat. Czytam po raz któryś tam, i dochodzę do wniosku, że moja wiedza jest znikoma, dlategoteż nie bedę polemizować. Tak naprawdę to z każdą opinią trudno się nie zgodzić. Uświadomiłam sobie, że DSPS to wyzwanie, muszę solidnie się przygotować.

Martta .............. więcej Abry. Gdybyś miała jakieś informacje o szczeniaczkach daj znać. Jeszcze raz wszystkim dziękuję i proszę o więcej.

Jestem wdzięczna za wszystkie informacje na poruszony przeze mnie temat. Czytam po raz któryś tam, i dochodzę do wniosku, że moja wiedza jest znikoma, dlategoteż nie bedę polemizować. Tak naprawdę to z każdą opinią trudno się nie zgodzić. Uświadomiłam sobie, że DSPS to wyzwanie, muszę solidnie się przygotować.

Martta .............. więcej Abry. Gdybyś miała jakieś informacje o szczeniaczkach daj znać. Jeszcze raz wszystkim dziękuję i proszę o więcej.

Agnieszka z Konesera była na kryciu z Astii pod koniec grudnia, jak z nia rozmawiałam z dwa tygodnie temu to jeszcze nie było pewności czy akcja zakonczyla się powodzeniem,

pani Basia Wierzbicka tez miała suczkę ciężarną.

Pytanie kieruję do posiadaczy dużych szwajcarskich psów, tej wspaniałej jak mi sie wydaje rasy. Chciałabym zweryfikować moją teoretyczną wiedzę. Wiadomo, że każdy hodowca będzie zachwalał rasę którą się zajmuje, ale mnie zależy na obiektywnej ocenie właścicieli tychże psów.Z opisu rasy wydaje się być idealnym dla naszej rodziny. Czy rzeczywiście nie ma minusów ? Od dawna interesuję się szwajcarami, jestem nimi zafascynowana, chociaż nie znam nikogo kto by posiadał psa tej rasy. Dlatego proszę właścicieli o obiektywną ocenę. Zależy nam na karierze wystawowej, stąd pytanie , czy nie ma większych trudności w przygotowaniu psa do ringu. Oj mam jeszcze bardzo dużo pytań, ale nie chcę już przynudzać. Będę wdzięczna za każdy głos .
-

A ja mam dużego szwajcara rasy berneńczyk,myślałam że ci chodzi o naprawdę dużego szwajcara :lol:

Ojej , ale wiadomość, Jutro skontaktuję się z Koneseremi i p.Wierzbicką. Dzięki. Mam dużo jeszcze pytań (jak zwykle zresztą) ale zaraz przyjdą oczekiwani goście.

Dzięki za wiadomość

Witajcie,

od ponad półtora roku jestem właścicielem Dużego Szwajcarskiego Psa Pasterskiego. Chętnie podzielę się doświadczeniami.

Borys pochodzi z hodowli p. Basi Wierzbickiej Refugium Polonica. Mam jak najlepszą opinię o hodowli i jej właścicielce - szczeniaki są zawsze dobrze odkarmione, widzą kilka razy weterynarza. Pani Basia jest bardzo otwarta na wszystkie pytania, nawet po takim czasie utrzymujemy stały kontakt.

Nasz Borys występował na 5 wystawach osiągając oceny doskonałe. Mamy nadzieję, że w tym roku zostanie reproduktorem.

Chodzilśmy na szkolenia z posłuszeństwa, były to indywidualne spotkania. Szwajcar jest naogół posłuszny, ale nie należy oczekiwać, że będzie zachwycony długim jednorazowym szkoleniem. Jak większość psów pracujących potrafi szybko się znudzić.

Dobrze mu robi zajęcie - zabawa z ludźmi, przeciąganie (tu jednak ostrożnie, bo pies ma mnóstwo siły), spacer, ciągnięcie wózka.

To bardzo inteligentny pies, uczący się bardzo szybko,

W kontaktach z domownikami to wspaniały pies, szczęśliwy, gdy ma rodzinkę koło siebie, bardzo lubi dzieci, choć przy psie tej masy zawsze trzeba kontrolować ich zabawy.

Poza tym dzieci mają wiele "ciekawych" pomysłów, dlatego warto mieć na nie oko.

Trochę doświadczeń znajdziecie na http://www.borys2005.blog.onet.pl , służę też odpowiedzią na pytania.

Pozdrawiam :D

Marcin