krakowska 05.01.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Bardzo proszę o poradę, jakie czynności mam wykonać, aby wybudować nieduży garaż wolnostojący (dla dwóch samochodów - opel corsa, ewentualnie tylko dla jednego). Miejsca na działce jest mało (odległość od domu mieszkalnego do sąsiedniej działki wynosi 5 m)i garaż musiałby stanąć w bezpośrednim sąsiedztwie ogrodzenia, za którym są ogródki działkowe. Alternatywą jest wybudowanie wiaty, lecz wolałabym garaż.Czy muszę mieć zgodę użytkowników sąsiedniej działki? Czy istnieją przepisy mówiące w jakiej odległości od ogrodzenia frontowego (od ulicy) może znajdować się garaż? Czy może on stać w krótszej odległości od ogrodzenia frontowego niż dom mieszkalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.01.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Ano trzeba to załatwiać tak jak na każdą budowę. A warunki zabudowy określi gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowska 06.01.2007 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Dziękuję Stanisławowi za reakcję, na mój "kłopot". Wiem, że niezbędna jest wędrówka po urzędach, choć obecnie nie trzeba występować o zgodę na budowę garażu czy ogrodzenia. Chodzi mi jednak o to czy mogę postawić garaż (budynek gospodarczy) w granicy, czy też w odlegości 1,5 od granicy. Muszę sprawdzić czy nie sprzeciwia się temu plan zagospodarowania. Gdy budowałam dom przed 20 laty musiałam usytuować go 3 m od granicy z ulicą. Działka jak na warunki miejskie nie jest taka mała (ok. 1000 m kw.). Rosną na niej piękne stare drzewa i nie ma mowy, abym zgodziła sie je wyciąć pod budowę garażu. Tylko z jednej strony domu jest niazadrzewiona i tylko tam ewentualnie postawię garaż. Jest tu jednak dość ciasno - 5 metrów od ogrodzenia z sąsiednią działką i jakieś 7-8 m w głąb do linii okien domu, dalej są drzewa. Miejsca jest więc mało. Jeśli będę musiała zachować odległość 3 m od ulicy garaz będzie za krótki.Zadałam pytanie mając nadzieję, że ktos był w podobnej sytuacji, jak ja i podzieli się ze mną doświadczeniami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Musaszi 06.07.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Nie mylić garażu z budynkiem gospodarczym. W budynku gospodarczym nie można trzymać samochodu ( nie może być drzwi garażowych)takie uzyskałem informacje w UM.Ale co urzędnik to inna interpretacja, niestety takie prawo jaki kraj Jestem w podobnej sytuacji. Budynek gospodarczy ( w którym będę trzymał samochód nielegalnie) stawiam w granicy.Od sąsiada wziąłem zgodę na piśmie i załączyłem do zgłoszenia w starostwie. Budynek będzie stał 5 metrów od bramy.A przejazd między domem i "budynkiem" jekieś niecałe 4 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 06.07.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Nie mylić garażu z budynkiem gospodarczym. W budynku gospodarczym nie można trzymać samochodu ( nie może być drzwi garażowych)takie uzyskałem informacje w UM.Ale co urzędnik to inna interpretacja, niestety takie prawo jaki kraj Jestem w podobnej sytuacji. Budynek gospodarczy ( w którym będę trzymał samochód nielegalnie) stawiam w granicy.Od sąsiada wziąłem zgodę na piśmie i załączyłem do zgłoszenia w starostwie. Budynek będzie stał 5 metrów od bramy.A przejazd między domem i "budynkiem" jekieś niecałe 4 m. mi z kolei w starostwie powiedzieli, że nikt mi nie zabroni w budynku gospodarczym wstawić dzrzwi garażowych. Może chcę aby było mi wygodnioe wjeżdżać taczką:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.07.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 I wersji którą podał Paweł należy się trzymać. Możesz mieć szeeeeeeeeeroką taczkę Urzędasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.07.2007 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Wszystkim mającym podobne problemy radzę zaczekać na nowelizację prawa budowlanego. W tej sprawie zapowiada się złagodzenie wymagań odległościowych.projekt zmian Prawa Budowlanego na stronach Ministerstwa Budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tkanka7 22.10.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 .. Jesli jednak nie, to wpiszę tu swoje 3 groszę. Planuję i rozmawiałam o tym z "urzędami", postawić garaż "przyklejony" jedną ścianą do garażu sąsiada, który to (garaż) stoi w granicy naszych działek. Nie ma na to żadnych przeciwskazań, jesli tylko sąsiedzi nie mają osobistych uprzedzeń. Potrzebny jest tylko projekt i uzyskane na jego podstawie pozwolenie na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts