Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY Nie chcą dać kredytu na dom pod siedlisko !?

Aieksandra

Recommended Posts

Dostałam odmowę GE maney bank. :evil:

Mam dom stan surowy z dachówką, zdolność kredytowa jest, wkład własny tego domu 45%, plus troche gotówki,

ale odmawiają bo dom jest na działce pod siedlisko. !!!

Nie mam innej nieruchomośći by dać ją pod hipotekę.

Czy ktoś dostał kredyt na dom pod siedlisko?

Co robić? :cry: :cry: :cry:

Też jestem w trakcie załatwiania/wyboru banku pod budowę siedliska. Spóbuj w BGŻ, tam nie powinno być problemu. Jeżeli mogę coś doradzić to lepiej rozmawiać z bankami zlokalizowanymi w małych miejscowościach blisko Twojej wsi, a po drugie z bankami, które współpracują z ARiMR czyli m.in. BGŻ, PKO BP, BOŚ, być może BZ WBK.

Pzdr

P.S.

Aha GE mocno odradzam ze względu na fatalną obsługę, ignorancję i brak współpracy - "never again". Uzyskać tam kredyt, ale nie na siedlisko, jest łatwo lecz później cokolwiek zmienić to już ciężka porażka

Witam

Nie martw się tylko idź do normalnego banku. Ja też w GE BANK po 2 tygodniach oczekiwania i kompletowania sterty papierów na dom w zabudowie siedliskowej nie dostałem.

Poszedłem do PEKAO S.A i w cztery dni podpisałem umowę w złotówkach. Wyszło mi to na dobre i jestem zadowolony.

Nigdy więcej żadnej egzotyki ! W tym GE Banku nie podali konkretnych powodów odmowy:" bo wieś, bo siedlisko, bo może mi się zachce rolnikiem zostać " :D

Dodam też:

- działka jest rolna

- cała wieś jest zabudowana na działkach rolnych (wybudowane jest ok. 200 domów)

- gmina wydała warunki zabudowy bezproblemowo

- nie zmieniałem działki z rolnej na budowalną

Dla banku PEKAO S.A. nie stanowiło to żadnego problemu , cztery dni i po zawodach.

Reasumując z moich eskapad to na tak: PKOBP, KredytBank, BPH, ING BankŚląski, a potwierdzone na nie to DeutcheBank, PKOSA, MultiBank.

Nie do końca sie zgadzam. Jak napisałem w poscie wyżej dostałem w PEKAO SA kredyt pod siedlisko w cztery dni bez żadnych dodatkowych dziwnych wymagań.

• 2 weeks później...
Reasumując z moich eskapad to na tak: PKOBP, KredytBank, BPH, ING BankŚląski, a potwierdzone na nie to DeutcheBank, PKOSA, MultiBank.

Nie do końca sie zgadzam. Jak napisałem w poscie wyżej dostałem w PEKAO SA kredyt pod siedlisko w cztery dni bez żadnych dodatkowych dziwnych wymagań.

masz rację, byłem w innym oddziale i można dostać bez problemu.

Poza tym w Nodrea też ale zabezpieczeniem musi być inna nieruchomość :evil: w mBanku też można dostać tylko niksi wkład własny liczony jest od 40% dla PLN, ja chcę wziąść na 100% więc za ubezp.niskiego wkładu wiadomo jak wychodzi. Dość dobrze wypada Millenium ale (zawsze to cholerne ale :evil: ) trza płacić ubezp. na życie i to jest chore ale niski wkład dla PLN mają 10% a dla CHF 20% i to jest fajne (w większośći banków niski wkład dla PLN liczony jest od 20 %)

Mnie również GE Money nie dał kredytu pod siedlisko. Czekałam 3 tygodnie, miało nie być żadnych problemów. Użyli śmiesznych argumentów, za duża działka :roll: , zbyt daleko od miasta wojewódzkiego :D no i to, że chcę zostać rolnikiem :o . Stwierdziliśmy, że nie ma tego złego, koleżanka, która wzięła kredyt właśnie w GE Money ma teraz problem z wypłatą ostatniej transzy. Nagle się obudzili, że to co do tej pory zrobiła nie jest tyle warte :o .

Trzymajcie się z daleka od tego banku!!!

Aktualnie staram się o kredyt w Pko PB. Zobaczymy z jakim skutkiem.