Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zakupiłem juz projekt W-27.12b . Mam nadzieję ze papierkologię załatwimy do połowy roku i ruszymy z budową pod koniec czerwca .

Wersja B spodobała nam się ze wzgledu na 2 dodatkowe pokoje na parterze. Prawdopodobnie będziemy budować w 2 etapach . Na początek parter , a poddasze w zależności jak sie z funduszami wyrobiny .

Jesteśmy tez optymistami, mamy nadzieje , że w miarę szybko będziemy mieć pozwolenie. Ale z wykonawcami cieniutko, wszyscy już pozajmowani i nie wiadomo czy uda się w tym roku ruszyć :(

Poza tym , nie wiemy jaki materiał wybrać na dom. Chcemy zmienić na ścianę dwuwarstwową i mam dylemat ceramika albo silikaty. Pewnie będzie ceramika, ze względu na większą dostępność na naszym rynku.

Ps.

Robiliście( będziecie robić) jakieś zmiany w projekcie ? My rozważamy likwidację załomu (chyba tak fachowo to się nazywa) w pokoju dziennym i przedłużenie dachu nad tarasem, tak, żeby można było wstawić stół sobie posiedzieć .

Również witamy - od paru dni jesteśmy posiadaczami projektu w2712a. Właśnie siedzimy i zastanawiamy się nad materiałem na ściany zewnętrzne. Jaki jest wasz wybór ?

Witam, też mamy z tym dylemat.

Nasz architekt mówi, że powinno się budować z tego materiału jaki jest najbardziej dostepny - on twierdzi, ze suporeks (jeszcze nie doszedłem czy chodzi mu o beton komórkowy?) Znajomy z kolei wybudował się z silikatu - ale to sciana 3-warstwowa i trzeba miec naprawde dobra ekpę, zeby umiała z tego dobrz i prawidłowo wybudować. Chcemy miec sciane dwuwarstwowa, coby styropian pokrył ew. nierównosci ;-) Pewnie będziemy wybierać powmiędzy betonem komórkowym a ceramiką.

Mamy projekt 27.12d z wykuszem i tez myslelismy o likwidacji załomu ale po zastanowieniu sie chyba go zostawimy jako zadaszenie na tarasie a moze poprosimy o jakies przedłużenie dachu zeby mozna było "montowac" jakiegoś grill'a pod zadaszeniem :-)

Czekamy na projekt by nasz architeklt mogl ruszyc z kompletowaniem calosci i skladaniem wniosku o pozwolenie na budowę. Przy dobrych wiatrach pod koniec kwietnia powinnismy zacząć.

Cześć,

My wybralismy również W-27.12d i projekt już leży w domu. W tej chwili geodeta przygotowuje mapki a pózniej pozwlenie na budowe i do dzieła na wiosne. Co do zmian to likwidujemy załom, juz nawet mam narysowane rzuty fundamentów parteru i poddasz i zastanawiamy sie nad zlikwidowaniem wnęki przy drzwiach wejściowych i zrobieniem zadaszenia nad schodkami. Jeśli się uda zlikwidować tą wneke to wówczas zrobię wejście do kuchni z korytaża a nie przez salon.

A jak wy sie zapatrujecie na kwestie wejścia do kuchni przez salon?

Co do materiałów to na 90 procent będzie pustak ceramiczny Max 220 plus styropian 10-15 cm. Cały czas zastanawiam nad dachem. Dachówka cementowa czy blachodachówka. Znajomy sprzedawca poleca mi w tej chwili dachówke cementową Euronit za ok24zl/m2. A wy jakie koncepcje macie co do pokrycia?

Pozdrawiam

Witam

My w projekcie W-27.12b mamy wejscie z korytarza i tak zostanie ,jedyne wejscie do kuchni przez salon chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem . Planujmy natomiast zrobić szerszy garaż 3 metry to trochę za mało .

Materiały juz wybrałem MAX + ociieplenie styropianem . Ekipa juz wstępnie zaklepana na początek lipca .

Witam,

wątek nam się pięknie rozwija :) :)

My robimy kosmetyczne zmiany w projekcie:

-likwidacja załomu

-wysunięcie daszka nad tarasem

-wydłużenie garażu

Kuchnię zostawiamy bez zmian, jedynie lekko przesuniemy ściankę w stronę pokoju, żeby kuchnia miała szerokość 3 m i była bardziej ustawna.

Zdecydujemy się pewnie na ceramikę +styropian, a dach cementowy.

Pozdrowienia dla przyszłych budowniczych,

Ps.

Gorgonit: można wiedzieć na jaką kwotę wycenili Ci stan surowy otwarty łącznie z dachem? U nas śpiewają za samą robociznę 40 tysięcy. Ciut dużo jak dla mnie....

Witam

My w projekcie W-27.12b mamy wejscie z korytarza i tak zostanie ,jedyne wejscie do kuchni przez salon chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem . Planujmy natomiast zrobić szerszy garaż 3 metry to trochę za mało .

Materiały juz wybrałem MAX + ociieplenie styropianem . Ekipa juz wstępnie zaklepana na początek lipca .

Hej,

a wykuszu nie robicie? Poddasze pozostawiacie jak w projekcie?

Witam,

wątek nam się pięknie rozwija :) :)

My robimy kosmetyczne zmiany w projekcie:

-likwidacja załomu

-wysunięcie daszka nad tarasem

-wydłużenie garażu

Kuchnię zostawiamy bez zmian, jedynie lekko przesuniemy ściankę w stronę pokoju, żeby kuchnia miała szerokość 3 m i była bardziej ustawna.

Zdecydujemy się pewnie na ceramikę +styropian, a dach cementowy.

Pozdrowienia dla przyszłych budowniczych,

Ps.

Gorgonit: można wiedzieć na jaką kwotę wycenili Ci stan surowy otwarty łącznie z dachem? U nas śpiewają za samą robociznę 40 tysięcy. Ciut dużo jak dla mnie....

Ja jeszcze nie pytałem ale .... juz się boję! :-?

No to u mnie ma być troche taniej. Znajoma ekipa obieceła mi że bez dachu zrobią za ok 12-14 tys. Natomiast za dach w moich okolicach dobrzy fachowcy biorą ok 35 zł za m2.

pozdrawiam

Dach rozumiany jako położenie pokrycia czy ułożenie więźby?

Ja jeszcze nie prowadziłem negocjacji cenowych - zaczną jak złożę kwity do pozwolenie na budowę.

Witam wszystkich!

My budujemy W27.12a i właśnie lada dzień /mam nadzieję/ zaczniemy kłaść dachówkę. Chcielibyśmy wprowadzić się jesienią, więc nie ma czasu na oddech. Budujemy wersję z wykuszem -super sprawa -chociaż sen z oczu spędza, bo ponoć balkony nad wykuszem to problem. Ściany to porotherm, a dach koramica L15, a reszta wyjdzie w praniu. Wielkich zmian też nie robiliśmy, jeśli już, to drobne przesunięcia ścian, no i zrezygnowaliśmy ze spiżarki w kuchni.

pozdrawiam wszystkich Ela

ps. Ogólnie rzecz biorąc to nie żałujemy wyboru, bo teraz kiedy już stoi, to jest "uokropnie fajny" :D

No to u mnie ma być troche taniej. Znajoma ekipa obieceła mi że bez dachu zrobią za ok 12-14 tys. Natomiast za dach w moich okolicach dobrzy fachowcy biorą ok 35 zł za m2.

pozdrawiam

Dach rozumiany jako położenie pokrycia czy ułożenie więźby?

Ja jeszcze nie prowadziłem negocjacji cenowych - zaczną jak złożę kwity do pozwolenie na budowę.

Dach tzn więżba + pokrycie.

liczył ktoś z was "Max-y" ile potrzeba na domek?

wels :

Witamy na naszym wątku, najbardziej doświadczoną osobę w budowaniu W 27.12. Bardzo szybko Wam idzie budowa. !!! Chciałabym być już na takim etapie , a nie dopiero papierologia :(

Czy możesz podzielić się swoją wiedzą na temat:

- jakości projektu ( czy są jakieś błędy, na które należy uważać) ?

-kosztorysu (czy przysłany przez biuro jest w miarę realny?)

- uwag wszelakich budowlanych......

Pozdrowienia,

karina i Jasiu, witam serdecznie

Bardzo chętnie podzielę się z Wami naszymi spostrzeżeniami, chociaż przyznaję że będą to raczej babskie uwagi, bo na technologii to się nie znam i raczej w tym niewiele pomogę.

Budujemy z ceramiki, dach odeskowaliśmy i położyliśmy membranę, na to pójdzie dachówka koramica L15. Okna PCV, w kolorze złoty dąb- będą mam nadzieję w lutym. Straszny miałam dylemat czy ze szprosami, czy bez, ale w końcu wygrały rolety i będzie bez szprosów /kasa/.

Okna są duże, ale my ich nie zmniejszaliśmy- wyjątek na górze zamiast dwuskrzydłowych balkonowych będzie jedno i okno. Ścianę w kuchni przesunęłam na rzecz salonu o ok.30cm, by tam ustawić jakieś meble. No i zrezygnowałam ze spiżarki. pozdrawiam Ela