Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Witam Wszystkich forumowiczów a przede wszystkim Tych, którzy zdecydowali się na budowę domu z serii W 27-12. Widzę, że większość Was rozmawia na temat projektu W-27.12d. Ja osobiście jestem w trakcie budowy bardzo zbliżonego domku bo W 27-12a. Dysponuję sporą dokumentacją fotograficzną od początku wyboru działki do obecnego etapu, którym jest wylewanie właściwej podłogi.

Ale generalnie pytanie moje dotyczy wentylacji. Podpowiedzcie mi jak rozwiązaliście ten etap prac? Jakie użyliście materiały? Ja cały czas zastanawiam się nad rurami Spiro ale nie wiem czy powinny być izolowane czy nie?

Dziękuję za odpowiedź :))

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, zobacz na te rozwiązania pod tym adresem :

http://amphi.fotosik.pl/albumy/210095.html

Forumowicz co prawda buduje dom W-27-12d ale projekt jest zbliżony do W27-12a.

Ja osobiście też buduję wersję 12a i zrezygnowałem ze spiżarki. Mam lustrzane odbicie tego projektu, zrobiłem po lewej stronie ściankę od podłogi do sufitu o szerokości 80 cm. Potem mam otwór drzwiowy szer. 1m z ukosami w sklepieniu a dalej idzie już ścianka. Nie powiększałem salonu kosztem kuchni z tego powodu, że chce w kuchni wstawić stół z czterema krzesłami. Znajdę chwilę to wrzucę zdjęcia i Ci prześlę. Pozdrawiam

Hey POLO !!

Ja niestety nie pomogę Ci odnośnie wentylacji,bo jestem dopiero na etapie wytyczania budynku.Ale bardzo jestem ciekawa twoich zdjęć.Zamęczam innych forumowiczów tymi zdjęciami,bo mieszkam daleko i nie mam możliwości obejrzenia domku na live.A może ty budujesz gdzieś w mojej okolicy ? (Mazury) Ja,tak jak wielu innych ,będę budować "d" ,ale górę będę miała jak w "a" więc tym bardziej proszę o zdjęcia :lol:

Pzdr.

R.

Pytanie do Reni i Piotrka.

Widzę po zdjęciach, że jesteście już mocno zaawansowani w budowie Waszego gniazdka. Może Wy pomożecie mi w podjęciu decyzji odnośnie wentylacji. Sytuacja u mnie wygląda tak, że w ścianach nośnych i działowych mam wmurowane bloczki typowe do wentylacji z otworem 150 mm. W dachu natomiast mam zamontowane kominki wentylacyjne. W sumie jest razem z garażem 6 sztuk. Moje pytanie jest takie: jaką rurę zastosować do tej wentylacji. Dowiedziałem się, że tam gdzie pomieszczenie jest nieogrzewane może nastąpić skraplanie. W moim przypadku będzie to odcinek pomiędzy poddaszem a strychem. Nie chciałbym się kiedyś zdziwić i na regipsach zobaczyć zacieki. Jak Wy rozwiązaliście tą instalację?

Hey POLO !!

Ja niestety nie pomogę Ci odnośnie wentylacji,bo jestem dopiero na etapie wytyczania budynku.Ale bardzo jestem ciekawa twoich zdjęć.Zamęczam innych forumowiczów tymi zdjęciami,bo mieszkam daleko i nie mam możliwości obejrzenia domku na live.A może ty budujesz gdzieś w mojej okolicy ? (Mazury) Ja,tak jak wielu innych ,będę budować "d" ,ale górę będę miała jak w "a" więc tym bardziej proszę o zdjęcia :lol:

Pzdr.

R.

Dziękuję za szczere chęci :)) W porównaniu do Ciebie to ja buduję w drugim końcu naszego cudownego kraju - Dolny Śląsk. Jakie zdjęcia Cię interesują bo mam już ich blisko 4Gb

Hey POLO !!

Pzdr.

R.

Dziękuję za szczere chęci :)) W porównaniu do Ciebie to ja buduję w drugim końcu naszego cudownego kraju - Dolny Śląsk. Jakie zdjęcia Cię interesują bo mam już ich blisko 4Gb

He He -Wszystkie....... :D

Najbardziej wnętrza.Zwłaszcza góra,ale daj co uważasz za godne oglądania.A najlepiej załóż konto na fotosiku lub czymś podobnym i zamieszczaj ciągle coś nowego....plissssss :p :p

Acha!!!!

Zapomniałam wam się "pochwalić" -podpisałam dziś CYROGRAF NA BYCZEJ SKÓRZE (czyt. KREDYT :-? ) .Po wielu bojach,donoszeniu dziwnych i (wg. mnie)nie potrzebnych dokumentów itepe.... itede...

Wczoraj zaczął swoją działalność pan koparkowy,dziś chyba już skończy.Budowlańcy powiedzieli,że i tak nie mogą ruszyć z robotą,aż temp. w nocy przestanie spadać poniżej zera.Pewnie zaczniemy "z kopyta" za jakieś 2 tyg....... :cry:

Ach ta pogoda!!! :evil:

A mnie tak zależy na czasie!!! :x

I tym optymistycznym.....

Pzdr.

R.

Pytanie do Reni i Piotrka.

Widzę po zdjęciach, że jesteście już mocno zaawansowani w budowie Waszego gniazdka. Może Wy pomożecie mi w podjęciu decyzji odnośnie wentylacji. Sytuacja u mnie wygląda tak, że w ścianach nośnych i działowych mam wmurowane bloczki typowe do wentylacji z otworem 150 mm. W dachu natomiast mam zamontowane kominki wentylacyjne. W sumie jest razem z garażem 6 sztuk. Moje pytanie jest takie: jaką rurę zastosować do tej wentylacji. Dowiedziałem się, że tam gdzie pomieszczenie jest nieogrzewane może nastąpić skraplanie. W moim przypadku będzie to odcinek pomiędzy poddaszem a strychem. Nie chciałbym się kiedyś zdziwić i na regipsach zobaczyć zacieki. Jak Wy rozwiązaliście tą instalację?

my mamy własnie takie zwyczajne srebrne rury. i też nie mamy ogrzewanego strychu.

• 2 weeks później...

Witajcie!!

Pomóżcie,bo znowu mamy problem :(

Co prawda jesteśmy na etapie początkowym a już myślimy o zakupie dachówki (ceny zaczęły iść w górę,więc czas goni) no i tu pojawia się problem : jaka ma być? :roll:

Na pewno ceramiczna,angobowana,kolor grafit i ..... tyle.... :-?

Pomóżcie-jaką wybrać-firma itp. itd.

Pzdr.

R.

mamy braasa. jest cementowy a nie ceramiczny, cena którą płaciliśmy to 25zł m2. czarna angobowana ceramika podobno jest po 96zł m2 - znajomi chcieli kupić. ale nie pamiętam firmy. wg mnie to wszytko jeden kit. każda firma daje 30 lat gwarancji przecież. dla mnie kryterium byłaby cena, budowa to studnia bez dna. czy roben, czy koramic czy jakiś inny to będzie mniej więcej to samo. po rozpoczęciu wykończeniówki i tak stwierdzisz że największe znaczenie miała cena i że nie warto pakować fortuny w stan surowy. obserwator z drogi i tak nikt nie jest w stanie ocenić jaka to firma na dachu, a laik nawet czy cement czy ceramika. my mamy braasa ponad rok i jest ok ;) i tak wszyscy myślą że to droga dachówka.

Hey TOMM !!

Nareszcie uchyliłeś rąbka....swoich wnętrz :D

Bardzo podoba mi się dekor w górnej łazience (trawa bambusowa).Widziałam już gdzieś na forum taki i pisano,że jest bardzo drogi :-?

Czy to prawda?

Pzdr.

R.

PS.- Na fotosiku aktualny etap naszego W-27.12 , niestety pogoda ciągle płata nam figla i nic nie schnie,wręcz pływamy jak w basenie :cry:

witajcie

nie mam czasu na wklejanie zdjątek tutaj ale podaje linka do kilku obiecanych wcześniej pikczersów z naszego domku http://tomm1927.fotosik.pl/albumy/604408.html

komentarze miło widziane :D

a ja mam pytanie o kosz na bieliznę i siedzisko w górnej łazience ;) skąd to jest i ile to kosztowało, szukam czegoś podobnego ;)

Hey TOMM !!

No,to bardzo miłe zaskoczenie.Cena jest do przyjęcia :D .

A o tej dużej cenie przeczytałam w wątku "wnętrza" - "łazienki nasze" .Pewna osoba wkleiła zdjęcia ze swoja wizualizacją i z opisu wywnioskowałam,że jest to bardzo drogie :-? Mam nadzieję,że właściciel zdjęcia nie będzie miał mi za złe :D

http://strony.aster.pl/rpp/lazienka/plik28_s.jpg