karina i Jasiu 01.03.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Podaję namiary na ciekawą stronę na której można zaprenumerować e-wydanie niezłego pisma BUDUJEMY DOM, trzeba ściągnąć programik do przeglądania i się zarejestrować. Od wydania 1-2/2007 rozpoczyna się cykl Mój pierwszy dom - na początek wybór działki, kredyty, fundament oraz raport na temat ścian i stropów http://www.budujemydom.pl/eprenumerata/ - co najważniejsze prenumerata jest darmowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 01.03.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Moi drodzy powiedzcie mi proszę czy ktoś z was planuje budowę w27 z silikatów? my ciagle się wahamy w wyborze materiału... z tego co czytałam to większość z Was jednak zostaje przy betonie komórkowym ... no i zaczynają się u mnie budowlane dylematy Druga sprawa to chciałam poznać waszą opinię na temat kosztów adatacji projektu i starania się o pozwolenie na budowę. Byliśmy z mężem dziś w biurze projektowym i podali nam takie ceny:1000zł(zagospodarowanie działki i adaptacja, w tym małe zmiany i zmiana garazu na jednostanowiskowy), 600zł (mapki do celów projektowych), 200zł(projekt szamba) 400zł(przyłącze wody), 150zł(warunki na energię)i 250zł(jakieś WLZ ) i 1000zł za kierownika budowy, którym będzie architek adoptujący. Łącznie zostaimy u nich 3600zł ale załatwiają pozwolenie i prowadzą potem nadzór(3 wizyty na budowie w kluczowych momentach i konsultacje w biurze). Jak myślicie czy to rozsadna cena? jak to było z takimi kosztami u was? jak kazdy z Was liczymy się z kosztami i nie chcielibysmy przepłacić, więc czekam na opinie Pozdrawiam Witaj Niwiki U nas jak dotąd wydaliśmy 1560 umowa o energię, 800 zł mapa do celów projektowych, 165 wypis i wyrys z zagospodarowania przestrzennego, 90 zł mapa zasadnicza. W sobotę chcemy poszukać architekta ale myślę że będzie to więcej niż 1000 zł. Co do kierownika to nawet usłyszałam 5 tyś. Do tej pory razem z projektem wydaliśmy ponad 4 tyś. Co do materiałów to też będzie to beton komórkowy. pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 01.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Dzieki aaf za odpowiedź. Przynajmniej orientuję się że moje koszty są w granicach dopuszczalnej normy Nie wiem czemu wypis i wyrys z zagospodarowania przestrzennego mieliscie tak drogo, bo u nas wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego mielismy o dziwo bezpłatnie ale moze co urząd to inne opłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 01.03.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Moi drodzy powiedzcie mi proszę czy ktoś z was planuje budowę w27 z silikatów? my ciagle się wahamy w wyborze materiału... z tego co czytałam to większość z Was jednak zostaje przy betonie komórkowym ... no i zaczynają się u mnie budowlane dylematy Druga sprawa to chciałam poznać waszą opinię na temat kosztów adatacji projektu i starania się o pozwolenie na budowę. Byliśmy z mężem dziś w biurze projektowym i podali nam takie ceny:1000zł(zagospodarowanie działki i adaptacja, w tym małe zmiany i zmiana garazu na jednostanowiskowy), 600zł (mapki do celów projektowych), 200zł(projekt szamba) 400zł(przyłącze wody), 150zł(warunki na energię)i 250zł(jakieś WLZ ) i 1000zł za kierownika budowy, którym będzie architek adoptujący. Łącznie zostaimy u nich 3600zł ale załatwiają pozwolenie i prowadzą potem nadzór(3 wizyty na budowie w kluczowych momentach i konsultacje w biurze). Jak myślicie czy to rozsadna cena? jak to było z takimi kosztami u was? jak kazdy z Was liczymy się z kosztami i nie chcielibysmy przepłacić, więc czekam na opinie Pozdrawiam Wg mnie b. tanio. My za za wykonanie wszystkich niezbędnych kwitów do wniosku o pozwolenie + adaptację projektu i załatwianie wszystkich formalności (bez kierowania budową) wybulimy PLN 3.300,- Dodatkowo, w ostatniej chwili zgłosilismy jedna wiekszą zachciankę (troche rozrysowywania w rysunkach) i za to zaspiewał PLN 400-500. Zgodzilismy się. Zsumujcie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 01.03.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 M3 dziekuję za kolejną opinię Lepiej bedzie mi się dziś spało wiedząc, że zgodzilismy się z mężem na normalną cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 01.03.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 U nas koszta podobne na razie 3700 bez kierownika budowy( adaptacja,prąd,pozwolenia,wypisy itd.) a domek zbudujemy chyba z Silki bo do fabryki mamy10 km; no i Xella chyba jako jedyna obniżyła ceny na swoje wyroby. Swoją drogą ciekawe na jak długo....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 03.03.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Oho, od dawna nikogo nie było - pewnie wszyscy działają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 03.03.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Ano dzialają . Po niedzieli przymierzamy się do tynkowania, będą cementowo-wapienne Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 05.03.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Witam. Jakoś cicho się zrobiło na naszym forum.. Ja natomiast mam pytanie i może ktoś by mi pomógł. Z Panią projektant będę rozmawiała dopiero za tydzień a nurtuje mnie, czy jest jakiś problem ze zmianą zakręcenia schodów. Pomyślałam sobie, że jeśli na schody wchodziłoby się z prawej strony to drzwi do łazienki na poddaszu otwierałyby się na barierkę a nie na schody ( oczywiście mówię o lustrzanym odbiciu w27.12d ). Drugi problem to okno w lukarnie. Powiedziano mi, że nie da się zamienić tych dwóch okienek na jedno podwójne a ja widziałam na zdjęciu takie rozwiązanie i jakoś się dało więc nie wiem o co chodzi. Pozdrawiam wszystkich. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 06.03.2007 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Schody jak ci się takie rozwiązanie podoba to sobie zrób - grunt żeby ci pasowało, a co do okienka - to gdzie tu problem? Jedno nadproże i po krzyku U mnie w albumie masz zdjęcie W27 z takim okienkiem i wygląda to całkiem fajnie http://tomekj7.fotosik.pl/albumy/134675.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 06.03.2007 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Przy schodach jeszcze trzeba zwrócić uwagę na wyskość poszczegolnych stopni . U mnie w projekcie wer B jest 18,9 cm wiec to juz stanowczo za duzo i jakoś trzeba to przeprojektować . Uwazam ze max to 16 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina i Jasiu 06.03.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Przy schodach jeszcze trzeba zwrócić uwagę na wyskość poszczegolnych stopni . U mnie w projekcie wer B jest 18,9 cm wiec to juz stanowczo za duzo i jakoś trzeba to przeprojektować . Uwazam ze max to 16 cm . W projekcie w-27.12.a przy założeniu że "prostuje" się ścianę z załomem jest całkiem sporo miejsca na schody - zmieści się nawet spocznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 06.03.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 W projekcie w-27.12.a przy założeniu że "prostuje" się ścianę z załomem jest całkiem sporo miejsca na schody - zmieści się nawet spocznik no właśnie coś takiego planujemy zrobić, a mianowicie przedłużyć klatkę schodową do wysokości kotłowni i schody zrobić dwubiegowe ze spocznikiem, a pod schodami obniżyć o ok. 40cm i zrobić tam pralnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 08.03.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam , czy ktoś zakupił już BK na domek 27.12d?Mam pytanko ile szt zamówić BK grubości 24 cm na dom i garaż jednostanowiskowy?pozdr.ACeny rosną jak szalone. Z dzisiejszego dnia to 9, 9,30, 8,20 trzy różne składy i od 15 marca kolejna podwyżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 08.03.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 U mnie w okolicy a dokładniej w Żelisławicach B-K 59x24x24 kosztuje 8,15pln/szt tyle że z 22% VATem, jak kupi wykonawca to z 7%. Jest tylko jeden mały szkopuł w tym wszystkim: czas oczekiwania ok. 3 miesiące i zapłata po cenach w dniu odbioru. To taka drobnostka tylko, szczególik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek0205 08.03.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam.Wczoraj zakupiłem rzutem na taśmę w ceramikę Porotherm 25 P+W 6,6 PLN za sztukę.Na dom i garaż (2 stanowiska) + sciany działowe wyszło mi 2760 sztukDo tego scianki działowe porotherm 11,5 P+W i 8 P+W 600 sztuk i 120 sztukTotal poszło kaski 22600 tyś PLN. W tym magazynowanie i dowóz na telefon na plan budowy.Pozdrawiam Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 08.03.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam , czy ktoś zakupił już BK na domek 27.12d? Mam pytanko ile szt zamówić BK grubości 24 cm na dom i garaż jednostanowiskowy? pozdr. A Ceny rosną jak szalone. Z dzisiejszego dnia to 9, 9,30, 8,20 trzy różne składy i od 15 marca kolejna podwyżka. Witajcie, U nas jutro albo w poniedziałek złożenie wniosku o pozwolenie na budowę. Póki co jeszcze nie kupujemy BK - to będziemy robić jak dostaniemy kredyt. Aaf, Ty juz masz pozwolenie, dograłeś ekipę, masz kredyt (jeśli bedziesz korzystał)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 09.03.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam , czy ktoś zakupił już BK na domek 27.12d? Mam pytanko ile szt zamówić BK grubości 24 cm na dom i garaż jednostanowiskowy? pozdr. A Ceny rosną jak szalone. Z dzisiejszego dnia to 9, 9,30, 8,20 trzy różne składy i od 15 marca kolejna podwyżka. Witajcie, U nas jutro albo w poniedziałek złożenie wniosku o pozwolenie na budowę. Póki co jeszcze nie kupujemy BK - to będziemy robić jak dostaniemy kredyt. Aaf, Ty juz masz pozwolenie, dograłeś ekipę, masz kredyt (jeśli bedziesz korzystał)? Witam, nasze papiery są u architekta mam nadzieję ze za jakiś miesiąc rownież złozymy już wniosek. jak na razie wychodzą dodatkowe rzeczy a wiec musze zrobić badania geotechniczne i odwiedzić konserwatora zabytków bo nasza działka lezy w strefie archeologicznej. Ekipy jeszcze nie mamy cały czas szukamy w przyszłym tygodniu pierwsze spotkania. A materiał chcemy kupić bo ceny cały czas rosną. Na szczescie mamy troche oszczedności wiec o kredycie jak na razie nie myslimy. pzdr A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 09.03.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam, pytanie do osób które są już w trakcie budowy: 1. Jak rozwiazaliście słupek żelbetonowy który jest w projekcie ukryty w suporeksie między okamai od strony wykuszu, nie ma z tym problemu kiedy suporeks jest 36cm a kiedy jest 24cm to nie ma na niego miejsca?? 2. Jak rozwiazaliście sprawe ze stropem w których są wykorzystane dziwne pustaki stropowe które nie są dostepne na rynku, przestawialiście pewnie belki ale ile ich wówczas bylo potrzebnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 13.03.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Witam. Czytając o tym jakie to problemy są z materiałami budowlanymi ( np betonem komórkowym) myślałam sobie, jakie to szczęście, że w naszej okolicy jest inaczej. Mąż bowiem dowiadywał się w zeszłym tygodniu w hurtowni i miły pan wyjaśnił, że po pierwsze cena to 7.50 za sztukę, po drugie nie ma problemu z zamówieniem i dowóz na telefon na miejsce budowy. Niestety dziś się okazało, że nie da się zamówić materiałów by były na czerwiec W ciągu tygodnia sytuacja uległa radykalnej zmianie i MIŁY pan kazał nam szukać w innych hurtowniach. Po kilku telefonach byliśmy załamani : w jednej hurtowni termin realizacji to druga połowa sierpnia a my przecież mamy umówioną ekipę na czerwiec i jeśli nie będzie materiałów, to nici z budowy w tym roku W drugiej hurtowni owszem można kupić, ale teraz i od razu trzeba zabrać a tu w głowie mętlik- czy na działce w ciągu trzech miesięcy materiał nam nie wyparuje. Wtedy dopiero byśmy się załamali Zaznaczę, że cena oczywiście to już nie 7.50 ale 9.15 plus dowóz więc ok 3 tys w plecy. I jak tu być dobrej myśli kiedy już na samym początku takie problemy. Chyba mam dziś dołek budowlany. W dodatku na razie ciągle czekamy na warunki przyłącza energii elektrycznej, potem dopiero poprawki u architekta i czekanie na pozwolenie na budowę. Czy to wszystko w ogóle się nam uda Pozdrawiam.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts