Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Podaję namiary na ciekawą stronę na której można zaprenumerować e-wydanie niezłego pisma BUDUJEMY DOM, trzeba ściągnąć programik do przeglądania i się zarejestrować. Od wydania 1-2/2007 rozpoczyna się cykl Mój pierwszy dom - na początek wybór działki, kredyty, fundament oraz raport na temat ścian i stropów

http://www.budujemydom.pl/eprenumerata/ - co najważniejsze prenumerata jest darmowa :D

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moi drodzy powiedzcie mi proszę czy ktoś z was planuje budowę w27 z silikatów? my ciagle się wahamy w wyborze materiału... z tego co czytałam to większość z Was jednak zostaje przy betonie komórkowym :-?... no i zaczynają się u mnie budowlane dylematy :wink:

Druga sprawa to chciałam poznać waszą opinię na temat kosztów adatacji projektu i starania się o pozwolenie na budowę. Byliśmy z mężem dziś w biurze projektowym i podali nam takie ceny:1000zł(zagospodarowanie działki i adaptacja, w tym małe zmiany i zmiana garazu na jednostanowiskowy), 600zł (mapki do celów projektowych), 200zł(projekt szamba) 400zł(przyłącze wody), 150zł(warunki na energię)i 250zł(jakieś WLZ :-? ) i 1000zł za kierownika budowy, którym będzie architek adoptujący. Łącznie zostaimy u nich 3600zł ale załatwiają pozwolenie i prowadzą potem nadzór(3 wizyty na budowie w kluczowych momentach i konsultacje w biurze).

Jak myślicie czy to rozsadna cena? jak to było z takimi kosztami u was? jak kazdy z Was liczymy się z kosztami i nie chcielibysmy przepłacić, więc czekam na opinie :wink:

Pozdrawiam

Witaj Niwiki

U nas jak dotąd wydaliśmy 1560 umowa o energię, 800 zł mapa do celów projektowych, 165 wypis i wyrys z zagospodarowania przestrzennego, 90 zł mapa zasadnicza. W sobotę chcemy poszukać architekta ale myślę że będzie to więcej niż 1000 zł. Co do kierownika to nawet usłyszałam 5 tyś. Do tej pory razem z projektem wydaliśmy ponad 4 tyś.

Co do materiałów to też będzie to beton komórkowy.

pozdrawiam

A.

Dzieki aaf za odpowiedź. Przynajmniej orientuję się że moje koszty są w granicach dopuszczalnej normy :wink:

Nie wiem czemu wypis i wyrys z zagospodarowania przestrzennego mieliscie tak drogo, bo u nas wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego mielismy o dziwo bezpłatnie :o ale moze co urząd to inne opłaty :-?

Moi drodzy powiedzcie mi proszę czy ktoś z was planuje budowę w27 z silikatów? my ciagle się wahamy w wyborze materiału... z tego co czytałam to większość z Was jednak zostaje przy betonie komórkowym :-?... no i zaczynają się u mnie budowlane dylematy :wink:

Druga sprawa to chciałam poznać waszą opinię na temat kosztów adatacji projektu i starania się o pozwolenie na budowę. Byliśmy z mężem dziś w biurze projektowym i podali nam takie ceny:1000zł(zagospodarowanie działki i adaptacja, w tym małe zmiany i zmiana garazu na jednostanowiskowy), 600zł (mapki do celów projektowych), 200zł(projekt szamba) 400zł(przyłącze wody), 150zł(warunki na energię)i 250zł(jakieś WLZ :-? ) i 1000zł za kierownika budowy, którym będzie architek adoptujący. Łącznie zostaimy u nich 3600zł ale załatwiają pozwolenie i prowadzą potem nadzór(3 wizyty na budowie w kluczowych momentach i konsultacje w biurze).

Jak myślicie czy to rozsadna cena? jak to było z takimi kosztami u was? jak kazdy z Was liczymy się z kosztami i nie chcielibysmy przepłacić, więc czekam na opinie :wink:

Pozdrawiam

Wg mnie b. tanio.

My za za wykonanie wszystkich niezbędnych kwitów do wniosku o pozwolenie + adaptację projektu i załatwianie wszystkich formalności (bez kierowania budową) wybulimy PLN 3.300,-

Dodatkowo, w ostatniej chwili zgłosilismy jedna wiekszą zachciankę (troche rozrysowywania w rysunkach) i za to zaspiewał PLN 400-500. Zgodzilismy się.

Zsumujcie sami :-)

Witam.

Jakoś cicho się zrobiło na naszym forum.. :D Ja natomiast mam pytanie i może ktoś by mi pomógł. Z Panią projektant będę rozmawiała dopiero za tydzień a nurtuje mnie, czy jest jakiś problem ze zmianą zakręcenia schodów. Pomyślałam sobie, że jeśli na schody wchodziłoby się z prawej strony to drzwi do łazienki na poddaszu otwierałyby się na barierkę a nie na schody ( oczywiście mówię o lustrzanym odbiciu w27.12d ).

Drugi problem to okno w lukarnie. Powiedziano mi, że nie da się zamienić tych dwóch okienek na jedno podwójne a ja widziałam na zdjęciu takie rozwiązanie

i jakoś się dało więc nie wiem o co chodzi.

Pozdrawiam wszystkich. Aga

Przy schodach jeszcze trzeba zwrócić uwagę na wyskość poszczegolnych stopni . U mnie w projekcie wer B jest 18,9 cm wiec to juz stanowczo za duzo i jakoś trzeba to przeprojektować . Uwazam ze max to 16 cm .

W projekcie w-27.12.a przy założeniu że "prostuje" się ścianę z załomem jest całkiem sporo miejsca na schody - zmieści się nawet spocznik :D

W projekcie w-27.12.a przy założeniu że "prostuje" się ścianę z załomem jest całkiem sporo miejsca na schody - zmieści się nawet spocznik :D

no właśnie coś takiego planujemy zrobić, a mianowicie przedłużyć klatkę schodową do wysokości kotłowni i schody zrobić dwubiegowe ze spocznikiem, a pod schodami obniżyć o ok. 40cm i zrobić tam pralnię.

Witam.

Wczoraj zakupiłem rzutem na taśmę w ceramikę Porotherm 25 P+W 6,6 PLN za sztukę.

Na dom i garaż (2 stanowiska) + sciany działowe wyszło mi 2760 sztuk

Do tego scianki działowe porotherm 11,5 P+W i 8 P+W 600 sztuk i 120 sztuk

Total poszło kaski 22600 tyś PLN. W tym magazynowanie i dowóz na telefon na plan budowy.

Pozdrawiam Waldek

Witam ,

czy ktoś zakupił już BK na domek 27.12d?

Mam pytanko ile szt zamówić BK grubości 24 cm na dom i garaż jednostanowiskowy?

pozdr.

A

Ceny rosną jak szalone. Z dzisiejszego dnia to 9, 9,30, 8,20 trzy różne składy i od 15 marca kolejna podwyżka.

Witajcie,

U nas jutro albo w poniedziałek złożenie wniosku o pozwolenie na budowę. Póki co jeszcze nie kupujemy BK - to będziemy robić jak dostaniemy kredyt.

Aaf, Ty juz masz pozwolenie, dograłeś ekipę, masz kredyt (jeśli bedziesz korzystał)?

Witam ,

czy ktoś zakupił już BK na domek 27.12d?

Mam pytanko ile szt zamówić BK grubości 24 cm na dom i garaż jednostanowiskowy?

pozdr.

A

Ceny rosną jak szalone. Z dzisiejszego dnia to 9, 9,30, 8,20 trzy różne składy i od 15 marca kolejna podwyżka.

Witajcie,

U nas jutro albo w poniedziałek złożenie wniosku o pozwolenie na budowę. Póki co jeszcze nie kupujemy BK - to będziemy robić jak dostaniemy kredyt.

Aaf, Ty juz masz pozwolenie, dograłeś ekipę, masz kredyt (jeśli bedziesz

korzystał)?

Witam,

nasze papiery są u architekta mam nadzieję ze za jakiś miesiąc rownież złozymy już wniosek. jak na razie wychodzą dodatkowe rzeczy a wiec musze zrobić badania geotechniczne i odwiedzić konserwatora zabytków bo nasza działka lezy w strefie archeologicznej.

Ekipy jeszcze nie mamy cały czas szukamy w przyszłym tygodniu pierwsze spotkania.

A materiał chcemy kupić bo ceny cały czas rosną. Na szczescie mamy troche oszczedności wiec o kredycie jak na razie nie myslimy.

pzdr

A.

Witam, pytanie do osób które są już w trakcie budowy:

1. Jak rozwiazaliście słupek żelbetonowy który jest w projekcie ukryty w suporeksie między okamai od strony wykuszu, nie ma z tym problemu kiedy suporeks jest 36cm a kiedy jest 24cm to nie ma na niego miejsca??

2. Jak rozwiazaliście sprawe ze stropem w których są wykorzystane dziwne pustaki stropowe które nie są dostepne na rynku, przestawialiście pewnie belki ale ile ich wówczas bylo potrzebnych?

Witam.

Czytając o tym jakie to problemy są z materiałami budowlanymi ( np betonem komórkowym) myślałam sobie, jakie to szczęście, że w naszej okolicy jest inaczej. Mąż bowiem dowiadywał się w zeszłym tygodniu w hurtowni i miły pan wyjaśnił, że po pierwsze cena to 7.50 za sztukę, po drugie nie ma problemu z zamówieniem i dowóz na telefon na miejsce budowy. :lol: :lol:

Niestety dziś się okazało, że nie da się zamówić materiałów by były na czerwiec :evil: W ciągu tygodnia sytuacja uległa radykalnej zmianie i MIŁY :-? pan kazał nam szukać w innych hurtowniach. Po kilku telefonach byliśmy załamani : w jednej hurtowni termin realizacji to druga połowa sierpnia a my przecież mamy umówioną ekipę na czerwiec i jeśli nie będzie materiałów, to nici z budowy w tym roku :cry: :cry: W drugiej hurtowni owszem można kupić, ale teraz i od razu trzeba zabrać a tu w głowie mętlik- czy na działce w ciągu trzech miesięcy materiał nam nie wyparuje. Wtedy dopiero byśmy się załamali :-? Zaznaczę, że cena oczywiście to już nie 7.50 ale 9.15 plus dowóz więc ok 3 tys w plecy.

I jak tu być dobrej myśli kiedy już na samym początku takie problemy. Chyba mam dziś dołek budowlany. W dodatku na razie ciągle czekamy na warunki przyłącza energii elektrycznej, potem dopiero poprawki u architekta i czekanie na pozwolenie na budowę. Czy to wszystko w ogóle się nam uda :-?

Pozdrawiam.Aga