Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteśmy po rozmowie z wykonawcą, cena za w 27.12 d to ok 40 tyś w tym kierownik budowy, potrzebny sprzęt. Będziemy robili dalej rozeznanie w cenach. Co o tym myślicie?

Hej,

ta cena przy obecnych tendencjach wyglada nieźle. Jesli jeszcze wykonawca bierze na siebie sprzęt. Czy zaplecze socjalne (jakis barak) tez wchodzi w cene? Sprawdzałem poprzednie dokonania ekipy?

Z czego będziesz budował?

Ja rozdałem juz kilka egzemplarzy projektu do wycen, jutro pojda do ludzi kolejne. Od przyszłego tygodnia będą spływały. Wtedy będę mógł się wymądrzać i ... albo zazdrościć albo się chwalić :-)

Jesteśmy po rozmowie z wykonawcą, cena za w 27.12 d to ok 40 tyś w tym kierownik budowy, potrzebny sprzęt. Będziemy robili dalej rozeznanie w cenach. Co o tym myślicie?

Hej,

ta cena przy obecnych tendencjach wyglada nieźle. Jesli jeszcze wykonawca bierze na siebie sprzęt. Czy zaplecze socjalne (jakis barak) tez wchodzi w cene? Sprawdzałem poprzednie dokonania ekipy?

Z czego będziesz budował?

Ja rozdałem juz kilka egzemplarzy projektu do wycen, jutro pojda do ludzi kolejne. Od przyszłego tygodnia będą spływały. Wtedy będę mógł się wymądrzać i ... albo zazdrościć albo się chwalić :-)

Witanko,

baraki dostarcza tez wykonawca, co do dokonań to z polecenia znajomego u którego była robiona przeróbka już istniejącego domu. Był bardzo zadowolony ze współpracy.

Zamierzamy budować z betonu komórkowego i chyba w tym tygodniu go zamawiam bo ceny szaleją i będzie pewnie jeszcze gorzej.Zamierzamy budować jesienią, obecnie walczymy z papierologią.

Witanko,

baraki dostarcza tez wykonawca, co do dokonań to z polecenia znajomego u którego była robiona przeróbka już istniejącego domu. Był bardzo zadowolony ze współpracy.

Zamierzamy budować z betonu komórkowego i chyba w tym tygodniu go zamawiam bo ceny szaleją i będzie pewnie jeszcze gorzej.Zamierzamy budować jesienią, obecnie walczymy z papierologią.

Witam.

Ceny rzeczywiście szaleją :evil: Dziś zakupiliśmy BK i mogę stwierdzić jedno hurtownie specjalnie wstrzymują sprzedaż by dostać wyższe ceny. Jakaś paranoja. Zapewne jest to związane z rozpoczęciem sezonu budowlanego ale to co się dzieje to już lekka przesada.

Pozdrawiam :)

Czy ktoś z Was miał/ma kontakt z gunią z jednego z poprzednich tematów (podaję link) o w.27.12?:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1391495&highlight=#1391495

Ostani wpis uczyniła w październiku zeszłego roku. Była wtedy na etapie wykańczeniówki. Szkoda, że więcej się nie odezwała bo pewnie mogłaby stać się skarbnica wiedzy dla nowicjuszy.

Może ktoś z Was jest w stanie się z nią skontaktować to o to poproszę.

Witam Wszystkich!

Moi drodzy, ja w sprawie zdjęć: proszę mi wybaczyć jeśli komuś wyślę dwa razy to samo zdjęcie, bo trochę się już gubię w tym wysyłaniu, a poza tym jak wiecie wysyłam tylko jedno w jednym mailu :oops: , no i wiem, że to obciach się nie dokształcać informatycznie.

Co do budowania, to kończymy tynkować i muszę przyznać, że tynki cement-wap wygladają super. Co do kosztów, to wolę się nie wypowiadać by nikogo nie przerażać, ale wiem, że można było taniej /cóż, mądry Polak po szkodzie.../ W każdym razie widzę wyraźną zależność między ceną i tymi którym zależy na czasie.

A swoją drogą to też czekam na Wasze zdjęcia, jak tam radośnie wbijacie łopaty i lejecie fundamenty, bo z tego co czytam to większość walczy jeszcze z papierami / ale jak to się przebrnie, to już połowa sukcesu/ :) .

M3 - tamten wątek, to chyba padł, ale mam nadzieję, że nasz długo żyw będzie

pozdrawiam Ela

Wieczorem dostałem wycenę materiałów na stan surowy otwarty z dachem + okna połaciowe (4 szt.) domu powierzchni całkowitej 200 mkw (uzytkowej 130 mkw). Wyszło PLN 140 tys. brutto z dostawą wszystkiego na plac budowy

Z moich dotychczasowych obserwacji wynika na podstawie odbieranych ofert, że ekipy za wykonanie ww. stanu życzą sobie od 45 tys. (bez szalunków, transportu, wyładowania materiałów) do 60 tys. (z wliczonymi wszystkimi bajerami - choc są oczywiście i takie, które chca 60 tys. za samiuska robociznę (bez ww. dodatków)

Wieczorem dostałem wycenę materiałów na stan surowy otwarty z dachem + okna połaciowe (4 szt.) domu powierzchni całkowitej 200 mkw (uzytkowej 130 mkw). Wyszło PLN 140 tys. brutto z dostawą wszystkiego na plac budowy

Z moich dotychczasowych obserwacji wynika na podstawie odbieranych ofert, że ekipy za wykonanie ww. stanu życzą sobie od 45 tys. (bez szalunków, transportu, wyładowania materiałów) do 60 tys. (z wliczonymi wszystkimi bajerami - choc są oczywiście i takie, które chca 60 tys. za samiuska robociznę (bez ww. dodatków)

:o :o :o :o :o :o :o

ależ macie ceny!!

jak robiłem zestawienie materiałów to mi wyszło na stan surowy otwarty z pokryciem dachu dachówką cementową i 3 połaciówkami około 75tys. + ok 35 które musimy dać za robotę to mamy stan surowy otw. za 110kPLN a u Ciebie wychodzi 185 - 200kPLN - MASAKRA

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

dziś powinienem mieć zestawienie materiałów na stan sur.otw. i lada dzień zamawiamy materiały i oczywiście płacimy za nie bo inaczej nie ma gwarancji ceny - czyli obowiązują te z dnia odbioru, a ten ma nastąpić na przełomie maj/czerwiec.

:o :o :o :o :o :o :o

ależ macie ceny!!

jak robiłem zestawienie materiałów to mi wyszło na stan surowy otwarty z pokryciem dachu dachówką cementową i 3 połaciówkami około 75tys. + ok 35 które musimy dać za robotę to mamy stan surowy otw. za 110kPLN a u Ciebie wychodzi 185 - 200kPLN - MASAKRA

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

dziś powinienem mieć zestawienie materiałów na stan sur.otw. i lada dzień zamawiamy materiały i oczywiście płacimy za nie bo inaczej nie ma gwarancji ceny - czyli obowiązują te z dnia odbioru, a ten ma nastąpić na przełomie maj/czerwiec.

Wykaz jest przygotowany przez jednego z wykonawców. Stąd jego specyfika, choć bazował na wyszczególnieniu materiałów zgodnie z zestawieniem w projekcie.

Jesli się zdecyduję to ceny sa niezmienne i zaklepane na czas budowy - planuje rozpocząć w czerwcu. W zamian brak szukania, negocjowania cen (choc czy teraz mozna negocjować? czy tylko błagać by towar był), brak odpowiedzialności za złozony na budowie towar (a przy obecnych cenach znajdzie się pewnie kilku lisków do podwędzenia) i pewność, że towar jest a robota idzie wz gazem w terminie.