M3 22.03.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Wiem, że ma być nowy cennik ale nawet po 1 kwietnia ww. hurtownie nie chciały mi potwierdzić czy przyjma moje zamówienie ... Mam sie dowiadywać - masakra! Przykład z dziś:Znajoma z pracy zamierza budowac się w czerwcu w Kobylance k. Stargardu Szczecińskiego. Hurtownie w Stargardzie przyjmuja zamówienia na towar ale ... trza wyskoczyć z zaliczki. Nie ma gwarancji kiedy towar bedzie ani po jakiej cenie Super układ! Nic tylko się budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 22.03.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 np. szczecińskie hurtownie euroklinkier czy gryf-mat i goleniowski marbud nie przyjmą ode mnie zamówienia na BK przed 1 kwietnia a i po tym terminie nie dają gwarancji Sie lekuchno wystraszyłem - to jest jakiś kartel producentów! Witam My planujemy rozpoczęcie budowy w czerwcu i gdy dowiedzieliśmy co się dzieje z zamówieniami materiałów postanowiliśmy kupić BK wcześniej. Jednego dnia zamówiliśmy i wpłaciliśmy zaliczkę a gdy następnego dnia przyszliśmy zapłacić resztę pani oznajmiła nam, że cena się zmieniła Na szczęście z pieniędzmi pojechał mój teść, który nie da sobie w kaszę dmuchać i przyjęli od nas resztę pieniędzy po umówionej wcześniej cenie. (kosztowało nas to ok 16 tys) Spokojna jednak będę gdy zobaczę towar na swojej budowie. Drewno też już mamy, a co się tyczy np metalu to podobno nie ma aż takiego szaleństwa ale dopiero się to okaże jak pojedziemy kupować Czekaliśmy na warunki przyłącza elektryki ponad dwa tygodnie i musimy jak najszybciej załatwić pozwolenie na budowę by uruchomić kredyt i zaklepać resztę potrzebnych materiałów. Cały czas się boję, że w pewnym momencie okaże się, że jest ekipa a nie mają z czego budować.... Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 22.03.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Wieczorem dostałem wycenę materiałów na stan surowy otwarty z dachem + okna połaciowe (4 szt.) domu powierzchni całkowitej 200 mkw (uzytkowej 130 mkw). Wyszło PLN 140 tys. brutto z dostawą wszystkiego na plac budowy Z moich dotychczasowych obserwacji wynika na podstawie odbieranych ofert, że ekipy za wykonanie ww. stanu życzą sobie od 45 tys. (bez szalunków, transportu, wyładowania materiałów) do 60 tys. (z wliczonymi wszystkimi bajerami - choc są oczywiście i takie, które chca 60 tys. za samiuska robociznę (bez ww. dodatków) ależ macie ceny!! jak robiłem zestawienie materiałów to mi wyszło na stan surowy otwarty z pokryciem dachu dachówką cementową i 3 połaciówkami około 75tys. + ok 35 które musimy dać za robotę to mamy stan surowy otw. za 110kPLN a u Ciebie wychodzi 185 - 200kPLN - MASAKRA dziś powinienem mieć zestawienie materiałów na stan sur.otw. i lada dzień zamawiamy materiały i oczywiście płacimy za nie bo inaczej nie ma gwarancji ceny - czyli obowiązują te z dnia odbioru, a ten ma nastąpić na przełomie maj/czerwiec. Tomm, daj znać jak wyszło zestawienie materiałów - czy nadal wychodzi 75 tys. i czy zaklepałeś materiały w tej cenie. Jesli tak, to chyba jadę do Ciebie i zamawiam w Twojej hurtowni - nawet z transpotrtem koleją wyjdzie mi taniej niz u nas na miejscu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 23.03.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 ... Tomm, daj znać jak wyszło zestawienie materiałów - czy nadal wychodzi 75 tys. i czy zaklepałeś materiały w tej cenie. Jesli tak, to chyba jadę do Ciebie i zamawiam w Twojej hurtowni - nawet z transpotrtem koleją wyjdzie mi taniej niz u nas na miejscu! OK, jak tylko będę miał jakieś zestawienie to się odezwę, choć zrobienie tego nie będzie łatwe bo ja nie będę brał chyba wszystkiego w 1 miejscu, po za tym to faktycznie ja to zestawienie robiłem na początku lutego więc tyle na pewno nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 23.03.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 ... Tomm, daj znać jak wyszło zestawienie materiałów - czy nadal wychodzi 75 tys. i czy zaklepałeś materiały w tej cenie. Jesli tak, to chyba jadę do Ciebie i zamawiam w Twojej hurtowni - nawet z transpotrtem koleją wyjdzie mi taniej niz u nas na miejscu! OK, jak tylko będę miał jakieś zestawienie to się odezwę, choć zrobienie tego nie będzie łatwe bo ja nie będę brał chyba wszystkiego w 1 miejscu, po za tym to faktycznie ja to zestawienie robiłem na początku lutego więc tyle na pewno nie wyjdzie. Noo, początek lutego a chwila obecna to inna epoka - w tym szaleństwie budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugabuga7509 24.03.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 witam ja już pobudowałem w-27.12a bez garażu (stan surowy otwarty)w tamtym roku kosztował mnie jakieś 95tyś w tym robocizna 16tyś myślę że przy tych cenach to wyjdzie was około same materiały bez robocizny 110tyś (+ robocizna zależna od regionu i innych rzeczy) ja zasuwam w tym roku ile się da okna już kupione w poniedziałek kupuję wełnę i inne tam rzeczy -co się da.Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo cierpliwości(kurw.... jak tu mięć przy tym co się u nas w kraju dzieje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amphi 26.03.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Czesc wszystkim, Wlasnie zamowilismy W-27.12d. Budowa powinna ruszyc w polowie lipca pod Gliwicami. Stad nasze pytania: - czy nie mieliscie/przewidujecie problemow z dociepleniem lukarny? Wydaje sie jakos slabo dostepna, zeby wykonac wszystkie prace. Czestym widokiem jest lukarna wykonczona w inny sposob niz reszta elewacji, do tej pory myslalem, ze to wzgledy estetyczne, ale teraz zaczynam sie zastanawiac.. - czy moze ktos ze Slaska badz Podbeskidzia mialby ochote pochwalic sie swoim budowanym/gotowym domkiem wg projektu W-27.12x? Jedna sprawa to zdjecia , ale fantastycznie byloby zobaczyc jak wyglada w rzeczywistosci. - co stosujecie na elewacje? My zastanawiamy sie nad tynkiem akrylowym, ale tez myslimy o klinkierze (drogie ) badz systemie ISO-KLINK-PUR (moze troche tansze) bo ten slask i zabrudzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 26.03.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Czesc wszystkim, Wlasnie zamowilismy W-27.12d. Budowa powinna ruszyc w polowie lipca pod Gliwicami. Stad nasze pytania: - czy nie mieliscie/przewidujecie problemow z dociepleniem lukarny? Wydaje sie jakos slabo dostepna, zeby wykonac wszystkie prace. Czestym widokiem jest lukarna wykonczona w inny sposob niz reszta elewacji, do tej pory myslalem, ze to wzgledy estetyczne, ale teraz zaczynam sie zastanawiac.. - czy moze ktos ze Slaska badz Podbeskidzia mialby ochote pochwalic sie swoim budowanym/gotowym domkiem wg projektu W-27.12x? Jedna sprawa to zdjecia , ale fantastycznie byloby zobaczyc jak wyglada w rzeczywistosci. - co stosujecie na elewacje? My zastanawiamy sie nad tynkiem akrylowym, ale tez myslimy o klinkierze (drogie ) badz systemie ISO-KLINK-PUR (moze troche tansze) bo ten slask i zabrudzenia.. Witaj amphi, Nie przewiduję problemów z dociepleniem lukarny - inna sprawa, ze u nas będzie "wyciągnięta" nad drzwi wejsciowe do płaszczyzny ściany frontowej. Zamieniamy okno na drzwi balkonowe bo lukarnę pragniemy zwięńczyć małym balkonikiem (jednocześnie daszkiem nad wejściem) Teamatu elewacji jeszcze nie przerabialismy Interesuje mnie inna sprawa: czy robiliście kosztoryś matariałów potrzebnych na skończenie stanu surowego otwartego z dachem? Jestem tuz przed ostatecznym wyborem wykonawcy i zastanawiam się czy brać tylko dla robocizny czy też z materiałem. pomocnym byłaby dla mnie wycena ww. materiałów dla ww. etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 27.03.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 ... Interesuje mnie inna sprawa: czy robiliście kosztoryś matariałów potrzebnych na skończenie stanu surowego otwartego z dachem? Jestem tuz przed ostatecznym wyborem wykonawcy i zastanawiam się czy brać tylko dla robocizny czy też z materiałem. pomocnym byłaby dla mnie wycena ww. materiałów dla ww. etapu. My przy wyborze Wykonawcy, też kierowaliśmy się początkowo tym że oferował materiały. Tyle, że jak wiadomo, wykonawca dzwoni, a "jego" hurtownik przywozi mu towar na miejsce i wystawia RW albo f-rę i nikogo poza inwestorem nie interesuje cena. Dogadaliśmy się więc że wszystkie zakupy będą konsultowane i jak nam coś nie będzie odpowiadać to będziemy sami załatwiać. no ale mieliśmy dylemat chodziłem i myślałem z czego i za ile kombinowałem, przeliczałem itp. i wreszcie decyzja - budujemy z ceramiki, ale nie z porotermu tylko z MAX`a i MAX`opochodnych jak mieliśmy kasę na materiały to się nagle okazało że nikt od ceramiki jush nie chce tej kasy przyjąć i zagwarantować cenę i termin odbioru, czyli mogło się okazać że to co mamy przeznaczone na mury, może pokryć tylko część murów np. parter, a gdzie piętro???? i znów byliśmy w punkcie wyjścia, przeliczanie, kombinowanie różnice pomiędzy materiałam: b-k - ceramika, niewielkie, tylko dostępność ciutkę inna, wtedy trafiłem na http://www.mega1000.pl i myślałem że wreszcie będzie dobrze, bo b- k po 7,2 brrutto za 24x24x59 poprzeliczałem jeszcze raz ceramikę na b-k i ustaliliśmy że zamawiamy b-k. a tu zonk na mega1000 wstrzymali sprzedaż b-k a jak wznowią to będzie po min.9,5pln/szt. i znów byliśmy w punkcie wyjścia, na szczęście trafił się ktoś pomocny, ktoś kto wykonał 1 telefon i mogłem jechać zamawiać. pojechałem, obgadałem, zamówiłem i zapłaciłem i takim oto sposobem staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami materiałów ceramicznych na mury, strop i fundamenty naszego wymarzonego domku. terminy dostawy jak najbardziej nam pasujące, a ceny?? ... no cóż, najniższe z możliwych - cerpol miał takie może z pół roku temu. chyba się dzisiaj opijemy ze szczęścia bo czasy takie że chyba jest co opijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 30.03.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Ale wam dobrze Tomm1927 ze macie już materiały widze że wszyscy ostro trzymacie się planów budowy a my z mężem mamy metlik w głowie z powodu tego co się dzieje nie wiemy czy czekać, czy się budować w tym roku, kiedy tak cięzko oszacować jakikolwiek kosztorys inwestycji a na dodatek ciagle jestesmy na etapie pozwolenia na budowę Pozdrawiamy Wszystkich budujących w-27.12d! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 02.04.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Ale wam dobrze Tomm1927 ze macie już materiały widze że wszyscy ostro trzymacie się planów budowy a my z mężem mamy metlik w głowie z powodu tego co się dzieje nie wiemy czy czekać, czy się budować w tym roku, kiedy tak cięzko oszacować jakikolwiek kosztorys inwestycji a na dodatek ciagle jestesmy na etapie pozwolenia na budowę Pozdrawiamy Wszystkich budujących w-27.12d! o pozwolenie na budowę złożyłem dopiero dziś i mam obiecane że w ciągu 30 dni będzie - obiecała mi to p. Inspektor z UM - pożyjemy zobaczymy. Co do: ...a my z mężem mamy mętlik w głowie z powodu tego co się dzieje nie wiemy czy czekać, czy się budować w tym roku, kiedy tak cięzko oszacować jakikolwiek kosztorys inwestycji ... to ja myślę że to jest ostatni gwizdek na to żeby cokolwiek we w miarę przyzwoitych pieniądzach postawić. Trzeba sobie ściśle założyć że, na to tyle, a na to to tyle i jak się coś - jakiś element - przeinwestuje, to trzeba poszukać sposobu żeby na czymś innym przyoszczędzić. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę z tego że pewne elementy się robi na "zawsze" (na długie lata) i na tych elementach oszczędzać nie wolno, np. krany (baterie) można kupić tańsze bo czy ona kosztuje 200pln czy 1000pln to funkcję pełni taką samą, drzwi wewn. można zakupić po 400 pln a nie po 1600pln, ale np dachu czy bramy garażowej szybko nie będziemy wymieniać, więc powinny być odpowiednie jakościowo no i cenowo też, ale to już na 2 miejscu. Generalnie nie robi się za wesoło i z tego co słyszałem od jakichś tam analityków to ma to wszystko iść w górę - ceny oczywiście - i wcześniej czy później dojdzie do poziomu jeszcze raz takiego jak jest teraz. No więc jak ma tak być to trzeba ruszyć z kopyta i jak najszybciej postawić domek i wykończyć. My w tym roku poza postawieniem stanu surowego zamkniętego chcemy zakupić wszelkie możliwe materiały i urządzenia. Raz że to wszystko drożeje samo w sobie - bo wszystko w budowlance drożeje - a dwa to zdaje się że jakieś zawirowanie z vat`em ma być od 2008r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 02.04.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam Tomm i Niwiki Jak czytałam wypowiedź Niwiki to jakbym siebie słyszała. Jesteśmy tez na tym etapie budowy. Papiery na pozwolenie złożone i myślę, że góra w przyszłym tygodniu będziemy je mieli a tu spac po nocach nie możemy, bijąc się z myślami, czy w ogóle to wszystko zaczynać. Niestety u nas wiąże się to jeszcze z kredytem do końca życia spłacanym więc jak tu wykonać kosztorys, gdy z dnia na dzień zmieniają się ceny. Istne wariactwo i każdy kto dowie się o naszych planach stwierdza, że w najgorszym okresie sobie wymyśliliśmy tę budowę. Niestety chyba mają rację i mętlik w głowie czy przypadkiem się nie wycofać zanim na dobre zaczniemy Aż żal serce ściska. Pozdrawiam wszystkich.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 02.04.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam Tomm i Niwiki Jak czytałam wypowiedź Niwiki to jakbym siebie słyszała. Jesteśmy tez na tym etapie budowy. Papiery na pozwolenie złożone i myślę, że góra w przyszłym tygodniu będziemy je mieli a tu spac po nocach nie możemy, bijąc się z myślami, czy w ogóle to wszystko zaczynać. Niestety u nas wiąże się to jeszcze z kredytem do końca życia spłacanym więc jak tu wykonać kosztorys, gdy z dnia na dzień zmieniają się ceny. Istne wariactwo i każdy kto dowie się o naszych planach stwierdza, że w najgorszym okresie sobie wymyśliliśmy tę budowę. Niestety chyba mają rację i mętlik w głowie czy przypadkiem się nie wycofać zanim na dobre zaczniemy Aż żal serce ściska. Pozdrawiam wszystkich.Aga A czy Ty Aga myślisz że my to tak wszystko za odłożone...??? chciałbym ale w tym kraju tak się nie da. Policzyliśmy sobie to wszystko w różne strony i powinno się udać. My również kredycik będziemy brali bo inaczej nie da da rady. A po wyliczeniach wyszło nam że możemy wziąć powiedzmy 210-230kPLN kredytu (dostalibyśmy więcej, tylko to trzeba spłacić) więc i wszystko kręci się wokół tej kwoty. tzn to jest kwota na sam dom, tak żeby móc się wprowadzić. Mamy jeszcze w odwecie mieszkanie do sprzedania, ale 2/3 kwoty pójdzie na spłatę działki a 1/3 możemy liczyć jako rezerwę finansową na budowę domku. działka, przyłącza będą z innego "budżetu". Tyle że my dość sporo przy wykończeniówce będziemy robili sami i może dzięki temu uda się trochę przyoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 02.04.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 A czy Ty Aga myślisz że my to tak wszystko za odłożone...??? chciałbym ale w tym kraju tak się nie da. Policzyliśmy sobie to wszystko w różne strony i powinno się udać. My również kredycik będziemy brali bo inaczej nie da da rady. A po wyliczeniach wyszło nam że możemy wziąć powiedzmy 210-230kPLN kredytu (dostalibyśmy więcej, tylko to trzeba spłacić) więc i wszystko kręci się wokół tej kwoty. tzn to jest kwota na sam dom, tak żeby móc się wprowadzić. Mamy jeszcze w odwecie mieszkanie do sprzedania, ale 2/3 kwoty pójdzie na spłatę działki a 1/3 możemy liczyć jako rezerwę finansową na budowę domku. działka, przyłącza będą z innego "budżetu". Tyle że my dość sporo przy wykończeniówce będziemy robili sami i może dzięki temu uda się trochę przyoszczędzić. My na szczęście działkę mamy kupioną parę lat temu ale myśl o budowie dojrzewała w nas trochę. Wodę mamy już doprowadzoną na działce więc przynajmniej to przyłącze nam odejdzie(jeśli chodzi o koszty). My też myślimy o podobnej kwocie kredytu co Ty Tomm, ale mój mąż obawia się, że przez te trudne do przewidzenia koszty materiałów nie zmieścimy się w kosztorysie i trudno będzie rozliczyć się z bankiem z ukończenia budowy. Myślimy też o wprowadzeniu się po wykończeniu tylko dołu domku a góra w zależności od funduszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 05.04.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Mój mąż podobnie mysli jak Tomm, że teraz to chyba ostatni dzwonek zeby jeszcze jakoś się wybudować w kosztach do przyjęcia ... więc jednak ruszymy z tą budową w tym roku, ale wszyscy z rodziny to patrza na nas jak na szaleńców Tez planujemy wziąść na budowę podobną do was kwotę kredytu, choc w banku raczej z niedowierzaniem patrzą, że za to jestesmy w stanie wybudować w obecnych czasach dom no będzie pewnie bardzo trudno, ale my musimy Podjęliśmy decyzję, ze będziemy budowac z silki i juz zapisalismy się w kolejce na materiały(będa może za miesiac lub góra dwa ). Jeszcze rok temu ludzie targowali sie z handlowcami, teraz niestety jest tak że bierze się bo akurat cos jest i pewnie poniewaz nie będziemy chcieli miec przestojów to bedzie się brało za narzuconą cenę. Poza tym ceny w róznych składach w naszym terenie kształtują sie bardzo podobnie. Jak będziemy dalej w pracach to się odezwę, bo na razie to moge się wyłącznie dzielić obawami przed budową a nie doświadczeniami z budowy więc narazie bedę sledzić losy już budujących i im dopingować! Serdecznie pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 05.04.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 A zapomniałabym napisac jeszcze parę słów do Agi Jak czytałam wypowiedź Niwiki to jakbym siebie słyszała... Na nasze nieszczęście Agnieszko dotyczy to chyba sporej cześci osób, które chcą budowac się akurat w tym okresie finansujac budowę w większości na kredyt Bo kosztorys cięzko oszacowac i nawet jesli doda się 20%do kosztorysu to nie jest się pewnym, ze będzie się w stanie w tej kwocie zamieszkać...tez będziemy kombinować, zeby na stan surowy zamkniety w kosztorysie przeznaczyć więcej kasy(zeby transze na ten cel były wyższe) a na wykończenówkę na razie tylko wymagane minimum... mam nadzieje, że jakoś się uda... a jak nam się uda to i Wam się uda innej wersji nie chcę na razie przyjmowac do wiadomosci Myślimy też o wprowadzeniu się po wykończeniu tylko dołu domku a góra w zależności od funduszy. tez myslimy nad takim rozwiązaniem. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 05.04.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 .... Myślimy też o wprowadzeniu się po wykończeniu tylko dołu domku a góra w zależności od funduszy. tez myslimy nad takim rozwiązaniem. Pozdrawiam:) A ja raczej nie myślę o takim rozwiązaniu. tzn nie wykluczam go całkowicie, bo w tych chorych czasach nigdy nic nie wiadomo, ale będę się starał wykończyć poddasze zanim się wprowadzimy. Przy dwójce stosunkowo małych dzieciaczków (3 lata i 8 lat), raczej średnio wyobrażam sobie wykańczanie góry. Może nie będzie to wymarzony standard, ale powinno się dać na tyle wykończyć żeby wejść i mieszkać bez wykańczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 05.04.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam, dopowiem coś na temat kosztów. Nas stan surowy otwarty będzie kosztował 125 - 135tyś zł, wiem ponieważ wszystkie materiały mamy zakupione, a robocizna jest podpisana umowa. Dochodzą tylko dodatkowe pierdoły, właśnie na nie jest to 10tyś zł. Papierki 8 tyś zł. Inwestycje zaczeliśmy we wrześniu 2006r, wówczas wykonaliśmy stan zero koszt 30tyś zł. Na początku roku (styczeń) kupiliśmy:- Beton komórkowy (7,90zł brutto)- Dachówke (2,09zł/szt)- Strop (całość 4800zł)- Stal (całość 2100zł)- Kominy systemowe kompletne (4000zł) Po Świętach będzie właśnie układany strop. Na początku budowy założyliśmy, stan surowy otwarty wybudujemy z własnych środków, a na resztę kredyt i nie zakładaliśmy kosztów w jakich mam się zmieścić, tylko etap jaki mamy zamknąć. Teraz to myślę, że od banku będzie trzeba wziąść coś pomiędzy 100-150tyś zł i jeszcze tego nie skalkulowałem (przy założeniu, że nadal będziemy dokładać po ok. 2-3tyś miesięcznie ze swoich zarobków). I naprawdę nie są to złote klamki tylko standard i też dużo pomagam i się udzielam. Tak więc reasumując jeśli ktoś chce wybudować ten dom za 210 tyś zł do wprowadzenia się w roku 2007/2008 to nie ma takiej możliwości chyba że będzie wszystko robił sam łącznie z murowaniem fundamentów, ścian, dachu itd. I nie strasze tylko stwierdzam fakt. Zreszta niech się wypowiedzą Ci którzy już mają chociaż stan surowy otwarty, i pamietajmy że oni budowali to w 2006 lub wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 05.04.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 kris_ppa możesz bardziej szczegółowo rozpisać te 125-135kPLN. bo ja to liczę po obecnych cenach i mnie tyle nie wychodzi. Wiem że są różnice, bo Ty budujesz na dolnym śląsku a ja w zasadzie na górnym ale czyżby to dawało nam aż taką różnicę??czekam na info, może być na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 05.04.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 DOKUMENTACJA Lp. Nazwa: Watrość: 1 Zakup projektu 1 500,00 zł 2 Mapka do celów projektowych 600,00 zł 3 Wydanie warunków zabudowy 80,00 zł 4 Mapki ewidencyjne 30,00 zł 5 Wydanie warunków przyłącza energetyczbego 150,00 zł 6 Projektant + zgoda na budowe 2 200,00 zł 7 Nadzór budowlany 1 500,00 zł 8 Przyłącze energetyczne 1 000,00 zł 9 Wytyczenie budynku przez geodete 360,00 zł 10 Przyłącze energetyczne na czas budowy 720,00 zł 8 140,00 zł STAN ZERO Lp. Nazwa: Watrość: 11 Robocizna 5 200,00 zł 12 Zdjęcie humusu - koparka 350,00 zł 13 Wykop pod ławe fundamentową - koparka 540,00 zł 14 Beton B-15 na ławe + pompa; 17m3 4 460,00 zł 15 Stal na zbrojenie ławy fundamentowej 445kg 1 392,00 zł 16 Bloczki fundamentowe 38x25x12 - 1736szt. 4 447,00 zł 17 Transport bloczków 600,00 zł 18 Piasek do zaprawy murarskiej z transportem 10t 350,00 zł 19 Cement 2,2t 705,00 zł 20 Deski szalunkowe 1,2 m3 470,00 zł 21 Beton B-15 na wieniec + taśmocią 760,00 zł 22 Stal na wieniec 500,00 zł 23 Folia do izolacji poziomej 120,00 zł 24 Klej do styropianu 14x25kg 163,00 zł 25 Klej do siatki 12x25kg + siatka na styropian 276,00 zł 26 Styropian 5,1m3 617,00 zł 27 Folia kubełkowa do izolacji pionowej 312,00 zł 28 Dysperbit 70kg 138,00 zł 29 Betona na płyte podłogową 12 m3 - B-10 2 100,00 zł 30 Kanalizacja - rury 430,00 zł 31 Kamień drenażowy 10t 550,00 zł 32 Studzienki 4szt + rury drenażowe 600,00 zł 33 Geowóklina 300,00 zł 34 Zwietrzelina 260t z transportem 2 850,00 zł 35 Złącza elektryczne 100,00 zł 36 Roboty ziemne + ubijarka 1 050,00 zł 37 Dodatki 67,00 zł 29 447,00 zł STAN SUROWY OTWARTY BEZ DACHU Lp. Nazwa: Watrość: 38 Robocizna 15 000,00 zł 39 Beton komórkowy 24x24x59cm; 1728szt 13 651,20 zł 40 Beton komórkowy 12x24x59cm; 500szt 2 020,80 zł 41 Pustak Stropowy TERIVA; 536szt 1 582,14 zł 42 Belki stropowe TERIVA 240cm; 9szt 348,48 zł 43 Belki stropowe TERIVA 330cm; 19szt 1 064,19 zł 44 Belki stropowe TERIVA 510cm; 16szt 1 795,84 zł 45 Stal zbrojeniowa 584kg 2 065,30 zł 46 Beton B-20 12,8m3 na strop 3 200,00 zł 47 Beton B-20 5m3 na schody 1 250,00 zł 48 Nadproża TYPU L-19 (32szt) 910,70 zł 48 Klej do BK 25kg; 80szt 800,00 zł 49 Deski szalunkowe 1,2 m3 600,00 zł 50 Folia izolacyjna - izolacja pozioma 105,00 zł 51 Materiał na dwa kominy 4 800,00 zł 52 Zaprawa murarska 401,00 zł 53 Dodatki 1 000,00 zł 50 594,65 zł STAN SUROWY OTWARTY Z DACHEM Lp. Nazwa: Watrość: 54 Robocizna - więźba + pokrycie dachu 10 000,00 zł 55 Więźba dachowa (ogółem wszystko) 12m3 7 800,00 zł 56 Folia dachowa przepuszczalna 1 000,00 zł 57 Dachówka (250m2 pokrycia) 8 544,48 zł 58 Rynny 1 000,00 zł 59 Dodatki 2 000,00 zł 30 344,48 zł SUMA CAŁOŚCI: 118 526,13 zł I prosze wierzyc, że napewno 10tyś zł gdzieś umknęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts