Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Pytanie do wszystkich srednio zaawansowanych w budowie w.27.12d:

Ile płaciliscie za komplet okien (bez dachowych i plastik) + brama garazowa?

Wiadomo, ze rózne moga być okna i różne bramy - ja szukam ogólnej kwoty na jaką mniej wiecej powinnienem byc przygotowany.

Będę wdzięczny za informacje.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc,

Jesli chodzi o okna do W27-12d to mam juz kilkanascie ofert i ceny podawane przez rozne firmy sa bardzo zblizone do siebie - wszystko w okolicach 12tys. zl.

Natomiast mam pytanie o komin: zdecydowalismy sie na tradycyjny murowany komin, a czesc zewnetrzna bedzie z pelnej cegly klinkierowej. No wlasnie pytanie: ile tej cegly potrzeba? Murowal juz ktos?

Witam

Mam pytanie czy ktoś z budujących w 27.12 orientował sie już w sprawie opodatkowania garażu. Czy w świetle przepisów będzie on traktowany jako integralna część przynależąca do budynku i opodatkowany stawka 0,54 za m2 powierzchni czy zostanie uznany jako budynek odrębny i opodatkowany 6,01 zł za m2. Ostatnio znajomy zapodał mi ten temat i powiem szczerze że wcześniej o tym nie pomyśleliśmy z mężem.

Generalnie np tu http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/11052,garaz-opodatkowany.html

jest ten temat poruszony ale wszystko rozbija się właśnie o określenie kategorii budynku (garażu) może już ktoś to przerabiał w praktyce.

Pozdrawiam

Cisza jakaś zapadła a ja szukam inspiracji, bo muszę podjąć decyzję odnośnie kuchni. Mam w zwiazku z tym pytanie do budujących, czy zostawiacie drzwi w kuchni, czy może robicie otwartą? Ja jakoś ciągle nie mogę się zdecydować i choć raczej skłaniam się do drzwi ( przesuwnych) to nie bardzo mogę sobie wyobrazić czy będzie to dobrze wyglądać. A może jednak barek ? :-?

Aga

Cisza jakaś zapadła a ja szukam inspiracji, bo muszę podjąć decyzję odnośnie kuchni. Mam w zwiazku z tym pytanie do budujących, czy zostawiacie drzwi w kuchni, czy może robicie otwartą? Ja jakoś ciągle nie mogę się zdecydować i choć raczej skłaniam się do drzwi ( przesuwnych) to nie bardzo mogę sobie wyobrazić czy będzie to dobrze wyglądać. A może jednak barek ? :-?

Aga

My jeszcze o tym nie myslelismy :-)

AgaMAJ zobacz na mój album jakie rozwiazanie my wybralismy. Poki co to tylko rysunek ale tak bedziemy realizowac.

A co do budowy to jutro rano zalewamy strop.

Widziałam Twoje rozwiązanie i bardzo mi się podobało. Sami kombinowaliśmy jak tu zrobić wejście do kuchni z przedsionka ale w końcu zrobiliśmy jak w projekcie. Podobała nam się po prostu ta wnęka przy drzwiach wejściowych, tyle tylko,że trochę ją zmniejszyliśmy. A tak w ogóle to nie zrobiliśmy w końcu barku, tylko ścianę między kuchnią a salonem.

Fajnie, że zalewacie już stop. My też myślę niedługo będziemy na tym etapie. Dziś niestety nie mogłam pojechać na budowę i strasznie jestem ciekawa czy zaczęli już układać belki stopowe ale do jutra jakoś wytrzymam... :D

Pozdrawiam Aga

Witam,

Forumowicze, współbudowniczowie projektów W.27.12 - proszę o pomoc.

W przyszłym tygodniu planuje złozyc wniosek o kredyt. Potrzebuje jednak czegos takiego jak kosztorys. Wzór z Banku mam, część informacji (dotyczace kosztów przygotowania działki) żeby wypełnic też ale to (jak powiedział Wałęsa na wieść o śmierci Breżniewa) kropla w morzu potrzeb.

Czy moglibyscie się podzielić swoimi "produkcjami"? Dopasuję do swoich potrzeb (czyt. dołożę 50-70% kosztów więcej) i będę miał.

Będę zobowiązany.

Witam,

i od razu kolejne pytanie (zwłaszcza do budowniczych 27.12d ale i innych też):

ile betonu poszło Wam na ławy fundamentowe?

Nam poszło ok 42 m3 betonu. Mieliśmy niestety trochę problemów z dostawą betonu w związku z czym osypywał się wykop pod ławę fundamentową. :evil:

( 1,20 m betonu + 3 warstwy bloczków fundamentowych)

U nas dziś zaleli strop i strasznie się cieszę z tego powodu :D :D

Pozdrawiam Aga

witam serdecznie, jesteśmy z meżem szczęśliwymi posiadaczami projektu W-27.12d, tyle że z garażem jednostanowiskowym, jesteśmy na etapie szukanie ekipy budowlanej i dzis gość powiedział nam 35.000 zł. od fundamentów do dachu, łącznie z kryciem dachu, ile Was to wyniosło?

jesteśmy z Rzeszowa

pozdrawiam

z góry dzięki za odpowiedź

Miło że na podkarpaciu bedzie kolejny W-27.12d. my budujemy koło Brzozowa, też z garażem jednostanowiskowym. Co do kosztów to szacuje że bez dachu bedzie nas to kosztować ok 12 500, a dch ok 7000-8000tys. pozdrawiam. W tym momencie płyta wylana i w tym tygodniu powinni chlopaki ruszyć ze ścianmi na poddaszu.

Witam,

i od razu kolejne pytanie (zwłaszcza do budowniczych 27.12d ale i innych też):

ile betonu poszło Wam na ławy fundamentowe?

Nam poszło ok 42 m3 betonu. Mieliśmy niestety trochę problemów z dostawą betonu w związku z czym osypywał się wykop pod ławę fundamentową. :evil:

( 1,20 m betonu + 3 warstwy bloczków fundamentowych)

U nas dziś zaleli strop i strasznie się cieszę z tego powodu :D :D

Pozdrawiam Aga

No, to ja mam info z własnego doświadczenia. Nam na ławy poszło 13,5 m3 betonu B-15.

U nas łay były wylewane bezpośrednio w wykopie. Tzn. Wykop wyłozony był folią, która zabezpieczała też krawędzie wykopu, na folie ułozone było zbrojenie, które zalane zostało betonem. Czy któreś z Was stosowało taka metodę, słyszało o niej?

Od dzis u nas murowanie ścian z bloczków betonowych.

witam serdecznie, jesteśmy z meżem szczęśliwymi posiadaczami projektu W-27.12d, tyle że z garażem jednostanowiskowym, jesteśmy na etapie szukanie ekipy budowlanej i dzis gość powiedział nam 35.000 zł. od fundamentów do dachu, łącznie z kryciem dachu, ile Was to wyniosło?

jesteśmy z Rzeszowa

pozdrawiam

z góry dzięki za odpowiedź

Ale tanio!

Kurka, przeprowadziłbym się do Rzeszowa ale tu mam pracę no i poza tym budowa już tu rozpoczęta... :-)

U nas stan surowy otwarty z dachem, robocizna - 50 tys. Kosmiczne ceny są w Zachodniopomorskim, zwłaszcza okolicach Szczecina.