Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Dla zainteresowanych kilka naowych zdjęć na stronce:

http://cbartek.fotosik.pl/albumy/200926.html

piękną okolice macie, superr a i domek się ładnie prezentuje.

ja właśnie dziś złożyłem o" rozpoczęcie robót" w nadzorze budowlanym bo za tydzień wchodzą na działkę z pierwszymi robotami.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobry wieczór,

Do wszystkich: jakich producentów okna zamontowaliście, montujecie, bedziecie montować, zawówiliście? I dlaczego takie?

Ilee Was kosztowały? (Zestawienie wg projektu czy ze zmianami?)

Up! :-)

my dopiero zaczęliśmy casting na okna, mam na razie 3 wyceny zostawione z czego 2 już znam. okna generalnie wg zestawienia z projektu poza balkonowymi na poddaszu bo tam będą 1 drzwi i 1 okno na pokój. aha, no i wysokość drzwi tarasowych trochę zmniejszyliśmy bo 250 to trochę za dużo.

na razie wygląda to tak:

5komorowe z jednostronnym kolorem orzech

komplet z montażem i vatem - veka - ok.11kpln;

komplet z montażem i vatem - avantgarda - ok.9,5kpln;

komplet z montażem i vatem - Norma2 - ok.8,8kpln.

Jak będziemy mieli więcej to się podzielimy wycenami.

Dobry wieczór,

Do wszystkich: jakich producentów okna zamontowaliście, montujecie, bedziecie montować, zawówiliście? I dlaczego takie?

Ilee Was kosztowały? (Zestawienie wg projektu czy ze zmianami?)

Up! :-)

my dopiero zaczęliśmy casting na okna, mam na razie 3 wyceny zostawione z czego 2 już znam. okna generalnie wg zestawienia z projektu poza balkonowymi na poddaszu bo tam będą 1 drzwi i 1 okno na pokój. aha, no i wysokość drzwi tarasowych trochę zmniejszyliśmy bo 250 to trochę za dużo.

na razie wygląda to tak:

5komorowe z jednostronnym kolorem orzech

komplet z montażem i vatem - veka - ok.11kpln;

komplet z montażem i vatem - avantgarda - ok.9,5kpln;

komplet z montażem i vatem - Norma2 - ok.8,8kpln.

Jak będziemy mieli więcej to się podzielimy wycenami.

Kurka, to tanio!

My juz mamy z 7 wycen i najtańsza z montażem to 15 tys. Ten Szczecin i Zachodniopomorskie to jest jakis cenowy horror!

U nas dachowcy dziaij rozpoczęli swoja prace przy więżbie. Główny majster był troche zaskoczony io zdziwiony projektem dachu i stwierdził że rozwiązanie konstrukcyjne więżby jest bez sensu i że bedziemy roboć po swojemu tak żeby było dobrze. A co wasi fachowcy mowili o projekcie więżby?

I znów cisza.

A u nas więżba jest praktycznie skonczona. Teraz dokonczyć tylko ścianki szczytowe , kominy i mozna układać dachówke. Przy robieniu więżby okazło się że strych jest sporych rozmiarów powiedziłbym nawet, że duży i zastanawiamy się teraz czy przypadkiem nad wykuszem w ścianie szczytowej nie dołożyć małego trójkatnego okna, które doświetlałoby strych. Co o tym sądzicie?

I znów cisza.

A u nas więżba jest praktycznie skonczona. Teraz dokonczyć tylko ścianki szczytowe , kominy i mozna układać dachówke. Przy robieniu więżby okazło się że strych jest sporych rozmiarów powiedziłbym nawet, że duży i zastanawiamy się teraz czy przypadkiem nad wykuszem w ścianie szczytowej nie dołożyć małego trójkatnego okna, które doświetlałoby strych. Co o tym sądzicie?

Witam wszystkich,

rzeczywiście pustawo tu u nas - ale jak sie pracuje to ciężko znaleźć czas na epistolarne popisy :-)

Nie zastanawiałem się na d ew oknem w scianie szczytowej na wykuszem. Nie wiem jak to się przełozy na "moc" scianki ale jesli to nie wpływa na jakosc konstrukcji i ktoś ma kasiorkę to czemu nie.

PS. Mam pytanie: Czy Wy zostawialiscie - tak jak w projekcie - poziom garazu 30 cm (2 bloczki betonowe) nizej niz poziom domu? Po wymurowaniu scian fundamentowych wydawało mi się, ze to troche za nisko a jak juz stawiaja sciany to warżenie to jeszcze sie pogłebiło. Wygląda na to, że w przejsciu z kotłowni do garazu trzeba będzie zrobic schodek. Ta sama róznica poziomów przenosi się potem na poziomy stropów nad garazem i domem.

Dajcie proszę znać.

Fajnie, że znów coś cię dzieje na naszym forum. Witam.U nas jest schodek, a w zasadzie nawet dwa. Początkowo strasznie mnie to denerwowało, zwłaszcza że tych schodków w domku jest jeszcze parę (np obniżyliśmy trochę poziom spiżarki pod schodami żeby była ciut większa i też są tam dwa schodki) ale nasz majster( i mój mąż zresztą też) uważają, że garaż powinien być ciut niżej... :-? teraz już się do tego przyzwyczaiłam i wcale aż tak mi to nie przeszkadza. :)

U nas też więźba prawie skończona, kominy wymurowane, szczyty też. Czekamy jeszcze na jedną wycenę dachówki (jedną już mamy 19 000 blachodachówka Plannja, plus cztery veluxy i wyłaz dachowy) W przyszłym tygodniu musimy się tez zdecydować i zamówić okna.( a jakie okna będą u Was?)

Jeśli chodzi o strych to rzeczywiście jest bardzo duży i mój mąż też myślał o jego doświetleniu, ale nie będziemy już w tej kwestii nic zmieniać(a troszkę światła wpadnie przez wyłaz)

Aga

AgaMAJ zauważyłem na zdjęciach waszego domu że sporo podniesliście scianke kolankową. W związku z tym zmieniacie kat dachu żeby zachowąc wysokość kalenicy czy podnościce cały dach zachowując kat 45st?

Bartek, czym będziecie ogrzewac?

Zauważyłem, że w projekcie masz z kotłowni wyptowadzony 4-drożny (pustak) komin wentylacyjny. U mnie tak będzie, w jeden kanał wsadzę "kwasówkę" dla odprowadzania spalin z pieca kondensacyjnego. Majster mówi, że taki sposób postepowania to standard, sprzedawca kominów (Schiedla), że tak nie mozna i żaden kominiarz mi nie odbierze instalacji.

Masz jakieś zdanie w tym temacie?

A czy ktos moze buduje 27.12 b ??

Ooo! :-) Witaj azalka na forum budowniczych domów grupy w.21.12 :-)

Hej :) 27 :D

Powaznie sie zastanawiam. Myslimy jeszcze nad dwoma domkami z tej samej pracowni: 49.12 ew. 25.12.

Bardzo chcialabym je zobaczyc. Maz-kaleka od dzis moze jezdzic samochodem, juz moge sie umawiac :)

Jaka jest szerokosc biegu schodow w Waszych domkach??? Czy strych nad garazem jest ogrzewany, czy nie?

Cos jest nie tak - niby sledze ten temat, a wogole nie przychodza do mnie powiadomienia o odpowiedziach :(

AgaMAJ zauważyłem na zdjęciach waszego domu że sporo podniesliście scianke kolankową. W związku z tym zmieniacie kat dachu żeby zachowąc wysokość kalenicy czy podnościce cały dach zachowując kat 45st?

Podnieśliśmy ściankę kolankową o dwa pustaki (na tyle zezwala projektant domku)

Musieliśmy trochę zmienić kąt dachu, żeby dom nie był bardzo strzelisty i pokombinować z lukarną. W sumie chyba nieźle wyszło, bo okienko w lukarnie jest troszkę większe i nie są to dwa ale jedno podwójne okno.

Dziś ukończyli nam więźbę :D :D Teraz tylko dachówka i nasz domek będzie miał daszek :wink: Nie mogę się już doczekać :lol:

Pozdrawiam Aga

M3 - planujemy na początku ogrzewanie piecem na paliwa stałe, a dodatkowy komin jest rezerwowy w razie zamontowania pieca gazowego. Kwasówka będzie założona w momencie zakładania pieca, bo jak mi się wydaje nie będzie problemu żeby włożyć rure w kanał o średnicy fi 200. A sprzedawca Schiedla mówi co mówi bo chce sprzedać komplet.

Pozdrawiam