Tomm1927 16.07.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Dla zainteresowanych kilka naowych zdjęć na stronce: http://cbartek.fotosik.pl/albumy/200926.html piękną okolice macie, superr a i domek się ładnie prezentuje. ja właśnie dziś złożyłem o" rozpoczęcie robót" w nadzorze budowlanym bo za tydzień wchodzą na działkę z pierwszymi robotami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 16.07.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Dobry wieczór, Do wszystkich: jakich producentów okna zamontowaliście, montujecie, bedziecie montować, zawówiliście? I dlaczego takie? Ilee Was kosztowały? (Zestawienie wg projektu czy ze zmianami?) Up! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 17.07.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Dobry wieczór, Do wszystkich: jakich producentów okna zamontowaliście, montujecie, bedziecie montować, zawówiliście? I dlaczego takie? Ilee Was kosztowały? (Zestawienie wg projektu czy ze zmianami?) Up! my dopiero zaczęliśmy casting na okna, mam na razie 3 wyceny zostawione z czego 2 już znam. okna generalnie wg zestawienia z projektu poza balkonowymi na poddaszu bo tam będą 1 drzwi i 1 okno na pokój. aha, no i wysokość drzwi tarasowych trochę zmniejszyliśmy bo 250 to trochę za dużo. na razie wygląda to tak: 5komorowe z jednostronnym kolorem orzech komplet z montażem i vatem - veka - ok.11kpln; komplet z montażem i vatem - avantgarda - ok.9,5kpln; komplet z montażem i vatem - Norma2 - ok.8,8kpln. Jak będziemy mieli więcej to się podzielimy wycenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 17.07.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Na jaką wysokość tzn ile szt bloczków macie fundamenty. Zastanawiam się czy ta wysokość w projekcie nie jest za wysoka i domek nie będzie wyglądał jak stodoła. dzięki A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.07.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Dobry wieczór, Do wszystkich: jakich producentów okna zamontowaliście, montujecie, bedziecie montować, zawówiliście? I dlaczego takie? Ilee Was kosztowały? (Zestawienie wg projektu czy ze zmianami?) Up! my dopiero zaczęliśmy casting na okna, mam na razie 3 wyceny zostawione z czego 2 już znam. okna generalnie wg zestawienia z projektu poza balkonowymi na poddaszu bo tam będą 1 drzwi i 1 okno na pokój. aha, no i wysokość drzwi tarasowych trochę zmniejszyliśmy bo 250 to trochę za dużo. na razie wygląda to tak: 5komorowe z jednostronnym kolorem orzech komplet z montażem i vatem - veka - ok.11kpln; komplet z montażem i vatem - avantgarda - ok.9,5kpln; komplet z montażem i vatem - Norma2 - ok.8,8kpln. Jak będziemy mieli więcej to się podzielimy wycenami. Kurka, to tanio! My juz mamy z 7 wycen i najtańsza z montażem to 15 tys. Ten Szczecin i Zachodniopomorskie to jest jakis cenowy horror! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 18.07.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 ... Kurka, to tanio! My juz mamy z 7 wycen i najtańsza z montażem to 15 tys. Ten Szczecin i Zachodniopomorskie to jest jakis cenowy horror! no to faktycznie ceny macie nie do pozazdroszczenia, ale i u nas robi się horror cenowy i terminowy z wykończeniówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 23.07.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 U nas dachowcy dziaij rozpoczęli swoja prace przy więżbie. Główny majster był troche zaskoczony io zdziwiony projektem dachu i stwierdził że rozwiązanie konstrukcyjne więżby jest bez sensu i że bedziemy roboć po swojemu tak żeby było dobrze. A co wasi fachowcy mowili o projekcie więżby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 23.07.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 A czy ktos moze buduje 27.12 b ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 23.07.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 A czy ktos moze buduje 27.12 b ?? Ooo! Witaj azalka na forum budowniczych domów grupy w.21.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 27.07.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 I znów cisza.A u nas więżba jest praktycznie skonczona. Teraz dokonczyć tylko ścianki szczytowe , kominy i mozna układać dachówke. Przy robieniu więżby okazło się że strych jest sporych rozmiarów powiedziłbym nawet, że duży i zastanawiamy się teraz czy przypadkiem nad wykuszem w ścianie szczytowej nie dołożyć małego trójkatnego okna, które doświetlałoby strych. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 27.07.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 I znów cisza. A u nas więżba jest praktycznie skonczona. Teraz dokonczyć tylko ścianki szczytowe , kominy i mozna układać dachówke. Przy robieniu więżby okazło się że strych jest sporych rozmiarów powiedziłbym nawet, że duży i zastanawiamy się teraz czy przypadkiem nad wykuszem w ścianie szczytowej nie dołożyć małego trójkatnego okna, które doświetlałoby strych. Co o tym sądzicie? Witam wszystkich, rzeczywiście pustawo tu u nas - ale jak sie pracuje to ciężko znaleźć czas na epistolarne popisy Nie zastanawiałem się na d ew oknem w scianie szczytowej na wykuszem. Nie wiem jak to się przełozy na "moc" scianki ale jesli to nie wpływa na jakosc konstrukcji i ktoś ma kasiorkę to czemu nie. PS. Mam pytanie: Czy Wy zostawialiscie - tak jak w projekcie - poziom garazu 30 cm (2 bloczki betonowe) nizej niz poziom domu? Po wymurowaniu scian fundamentowych wydawało mi się, ze to troche za nisko a jak juz stawiaja sciany to warżenie to jeszcze sie pogłebiło. Wygląda na to, że w przejsciu z kotłowni do garazu trzeba będzie zrobic schodek. Ta sama róznica poziomów przenosi się potem na poziomy stropów nad garazem i domem. Dajcie proszę znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 27.07.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 My zrobiliśy 15 cm zamiast 30. Wynikło to głównie z pozniomu terenu, ale wydaje mi sis ze te 30 to troche duzo. Schdek byłby w tym przypadku konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 27.07.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Fajnie, że znów coś cię dzieje na naszym forum. Witam.U nas jest schodek, a w zasadzie nawet dwa. Początkowo strasznie mnie to denerwowało, zwłaszcza że tych schodków w domku jest jeszcze parę (np obniżyliśmy trochę poziom spiżarki pod schodami żeby była ciut większa i też są tam dwa schodki) ale nasz majster( i mój mąż zresztą też) uważają, że garaż powinien być ciut niżej... teraz już się do tego przyzwyczaiłam i wcale aż tak mi to nie przeszkadza. U nas też więźba prawie skończona, kominy wymurowane, szczyty też. Czekamy jeszcze na jedną wycenę dachówki (jedną już mamy 19 000 blachodachówka Plannja, plus cztery veluxy i wyłaz dachowy) W przyszłym tygodniu musimy się tez zdecydować i zamówić okna.( a jakie okna będą u Was?) Jeśli chodzi o strych to rzeczywiście jest bardzo duży i mój mąż też myślał o jego doświetleniu, ale nie będziemy już w tej kwestii nic zmieniać(a troszkę światła wpadnie przez wyłaz) Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 28.07.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 AgaMAJ zauważyłem na zdjęciach waszego domu że sporo podniesliście scianke kolankową. W związku z tym zmieniacie kat dachu żeby zachowąc wysokość kalenicy czy podnościce cały dach zachowując kat 45st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 28.07.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 AgaMAJ zauważyłem na zdjęciach waszego domu że sporo podniesliście scianke kolankową. W związku z tym zmieniacie kat dachu żeby zachowąc wysokość kalenicy czy podnościce cały dach zachowując kat 45st? Bartek, czym będziecie ogrzewac? Zauważyłem, że w projekcie masz z kotłowni wyptowadzony 4-drożny (pustak) komin wentylacyjny. U mnie tak będzie, w jeden kanał wsadzę "kwasówkę" dla odprowadzania spalin z pieca kondensacyjnego. Majster mówi, że taki sposób postepowania to standard, sprzedawca kominów (Schiedla), że tak nie mozna i żaden kominiarz mi nie odbierze instalacji. Masz jakieś zdanie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 28.07.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 A czy ktos moze buduje 27.12 b ?? Ooo! Witaj azalka na forum budowniczych domów grupy w.21.12 Hej 27 Powaznie sie zastanawiam. Myslimy jeszcze nad dwoma domkami z tej samej pracowni: 49.12 ew. 25.12. Bardzo chcialabym je zobaczyc. Maz-kaleka od dzis moze jezdzic samochodem, juz moge sie umawiac Jaka jest szerokosc biegu schodow w Waszych domkach??? Czy strych nad garazem jest ogrzewany, czy nie? Cos jest nie tak - niby sledze ten temat, a wogole nie przychodza do mnie powiadomienia o odpowiedziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 28.07.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 AgaMAJ zauważyłem na zdjęciach waszego domu że sporo podniesliście scianke kolankową. W związku z tym zmieniacie kat dachu żeby zachowąc wysokość kalenicy czy podnościce cały dach zachowując kat 45st? Podnieśliśmy ściankę kolankową o dwa pustaki (na tyle zezwala projektant domku) Musieliśmy trochę zmienić kąt dachu, żeby dom nie był bardzo strzelisty i pokombinować z lukarną. W sumie chyba nieźle wyszło, bo okienko w lukarnie jest troszkę większe i nie są to dwa ale jedno podwójne okno. Dziś ukończyli nam więźbę Teraz tylko dachówka i nasz domek będzie miał daszek Nie mogę się już doczekać Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 29.07.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 M3 - planujemy na początku ogrzewanie piecem na paliwa stałe, a dodatkowy komin jest rezerwowy w razie zamontowania pieca gazowego. Kwasówka będzie założona w momencie zakładania pieca, bo jak mi się wydaje nie będzie problemu żeby włożyć rure w kanał o średnicy fi 200. A sprzedawca Schiedla mówi co mówi bo chce sprzedać komplet.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 29.07.2007 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 WitamJa będę na początku sierpnia zaczynał budowęwersji 27.12b Mozę ktoś pamięta ile betonu poszło na fundament ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 29.07.2007 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 dodam jeszcze że planuję kopać łyżką 40 cm ( od spodu podebrać po stopę torchę) wykop na 1m jak tak z grubsza liczę to wychodzi 30 kubików . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts