Tomm1927 30.07.2007 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 dodam jeszcze że planuję kopać łyżką 40 cm ( od spodu podebrać po stopę torchę) wykop na 1m jak tak z grubsza liczę to wychodzi 30 kubików . na jutro mam wstępnie gruchę umówioną na zalewanie ław to po całej operacji Ci powiem ile poszło w ławy - też zresztą kopane łychą (tylko nie pamiętam czy 40 czy 50) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 30.07.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 my dziś zalalismy ławy fundamentowe w27.12d z jednostanowiskowym garażem i poszło 18,25 kubików betonu. Pozdrawiamy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 30.07.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 my dziś zalalismy ławy fundamentowe w27.12d z jednostanowiskowym garażem i poszło 18,25 kubików betonu. Pozdrawiamy ! Nam na ławy poszło 13,5 m3. Niby mało (mamy dobre warunki gruntowe) ale jak patrżę ile kosztował beton (PLN 3705 brutto) i na kolejne wydatki to drżę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 31.07.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Nam na ławy poszło 15,5 m a na posadzki 11 m. Jeszcze tylko strop ale to dopiero pod koniec tygodnia. Domek rośnie bardzo szybko po wyjściu z ziemi.pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 31.07.2007 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Dziekuję za informacja dotyczące fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 31.07.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam! Ja nieco z innej beczki, bo nie jestem zainteresowana "waszym" projektem, tylko innym z tego samego biura projektowego W - 44.12.a Chciałabym się was zapytać czy jest dużo błędów w projektach tego biura i czy jesteście zadowoleni ze swoich projektów. Przepraszam, że tak trochę nie na temat ale niestety mało osób buduje według ich projektów. Będę wdzięczna za wszelkie wasze uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 31.07.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4412a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 01.08.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 mowaleria - co do błędów to w moim projekcie błędnie była podana wysokość scianki kolankowej, zamiast 38cm podane było 46. Poza tym ciesla miał zastrzeżenia co do projektu więżby i zrobił inaczej niż w projekcie. Jak coś mi się jeszce przypomni to napisze. Natomiast sam kontakt zbiurem jest barzdo ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 01.08.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 witam,pytanko do osób które będą miały ogrzewanie gazowe, na jakie zdecydowaliście się piece gazowe? My myślimy o vaillancie. pozdrA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.08.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witajcie budowniczowie. Ja z krótkim acz waznym pytaniem:Jak budowaliście wykusz? Czu zostawialiście tak jak w projekcie, tzn. syfit wykuszu ma byc niżej w stosunku do syfitu salonu czy też zmienialiście ten stan rzeczy? W jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 07.08.2007 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 U mnie wykusz zostal jak w projekcie. Dużo nie nakombinujesz bo musisz go ocieplić z góry! I zwróćcie uwage jakie okna dachowe wpisali do waszych projektów. U mnie projektant chyba zażartował i dał do łazienki okno 66x98 a do pokoju 78x118. Zamówiłem wg proj. a to sie okazuje że to lekkie przegięcie i że te okna są chyba troszke za małe! I znów trzeba kombinować.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 07.08.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 U mnie wykusz zostal jak w projekcie. Dużo nie nakombinujesz bo musisz go ocieplić z góry! I zwróćcie uwage jakie okna dachowe wpisali do waszych projektów. U mnie projektant chyba zażartował i dał do łazienki okno 66x98 a do pokoju 78x118. Zamówiłem wg proj. a to sie okazuje że to lekkie przegięcie i że te okna są chyba troszke za małe! I znów trzeba kombinować.! Hej!. Wykusz zostawiam "prawie" jak w projekcie. Okno w łazience zmieniłem na wieksze (takie jak do pokoju) 78x118. Jak macie zrobiona ściankę kolankową nad garażem? Nie mogę dojść jaka ma być. Tam chyba w ogóle nie ma ścianki tylko bezpośrednio nad stropem jest wieniec? My dodatkowo zaplanowalismy sobie balkonik nad wejsciem. Tez sie zastanawiamy jak go trzeba będzie "obrobić". Poki co będzie zazbrojony i zalany betonem razem ze stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 08.08.2007 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 WitamZmieniał ktoś może okna dachowe na większe ??Interesuje mnie przede wszystkim okno które doświetla klatkę schodową oraz łazienkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 08.08.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam, to i ja zapytam: czy zastanawiał się ktoś z Was (a moze nawet wcielił to w czyn?) na zmiana strony biegu schodów. My zmienilismy na lane i (przez niedokładne czytanie dziennika krisa_pp) także wyprowadizlismy wyczystkę od kominka na klatkę (o twór w 3 pustaku). Okazuje się, ze gdyby zrobić schody jak w projekcie, tzn wejscie na schodu po prawej stronie klatki schodowej, automatycznie likwiduję sobie wyczystkę i musze kombinować i ponosić koszty. Zastanawiałem się nad innym rozwiązaniem, a mianowicie wejscie na schody zrobic od lewej strony klatki schodowej - wg mnie w niczym to nie przeszkadza - ot bedę wchodził na górę z lewej na prawo i zaglądał do schowka pod schodami od prawej strony. No i moge zostawić wyczystkę tak jak jest. Rozmawiałem z wykonawcą i on nie widzi przeszkód. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 09.08.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Dzień dobry ! Przeczytałam grzecznie cały wątek i chciałabym dołączyć do grupy. Na 99,99% będziemy budować W27.12d ale powiem Wam ,że walka z górą projektów była straszna. Przejrzałam tonę projektów pod kątem naszych założeń i byłam załamana – nie ma projektu dla nas ! I pomyślałby ktoś sobie ,ze ja jakichś cudów na kiju szukam – a tu nie! ma być domek max do 130m, na dole dodatkowy pokój, spiżarka, dosyć duże pom.gospodarcze , na górze koniecznie dwa pokoje takiej samej wielkości ( dla dzieciaków) , cos dla nas, łazienka i najchętniej jakiś stryszek. Pierwsze 2 projekty które były „już na 100%” padły śmiercią naturalną , bo owszem zbliżone do założeń , ale zmian trzeba zrobić tyle ,że architekt z uśmiechem doradzał projekt indywidualny. Trzeci projekt , miał tylko 1 wadę , za małą kuchnię , ale reszta oki ... I wyobraźcie sobie , 6 sierpnia siedząc w domciu na chorobowym ,zasmarkana po same uszy , od niechcenia kliknęłam na ten w27.12d i zamarłam Myślałam ,że może majaczę :):) Projekt w 100% spełnia nasze oczekiwania , potrzebne są jakieś kosmetyczne zmiany układu dwóch ścianek , nawet garaż jest dwustanowiskowy!!! SZAŁ !!! Strasznie się cieszę ,że tyle jest osób,które budują w27.12d, albo którąś z odmian ! Człowiekowi zawsze raźniej jak może się poradzić ! Proszę niniejszym o zapisanie mnie do GRUPKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaMAJ 09.08.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Cześć Jelonek72 ! Witamy na forum budujących domki W 27. Nasze wymagania co do projektu były identyczne jak Twoje. W27.12d spełnia je wszystkie ( no może z wyjątkiem dodatkowego wejścia do kuchni). Zależało nam bardzo na stryszku, dlatego opcja pomieszczenia nad garażem bardzo przypadła nam do gustu. Po ukończeniu więźby okazało się jednak, że trzeba będzie to pomieszczenie zaadaptować na pokój ponieważ po podniesieniu ścianki kolankowej mamy ogromny strych Dodatkowy pokój na górze jednak z pewnością się przyda, chociażby na suszarnie, zresztą mój mąż z pewnością znajdzie zastosowanie dla tego pokoiku Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 09.08.2007 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 WitamMam pytanie dotyczące komina w salonie do kominka czy oprócz komina potrzeba jest wentylacja ?? czy przy odbiorze domu nie bedzie problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 09.08.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witam Mam pytanie dotyczące komina w salonie do kominka czy oprócz komina potrzeba jest wentylacja ?? czy przy odbiorze domu nie bedzie problemów My zrobiliśmy wentylacje przy kominie, nasz kierownik mowi ze jest to konieczne a w projekcie to pomineli. Przy odbiorze moze byc kłopot. pozdr A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 10.08.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam, to i ja zapytam: czy zastanawiał się ktoś z Was (a moze nawet wcielił to w czyn?) na zmiana strony biegu schodów. My zmienilismy na lane i (przez niedokładne czytanie dziennika krisa_pp) także wyprowadizlismy wyczystkę od kominka na klatkę (o twór w 3 pustaku). Okazuje się, ze gdyby zrobić schody jak w projekcie, tzn wejscie na schodu po prawej stronie klatki schodowej, automatycznie likwiduję sobie wyczystkę i musze kombinować i ponosić koszty. Zastanawiałem się nad innym rozwiązaniem, a mianowicie wejscie na schody zrobic od lewej strony klatki schodowej - wg mnie w niczym to nie przeszkadza - ot bedę wchodził na górę z lewej na prawo i zaglądał do schowka pod schodami od prawej strony. No i moge zostawić wyczystkę tak jak jest. Rozmawiałem z wykonawcą i on nie widzi przeszkód. Co Wy na to? U nas schody sa tak jak w projekcie, czyli po prawej stronie, pod schodami piwniczka zagłebiona ok 50cm i wyczystka pod schodami sioe spokojnie zmieściła. nie jest calkiem komfortowe dojście ale spokojnie można sie dostać. A co do wentylacji to mamy zrobiony kanał wentylacyjny z każdego pokoju!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 10.08.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Mam pytanko do osób o "wyższym stopniu wtajemniczenia" zmniejszenie dwustanowiskowego garażu na jednostanowiskowy to duża oszczędność ? jakiego rzędu mogą to być kwoty ? Właśnie zastanawiamy się czy zostawić ten podwójny garaż , czy go jednak zmniejszyć . Samochody mamy dwa i pewnie dwa mieć będziemy , ale nie chciałabym mocno w długi popadać ... jeśli okazałoby się ,że rezygnacja z podwójnego garażu to "widoczna" oszczędność , to trudno , mój Dewocik będzie stał pod chmurką , jak dotychczas :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts