karina i Jasiu 13.01.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 wels: Wysłałam e-mail do Ciebie i czekam z niecierpliwością na zdjęcia z reala. A swoją drogą może jest na forum , ktoś kto potrafi wklejać zdjęcia i doradzi jak to robić? Czemu mówisz , że okna są duże ? Dla mnie są ok. Takie same mam teraz w mieszkaniu i na pewno, nie chciałabym węższych w domu. Z balkonów na górze też rezygnujemy, nie są potrzebne. Czym będziecie ogrzewać ? My myślimy o eko-groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 13.01.2007 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 WitamJeśli ktoś budował z max-ow to ma pytanie ile weszło na budynek ?? .Ja w projekcie w wer. B sciany nośne wewnętrze mam z cegły pełnej . Czy w wer A też tak jest i czy da sie zastapić cegłę pełna max-em ?? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 13.01.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 To i ja mam pytanie: Dlaczego zrezygnowaliście z betonu komórkowego jaki jest przewidziany w projekcie na rzecz ceramiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina i Jasiu 14.01.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Cześć , w sumie to cały czas się jeszcze zastanawiamy nad materiałami budowlanymi. I już mam kompletny mętlik , aktualnie na tapecie jest jednak beton komórkowy i ściana jednowarstwowa jak w projekcie. Co w końcu wybierzemy - nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 16.01.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witam wszystkich serdecznie ! Nie zakupilismy jeszcze projektu, ciągle się zastanawiamy który projekt wybrać czy w-21.12a czy w-27.12a. Ale raczej skłaniamy się do waszego wyboru, czyli w-27:). Mam nadzieje że niedługo podejmiemy decyzję i inne sprawy rozwiążą się tak, ze będziemy mogli rozpocząć budowę i będziemy mogli wymieniać się spostrzeżeniami. Narazie wam dopingujemy w waszych budowach ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 17.01.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 ja co prawdą buduję w21-12 ale może wtrące swoje 3 grosze. - więźba w projekcie jest nie dostowosana do realiów - ciesla pozmieniał nam przekroje na większe - w kominie przy kominku musi byc jeszcze kanał wentlacyjny (takie przepisy teraz, w projekcie nie ma) - zarówno w waszym projekcie jak i naszym nie ma zaprojektownej wyczyski od komina z kominkiem - przesuwaliśmy komin zeby jakoś wyjść z ta wyczystka pod schodami bo wo pokoju nie chciałam jej zrobic za nic w świecie - hmm i rzecz która chyba nejwięcej nam namieszała .... w czasie adaptacji architekt nie zmienił nam wymiarów, a zmieniliśmy budowę ściany z 30 cm + 5 cm styropian na 24 cm suporex + 15 cm styropian. Taka błachostka powoduje rozjechnie się wszystkich wymiarów i odległości z którymi spokojnie poradzi sobie myślacy murarz. Mój niestety musiał przez to kilka rzeczy poprawiać. Jak jesteście przed pozwoleniem i adapracją to jest jeszcze czas żebyście może zapytali o to architekta, albo zwrócili uwagę wykonawcom. W moim projekcie na górze sa ścianki z regipsów, gdybyście chcieli murowane warto zwrócić na to uwagę bo trzeba na stropie dodac belki pod ściankami A... no i okno tarasowe w projekcie 21-12 jest wysokości 250 cm. W zasadzie żadna firma takich okien nie zrobi z gwarancją, więc warto się zorientowac jakie okna chcemy jeszcze przed wymurowaniem nadproża i uściski dla wszystkich zaczynających, fajnie ze będzie więcej domków tej pracowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 18.01.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Smiejus troche mnie "zaintrygowałeś" tym że pod ścianki murowane na poddaszu trzeba robić podciąg - w sumie nawet o tym nie pomyslałem musze to przedyskutować z moim projektantem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 18.01.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Nie wiem jak Wy ale ja boje sie podwyżek w sezonie budowlanym 2007; dlatego w styczniu na zapas kupiłem:BK SOLBET na klej 24x24x59 1728szt; 7,90zl brutto z dowozem BK SOLBET na klej 12x24x59 500szt; 4,20zl brutto z dowozem I zastanawiam się na zakupem pokrycia dachowego bo podobno ma zdrożeć o 25%. Czy też słyszeliście o podwyżce i jaki materiał wybraliście/wybierzecie na wasze dachy? Ja osobiście skłaniam się do dachówki firmy BRASS, to chyba dlatego że taki materiał na dachu maja rodzice i są zadowoleni. Pozdrawiam i czekam na na wsze opinie "Czym pokryć dach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.01.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Smiejus troche mnie "zaintrygowałeś" tym że pod ścianki murowane na poddaszu trzeba robić podciąg - w sumie nawet o tym nie pomyslałem musze to przedyskutować z moim projektantem. Pozdrawiam Mój architekt też to mówił. Dałem sobie spokój ze zmianami i pozostawiłem ryglowe. Podejrzewam, że efekt (dzwiekoszczelność będzie ten sam a w przyszłości (dla ew. zmian układu pomieszczeń) wygodniej i łatwiej będzie zmieniać ryglowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.01.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Nie wiem jak Wy ale ja boje sie podwyżek w sezonie budowlanym 2007; dlatego w styczniu na zapas kupiłem: BK SOLBET na klej 24x24x59 1728szt; 7,90zl brutto z dowozem BK SOLBET na klej 12x24x59 500szt; 4,20zl brutto z dowozem I zastanawiam się na zakupem pokrycia dachowego bo podobno ma zdrożeć o 25%. Czy też słyszeliście o podwyżce i jaki materiał wybraliście/wybierzecie na wasze dachy? Ja osobiście skłaniam się do dachówki firmy BRASS, to chyba dlatego że taki materiał na dachu maja rodzice i są zadowoleni. Pozdrawiam i czekam na na wsze opinie "Czym pokryć dach" CZesc, Ja na razie nie mam pozwolenia , nie mam gdzie ew. składować materiałów , nie mam umówionej ekipy więc się nie wychylam z zamówieniami. Mam nadzieje, że później jakoś dam radę. Co do dachówki to nie mam jeszcze wybranej. Bedziesz brał cementową, ceramiczną czy jeszcze jakąś inną> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.01.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Nie wiem jak Wy ale ja boje sie podwyżek w sezonie budowlanym 2007; dlatego w styczniu na zapas kupiłem: BK SOLBET na klej 24x24x59 1728szt; 7,90zl brutto z dowozem BK SOLBET na klej 12x24x59 500szt; 4,20zl brutto z dowozem I zastanawiam się na zakupem pokrycia dachowego bo podobno ma zdrożeć o 25%. Czy też słyszeliście o podwyżce i jaki materiał wybraliście/wybierzecie na wasze dachy? Ja osobiście skłaniam się do dachówki firmy BRASS, to chyba dlatego że taki materiał na dachu maja rodzice i są zadowoleni. Pozdrawiam i czekam na na wsze opinie "Czym pokryć dach" U nas w Szczecinie we wtorek kolega z forum zamówił, cyt.: "Ja brałem Solec Kujawski paletowany chwyty. Zależało mi na Solcu gdyż ja będę kładł na klej 2-3 mm, jeśli ktoś kładzie na zaprawę to jak najbardziej Rurka powinna być OK. Ja płaciłem 6,46 tylko że netto + 150 zł. transport do każdych 10 palet." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 18.01.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 co do pokrycia to gadalem z kolegą który handluje pokryciem. poleca mi dachówke cementowa EURONIT za ok 24 zl/m2. mówi ze w lutym ma być podwyzka! Sam nie wiem co wybrać dachówke cementową czy blachodachówke i jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 18.01.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Smiejus troche mnie "zaintrygowałeś" tym że pod ścianki murowane na poddaszu trzeba robić podciąg - w sumie nawet o tym nie pomyslałem musze to przedyskutować z moim projektantem. Pozdrawiam nie podciąg tylko w miejscu stawiania ścianki musza być włożone w stropie dwie belki a nie tylko jedna. Bo na pustaku ze stropu gęstożebrowego ścianka murowana stć nie może, musi się opierać na dwóch belkach (ale to nie jest podciąg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina i Jasiu 18.01.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam - co do dodatkowych belek pod ścianki działowe na poddaszu, trzeba dodać że jedynie pod ścianki ustawione równolegle do belek stropowych. Natomiast podwyżki - no cóż, dzisiaj byłem u producenta bloczków bk i od 1 lutego idą 10 % w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 19.01.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Co do belek pod ściankami działowymi na piętrze: Ja w projekcie W-27-12a pod ściakna działową tą nad salonem mam w stropie wieniec 21x21cm z dwoma prętami od góry i pieciona od dołu i to wystarczy w zupełności aby można było postawić na tym ścianke działową; oczywiście z obu stron tegoż wieńca idą belki stropowe. Pod ścianka działową nad łazienką idą w projekcie dwie belki stropowe i to również wystarczy aby postawić ścianke działową na długości 3,3m. Co do rodzaju pokrycia dachu: Wybrałem dachówke betonową Euronit Ekstra za cene 21,5 zł/m2 z dowozem na plac budowy; niestety też musze za nia zapłacić w styczni bo od lutego też idzie do góry. Co do stropu TERIVA:Chyba każdy zauważył w projekcji dziwne pustaki stropowe FETR 45, 370x240x200 - 40sztSa to pustaki z ceramiki inne niż TERIVA i bardzo ciężko dostępne, a nawet często niedostępne.Z tego co ja się dowiadywałem bedzie trzeba troche inaczej rozłożyć belki stropowe i zastosować same pustaki TERIVA. I tu pytanie do WELS Jak to rozwiązaliście bo wy już strop macie skończony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 19.01.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Co do ścianek na górze, to u nas są murowane, ale wiem, że musieliśmy wzmocnić strop - poszły jakieś dodatkowe belki.A dachówkę wybraliśmy koramica, renesansową L15, angobę ceglastą . Właśnie kładą, pytałam dekarzy czy jest w porządku, mówią że ok. Wcześniej trochę się naczytałam, tu, na forum, niezbyt pochlebnych opinii na jej temat i trochę zaczęłam wątpić w słuszność wyboru. Muszę jednak przyznać, że na dachu wygląda całkiem fajnie.smiejus, a o co chodzi z tym kominkiem, bo nie bardzo rozumiem, to tyczy się wszystkich, czy tych z płaszczem wodnym?pozdrawiam Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 19.01.2007 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witam Czy ktoś zmieniał strop z TERIVY na taki monolityczny ???Czy to sie wogóle opałaca . My palnujemy sciany z max-a a strop zamierzamy zmienic na momolityczny .Wogole to na razie jesteśmy w malinach - koniec stycznia a my dopiero jesteśmy na wstepnum etapie załatwiania formalności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łysomiak 19.01.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 zdjęcia http://images4.fotosik.pl/293/921c800c3729b221m.jpghttp://images4.fotosik.pl/293/921c800c3729b221m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 19.01.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 z tym kominkiem jest tak że oprócz kanału dymowego do którego jest podlączony kominek musi jeszcze być w tym poieszczeniu kanał wentylacyjny. Że niby jakby się dwulenek węgla ulatniał to ma gdzie ulecieć właśnie przez kanał wentylacyjny. Bez tego ponoć kominiarz nie odbierze domu.Choć w praktce to ja widze większy problem z tym kanałem niż pożytek, bo teoretycznie jak otworzy sie drzwiczki kominka to może mi się obudowa okopcić jak złapie ciąg do kanału wentylacyjnego ...;/ No ale jek mus to mus, zbytnio z kominiarzem dyskutować nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łysomiak 19.01.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 http://images14.fotosik.pl/46/82d9b7040a52c93am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts