Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

wels:

Wysłałam e-mail do Ciebie i czekam z niecierpliwością na zdjęcia z reala. :) A swoją drogą może jest na forum , ktoś kto potrafi wklejać zdjęcia i doradzi jak to robić?

Czemu mówisz , że okna są duże ? Dla mnie są ok. Takie same mam teraz w mieszkaniu i na pewno, nie chciałabym węższych w domu. Z balkonów na górze też rezygnujemy, nie są potrzebne.

Czym będziecie ogrzewać ? My myślimy o eko-groszku.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich serdecznie :)!

Nie zakupilismy jeszcze projektu, ciągle się zastanawiamy który projekt wybrać czy w-21.12a czy w-27.12a. Ale raczej skłaniamy się do waszego wyboru, czyli w-27:). Mam nadzieje że niedługo podejmiemy decyzję i inne sprawy rozwiążą się tak, ze będziemy mogli rozpocząć budowę i będziemy mogli wymieniać się spostrzeżeniami. Narazie wam dopingujemy w waszych budowach :D!

ja co prawdą buduję w21-12 ale może wtrące swoje 3 grosze.

- więźba w projekcie jest nie dostowosana do realiów - ciesla pozmieniał nam przekroje na większe

- w kominie przy kominku musi byc jeszcze kanał wentlacyjny (takie przepisy teraz, w projekcie nie ma)

- zarówno w waszym projekcie jak i naszym nie ma zaprojektownej wyczyski od komina z kominkiem - przesuwaliśmy komin zeby jakoś wyjść z ta wyczystka pod schodami bo wo pokoju nie chciałam jej zrobic za nic w świecie ;-)

- hmm i rzecz która chyba nejwięcej nam namieszała .... w czasie adaptacji architekt nie zmienił nam wymiarów, a zmieniliśmy budowę ściany z 30 cm + 5 cm styropian na 24 cm suporex + 15 cm styropian. Taka błachostka powoduje rozjechnie się wszystkich wymiarów i odległości z którymi spokojnie poradzi sobie myślacy murarz. Mój niestety musiał przez to kilka rzeczy poprawiać.

Jak jesteście przed pozwoleniem i adapracją to jest jeszcze czas żebyście może zapytali o to architekta, albo zwrócili uwagę wykonawcom.

W moim projekcie na górze sa ścianki z regipsów, gdybyście chcieli murowane warto zwrócić na to uwagę bo trzeba na stropie dodac belki pod ściankami :)

A... no i okno tarasowe w projekcie 21-12 jest wysokości 250 cm. W zasadzie żadna firma takich okien nie zrobi z gwarancją, więc warto się zorientowac jakie okna chcemy jeszcze przed wymurowaniem nadproża 8)

i uściski dla wszystkich zaczynających, fajnie ze będzie więcej domków tej pracowni

Nie wiem jak Wy ale ja boje sie podwyżek w sezonie budowlanym 2007; dlatego w styczniu na zapas kupiłem:

BK SOLBET na klej 24x24x59 1728szt; 7,90zl brutto z dowozem

BK SOLBET na klej 12x24x59 500szt; 4,20zl brutto z dowozem

I zastanawiam się na zakupem pokrycia dachowego bo podobno ma zdrożeć o 25%.

Czy też słyszeliście o podwyżce i jaki materiał wybraliście/wybierzecie na wasze dachy?

Ja osobiście skłaniam się do dachówki firmy BRASS, to chyba dlatego że taki materiał na dachu maja rodzice i są zadowoleni.

Pozdrawiam i czekam na na wsze opinie "Czym pokryć dach"

Smiejus troche mnie "zaintrygowałeś" tym że pod ścianki murowane na poddaszu trzeba robić podciąg - w sumie nawet o tym nie pomyslałem musze to przedyskutować z moim projektantem.

Pozdrawiam

Mój architekt też to mówił. Dałem sobie spokój ze zmianami i pozostawiłem ryglowe. Podejrzewam, że efekt (dzwiekoszczelność będzie ten sam a w przyszłości (dla ew. zmian układu pomieszczeń) wygodniej i łatwiej będzie zmieniać ryglowe.

Nie wiem jak Wy ale ja boje sie podwyżek w sezonie budowlanym 2007; dlatego w styczniu na zapas kupiłem:

Czy też słyszeliście o podwyżce i jaki materiał wybraliście/wybierzecie na wasze dachy?

Ja osobiście skłaniam się do dachówki firmy BRASS, to chyba dlatego że taki materiał na dachu maja rodzice i są zadowoleni.

CZesc,

Ja na razie nie mam pozwolenia :-? , nie mam gdzie ew. składować materiałów :-? , nie mam umówionej ekipy :-? więc się nie wychylam z zamówieniami. Mam nadzieje, że później jakoś dam radę.

Co do dachówki to nie mam jeszcze wybranej. Bedziesz brał cementową, ceramiczną czy jeszcze jakąś inną>

U nas w Szczecinie we wtorek kolega z forum zamówił, cyt.:

"Ja brałem Solec Kujawski paletowany chwyty.

Zależało mi na Solcu gdyż ja będę kładł na klej 2-3 mm, jeśli ktoś kładzie na zaprawę to jak najbardziej Rurka powinna być OK.

Ja płaciłem 6,46 tylko że netto + 150 zł. transport do każdych 10 palet."

Smiejus troche mnie "zaintrygowałeś" tym że pod ścianki murowane na poddaszu trzeba robić podciąg - w sumie nawet o tym nie pomyslałem musze to przedyskutować z moim projektantem.

Pozdrawiam

nie podciąg tylko w miejscu stawiania ścianki musza być włożone w stropie dwie belki a nie tylko jedna. Bo na pustaku ze stropu gęstożebrowego ścianka murowana stć nie może, musi się opierać na dwóch belkach (ale to nie jest podciąg)

Co do belek pod ściankami działowymi na piętrze:

Ja w projekcie W-27-12a pod ściakna działową tą nad salonem mam w stropie wieniec 21x21cm z dwoma prętami od góry i pieciona od dołu i to wystarczy w zupełności aby można było postawić na tym ścianke działową; oczywiście z obu stron tegoż wieńca idą belki stropowe.

Pod ścianka działową nad łazienką idą w projekcie dwie belki stropowe i to również wystarczy aby postawić ścianke działową na długości 3,3m.

Co do rodzaju pokrycia dachu:

Wybrałem dachówke betonową Euronit Ekstra za cene 21,5 zł/m2 z dowozem na plac budowy; niestety też musze za nia zapłacić w styczni bo od lutego też idzie do góry.

Co do stropu TERIVA:

Chyba każdy zauważył w projekcji dziwne pustaki stropowe

FETR 45, 370x240x200 - 40szt

Sa to pustaki z ceramiki inne niż TERIVA i bardzo ciężko dostępne, a nawet często niedostępne.

Z tego co ja się dowiadywałem bedzie trzeba troche inaczej rozłożyć belki stropowe i zastosować same pustaki TERIVA.

I tu pytanie do WELS

Jak to rozwiązaliście bo wy już strop macie skończony??

Co do ścianek na górze, to u nas są murowane, ale wiem, że musieliśmy wzmocnić strop - poszły jakieś dodatkowe belki.

A dachówkę wybraliśmy koramica, renesansową L15, angobę ceglastą . Właśnie kładą, pytałam dekarzy czy jest w porządku, mówią że ok. Wcześniej trochę się naczytałam, tu, na forum, niezbyt pochlebnych opinii na jej temat i trochę zaczęłam wątpić w słuszność wyboru. Muszę jednak przyznać, że na dachu wygląda całkiem fajnie.

smiejus, a o co chodzi z tym kominkiem, bo nie bardzo rozumiem, to tyczy się wszystkich, czy tych z płaszczem wodnym?

pozdrawiam Ela

Witam

Czy ktoś zmieniał strop z TERIVY na taki monolityczny ???

Czy to sie wogóle opałaca . My palnujemy sciany z max-a a strop zamierzamy zmienic na momolityczny .

Wogole to na razie jesteśmy w malinach - koniec stycznia a my dopiero jesteśmy na wstepnum etapie załatwiania formalności .

z tym kominkiem jest tak że oprócz kanału dymowego do którego jest podlączony kominek musi jeszcze być w tym poieszczeniu kanał wentylacyjny.

Że niby jakby się dwulenek węgla ulatniał to ma gdzie ulecieć właśnie przez kanał wentylacyjny. Bez tego ponoć kominiarz nie odbierze domu.

Choć w praktce to ja widze większy problem z tym kanałem niż pożytek, bo teoretycznie jak otworzy sie drzwiczki kominka to może mi się obudowa okopcić jak złapie ciąg do kanału wentylacyjnego ...;/ No ale jek mus to mus, zbytnio z kominiarzem dyskutować nie będę.