Tomm1927 10.08.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Mam pytanko do osób o "wyższym stopniu wtajemniczenia" zmniejszenie dwustanowiskowego garażu na jednostanowiskowy to duża oszczędność ? jakiego rzędu mogą to być kwoty ? Właśnie zastanawiamy się czy zostawić ten podwójny garaż , czy go jednak zmniejszyć . Samochody mamy dwa i pewnie dwa mieć będziemy , ale nie chciałabym mocno w długi popadać ... jeśli okazałoby się ,że rezygnacja z podwójnego garażu to "widoczna" oszczędność , to trudno , mój Dewocik będzie stał pod chmurką , jak dotychczas :) oszczędzisz około 4m2 fundamentu (18bloczkow x 4=72szt.) 8m2 ściany(25maxów x 8=200szt.) 1/3 powierzchni dachu nad garażem ceny muszisz sobie samemu podłożyć (to oczywiście sam materiał zgrubsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 10.08.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegosp 10.08.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam, ja co prawda planuje budowac 21.21 b ale chcialbym dobudowac taki garaz jak w tym projekcie, na ile go wyceniacie - stan surowy z dachem - dachowka cementowa bez okien? dziekuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 10.08.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam Mam pytanie dotyczące komina w salonie do kominka czy oprócz komina potrzeba jest wentylacja ?? czy przy odbiorze domu nie bedzie problemów My zrobiliśmy wentylacje przy kominie, nasz kierownik mowi ze jest to konieczne a w projekcie to pomineli. Przy odbiorze moze byc kłopot. pozdr A. U nas tez bedzie wentylacja przy kominie z tych samych powodów co u was czyli mozliwe problemy przy odbiorze. Ale jak narazie to dopiero w planach bo jeszcze nie dokończylismy fundamentów i zalewac bedziemy dopiero w przyszłym tygodniu A co do komina to zamawiacia schiedel (wiem że jest popularny)? czy ktos z Was będzie miał jakiś inny? I jeszcze inne pytanie. Zamawiamy więźbe w tartaku w/g zestawienia materiału projektu i pytali nas się czy mają do tych wymiarów dodać jeszcze 30cm na obróbkę materiału bo projektant chyba tego nie wyszczególnił. Jak to było u was? zmawialiscie dokładnie tak jak było w zestawieniu czy plus jeszcze dodatkowe centymetry? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 10.08.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam Zmieniał ktoś może okna dachowe na większe ?? Interesuje mnie przede wszystkim okno które doświetla klatkę schodową oraz łazienkowe My zmienilismy okno dachowe w łazience na większe i takie juz zamówilismy. Nad klatka schodowa zlikwidujemy okno bo wydaje nam się że dwa okienka doswietlajace schody wystarczą i obawiam się, ze bedzie problem z myciem tego okna dachowego nad schodami. Ale może jestem w błędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 10.08.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam, ja co prawda planuje budowac 21.21 b ale chcialbym dobudowac taki garaz jak w tym projekcie, na ile go wyceniacie - stan surowy z dachem - dachowka cementowa bez okien? dziekuje za odpowiedzi. Zerknełam do projektu i tak z grubsza materiały które trzeba liczyc dla w-27.12d czyli z dwustanowiskowym garazem 1)beton B20 2,8m3, beton B15 6m3, B10 7m3 2)bloczki z betonu komórkowego 24x24x49 (sciany zewnętrzne 45m2) -360szt. 3)pustaki stropowe Teriva 205szt 4)drewno na dach 2,57m3 5)powierzchnia krycia dachu 63m2 Teraz trzeba to przeliczyc prze ceny w lokalnych hurtowniach, bo w różnych regionach sie różnią i bedzie orientacyjny koszt garazu mam nadzieje że choć coś te dane Ci pomogą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 11.08.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Niwiki wieżba w projekcie jest na gotowo więc lepiej zamów z naddatkami, a jescze lepiej pokaż projekt swojemu cieśli i niech oceni. Co do kominów to zamawiałem CJ BLOCK http://www.kominy.cjblok.com.pl/pl/4/2/o_firmie.html, o wiele tańszy niż schiedel ajakosciowo wg mnie bardzo dobry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 11.08.2007 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 WitamJa w koncu zalałem ławy w srodę , w sobotę zalałem scianę fundamentową (robiłem laną z betonu) . We wtorek planuje zalać chudziaka a w czwatek ruszam z murowaniem scian.Na kominy palnuję taką hybrydę - przwody kominowe przekrój 20 cm z Bolesławca obmurowane cegłą - przewody wentylacyjne shiedla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 12.08.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Niwiki u nas obydwa kominy są z cegły a ponad dachem będą z klinkieru. Co do więźby to daliśmy rozpiskę do tartaku i przytną na wymiar. A w czwartek zalanie stropu, chłopaki się uwijają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 13.08.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Dzięki za odpowiedzi Ciągle jednak nie jestesmy zdecydowani co do tego komina, ale coś trzeba będzie wybrać Po długich namysłach wybraliśmy i zamówiliśmy dachówkę. Miał być kasztanowy Braas z powłoką cisar a będzie kasztanowy Roben falista średzka. Jednak ceramika bardziej nam się podoba niż cementowa Brasa. Tylko szkoda że to co podoba się bardziej zazwyczaj jest droższe Kosztowało nas to o 4tyś. drożej i boję się, że później będzie nam może trochę szkoda że mogliśmy mieć te pieniądze na coś innego. Pozdrawiamy grupę budujących w27.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 13.08.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam, widzę że przybywa nam osób budujacych domek W-27.12; pozdrowienia dla wszystkich którzy wybrali ten projekt, domek jest naprawde ładny Pozdrawia zmęczony już budową kris_pp http://www.krisport.pl/allegro/budowa/96.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac_D 14.08.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Pozdrawia zmęczony już budową kris_ppNie upadaj na duchu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 20.08.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Cześć,U nas w sobote skończyli dach. Wyszło fajnie jakościowo i cenowo. Dzisiaj prace ropoczyna elektryk. Nowe zdjecia wkrótce. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 21.08.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Cześć, U nas w sobote skończyli dach. Wyszło fajnie jakościowo i cenowo. Dzisiaj prace ropoczyna elektryk. Nowe zdjecia wkrótce. Pozdrawiam! U nas dach powinni zacząć w przyszłym tygodniu. Jak na razie wszystko idzie bardzo dobrze oby tak dalej pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 22.08.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Dobry wieczór, Do wszystkich: jakich producentów okna zamontowaliście, montujecie, bedziecie montować, zawówiliście? I dlaczego takie? Ilee Was kosztowały? (Zestawienie wg projektu czy ze zmianami?) Up! my dopiero zaczęliśmy casting na okna, mam na razie 3 wyceny zostawione z czego 2 już znam. okna generalnie wg zestawienia z projektu poza balkonowymi na poddaszu bo tam będą 1 drzwi i 1 okno na pokój. aha, no i wysokość drzwi tarasowych trochę zmniejszyliśmy bo 250 to trochę za dużo. na razie wygląda to tak: 5komorowe z jednostronnym kolorem orzech komplet z montażem i vatem - veka - ok.11kpln; komplet z montażem i vatem - avantgarda - ok.9,5kpln; komplet z montażem i vatem - Norma2 - ok.8,8kpln. Jak będziemy mieli więcej to się podzielimy wycenami. no i możemy pociągnąć temat dalej. Mamy kolejne wyceny, generalnie wszystkie mniej lub bardziej zbliżone : komplet z vatem - veka - ok.11,7kpln komplet z vatem - roplasto - ok.8,5kpln komplet z montażem i vatem - Jezierski Premium - ok.12,4kpln komplet z montażem i vatem - Jezierski Elita Thermo - ok.17,7kpln komplet z montażem i vatem - veka + winkhaus - ok.11,2kpln komplet z montażem i vatem - veka + roto - ok.13,1kpln komplet z montażem i vatem - veka + winkhaus - ok.12,5kpln Na sam koniec zostawiam coś co na mnie zrobiło największe wrażenie, a mianowicie okna awante. Wycenę zrobiono nam na poczekaniu, opowiedziano o wszystkim i na koniec szok. wycena opiewała na mniej więcej 20kpln ale pan od razu policzył komplet z montażem i dał 40%rabatu, tak że wyszło 13,8kpln. W sumie to prawie najdrożej ale biorąc pod uwagę że to są profile deceunincka to w zasadzie nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać. Co Wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amphi 22.08.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 5komorowe z jednostronnym kolorem orzech komplet z montażem i vatem - veka - ok.11kpln; komplet z montażem i vatem - avantgarda - ok.9,5kpln; komplet z montażem i vatem - Norma2 - ok.8,8kpln. Jak będziemy mieli więcej to się podzielimy wycenami. no i możemy pociągnąć temat dalej. Mamy kolejne wyceny, generalnie wszystkie mniej lub bardziej zbliżone : komplet z vatem - veka - ok.11,7kpln komplet z vatem - roplasto - ok.8,5kpln komplet z montażem i vatem - Jezierski Premium - ok.12,4kpln komplet z montażem i vatem - Jezierski Elita Thermo - ok.17,7kpln komplet z montażem i vatem - veka + winkhaus - ok.11,2kpln komplet z montażem i vatem - veka + roto - ok.13,1kpln komplet z montażem i vatem - veka + winkhaus - ok.12,5kpln Na sam koniec zostawiam coś co na mnie zrobiło największe wrażenie, a mianowicie okna awante. Wycenę zrobiono nam na poczekaniu, opowiedziano o wszystkim i na koniec szok. wycena opiewała na mniej więcej 20kpln ale pan od razu policzył komplet z montażem i dał 40%rabatu, tak że wyszło 13,8kpln. W sumie to prawie najdrożej ale biorąc pod uwagę że to są profile deceunincka to w zasadzie nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać. Co Wy na to?? Bardzo kompetentne osoby do odpowiedzi na pytania o okna czytaja watek 'Szukam dobrych okien' i tam warto popytac. Mam wrazenie ze dobrze jest ze spokojem podchodzic do tego typu decyzji (wyszly 'prawie najdrozej' ale 'nie ma sie nad czym zastanawiac tylko brac'). W czym tkwi przewaga techniczna Deceunincka nad innymi profilami (np. Shuco)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 22.08.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 U nas też juz po wycenie okien i zdecydowaliscmy sie na okna z Vidok-u, profile VEKA obustronny złoty dąb. Cena ok 12 400 z montażem i vatem7%. Dla porównania Oknoplast tez na profilach veka powiedział nam ok 14 000, a invest profil na profilach RECHAU ok12 800 plus ewentualnie dopłata za klamki bo w standardzie maja brązowe plastikowe.Do tej ceny dojdzie jeszcze jedno okno trojkatne które będzie w szczycie, ale ono nie było na razie wyceniane. Tomm1927- nie napisałeś w swojej wycenie jaki kolor profilu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 22.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 ... Tomm1927- nie napisałeś w swojej wycenie jaki kolor profilu?! już się poprawiam kolor - jednostronny orzech - str.zewnętrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 27.08.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam, I znów cisza, chyba wszyscy skupiają się na pracach przy wymarzonym domku. Ja własnie dołączyłem do stronki zdjęcia domu z wykonanyym dachem. Czekałem na deszcz zeby spłókał resztki pyłu pozostałego po docinaniu dachówki ale się nie doczekałem więc dach w nieco dziwnych kolorach.Dołaczajcie zdjęcia waszych domków.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 28.08.2007 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 WitamJa niestety mam taki zapiernicz ze na nic nie mam czasu.Urlop sie skonczył i w tej chwili musze chodzic do pracy i zajmowac sie rownoczesnie budową , a na razie jeszcze nie mam stanu surowego w tym tygodniu wylewam strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts