Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas tez pną się mury, mam nadzieje ze będzie to szło w takim tempie ze w następnym tygodniu uda nam sie też robić już strop. Ale zobaczymy, bo w praniu to już potem różnie bywa...np. zalanie fundamentów opóźniło nam się tydzień bo hydraulik się rozchorował i był problem z położeniem kanalizy...

Gorgonit rozumiemy ból końca urlopu bo nam się też niedawno skończył:( Tu człowiek myślami jest cały czas na budowie, a ciałem musi być w pracy:(

Tak sobie dziś myslałam jadac do pracy i mam jeszcze do Was pytanie odnosnie okien w projekcie, czy one sa standardowe? moze głupie pytanie kobiety :oops: Bo wiem że w projekcie sa okna sokółki a jak będziemy chcieli np w profilu veka to tez beda pasować do tych otworów okiennych co sa w projekcie? :roll: zmienialiscie wymiary otworów okiennych czy macie dokładnie jak w projekcie?

Z góry dziękuję za odpowiedz, bedę spokojniejsza że dobrze robimy:)

Pozdrawiamy!

...

Tak sobie dziś myslałam jadac do pracy i mam jeszcze do Was pytanie odnosnie okien w projekcie, czy one sa standardowe? moze głupie pytanie kobiety :oops: Bo wiem że w projekcie sa okna sokółki a jak będziemy chcieli np w profilu veka to tez beda pasować do tych otworów okiennych co sa w projekcie? :roll: zmienialiscie wymiary otworów okiennych czy macie dokładnie jak w projekcie?

Z góry dziękuję za odpowiedz, bedę spokojniejsza że dobrze robimy:)

Pozdrawiamy!

my zrobiliśmy tak:

generalnie okna w większości zostają bez zmian poza:

drzwi balkonowe w salonie - 180x220;

drzwi balkonowe w górnych pokojach - 90x210 - po sztuce, a nie po 2 jak jest w projekcie;

okna w górnych pokojach zamiast 1 drzwi - 70x150

ze zmian rozmiarów to byłoby wszystko

okienka będą najprawdopodobniej avante

co do zmian miejscowych to nie będzie okna pod spocznikiem bo wywędrowało w miejsce drzwi frontowych w pomieszczeniu gospodarczym

A u nas na razie (juz 2 tygodnie) cisza na budowie. Wylali strop, wymurowali scianki kolannkowe, wieńce, zatopili kotwy pod murłaty i ... przerwa. Wykonawca pojechał na urlop! Sezon budowlany w szczycie ale to nic :-).

Nie miałem za wiele przeciw bo ze względu na duze opady opóznia sie wejscie dekarzy. poza tym nie mam jakiś nagłych terminów przepriowadzek czy tym podobnych więc poki co nrwy na postronkach.

Od piatku powinni "rzeźbić" w więźbie. A od poniedziałku murarze powinni rychtowac taras, schody zewnetrzne i wewnetrzne, scianki szczytowe na poddaszu i wszedzie działowe.

Ot i tyle.

Witam

Mam pytanie do osób które juz wybudowały stan surowy - czy podnosił ktoś sciankę kolankową ???

Mnie korci zeby odrobine podnieść .

My podnieśliśmy o dwa pustaki (na tyle zezwala projektant). Można zobaczyć efekty na zdjęciach z naszej budowy http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/12b2fa2e2e8cfa8a.html Ogólnie jesteśmy zadowoleni- pokoje są większe i mamy spory strych. Trzeba jednak się przygotować na to, że z tego powodu jest mały problem z lukarną i trzeba trochę pokombinować. Postaram się dorzucić dziś zdjęcia z więźbą dachową.

Pozdrawiam Aga

AgaMAJ tak patrze na to zdjęcie i wychodzi mi wg ilosci warstw pustaków, że mimo że sporo podniosłaś scianke kolankową to wysokość kalenicy niewiele wyższa od tej zakładanej w projekcie. Zmieniałaś kąt dachu?

Druga sprawa. Montujecie albbo planujecie mątowac centralny odkurzacz?, bo my właśnie zastanawiamy się gdzie dawać gniazdka.

AgaMAJ tak patrze na to zdjęcie i wychodzi mi wg ilosci warstw pustaków, że mimo że sporo podniosłaś scianke kolankową to wysokość kalenicy niewiele wyższa od tej zakładanej w projekcie. Zmieniałaś kąt dachu?

Druga sprawa. Montujecie albbo planujecie mątowac centralny odkurzacz?, bo my właśnie zastanawiamy się gdzie dawać gniazdka.

Witam. Rzeczywiście po podniesieniu ścianki kolankowej trzeba było pokombinować z dachem. Mąż śmieje się, że to jest tak, jak ze strojeniem skrzypiec- trzeba trochę zmienić kąt dachu by dom miał jakiś wygląd. W innym wypadku krokwie za mało wystają poza bryłę domu a i dom był za bardzo strzelisty. Oczywiście jednym może się to podobać innym mniej. Wiem, że jest dużo przeciwników podnoszenia ścianki kolankowej, ale u nas przeważyły względy praktyczne bo pomieszczenia na poddaszu jednak są znacznie większe.

Jeśli zaś chodzi o odkurzacz centralny to z pewnością rozprowadzamy rury. Nawet jeśli odkurzacz kupimy w późniejszym okresie to uważam, że koszt 800 czy 1000 zł warto ponieść bo później zainstalowanie odkurzacza jest znacznie trudniejsze. Odkurzacz zawieszony będzie w garażu a co do gniazdek to jeszcze na 100% nie decydowaliśmy gdzie będą. Na pewno w kuchni i przy kominku a na górze chyba w przedpokoju

A jak u Ciebie postępuje budowa. Poproszę o nowe zdjęcia

:lol: :lol: :lol:

ja tez mam nadzieje ze jak podniosę oodrobinę scianę kolankową to nie wyjdzie źle . strop zamiast terivy zrobiłem monolityczy i dzięki temu zaoszczędziłem parenaście centymetrów.tak ze naprawdę podnosę scainke o jakies 30 centymetrów . dodatkowo krokwie zamówiłem trochę dłuzsze i jakośto wszystko dopasuję .

AgaMAJ co do postępów to w poniedziałek została skończona elektryka, a wczesniej kanalizacja i woda. Okna zamówione, maja być na koniec września. dziaij zamawiam brame Wisniowskiego, segmentową złoty dąb. Udało mi sie wynegocjowac cene 2750 z montażem bez napędu oczywiście, i chyba taniej już nie ma szans kupić przynajmniej na naszym terenie. Teraz w planach na wrzesień są chudziaki bo jeszce nei ma i tynki. A co do zdjęć to w zasadzie nie ma co więcej pokazywać.

Pozdrawiam

nie mam czasu uzupełnić dziennika budowy (mam ponad 500MB zdjęć do przejrzenia i zweryfikowania), ale my jesteśmy na takim etapie. Coprawda zdjęcia są z 4 września i są już deko nieaktualne.

front

http://images21.fotosik.pl/402/3330d8b7761413bdmed.jpg

garaż

http://images23.fotosik.pl/75/f0325126ab1fcd8bmed.jpg

taras a nad nim będzie balkon o takim samym profilu tylko odpowiednio mniejszy

http://images21.fotosik.pl/402/fee18660029c8b89med.jpg

o to pomieszczenie pod schadami - ktoś mnie prosił o zdjęcia jak wyszło bo obniżyliśmy w nim posadzkę o 4 betonity

http://images27.fotosik.pl/75/23fc05d0ef0d5958med.jpg

Tomm1927 tak patrze na zdjęcia i zastanawiam się jaka masz wysokość kondegnacji bo o ile sie nie pomyliłem to jest aż 15 max-ów.? Strasznie wysoko.

15 to połówka - poziom wieńca

a 1 jest w zasadzieliczony na izolację poziomą, ocieplenie i wylewkę

generalnie pomiędzy sufitem a docelową podłogą będzie ok.2,70m

• 2 weeks później...

Obecnie jestem na etapie więźby dachowej.

Podniosłem sciankę kolankową o 40 centymetrów , zostawiłem mniej wiecej na tym samym poziomie co była lukarnę no i mam mały albo i duży problem bo dach od spodu wychodzi do połowy okna w lukarni .

Miał moze ktośz tym takie problemy ??? jest jakiśdobry pomysł zeby cos z tym zrobić ???

a powiedzcie mi jak to wyjdzie jak się wszystko o 2 maxy podniesie??

dziś mają nam wejść na poddasze i ścianki stawiać i kolankowa ma być podniesiona o właśnie 2 maxy, ale dla mnie jest zrozumiałe że skoro kolankową podnoszę o 2 maxy to i wszędzie dodaję po 2 maxy - szczyty, lukarnia itp. i wtedy całóść proporcjonalnie idzie w górę i nie trzeba z niczym kombinować, ani z więźbą ani ze ścianami. A jak podniesziesz kolankową a lukarnię się nie podniesie to się kąty dachu zmieniają i sam nie wiem co jeszcze?? ma ktoś wiedzę na ten temat??

Tomm1927 możesz zrobic tak jak piszesz, tzn podnieść wszytko łącznie z lukarna ale zwróć uwagę, że oryginalnie okno w lukarnie jest wysoko, a gdy jescze podniesieśz o ponad 40cm całosć to będzie bardzo wysoko.Trzeba przesunąc lukarne do przodu!

no dobra, do przodu, ale o ile?? o 40cm?? więcej?? mniej??