Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

I znów na forum nastała grobowa cisza. Zapewne wszyscy ostro pracują przed zimą. U nas w zeszłm tygodniu założyli brame (Wiśniowski), a wczoraj okna Vidok profil Veka Perfectline półzlicowany zaokrąglony obustronny złoty dąb. Jak dla nas okna bardzo ładne i wg mnie dobrze i starannie zrobione.

Pochwalcie się co się u was dzieje i wklejajcie zdjęcia.

Moje nowe zdjęcia można zobaczyc na: http://cbartek.fotosik.pl/albumy/200926.html.

Pozdrawiam

I znów na forum nastała grobowa cisza. Zapewne wszyscy ostro pracują przed zimą. U nas w zeszłm tygodniu założyli brame (Wiśniowski), a wczoraj okna Vidok profil Veka Perfectline półzlicowany zaokrąglony obustronny złoty dąb. Jak dla nas okna bardzo ładne i wg mnie dobrze i starannie zrobione.

Pochwalcie się co się u was dzieje i wklejajcie zdjęcia.

Moje nowe zdjęcia można zobaczyc na: http://cbartek.fotosik.pl/albumy/200926.html.

Pozdrawiam

Bartku śliczny ten Twój domek :)

Pozdrawiam

Agata :wink:

Witam,

mam pytanie do wszystkich budujących. zastanawiamy się czy okna na poddaszu (wychodzące na balkon) zostawić tak, jak są oryginalnie w projekcie, 140 cm, czy pomniejszyć je np do 90 cm szerokości lub jeszcze jedna opcja, jedno skrzydło balkonowe + druga połówka zaczynając się gdzieś od wys 70 cm.

czy ktoś z was dokonywał już takich przeróbek? czy warto? boimy się, że przez zmniejszenie do 90 cm pokoje nie będą dostatecznie naświetlone, a planujemy tam zrobić pokoje dla dzieci, a przy opcji nr 3 wydaje nam się, że efekt estetyczny zostanie całkowicie zaburzony.

pozdrawiam,

Renata

http://amphi.fotosik.pl/albumy/210095.html

Dziennik budowy Reni i Piotrka

Witam,

mam pytanie do wszystkich budujących. zastanawiamy się czy okna na poddaszu (wychodzące na balkon) zostawić tak, jak są oryginalnie w projekcie, 140 cm, czy pomniejszyć je np do 90 cm szerokości lub jeszcze jedna opcja, jedno skrzydło balkonowe + druga połówka zaczynając się gdzieś od wys 70 cm.

czy ktoś z was dokonywał już takich przeróbek? czy warto? boimy się, że przez zmniejszenie do 90 cm pokoje nie będą dostatecznie naświetlone, a planujemy tam zrobić pokoje dla dzieci, a przy opcji nr 3 wydaje nam się, że efekt estetyczny zostanie całkowicie zaburzony.

pozdrawiam,

Renata

http://amphi.fotosik.pl/albumy/210095.html

Dziennik budowy Reni i Piotrka

my zrobiliśmy 1 drzwi balkonowe - 90cm.sze. + 1 okno - 90cm.sze. x 140cm. wys. zaczynające się na poziomie między 80 a 90cm (nie pamiętam dokładnie)

reng

a ktora Wy macie opcje, ze schody sa zabiegowe, a nie dwubiegowka ze spocznikiem?

mamy schody tak jak oryginalnie w projekcie (27.12d lustro) - bez spoczynku.

A bu! A to niefajnie!!! A ja bylam przekonana, ze tam sa dwubiegowe, jak w 49-ce. Tak jest w pogladowych obrazkach w katalogu...

Witam :D

Azalko na jaki projekt w końcu się zdecydowałaś?

Jeśli chodzi o schody to możesz w trakcie budowy przeprojektować zabiegowe na dwubiegowe ze spocznikiem. Dobry kierownik budowy :) Ci w tym pomoże, ewentualnie architekt adoptujący projekt. :) Ja też zmieniłam trochę schody dla własnej wygody. W projekcie stopień jest za wysoki, ma prawie 19 cm a ja zmniejszyłam go do 16 cm. Komfortowo się po nich teraz chodzi :D

Pozdrawiam

Agata :wink:

To nie jest "czysty" projekt.

Najprosciej mozna go okreslic jako 27.12-d mixowane z b. W sumie ganz pomada, moga mi przerobic 49, bo zalezy mi glownie na rozwiazaniu pareru.

oba domki mi sie podobaja "po rowno" :) Najwazniejsze jest przeniesienie pieca pod schody i wygospodarowanie w ten sposob dodatkowego pokoju na parterze.

Byloby super, gdyby garaz byl w jadnej bryle z budynkiem :) a na pewno wydluzony w stosunku do projektu. Chodzi mi o przykrycie jedna plaszczyzna dachu i pozbycie sie roznicy poziomow - ale jasli bedzie to za drogie, zrezygnuje.

Garaz zostanie "zwezony" do szerokosci jednego auta, najprawdopodobniej 4m. Moj maz uparl sie na wykusz, wtedy nie ma szans na okna w scianie garazowej, szkoda (albo garaz musi miec 3,5 m szerokosci - obawiam sie, ze malo). Rozwiazaniem przestrzeni "nadgarazowej" bedzie podzielenie jej na dwa - w jednej znajdzie sie pralnia, suszarnia, prasowalnia, w drugiej garderoba. Czy w tym projekcie jest mozliwe uzyskanie schowka na strychu?

Podlaczam Wam "nasz" rzut parteru.

Obecnie zastanawiam sie na pozostawieniem "cofniecia" salonu i wyciagnieciu nad ta czescia tarasu dachu w taki sposob, aby powstal taraz, na ktorym bede mogla posiedziec w deszczowy dzien. Uff, chyba wszystko :)

http://www.cavalierworld.pl/domek/obrazki/27-12.jpg

cd.

No i wyslalam liste zmian do pracowni z zapytaniem, czy oni mi je zrobia i jak wtedy beda sie ksztaltowac koszta projektu (bo te, na ktorych mi najbardziej zalezy, sa juz obecne w roznych wersjach projektowych danego domku i moze bez sensu, aby je od nowa robil architekt adaptujacy).

Poprosillam tez o zwymiarowane szczegolowiej rzuty 27ki, ktorejkolwiek, zeby bylo widac wiecej niz na katalogowym obrazku. I nie dostalam nawet odpowiedzi "a pies Ci morde lizal".

Napisze jeszcze raz, moze sie jakos ustosunkuja...