Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

przy ogrzewaniu na eko-groszek, a takie właśnie planujemy gdyż mieszkamy na śląsku, ten pomysł też odpada. tym bardziej, że w kotłowni będzie składzik węgla. co innego w przypadku gazu. mimo wszystko z pieca na groszek się trochę kopci a z węgla, choćby przy załadowywaniu podajnik - pyli.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przy ogrzewaniu na eko-groszek, a takie właśnie planujemy gdyż mieszkamy na śląsku, ten pomysł też odpada. tym bardziej, że w kotłowni będzie składzik węgla. co innego w przypadku gazu. mimo wszystko z pieca na groszek się trochę kopci a z węgla, choćby przy załadowywaniu podajnik - pyli.

No tak, w przypadku takiego pieca pralnia w kotłowni nie przejdzie.

witam a ja mam pytanie z innej beczki pobudowałem dom w-27.12a i pytanie do tych i innych czy ktoś już mieszka w takim domku i ma jakieś zdjęcia kominka ,mam problem odnosnie jak zrobić go w swoim domku chciałbym żeby był to kominek nowoczesny niebył bardzo ordynarny itp. Przejżałem z żoną około 1500 zdjęć kominków i jak jakiś mi się podoba to coś niepasuje albo wychodzi za dużo w stronę salonu lub niewspółgra z kominem ,myślę wogóle wciąć się w komin podeprzeć go stalowym wzmocnieniem tak żeby niewystawał za dużo co zminimalizuje go wizualnie.Jeśli ma już ktoś zrobiony kominek to bardzo proszę o zdjęcia na priv lub maila [email protected] serdeczne dzięki i pozdrawiam

witam pobudowałem dom w-27.12a i pytanie do tych i innych czy ktoś już mieszka w takim domku i ma jakieś zdjęcia zrobionego swojego kominka ,mam problem odnosnie jak zrobić go w swoim domku chciałbym żeby był to kominek nowoczesny niebył bardzo ordynarny itp. Przejżałem z żoną około 1500 zdjęć kominków i jak jakiś mi się podoba to coś niepasuje albo wychodzi za dużo w stronę salonu lub niewspółgra z kominem który odstaje od ściany jakieś 30cm jeśli dam kominek z przodu 60 cm plus 30 cm komina to wjadę w stronę salonu jakieś 90cm i to moim zdaniem będzie wyglądać nieładnie zaś po lewej stronie chcę umieścić telewizor ,myślę wogóle wciąć się w komin jakieś 25 cm podeprzeć go stalowym wzmocnieniem tak żeby niewystawał za dużo co zminimalizuje go wizualnie i umieścić wkład kominkowy po prawej stronie pózniej go jakoś zabudować lecz niewiem jak i tu problem żeby to w miarę estetycznie wyglądało.Jeśli ma już ktoś zrobiony kominek to bardzo proszę o zdjęcia na priv lub maila [email protected] serdeczne dzięki i pozdrawiam

no ja wiem że już jak się pobuduje domek to człowiek jest tak wykończony że niechce mu sie zaglądać na jakies fora tylko siedzieć przed kominkiem z zoną i się relaksować lecz bardzo proszę tą resztę forumowiczów którzy już mieszkają lub mają zrobiony kominek o wklejanie zdjęć ,ja także chcę w miarę szybko się relaksować i wyciszać przy kominku.TAK WIĘC WKLEJAJCIE I PRZESYŁAJCIE ZDJĘCIA NA PRIV. Z GÓRY DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM.

no dzięki RENG lecz powracam do pytania o kominek

no ja wiem że już jak się pobuduje domek to człowiek jest tak wykończony że niechce mu sie zaglądać na jakies fora tylko siedzieć przed kominkiem z zoną i się relaksować lecz bardzo proszę tą resztę forumowiczów którzy już mieszkają lub mają zrobiony kominek o wklejanie zdjęć ,ja także chcę w miarę szybko się relaksować i wyciszać przy kominku.TAK WIĘC WKLEJAJCIE I PRZESYŁAJCIE ZDJĘCIA NA PRIV. Z GÓRY DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM.

Dzień dobry po dłuuugiej przerwie - jesteśmy na początku drogi w budowie W27-12d - mamy już wszelkie papierkowe sprawy za sobą , szykujemy działkę - niestety jest obniżona i na razie stoi sobie na niej woda :( czekamy na lepszą aurę ,żeby trochę osuszyć teren i zacząc fundamenty

Jak czytam Wasze opowieści z postępów budowy to aż mnie w dołku ściska :):) też bym chciała już !!!!

Witam,

Melduję o trwających pracach tynkarskich.

PS. Co do kominka to u nas jeszcze etap dywagacji, pomysłów i koncepcji. Przy okazji: czy ktoś zainstalował, planuje instalację kominka z płaszczem wodnym? Over!

my mamy przygotowaną instatację C.O. pod kominek z płaszczem wodnym

Cześć,

Ale nie uzytkujecie jeszcze? Jest sporo opinii (róznych) nt. zalet i wad funkcjonowania takiego kominka. Szukam ludzi, którzy mają takie "cudo" ze 2/3 lata i mogą powiedzieć troszkę "od siebie" na temat kominka z płaszczem.

Dotarłeś może do takich opinii "live"?

witam,

my wybraliśmy obustronny złoty dąb z oknoplastu, profil orion plus, bardzo ładny, zaokrąglony. zamawialiśmy tydzień przed świętami Bożego Narodzenia z montażem na luty. z tego co pamiętam to 31 stycznia pani zadzwoniła że już są i montowane były w pierwszym tygodniu lutego. zimą była bardzo fajna promocja, wyszło dużo tajniej niż latem poprzedniego roku, jak zbieraliśmy wyceny.

na fotosiku zdjęcia z bliska.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/49372d86b0cffda5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/78e326c6e8855233.html

okna mamy od 1,5 miesiąca, więc trudno powiedzieć o ich wadach i zaletach, na razie jesteśmy zadowoleni.

My chociaż jeszcze nie wystartowała budowa mamy już okna zamówione - skorzystaliśmy z rabatu targowego i cen zimowych - przedpłacamy teraz 10%, 40% przy pomiarze i reszta po montażu - mamy się nie przejmować faktem ,że tak do końca nie wiadomo , kiedy będzie ten pomiar i montaż :)

wybraliśmy też "zaokrąglone " okna , profil Salamander, kolor orzech, z łódzkiej fabryki Abatex.

My trochę pozmienialiśmy okna - np podwójne drzwi balkonowe z poddasza zamieniliśmy na pojedyncze drzwi + okno , drzwi tarasowe zmniejszyliśmy ( z 250 wysokości na 235) , środkowe okno w wykuszu będzie montowane na stałe bez możliwości otwierania , no i okno oświetlające spocznik na schodach całkiem wyleciało - jak dla mnie było całkiem zbędne .

Ponad to na całym dole mamy okucia antywłamaniowe i szyby P4 - tak dla lepszego mojego samopoczucia :)

Witam wszystkich.

Przymierzamy się do zakupu W 27-12 d.

Projekt bardzo nam się podoba, ale mamy kilka wątpliwości dotyczących niektórych rozwiązań - na przykład czy kuchnia nie jest ciut za wąska, czy nie wstawić dodatkowego okna w kuchni w ścianie z wykuszem.

Dodatkowo, ze względu na położenie działki względem stron świata zastanawiamy się nad przeniesieniem wyjścia na taras z tylnej elewacji na boczną - przez wykusz.

W związku z tym mam pytanie do osób juz budujących lub mieszkających.

Jak widzicie takie rozwiąznia? Czy mogą z tego wyniknąć jakieś nieprzewidziene konsekwencje typu: problem z dobraniem odpowiednich drzwi, itp

Z góry dziekuję za ewentualne podpowiedzi.

Robert.