Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

łysomiak, bardzo proszę pokaż zdjęcie domu od strony tarasowej i jeszcze pytanie, macie wykusz?

A co do okna w lukarni, to my też nad nim się głowiliśmy, bo gdyby je dać wyżej, to batman musiałby wieszać tam firanki :wink:[b] gorgonit[/b] u nas na strop poszła terriva i keramzytobeton, bo lekki i wytrzymały, a monolityczny nie bedzie za ciężki? No i chyba droższy

pozdrawiam Ela

Cześć,

ja też zdecydowanie okna w lukarnie jak w projekcie, tym bardziej , że chcę tam zrobić "kącik czytelniczy ", zamiast garderoby.

Jesteśmy po następnej rozmowie z ewentualnym wykonawcą . Cena robocizny za stan surowy zamknięty mnie podłamała. Pan, niewątpliwie świetny fachowiec , polecany prze innych, zażyczył sobie 60 tyś ........No cóż , szukamy dalej

witam wszystkich mam pytanie odnośnie jak robicie u siebie kuchnie w projekcie W.27-12a taką jak w projekcie czy też coś zmieniacie,ja wcale niewiem jak zrobić nie chcę całkowicie robić odsłonientej kuchni tak żeby wszyscy widzieli co się w niej robi myślę o częściowym jej przysłonięciu i mam taki pomysł zlikwidować spiżarkę przesunąć ściankę kosztem salonu o około 30cm ,od strony wejści do salonu zrobić ściankę około 60cm połończoną z barkiem ,zaś z drugiej strony ściankę około 2metrów z takimi trzema prostokątnymi podświetlonymi wgłębieniami 10cm.Jeśli ma ktoś już zrobioną lub zaprojektowaną kuchnię to bardzo a bardzo proszę o wklejenie zdjęć lub przesłanie na maila [email protected] lub na priv.Zgóry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

witam witam wszystkich mam pytanie odnośnie jak robicie u siebie kuchnie w projekcie W.27-12a taką jak w projekcie czy też coś zmieniacie,ja wcale niewiem jak zrobić nie chcę całkowicie robić odsłonientej kuchni tak żeby wszyscy widzieli co się w niej robi myślę o częściowym jej przysłonięciu i mam taki pomysł zlikwidować spiżarkę przesunąć ściankę kosztem salonu o około 30cm ,od strony wejści do salonu zrobić ściankę około 60cm połończoną z barkiem ,zaś z drugiej strony ściankę około 2metrów z takimi trzema prostokątnymi podświetlonymi wgłębieniami 10cm.Jeśli ma ktoś już zrobioną lub zaprojektowaną kuchnię to bardzo a bardzo proszę o wklejenie zdjęć lub przesłanie na maila [email protected] lub na priv.Zgóry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

witajcie

Wreszcie widzę że się to jakoś poukładało i ktoś wpadł na pomysł scalenia w jeden topik wszystkich kręcących się wokół w-27.12.

pomysł mi się podoba, tym bardziej że my z żoną również przymierzamy się mocno do tego projektu i na razie wszystko wskazuje na to że to będzie to, choć ostateczna decyzja jest jeszcze nie podjęta. Mam nadzieję że ten właśnie topik nam w tym pomoże.

Mam prośbę do kogoś kto ma projekcik w27.12 w versji "A".

Jakby dało radę podesłać na emila ([email protected]) jakieś skany z tego projektu. Pozwoliło by nam to szybciej i skuteczniej podjąc decyzję co do wyboru tego projektu. Byłbym naprawdę dzwięczny.

My na razie planujemy wybudować ten domek z naprawdę niewielkimi zmianami. Chcemy zamienić drzwi tarasowe z oknem w salonie i drzwi mają być 4 skrzydłowe z tym że 2 środkowe otwierane. Za tą zmianą oczywiście idzie przeniesienie tarasu - u nas z tyłu domu na jego bok - od strony południowej.

Tak w ogóle to mamy ambitny plan zmieścić się z budową (bez działki i mediów, bo działka już jest, a media będą niedługo) w 200kpln i mam nadzieję że nam sięto uda. Może nie być wyposażenia, mebli w pokojach/sypialniach, ale kuchnia i łazienki na tip-top. Tyle że dość sporo wewnątrz będę robił sam.

A i jeszcze pytanie:

Czy robił ktoś zestawienie materiału na ściany?? tzn chodzi mi dokładniej o to czy ktoś przeliczał z czego bardziej się kalkuluje budować??

bo ja jeszcze nie miałem okazji a chętnie bym zobaczył takie porównanie

ściana z ceramiki+ocieplenie+tynk zewnętrzny - to z jednej strony, a z drugiej - ściana z Ytonga+tynk zewnętrzny.

Jak ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat to proszę o podzielenie się nimi.

Z góry dzięki

bugabuga7509 zrobiliśmy z kuchnią dokładnie to co Ty, jeśli chodzi o ściany, barku co prawda nie planujemy, ale kuchnia będzie raczej zamknięta, jeszcze nie wiem na która stronę będą otwierane drzwi, w miejscu spiżarki damy stół, bo w sumie ona bez tej spiżarki i tak nie jest jakaś ogromna. Póki co to mam problem z ustawieniem lodówki, bo płyta i piekarnik będą pod wentylacją, a zlew pod oknem.

Ela

Cześć. Przysypało nas śniegiem i nie możemy się wykopać , dlatego tak pusto

:lol:

Ela,

60 tyś to było za stan surowy otwarty ( ściany + dach). Szukamy dalej ekipy , z nadzieją , że ceny będą ciut normalniejsze.

Co do kuchni, to my zostawiamy tak jak w projekcie (spiżarkę również ), tylko lekko ją poszerzamy w stronę pokoju dziennego-jakieś 30 cm. Sądzę , że taka wielkość kuchni powinna wystarczyć. Szkoda byłoby mi ją powiększać kosztem spiżarki, bo spiżarka przy kuchni to ogromna wygoda. Teraz tak mam i za nic na świecie nie chciałabym tego zmieniać. :p

Karina i Jasiu zanim zdecydujecie się na jakąś hurtownie, popytajcie w innych i warto ponegocjować ceny. A jeśli chodzi o robociznę, to myślę, że o jakieś 12-15tys mniej to cena byłaby do zniesienia, bo nie wiem czy jeszcze taniej się da. Z drugiej strony, to co za tanie też jest podejrzane. I warto spisać dokładną umowę, lącznie z terminem wykonania prac.

pozdrawiam i życzę powodzenia Ela