Jelonek72 22.10.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 A ja nie jestem zadowolona z lukarny . Mamy 27-12 d, podniesiona ścianka kolankowa i lukarna zostawiona w tym samym miejscu , co wg planu - efekt taki ,że okna są tak wysoko ,że nie mam szans wyjrzeć przez nie :) no fakt wysoka nie jestem i chyba namówię męża ,żebyśmy w tej "wnęce" z lukarną zrobili podest , to wtedy może uda mi się popodziwiać okolice z mej lukarny :) Poza tym jedna ścianka , taki mały trójkącik nie mógł być ponoć domurowany , jak stwierdził nasz fachman i został zakryty płytą osb i trzeba teraz kombinować z ociepleniem , zabezpieczeniem - więcej kłopotu niż to warte. W następnym domu żadnej lukarny :) Prosty stodolasty dach jest ok :) Innym mankamentem dla mnie jest za mało doświetlony salon. Są tylko drzwi tarasowe i obok wykusz i dla mnie zbyt ciemno . Jakbym wcześniej miała okazję zobaczyć ten projekt na żywca , to na pewno dołożyłabym okno. A poza tym domek całkiem fajny jeszcze tylko żeby go wykończyć zanim się człowiek wykończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 22.10.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 No o to mi chodziło jak się podnosi ściankę kolankową to trza wysunąć lukarnę do przodu i jest ok. a jak się niw wysunie to do okna wchodzimy po schodkach albo jak u mnie wygladamy se przez trójkącik bo się inne nie zmieściło ale cóż - mądryPolak itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 23.10.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Hej wszystkim budującym oraz tym którzy zamierzają budowac ten śliczny domeczek Od dłuższego czasu juz tutaj zaglądam i oglądam wszystkie fotki po 100 razy i cieszy mnie to ogromnie Mam nadzieje ze w dobrym miejscu piszę tą wiadomośc bo internauta raczej ze mnie marny Po półrocznych poszukiwaniach i oczekiwaniach dziś przyszedł mój projekcik a jest to dokładnie w-27.12a, tzn jeszce go nie widziałam tylko projektant adoptujący go zamawiał i wlasnie chwile temu dzownil ze juz jest i żebym przyszła to ustalimy dokładnie w którym miejscu będzie moje lokum stało To ja zmykam do P.Darka a potem do pracki zeby zarobić jakies fundusze na budowe, a tymczasem pozdrawiam wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 23.10.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 właśnie przejżałam sobie projekt troche moją radośc ostudził kosztorys...ale jakoś to musi byc...byle do 30-stki się wprowadzić to będę ogromnie szczęśliwa! Więc zostało mi 6 lat hehe Działke po cięzkich trudach nabyłam, z projektem tez lekko nie było bo mam działke w strefie konserwatroskiej oraz ochrony ekspozycji i byle jakiego domku postawic sobie nie moge, tak więc projekt 3 razy zmieniałam i konserwator do tego sie nic a nic nie przyczepił, oprócz tego ze okna mają byc drewniane, ale olać to hihi. Budować prawdopodobnie będe z betonu komórkowego 24*24*59 i ocieplać styropianem15 ale do tego jeszcze bardzoooo dłuuuga droga... więc najpierw fundamenty, zapewne na wiosne...chyba ze zima bedzie łagodna to może juz się w styczniu coś zacznie kopać i oczywiście jesli znajdę jakąś tanią siłe roboczą(koparke mam za 80zł/), w ramach adaptacji chciałam obniżyc fundament tzn ścianke(bo jak gdzieś tutaj u kogoś wyczytałam taka wysoka jest nie potrzebna) więc sie pytam architekta czy można obiżyc zeby zamiast 3 był 1 schodek do domku no a p.Darek na to "czy chce pani miec wode w domu?" no raczej nie chce, więc te 3 schodki do domu powinny byc i nie będe kombinowac bo jak popada, snieg stopnieje to faktycznie moze cos byc nie tak, ale juz nie 1 domek widziałam z 1 stopniem i ciekawe jak tam u nich po odwilży hehe. Prośba to wszystkich jesli mozecie to piszcie ile was kosztowało zero, ja narazie fundamentów ocieplać nie będe, posmaruje tylko tym czarnym na "d"dysperbitem(nie pamietam nazwy)a później jak juz będą mury i dach, moze nawet okna i drzwi wówczas zrobi się ocieplenie fundamentów i odrazu ścian bo mój zdolny narzeczony zaznaczył że to juz sam po troche będzie robił ehhh tylko kiedy to będzie....ale nie ma co narzekać, pomalu wszystko sie zrobi więc jesli czas ktoś znajdzie to piszcie ile za zero bez ocieplenia?i jesli mozna to ile sama robocizna kosztowała? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 23.10.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 My nie podnosiliśmy ścianki kolankowej. Wysuneliśmy lukarnę do płaszczyzny ściany czołowej budynku. Przód lukarny zwieńczyliśmy małym balkonikiem. Wyglada to tak (zdjęcia troszkę nieświeże):http://images32.fotosik.pl/386/4fdcc76af80f154d.jpg http://images39.fotosik.pl/23/9cec9c08e887567a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 24.10.2008 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 M3 - super to u was wygląda. mój ojciec upierał się, żeby też było coś takiego, ale nie daliśmy się przekonać, teraz trochę żałujemy. widziałam podobną przeróbkę tego projektu w mojej okolicy i wyszła fatalnie. u Ciebie to wygląda b. ładnie. u nas nie było podwyższania ścianki (chyba, że murarz sam podwyższył, na garażu tak zrobił za co mu dziękujemy:) i przez lukarnę też nie da się wyjrzeć. w dodatku oboje jesteśmy niscy. z drugiej strony jakby ona była niżej, to byłoby nieproporcjonalnie na dachu... taki dom też widziałam, zupełnie już nie przypominał naszego w27, ale oni jeszcze bardziej pokombinowali i chyba przekombinowali:) przynajmniej mają wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 24.10.2008 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 i jesli mozna to ile sama robocizna kosztowała? Pozdrawiam 25 000 budowa domu od fundamentów (w tym całe zbrojenie na szkody górnicze) 10 000 dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 24.10.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Witajcie!! Znalazłam coś takiego: http://www.allegro.pl/item463805205_pustak_poroton_wienerberger_36_5.html Co wy na to ? Warto? Hey wszystkim!! Jak cisza to cisza,jak zaczeliście pisać to nikt nie zauważył mojego pytania,a więc ponawiam. Patrz okienko Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 24.10.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Do M3 -pokarz więcej zdjęć, PROSZĘ !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 24.10.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Do M3 -pokarz więcej zdjęć, PROSZĘ !!!! dokładnie bo widze ze masz fajne pomysły :) poprosimy o wiecej fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 24.10.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 ren2904 no cena kusi i to bardzo,tylko po doliczeniu transoprtu, rozładunku nie wiadomo jak by to w sumie wyszło, mój przyszły mąż mówi ze i tak żadnego materiału z Niemiec zamawiac nie będziemy i mam nic nie kombinować z zamawianiem na necie... a moze by to naprawde sporo taniej wyszło, ale kłucić sie z nim nie będe tymbardziej że się na tym nie znam. Na dzien dzisiejszy bedziemy budowac z betonu komórkowego 24*24*59 i ocieplać styropianem 15, ale zanim przyjdzie czas na zakup to może się to jeszcze zmienić...W przyszłym tyg architekt chyba juz złoży wniosek o pozwolenie na budowę a w tym czasie będziemy rozglądac się za materiałem i jak sie cos w atrakcyjniej cenie znajdzie to moze i by sie kupiło, fundamenty chcemy robic wiosną a wykonawców będziemy szukac po uzyskaniu pozwolenia zeby wczesniej nie zapeszyc, więc na rok2009 plan jest taki żeby zrobic zero i kupic materaiły na ściany i to chyba tylko tyle bo weselisko się szykuje i fundusze sie wyczerpią ehh no a zamiast wesela to juz byśmy mieli dach a tak to jeszcze trzeba bedzie troche pomieszkac z rodzinką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 24.10.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 M3 pięknie pięknie! Zanim zobaczyłam Twoją lukarnę w planach miałąm tak jak u Tomm1927 tylko ze zamiast dwóch okienek jedno podwójne Ale juz się mój plan zmienił jeśli będzie mnie stać to bardzo bym chciała zrobic tak jak u Ciebie a tak na marginesie ile kosztowało takie okienko? Kurcze, tylko jeszcz eproblem mojej działki, strefa konserwatorska, masakra i pewnie znów bym musiała pisac pismo o zaakceptowanie zmiany, ehh ale moze uda się to jakoś obejsc i nikt sie nie przyczepi było by super miec taką lukarne, gratuluje pomysłu super sie prezentuje, z tym ze ja raczej a w sumie napewno w tym pomieszczeniu z lukarną chce miec, deske do prasowania i suszarke na pranie tylko tez nie chciałabym zeby mnie sąsiedzi oglądali przez takie spore okno jak prasuje pranie...ale co tam jakos sie zasłonie bo z zewnątrz naprawde bardzo atrakcyjnie wygląda Równiez plis o foteczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 24.10.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Do M3 -pokarz więcej zdjęć, PROSZĘ !!!! dokładnie bo widze ze masz fajne pomysły :) poprosimy o wiecej fotek Pytanie: co chcielibyście zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 24.10.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio.k55 24.10.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Witam wszystkich !! Szukałem, szukałem - kombinowałem domy z piwnicami itp, aż znalazłem TEN 27.12a - ma wszystko to co chciałem w piwnicy tyle że na poziomie "zero"...i to jest chyba to Jest jeden mały szkopuł - mamy działke z dostępem od południa i jeszcze narożną - w biurze doradzili żeby wziąc "lustro" i zamienic miejscami kuchnie z salonem - zeby salon byl od frontu czyli od poludnia, a kuchnia na tyłach. Próbował tak ktoś?? Chacieliśmy zaczynac na wiosne ale to co sie teraz dzieje.......strach brac kredyt....nie bardzo wiem co robic - chyba poczekam.... Licze na odpowiedź - jak się sytuacja kredytowa unormuje - mam nadzieje że prędko - to będe zadawał bardziej szczegółowe pytania - puki co pustaki , schody , dachówki, hyrdaulika i elektryka to dla mnie czarna magia.....zupełnie nie moja branża.... pozdrawiam Macio(z czasem pewnie dołączy Justa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 25.10.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 chyba tak nikt nie robił, ale niektóre projekty z tego biura mają po dwie wersje, że kuchnia jest od tyłu lub przodu. myślę, że przy działce od południa to byłoby dobre rozwiązanie, tylko trzeba pamiętać żeby wodę puścić na tył. to jednak nie powinno stanowić problemu, cała woda i tak wychodzi z kotłowni, więc na tył będzie jeszcze krótsza odległość. no i trzeba by przemyśleć sprawę kominka. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio.k55 25.10.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 dzieki za szybka odpowiedz Mily pan z biura doradził projekt 19.12a jako specjalnie zrobiony na działke od południa ale nie bardzo nam pasuje - 27.12 jakos tak......lepiej, więc stwierdził że zamiana kuchni z salonem jest do zrobienia na etapie adaptacji - reszta pomieszczen w zasadzie pasuje do takiego układu. Co do kominka to chyba nie bedzie wielki problem?? Jak myslicie?? Jeszcze odnośnie kominka - planuje kocioł na ekogroszek i kominek z płaszczem wodnym - jak juz się napali w kominku to dlaczego ma nie ogrzewac calego domku Widziałem że ktoś już rzucił ten temat ale chyba bez odzewu więc ponawiam temat ogrzewania. Czym grzejecie i jak to kosztowo wychodzi?? Jest tu w ogóle ktoś na etapie przemyśleń czy wszyscy się już pobudowali?? Może ktoś z północnej Polski?? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 25.10.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 M3 pięknie pięknie! Zanim zobaczyłam Twoją lukarnę w planach miałąm tak jak u Tomm1927 tylko ze zamiast dwóch okienek jedno podwójne Ale juz się mój plan zmienił jeśli będzie mnie stać to bardzo bym chciała zrobic tak jak u Ciebie a tak na marginesie ile kosztowało takie okienko? Kurcze, tylko jeszcz eproblem mojej działki, strefa konserwatorska, masakra i pewnie znów bym musiała pisac pismo o zaakceptowanie zmiany, ehh ale moze uda się to jakoś obejsc i nikt sie nie przyczepi było by super miec taką lukarne, gratuluje pomysłu super sie prezentuje, z tym ze ja raczej a w sumie napewno w tym pomieszczeniu z lukarną chce miec, deske do prasowania i suszarke na pranie tylko tez nie chciałabym zeby mnie sąsiedzi oglądali przez takie spore okno jak prasuje pranie...ale co tam jakos sie zasłonie bo z zewnątrz naprawde bardzo atrakcyjnie wygląda Równiez plis o foteczki Miło słyszeć, że komuś oprócz nas podoba sie nasza lukarna-balkonik Co kosztów okna - to tak naprawdę okno zamieniło się w drzwi balkonowe , w dodatku z łukiem (ukłony dla żony ) okleinowane z dwóch stron, jakieś tak WK-2 i inne. Ostatecznie kosztowało coś pod 2 tys. PLN Drogo ale ta zmiana w projekcie to jedyna nasza fanaberia - więc ogólnie nie jest źle. Dodam na koniec, ze ten pokój to będzie nasza sypialnia. PS. Jeśli jutro pogoda będzie znośna to postaram się pstryknąć kilka aktualnych fotek i cosik tu podrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 26.10.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 M3 świetne rozwiązanie z tą lukarną , gdybym wiedziała,że wg projektu ta lukarna będzie tak wyglądać , to tez kazałabym przerobić na "cuś" takiego jak u Ciebie , tylko bez drzwi balkonowych ( i balkonika rzecz jasna). No ale niestety , już mam wybudowane tak a nie inaczej i muszę przywyknąc , bo zmienić już nic nie dam rady:) W tym pokoiku z lukarną tez będzie nasza sypialnia , Ciekawią mnie inne Wasze rozwiązania - na przykład czy ktoś zostawił obniżenie pod schodami ? u nas na razie stan surowy pół-otwarty bo okna dopiero wstawią jutro - generalnie trzymaliśmy się projektu , jedyne zmiany to likwidacja korytarzyka wiodącego do pomieszczeń nad garażem , wciągnęliśmy go w swój pokój. Pozdrawiam i także czekam na fotki M3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 26.10.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 M3,Jelonek72[/b] z pewnością Wasze sypialnie połączone z lukarną slicznie wyglądają, chętnie tez bym taką zmiane wprowadziła a zwłaszcza M3 tak jak u Ciebie tylko wtedy braknie mi pomieszczenia na suszenie prania i miejsca do prasowania a takie miejsce wg mnie jest bardzo potrzebne bo nie chce miec prańska w łazience, rezygnuje w całosci z budynku gospodarczego ze wzg na wąską działke i pomieszcenie nad budynkiem gospodarczym jako pralnia odpada a Wy gdzie planujecie pranko i prasowanko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts