Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Witam,

Budujemy 12.27d z kilkoma zmianami. Jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego. Fundament robiliśmy rok temu, reszta zbudowana wiosną (III-V). Po nowym roku zamykamy i do jesieni na spokojnie wykańczamy dom...i siebie :lol:

Asik, jeśli chcesz do prasowalni wcisnąć okno, to moze być ciężko. Będzie bardzo dziwnie wyglądało z zewnątrz, bo wyjdzie blisko drzwi balkonowych. Wychodzi mi, że chcesz je wcisnąć pomiędzy następnymi po balkonowym oknie krokwiami, bo pozostawienie 2 krokwii zabierze ci dużo tego pokoju, z któego chcesz wygospodarować to małe pomieszczenie. Przemyśl to, albo lepiej daj do obejrzenia komuś, kto "widzi" wymiary na rysunku. Ja jestem taka mądra, bo dom już stoi i wydaje mi się, ze do takiego wąskiego pomieszczenia nie da się tam sensownie wstawić okna dachowego.

A tak wogóle - masz aż tyle prasowania? :lol: :wink: Ja także do tego celu mam garderobę nad garażem - przy prasowaniu widok na las :lol:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Budujemy 12.27d z kilkoma zmianami. Jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego. Fundament robiliśmy rok temu, reszta zbudowana wiosną (III-V). Po nowym roku zamykamy i do jesieni na spokojnie wykańczamy dom...i siebie :lol:

Asik, jeśli chcesz do prasowalni wcisnąć okno, to moze być ciężko. Będzie bardzo dziwnie wyglądało z zewnątrz, bo wyjdzie blisko drzwi balkonowych. Wychodzi mi, że chcesz je wcisnąć pomiędzy następnymi po balkonowym oknie krokwiami, bo pozostawienie 2 krokwii zabierze ci dużo tego pokoju, z któego chcesz wygospodarować to małe pomieszczenie. Przemyśl to, albo lepiej daj do obejrzenia komuś, kto "widzi" wymiary na rysunku. Ja jestem taka mądra, bo dom już stoi i wydaje mi się, ze do takiego wąskiego pomieszczenia nie da się tam sensownie wstawić okna dachowego.

A tak wogóle - masz aż tyle prasowania? :lol: :wink: Ja także do tego celu mam garderobę nad garażem - przy prasowaniu widok na las :lol:

Hej:) Jak to okno wyjdzie dziwnie bo będzie blisko drzwi balkonowych? ja chcę mieć prasowalnie między lukarną a sypialnią tą większą...Wiem że wyjdzie blisko lukarny, z tym że lukarnę troche zmieniamy(przynajmniej jest taki zamiar zmiany). To pomieszczenie będzie tak 2m szerokie a z oknem trzeba będzie coś wymyśleć bo ta prasowalnai musi być że wzg na to że mam wersję "a"(lustro) a nie "d" i nie chcę mieć prania po całym domu porozwalanego a w łazience nie chce mieć suszarni, pozatym nie mam możliwości prasowalni czy suszarni zrobic nad garażem...tymbardziej że z garażu rezygnujemy ze wzg na wąską działkę i zostanie tylko wiata...

Narazie w projekcie i tak zmian nie robimy, tylko arch.będzie nanosił w trakcie budowy, a gdy pytam arch. np o rózne zmiany dotyczące poddasza to mówi ze na tym etapie dajmy narazie sobie spokój bo jeszcze ze 100razy coś innego wymyślę...

A wiesz może jekie szerokie są krokwie? pozostawienie dwóch ile miejsca by zajeło? to okno nie musi być na środku prasowalni, może być maksymalnie do ściany przesunięte, czyli np tak: okno jest 80cm szerokie, pomieszczenie 2m, to od lukarny będzie odsunięte 120cm, tylko czy tak się da...czy ja dobrze myślę....nie wiem...

chcę mieć prasowalnie między lukarną a sypialnią tą większą...Wiem że wyjdzie blisko lukarny,

To pomieszczenie będzie tak 2m szerokie a z oknem trzeba będzie coś wymyśleć bo ta prasowalnai musi być że wzg na to że mam wersję "a"(lustro) a nie "d" i nie chcę mieć prania po całym domu porozwalanego a w łazience nie chce mieć suszarni, pozatym nie mam możliwości prasowalni czy suszarni zrobic nad garażem...

A wiesz może jekie szerokie są krokwie? pozostawienie dwóch ile miejsca by zajeło? to okno nie musi być na środku prasowalni, może być maksymalnie do ściany przesunięte, czyli np tak: okno jest 80cm szerokie, pomieszczenie 2m, to od lukarny będzie odsunięte 120cm, tylko czy tak się da...czy ja dobrze myślę....nie wiem...

Z rzutu więźby w projekcie wychodzi mi, ze krokwie są co 85 lub 87cm. Ja się na tym nie znam, ale jak patrzę na ten rzut, to mi wycgodzi (o ile u ciebie jest podobnie z wymiarami, a chyba tak, bo te pokoje akurat mamy "bliźniacze"), że masz krokwie skrajne dla lukarny (jaka by ona nie była) i potem musisz (moim zdaniem ) zostawić przestrzeń między krokwiami, czyli te 85cm (inaczej okno dachowe będzie "przyklejone" do lukarny) i następna "wolna" przestrzeń jest o jedną krokiew od tego okna dachowego, które jest w projekcie. Czyli (na mój babski rozum) wychodzi, że byłoby ono możliwe do wstawienia o jedną szerokość okna dachwego z sypialni bliżej lukarny. :-? Ta chyba nie załatwia twojego problemu.

Ale mogę się w mojej logice mylić....

Czy dobrze zrozumiałam, ze ty tam chcesz zrobić także suszarnię? :o To nie jest takie proste - musi być wtedy (zwłaszcza w tak małym pomieszczeniu ) dodatkowa wentylacja.

Czy naprawdę musisz mieć oddzielne pomieszczenie do prasowania? Pomyśl o tym. Policz - ile masz prania, suszenia teraz, pomnóż to przez przewidywaną liczbę domowników za klika lat i zastanów się, czy ta klitka, którą chcesz wygospodarować nie będzie zmarnowanym miejscem, graciarnią, bo moim zdaniem prasować tam nie będziesz. Może bardziej warto kupić ładną suszarkę stojącą i suszyć pranie jednak w łazience (jest bardzo duża), a na "kącik prasowalniczy" przeznaczyć kawałek sypiani. Tam będzie pewnie telewizor, jakiś sprzęt grający, śpiące dziecko, na które będziesz mogła rzucić okiem... :D To wszystko kwestia dyscypliny. Pranie nie musi być "porozrzucane" po całym domu - znajdziesz kąt do suszenia, potem to wsio do kosza plastikowego i niec czeka na natchnienie gospodyni :lol: Jesli robicie szafy wnękowe w sypialniach, to na deskę i tego typu duperele mozna w niej zaprojektować świetne miejsce.

Aha, jesli nawet miałyby tą przestrzeń oddzielać zwykła ścianka z k-g, to i tak to zabierze więcej przestrzeni, niż jakiś kącik w szafie wnękowej, bo ileś od ściany musisz stać i ileś miejsca mieć, by się (w miarę) swobodnie poruszać przy tym prasowaniu....

To wszystko moje przemyślenia, nie muszą być dla ciebie wykładnią "jak jest dobrze", bo dla każdego z nas "dobrze", "ładnie" i "wygodnie" pewnie oznacza trochę coś innego :D

No i mi łatwo mówić, bo pralnię robimy w kotłowni (piec będzie kondensacyjny na gaz) a deskę sobie postawię w garderobie. Fakt, że ja na tyle nie lubię prasowania, ze nie widzę potrzeby robić dla niego oddzielnego kąta - poprasować i do widzenia :wink: :lol:

Asik, jeszcze jedno, bo tak patrzę i patrzę na twój rysunek....

Zakładam, że nie mówimy o suszarni (pisałam, dodatkowa wentylacja), tylko o prasowalni. Skoro (jak wynika z twojego odręcznego rysynku) chcesz przenieść garderobę w sąsiedztwo łazienki, a lukarnę włączyć w część najmniejszej sypialni, to może ten kącik do prasowania zrób w tej garderobie.

Plusy:

- mniej drzwi (efekt estetyczny - bo tyle drzwi na małym de facto holu górnym nie wyglądałoby ładnie i finansowy- mniejszy koszt)

- jedno zamiast dwóch pomieszczeń

- prasujesz i odkładasz od razu na miejsce - nie musisz ganiać z poprasowanymi rzeczami

I jeśli byś się zdecydowała suszyć jednak w łazience (pozostaje jedynie inwestycja w ładną suszarkę do prania, a może suszarkę mechaniczną lub pralko-suszarkę?), to nie nabijasz kilometrów, bo prasowalnia jest obok :lol: Pozostało by jedynie zrobić tam na ścianie szczytowej jakieś doświetlające okno....

I za kilka lat dzieci będą ci wdzięczne, ze mają takiej samej wielkości pokoje :wink: :lol:

Kikutek dziekuje że mi tak wszystko tłumaczysz a zwłaszcza za czas który na mnie tracisz, napewno jeszcze duzo się nad tym zastanowie, bo jak będe miec duzo prasowania to i tak pójdę prasować przed tv, a zanim będe mieć dzieci i zanim one same sobie będą prasować to minie ze 20 lat ;) więc deska moze spokonie być w naszej garderobie i mnie dzieci rano nie będą budzic że chcą sobie cos wyprasować(jak to rodzice teraz mają ze mną i mlodszym rodzeństwem, pobudke rano bo deska jest u nich w sypialni).

Jak podnieśiemy domek o 2 bloczki to jedna z sypialni wyjdzie ok20m..trochę duzo dlatego myślałam aby tam zrobić miejsce na prasowanie czy odkurzacz, po podnieśieniu ścianki również łazienka będzie miała 11m więc myślę tak aby na tym mijescu przy ściance kolankowej umieścic pralkę, na drugim koncu scianki kolankowej suszarkę elektryczną a miedzy nimi kosz na pranie i to odgrodzić jakąś ścianką działową albo nie wiem czym żeby mozna było się pod ten skos jakoś dostac...mój przyszły mąż takie rzeczy robi na codzień ale juz nie ma siły ze mną o tym rozmawiać bo twierdzi że do tego jeszcz edługa droga :evil: , a ja bym chciała miec juz wszystko dokładnie zaplanowane

Pozdrawiam :)

Nie ma sprawy :wink:

Sama wiem, że na tym najbardziej wstępnym etapie rózne pomysły przychodzą do głowy, zdrowy rozsądek i ekonamia dochodzą do głosu później, jak już zaczynasz liczyć czas, miejsce i pieniądze :lol:

O ile podnosicie ściankę? Bo my podnieśliśmy o 2 porothermy, czyli chyba pół metra i nie chce mi się liczyć powierzchni pomieszczeń. :D Łazienka ma 11m2? Fakt, jest duża (wszyscy oglądający nasz dom są tym zachwyceni), ale ile ma nie wiem :lol: A te 20m2 to pokoje, które mają w projekcie po 14,7?

Tak, chodzi o te większe pokoje:) Super że takie duże wyszły,ale ąz takie wielkie??? tez własnie o 2 bloczki chcemy podnieść i mamy wersję "a" bez wykuszu tak jak u Ciebie Tomm1927:)

I tutaj ogromna prośba do Tomm1927, możesz przesłać fotki wnętrza solonu bo bez wykuszu jeszcze nie widziałam i fotki elewacji?

Tak, chodzi o te większe pokoje:) Super że takie duże wyszły,ale ąz takie wielkie??? tez własnie o 2 bloczki chcemy podnieść i mamy wersję "a" bez wykuszu tak jak u Ciebie Tomm1927:)

I tutaj ogromna prośba do Tomm1927, możesz przesłać fotki wnętrza solonu bo bez wykuszu jeszcze nie widziałam i fotki elewacji?

jak tylko zrobie fotki to tu wrzucę, a to może potrwać bo z czasem kiepsko bo jak już się mieszka a jest jeszcze sporo do zrobienia to chyba sama rozumiesz. w każdym razie jak tylko trochę ogarniemy te pokoje, bo na razie to kupa worków tam jest jeszcze nierozpakowanych po przeprowadzce.

Tomm1927 a likwidowałeś załom z tyłu domu? Bo kurcze wydawało mi się że powiększy się tylko 1 z sypailni, ze jedna będzie większa ta od strony frontowej a tamta po podniesieniu zostanie taka jak jest bo ta od strony załomu chyba nie ma scianki ryglowej odsunietej od kolankowej i tylko podwyzszy sie scianka kolankowa a metry podłogi się nie zmienią

Tomm1927 a likwidowałeś załom z tyłu domu? Bo kurcze wydawało mi się że powiększy się tylko 1 z sypailni, ze jedna będzie większa ta od strony frontowej a tamta po podniesieniu zostanie taka jak jest bo ta od strony załomu chyba nie ma scianki ryglowej odsunietej od kolankowej i tylko podwyzszy sie scianka kolankowa a metry podłogi się nie zmienią

załom przesunęliśmy o szerokość klatki schodowej czyli salon pozostał bez zmian. co do metrów po podłodze to w projekcie masz podane metry powyżej 180cm a przed podniesieniem ścianki kol. w pokoju nad salonem ścianka jest niższa więc część podłogi się nie wlicza stąd 14,7m2. na podniesieniu ścianki kol. dużo zyskuje ten drugi pokój bo nie trzeba robić ścianki ryglowej a kolankowa po zrobieniu docelowej podłogi i sufitu podwieszanego wyszła nam na prawie 1m. - wg. nas wystarczająco.

Tomm, po podłodze to ja wiem, bo mam jak w projekcie (wersja12d) :lol:

Chodzi mi o pow. użytkową ponad 1,9m po podniesieniu o 2 porothermy

Nie wiem o ile de facto się powiększyła.

Ale dziękuję :D

a to by trzeba było pomierzyć jaka jest faktycznie pow. powyżej 1,9m

jak będę pamiętał i znajdę chwilkę to pomierzę

Kikutek z czego budowaliście?

Ja zaczynałam przemyślenia o betonie komórkowym, kilka dni temu byłby to keramzyt,a na dzień dzisiejszy jest porotherm...budował wogóle ktoś ten domek z porothermu???

Z keramzytu chyba zrezygnujemy dlatego że w projekcie jest ytong a zamienić go na karamzyt nie jest tak prosto bo trzeba byłoby robic nowe obliczenia obciążające czy jakies tam(nie znam się) a z zamianą na porotherm problemu nie ma, tym bardziej że porotherm mam pod nosem, 800m od działki...

u nas jest porotherm. ytong nie był możliwy ze względu na mniejszą wytrzymałość (ścilskalność) - u nas są szkody górnicze i w przypadku wybudowania z materiałów o mniejszej ściskalności niż wskazuje OUG, w przypadku pęknięć, byłaby to nasza wina. jeśli chodzi o przeliczenia, to wszystko było przeliczane, zbrojenia, stop itp ze względu właśnie na szkody

u nas jest porotherm. ytong nie był możliwy ze względu na mniejszą wytrzymałość (ścilskalność) - u nas są szkody górnicze i w przypadku wybudowania z materiałów o mniejszej ściskalności niż wskazuje OUG, w przypadku pęknięć, byłaby to nasza wina. jeśli chodzi o przeliczenia, to wszystko było przeliczane, zbrojenia, stop itp ze względu właśnie na szkody

U mnie naszczęście przeliczać nie trzeba i zbrojenia będa tak jak w projekcie, zapomnialam o Twoich fotkach i o tym że budowałas z porothermu, myślałam że jeszcze nikt tego domku z tych mat.nie wybudował.

Pamiętasz może ile porothermu potrzebowaliście?

Podnosiliście ścianke kolankową(bo nie pamiętam)?

Tomm, nie fatyguj się - u nas i tak pewnie wyjdzie trochę inaczej. Po pierwsze mamy 27.12d, a poza tym ta podniesiona ścianka. Chciałam sobie ułatwić zadanie, ale chyba trzeba będzie liczyć na piechotę :lol: Mamy trochę zmian w projekcie, więc może być róznie :D Ale dzieki za dobre chęci :D

My też budowlaiśmy z porothermu (chyba pisałam o tym), ale nie mam pojęcia ile wyszło. Braliśmy go z firmy naszej znajomej- dowozili sukcesywnie w miarę potzeb, a i tak wszystko co zostało mogliśmy zwrócić :D Podnosiliśmy o 2 na całej górze.

Reng, napisz (jesli możesz) o swoich oknach. W dzienniku doczytałam, zę macie z Oknoplastu. Jesteśmy po pomiarach i już dostałam informację o zimowej promocji - musimy jechać wszystko ustalić. Masz "Profil Orion Plus, 5-komorowy, zlicowany, Veka Perfectline, obustronny zloty dab, okucia wk-2" .

Czy te okucia są jakieś "lepsze"? Na co zwracać uwagę? Wiem, ze możemy mieć rózne potrzeby/oczekiwania, ale jakie dałbyś rady co do Oknoplastu?