Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Reng, napisz (jesli możesz) o swoich oknach. W dzienniku doczytałam, zę macie z Oknoplastu. Jesteśmy po pomiarach i już dostałam informację o zimowej promocji - musimy jechać wszystko ustalić. Masz "Profil Orion Plus, 5-komorowy, zlicowany, Veka Perfectline, obustronny zloty dab, okucia wk-2" .

Czy te okucia są jakieś "lepsze"? Na co zwracać uwagę? Wiem, ze możemy mieć rózne potrzeby/oczekiwania, ale jakie dałbyś rady co do Oknoplastu?

okna bardzo mi się podobają, firma terminowa i w miarę solidna. okna przyszły wcześniej niż było w umowie, co nas bardzo ucieszyło, bo mogliśmy popchać z robotą dalej. okucia są przeciwwyważeniowe. być może i spełniają swoją funkcję, jednak przez większą ilość grzybków, co chwila się rozregulowywują i trzeba wzywać serwis, bo klamki nie domykają się do końca. zawsze jakieś 2-3 klamki po myciu okien, choć myję je już i tak delikatnie. z drugiej strony okna były bardzo zabrudzone i zakurzone po gładziach, więc to może być też przez to. z reklamacją nie ma problemów, naprawili popsute okno bez problemów i od razu regulowali wszystkie klamki. ogólnie jesteśmy zadowoleni, byłoby idealnie gdyby się to wszystko nie rozregulowywało.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po małej przerwie.

Nie będę się za dużo rozpisywał bo mało czasu. Na stronce umieściłem kilka nowych zdjęć między innymi elewacji. Co prawda nie skończona na"zero" ale nie jest źle. Reszta w przyszłym roku jak dobrze pójdzie.

Wewnątrz już też spore postępy. W tej chwili został do pomalowania salon i klatka schowa i to jest plan na najbliższy okres, natomiast pokoje na gorze poczekają na malowanie przyszłym roku.

Pokazujcie zdjęcia z postępu prac w waszych domkach.

Pozdrawiam

Hey!!

Chcę poruszyć jeszcze raz temat,który był już "wałkowany".Ale teraz więcej osób jest ku końcowi budowy,więc jest większe doświadczenie :D

A mianowicie-ciągle jeszcze zastanawiam się nad oknem dachowym nad schodami.Boli mnie to,że jest wysoko i umycie będzie możliwe tylko z drabiny,a jeśli się go nie zrobi to klatka schodowa będzie ciemna. Poradźcie :( Co robić?

Pzdr.

R.

my okno zostawiliśmy. pluję sobie w brodę bo umyć go się nie da, tym bardziej że przełożyłam je na niższą stronę zabiegu. ale od tygodnia mamy drzwi w kolorze złoty dąb i faktycznie jakby tego okna nie było to klatka byłaby bardzo ciemna. sprawę rozwiązują drzwi z szybami. my mam pełne.

Hey Reng!!

My też planujemy drzwi pełne w pokojach, do łazienki z małym oknem,a do garderoby (na wprost schodów) będzie coś w tym stylu:

http://domownik.kqs.pl/galerie/p/porta-decor-ma-y-szpros_1228.jpg

Jak myślisz-tyle doświetlenia wystarczy?

Bardzo NIE chciała bym montować tego okna-właśnie ze względu na problem z myciem.

Pzdr.

R.

Hey!!

Chcę poruszyć jeszcze raz temat,który był już "wałkowany".Ale teraz więcej osób jest ku końcowi budowy,więc jest większe doświadczenie :D

A mianowicie-ciągle jeszcze zastanawiam się nad oknem dachowym nad schodami.Boli mnie to,że jest wysoko i umycie będzie możliwe tylko z drabiny,a jeśli się go nie zrobi to klatka schodowa będzie ciemna. Poradźcie :( Co robić?

Pzdr.

R.

My nie zostawialiśmy okna dachowego nad klatka schodową - żona ani ja nie mamy uprawnień alpinisty :wink: . W dzień schody oswietla okno, które przeceiż jest w ścianie budynku własnie w obrębie klatki schodowej. Wieczorem i w nocy i tak trzeba zapalać światło.

Hey!!

Pzdr.

R.

myśmy go właśnie z tego względu nie zrobil ii wcale nie jest jakoś bardzo ciemno. owszem, ciemniej niż gdyby było ale może być.

Reng , dzięki. Musimy się w końcu wybrać do Oknoplastu...Jakoś czasu nie mamy na nic, mimo, że na budowie na razie cisza.

W ubiegłym tygodniu pan nam podłączył wodę i na razie tyle. Do stycznia-lutego... :roll:

Ren2904 - ja tez miałam w planie wywalić okno. I trwałam w tym postanowieniu do czasu aż weszli dekarze. Jak położyli folię, to się wystraszyłam. Dziupla straszna. Poprosiłam szefa dekarzy, żeby mi pokazał, w jakim najniższym puncie schodów może być to okno - chodziło o to, czy da się je umyć ze spocznika (na drabinie oczywiście, ale nie za dużej max 1,2m). Jak mi pokazał, gdzie by mogło być, to kazałam wstawić i nie żałuję. Klatka schodowa wraz z korytarzem górnym są dość wysokie (mamy na razie stan surowy, więc się obniży dzięki ociepleniu i k-g), oczywiście jasne, otynkowane ściany też zrobią swoje, ale ja nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że byłoby "dziuplowato". Poza tym konieczność zapalania na schodach, czy górnym korytarzu światła prawie za każdym razem, gdy się z niego korzysta...Trochę bez sensu. Ciemne klatki są w starych blokach, ja nawet w domu rodzinnym (kostka z lat 70tych) miałam jasną klatkę, więc w swoim domu chciałam tym bardziej. :D Po schodach będą chodziły dzieci, itd. Musi być jasno! To moje zdanie. :D Aha, drzwi będziemy mieli mocno oszklone i to dwoje od południa (dwa jednakowe pokoje w 12d) jedne od północy (wejście jak i kogoś innego z dawnego korytarzyka do garderoby nad garażem, a nie ze ściany na wprost schodów), tak jak z łazienkowe. Okno nad spocznikiem jest od zachodu. Zależy czego oczekujesz - jeśli chcesz światła i przestrzeni - zostaw okno, jeśli wolisz mieć 2 (1?) razy do roku mniej roboty z umyciem....twój wybór. Jednak pełne drzwi do pokoi jeszcze nasilą efekt "ciemności", bo światło wpadnie tylko z małego okna na spoczniku. Nie ma skąd innąd :-?

ja ogólnie się cieszę ze mam to okno, ale jeszcze bardziej bym sie cieszyła gdyby u nas był spocznik a nie schody zabiegowe, nie da się teraz ostawić drabiny :/ ale juz mam patent na mycie tego okna, są dostępne takie myjki na długim kiju i z wierzchu to chyba umyję przez dachowe z pokoju nad salonem, a od środka to jakoś ze schodów... masakra :/

Hey!!

No tak,byłam juz zdecydowana nie robić tego okna,a tu -proszę- jest wyjście-kompromis- tak jak Kikutek pewnie poczekam do założenia dachu folią i poproszę dekarzy ,żeby zrobili to okno na takiej wysokości aby można było wymyć z krótkiej drabiny. Widzicie !! I co my byśmy zrobili bez tego forum.... :D :D :wink: :wink: :lol: :lol:

Pzdr.

R.

A ja okno nad schodami zostawię z pewnością, byłam u znajomych którzy takie okno mają, bardzo widniutko, słonecznie a okno myją 2 razy w roku:) dla mojego Damianka takie okno umyć to żaden problem:) nawet znajomym przy wstawianiu umył hihi

A czy pamięta ktoś ile bloczków betonowych zużył i ile warstw wyszło???

Liczyłam po swojemu i mi wyszło 1280, rezygnuje z budynku gospodarczego, mam wersję A, materail chyba juz teraz będe musiała kupic a nie mam jeszcze wykonawcy który by mi podpowiedział...

My też zostawiliśmy okno nad schodami , tylko zmniejszyliśmy jego wymiar i jest ok - za to zlikwidowałam te okno w ścianie tuż nad spocznikiem , bo stwierdziłam ,ze to mi się wcale nie nada i zaburza mi koncepcję wystroju:)

U nas dziś skończyli wylewki - przy okazji dowiedzieliśmy się ,że mamy super strop, po przekątnych różnica w poziomach nie przekraczała 0,5 cm - cokolwiek miałoby to oznaczać:):):)

Wygląda ,że plan na ten rok wykonany , teraz chyba w pierwszej kolejności trzeba by drzwi ostateczne zakupić i zamontować bo te które są to śmiech na sali.

... . W sumie to przestrzeń o sporej kubaturze, więc myślę, że mogłaby być nieprzyjemna róznica temperatur... :roll:

wcele niekoniecznie

na dole w holu mamy podłogówkę, na górze na ścianie za którą jest garderoba jest mały grzejniczek 1-płytowy 40x90 i nic więcej. Wcale nie ma różnicy temperatur i jest całkiem przyjemnie.