M3 24.01.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Tomm 1927 Zapomniałam napisać o materiałach. .. Mamy wycenę z Prefabetu z Bielska, koszt betonu komórkowego na dom + garaż to 20 tysięcy po cenach styczniowych. Od lutego 10% w górę . Mam nadzieję, ze trochę mrozu i śniegu (wstrzymanie prac budowlanych) schłodzi rozgrzane głowy producentów i dadzą sobie jeszcze trochę luzu z podwyzkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 25.01.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Jakby dało radę podesłać na emila ([email protected]) jakieś skany z tego projektu. Pozwoliło by nam to szybciej i skuteczniej podjąc decyzję co do wyboru tego projektu. Byłbym naprawdę dzwięczny. Zdjęcia przesyłam na emila - rzuty + przekroje Pozdrawiam wielkie dzięki za tak szybki odzew. zaraz je postudiujemy z żoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugabuga7509 25.01.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 a mam pytanko- może już ktoś mieszka w domku W-27.12 i ma już jakieś fotki swojej kuchni w połączeniu z salonem byłbym bardzo wdzięczny za wklejenie lub przesłanie na maila [email protected] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugabuga7509 25.01.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 bugabuga7509 zrobiliśmy z kuchnią dokładnie to co Ty, jeśli chodzi o ściany, barku co prawda nie planujemy, ale kuchnia będzie raczej zamknięta, jeszcze nie wiem na która stronę będą otwierane drzwi, w miejscu spiżarki damy stół, bo w sumie ona bez tej spiżarki i tak nie jest jakaś ogromna. Póki co to mam problem z ustawieniem lodówki, bo płyta i piekarnik będą pod wentylacją, a zlew pod oknem. Ela Witaj wels ja natomiast tak jak napisałem planuję kuchnię z barkiem i ścianą lecz bez drzwi taką częściowo otwarto lecz nie całkowicie .Wels jeśli masz jakieś zdjęcia swojej kuchni to chętnie bym pooglądał jak to wygląda być moze spodoba mi się twój projekt i zrobię sobie taki sam.A tak wogóle to zapraszam wszystkich do wypowiedzi na temat kuchni w tym oto przepięknym projekcie W-27.12 A tak a propo ja myślę lodówkę dać na końcu ściany co była spiżarka i tam również stałby stół.Pozdarwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 28.01.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam wszystkich,Jeśli ktoś sobie życzy to moge podesłać kilka skanów projektu 27.12d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 29.01.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 bugabuga7509 powinnam napisać, że prawie tak samo, bo ściankę przesunęłam między kuchnią a salonem, ale kosztem kuchni. Co do mebli, to pójdą literą L, najpierw szafki, kuchnia /bo wentylacja/, szafka zmywarka, zlew pod oknem, szafka i lodówka na końcu no i stół w rogu, w miejscu spiżarki. Oczywiście to są założenia, bo póki co to mamy stan surowy otwarty, więc jeszcze do mebli bardzo daleka droga...Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 29.01.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 bo póki co to mamy stan surowy otwarty a możesz się pochwalić kosztami tego surowego otwartego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 29.01.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 tomm1927 obawiam się, że nie ma się czym chwalić. Jeszcze jesienią mieliśmy nadzieję, że będzie mniej niż 100tys, potem, że ok 100, ale teraz /a prawdę mówiąc boję się męża pytać o dokładne wyliczenia/ to jakieś 130tys może być, ale w tym częściowo zrobione ogrodzenie /podmurówka i słupki/ i drewniana altana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 29.01.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam wszystkich, Jeśli ktoś sobie życzy to moge podesłać kilka skanów projektu 27.12d. Przepraszam - oferta chwilowo niemozliwa do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina i Jasiu 31.01.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Cześć, dziś odebraliśmy następną wycenę. Jest coraz ciekawiej Za stan surowy otwarty (bez dachu) koszt samej robocizny to 62 tyś. Straszne, lepiej będzie wziąć urlop bezpłatny i samemu budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 31.01.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Cześć, dziś odebraliśmy następną wycenę. Jest coraz ciekawiej Za stan surowy otwarty (bez dachu) koszt samej robocizny to 62 tyś. Straszne, lepiej będzie wziąć urlop bezpłatny i samemu budować Sacreblue!!! Nie jest dobrze, kruca bomba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 01.02.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Cześć, dziś odebraliśmy następną wycenę. Jest coraz ciekawiej Za stan surowy otwarty (bez dachu) koszt samej robocizny to 62 tyś. Straszne, lepiej będzie wziąć urlop bezpłatny i samemu budować normalnie szok ja właśnie przeprowadzam casting na wykonawcę rozmawiałem już z 4 a jeszcze z 2 jestem umówiony na spotkanie i na razie wstępnie (za samą robociznę); 1 powiedział za stan surowy otwarty ale z pokryciem dachowym (d.cementowa) - nie więcej jak 50kPLN 3 z kolei za st. surowy ale bez dachu i więźby ok. 20-23kPLN na dokładne wyceny przyjdzie jeszcze z tydzień poczekać i wtedy się pochwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 01.02.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam, myśle że budowlańców troche pogieło i powinni udać się do psychiatry jeśli uważają że za robocizne za stan surowy otwarty to należy się 50-60tyś. zł Może trzeba im wytłumaczyć że to nie LAS VEGAS tylko POLSKA i nie muszą zarabiać po 5tyś zł za robote którą każdy mógłby się nauczyć w ciągu roku. A oto wyliczenie:Budowa W.27-12a dla 3 budowlańców to MAX 3 miesiące; 60tyś zl / 3 =20 tyś zl / 3 = 6666zl; licząc że są uczciwi i placą podatki a tak nie jest, to koszty stałe:780zł ZUS3% od obrotu to 200zł (zawsze są ryczałtowcami) 500zł VAT robocizna 7%500zl paliwo itd. SUMA: 6666zl - (780 + 200 + 500 + 500) = 4686zl /os To chyba lekka przesada, a jak Wy uważacie? P.S. Jedyna uczciwa cena to 20-23kPLN za budowe bez więźby i dachówki; wychodzi to tak jak znam życie 22kPLN + 6kPLN (więźba) + 7kPLN (pokrycie dachówką) = 35kPLN i to normalna kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 01.02.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Wierzyć mi się nie chce, jak widzę takie sumy. Szanuję każda pracę, ale myślę, ze takie ceny to już zwyczajne naciąganie. Jeszcze rok temu, mojej koleżance udało się wybudować /SSO/ dom o wiele większy za 25 tys, I nie wiem, czy te podwyżki są naturalne. Chciałbym, by nasze zarobki tak szybko szły w górę...Patrząc na konstrukcję naszego domu - ona jest w sumie bardzo prosta, nie ma tam jakiś specjalnych udziwnień, więc ta cena ok 30 tys, za stan surowy otwarty jest zupełnie przyzwoita /nie liczę garażu/. A to dopiero początek. Na okna trzeba liczyć ok 15 tys /no chyba, że drewniane, to drożej/, potem jakieś 30 na ogrzewanie, kanalizę, ok 8k na elektrykę, a o tynkach to nie wspomnę, bo sama jeszcze nie wiem, ale jak poznam szacunkowe koszty, to dam Wam znać. No i jeszcze wełna na poddasze, sufity z płyt, konstrukcje, ocieplenie domu z zewnątrz. A na deser wykończeniówka /łazienki, drzwi, panele, płytki/. I jeżeli każdy dowali nieziemską robociznę, to ...Chyba mam dzisiaj jakiegoś doła budowlanego, ale nie piszę tego, broń Boże, by kogoś przestraszyć - wręcz przeciwnie. Wszyscy mamy jakąś określoną sumę na ten dom i trzeba tak nią dysponować by starczyło, bo największy klops będzie jeśli się okaże, że kasa się skończyła a dom nie nadaje się jeszcze do zamieszkania. I też się boję przepłacić, więc jeśli będziecie mieć jakieś wyliczenia od swoich wykonawców, to dajcie znać.Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek0205 06.02.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witam. Szukałem, szukałem i znalazłem temat, który mnie interesuje. My także zamierzamy zakupić projekt W-27.12d. Czekamy tylko na lustrzane odbicie. Ponoć ma być gotowe pod koniec tygodnia . Pani architekt czeka:) Zastanawiamy sie nad pewnymi zmianami: 1. likwidacjal lukarny 2. powiększenie garażu 3. na strychu nad garażem pralnia i suszarnia Pani architekt chce około 3,5 tyś za adaptację, przyłącza i plan zagospodarowania terenu (dużo??) + VAT Przestraszyły mnie tylko ceny robocizny 60 tyś bez dachu koszmar. Jeszcze nie szukałem ekip na konkretnie. Bez projektu nikt nie chce nic powiedzieć ile to będzie kosztowało. Pozdrawiam i witam Wszystkich w konciku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina i Jasiu 06.02.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Poszukiwania wykonawców w toku , ale jest lepiej - 60 tyś. to pojedynczy wyskok, następne wyceny to około 37 tyś. wraz z dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.02.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Poszukiwania wykonawców w toku , ale jest lepiej - 60 tyś. to pojedynczy wyskok, następne wyceny to około 37 tyś. wraz z dachem No to już jakieś ludzkie warunki - powodzenia w dalszych poszukiwaniach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.02.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witam. Szukałem, szukałem i znalazłem temat, który mnie interesuje. My także zamierzamy zakupić projekt W-27.12d. Czekamy tylko na lustrzane odbicie. Ponoć ma być gotowe pod koniec tygodnia . Pani architekt czeka:) Zastanawiamy sie nad pewnymi zmianami: 1. likwidacjal lukarny 2. powiększenie garażu 3. na strychu nad garażem pralnia i suszarnia Pani architekt chce około 3,5 tyś za adaptację, przyłącza i plan zagospodarowania terenu (dużo??) + VAT Przestraszyły mnie tylko ceny robocizny 60 tyś bez dachu koszmar. Jeszcze nie szukałem ekip na konkretnie. Bez projektu nikt nie chce nic powiedzieć ile to będzie kosztowało. Pozdrawiam i witam Wszystkich w konciku. A pani architekt załatwi tez za Was wszystkie sprawy do szcześliwego i skutecznego uzyskania pozwolenia na budowę? Jesli tak, to te 3,5 tys. są do zaakceptowania, choć my np. damy 3 tys. Dlaczego chcesz zlikwidować lukarnę? My ją zostawiamy, bop wg nas dodaje budynkowi uroku, nad garażem też planujemy suszarnię (może z czasem pralnię). Garaż zmniejszamy do jednostanowiskowego ale takiego poszerzonego do 4,5-5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 06.02.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 karina i Jasiu, jak z garażem, to całkiem rozsądna cena. Teraz trzeba się jeszcze upewnić, że solidni i terminowi i...do roboty życzę powodzenia Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 06.02.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Nam udało sie już wstawić okna. Początkowo myślałam, że będą ogromne, bo takie wydawały mi się te otwory, ale po zamontowaniu z roletami okazały się w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts