Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Witam wszystkich.

My budujemy wersję W27-12a.

Obecnie jesteśmy na stanie zerowym. Na wiosnę ruszamy ze ścianami.

Zmieniliśmy materiał sciań na Porotherm 25 P+W.

Obecnie stoimy przed decyzją czy zrobić otwartą kuchnię i zrezygnować z jednego okna w salonie, bo nie mamy tam wykusza tylko zwykłe okno.

Mojej żonie maży się zrobienie wysypy w kuchni ale chyba jest to za mała kuchnia.

Czy ktoś miał podobne dylematy ??

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cieszę się, że przybywa budujących W-27.12 :D

My będziemy budować wersję W-27.12d (z wykuszem i garażem dwustanowiskowym). Wyspa w kuchni to kwestia gustu i trudno coś tu doradzać. Chętnie podejrzałabym jednak jak wygląda Wasza budowa. Może odważycie się założyć dziennik?

Witam, projekt W-27.12d zamówiony. Warunki zabudowy w trakcie. W tej chwili geodeta robi nam mapkę do celów projektowych. W tak zwanym międzyczasie gromadzimy materiały budowlane. Coś się zaczyna dziać, widać że wiosna idzie. Pozdrawiam wszystkich zmierzających do celu :D :D :D

• 2 months później...
ja tez mam nadzieje ze jak podniosę oodrobinę scianę kolankową to nie wyjdzie źle . strop zamiast terivy zrobiłem monolityczy i dzięki temu zaoszczędziłem parenaście centymetrów.tak ze naprawdę podnosę scainke o jakies 30 centymetrów . dodatkowo krokwie zamówiłem trochę dłuzsze i jakośto wszystko dopasuję .

Witam wszystkich budujących 27.12d. mam pytanie : kto wam zmieniał strop na monolityczny. Czy był to architekt czy bezpośrednio otrzymaliście projekt ze stropem monolitycznym. Za odpowiedz wielkie dzięki

• 2 weeks później...
Długo mnie tu nie było, ale budowa trwa :) Mamy już instalacje, tynki już schną na dniach pojawi się centralne ogrzewanie. No i niestety kasa znika jak śnieg w upał :( w lipcu według planu ruszamy z wylewkami. jak do te pory koszty nie powalały tak strasznie teraz niestety zaczęły.... materiały podrożały od ubiegłego roku na samym styropianie to około 45 zł na opakowaniu no cóż ale trzeba zacisnąć zęby i płacić. życzę wyrwałości pozostałym budowniczym tym na finiszy i tym na początku drogi Pozdrawiam Madzik

• 3 weeks później...

Ja także rozpoczynam budowę domku 27.12a aczkolwiek zastanawiam się co do wymiarów okien czy wysokość okien x 150 oraz w salonie drzwi tarasowych x 245 to nie są wysokości ciut za duże jak sądzicie? jaki jest standard wysokości okien? co do innych zmian to razem z żoną zdecydowaliśmy

1. Likwidacja spiżarki

2. Zmiana wielkości garażu na jednostanowiskowy ok 3.5m szerokości i wydłużenie go o kolejne ok. 1,5m (jeszcze nie wiemy czy jedno czy dwu -spadowy dach garażu)

3. Budowa z wykuszem

4. Zmiana drzwi balkonowych w pokojach na poddaszu na jednoskrzydłowe plus jedno okno

5. Zamiana materiałów na Parotherm 25cm + 15cm ocieplenia

hmm to chyba na początek tyle,....

• 1 month później...

Witam,

Budujemy domek W-27.12d, jesteśmy teraz na etapie zalanego stropu . Zastanawiamy się nad wzięciem kredytu na dokończenie inwestycji. Jaki przyjąć realny koszt m2 - rejon: dolny śląsk aby wstępnie wyliczyć kwote kredytu? :)

Dziękuję i pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez PIĘTASS_KLAN
Błąd :)

• 2 weeks później...

Witam. miesiąc temu tyle płaciłem za elementy w dolnośląskim

1 Pustak TERIVA I Keramzyt 3,29 zł/szt

2 belka TERIVA dł 2.40mb . 32,90 zł/szt

3 belka TERIVA dł 3.4mb 48,49 zł/szt

4 belka TERIVA dł 5.2mb 95,49 zł szt

5 belka TERIVA dł 6.00mb 119,00 zł/szt

Łatwo się je kładzie, nie trzeba wynajmować dźwigu jak przy innych prefabrykatach.

Ułożenie stropu w projekcie W27-12d wymagało niecałego dnia razem z robieniem szalunków pod wieniec.

W projekcie masz wypisane ilości wiec sobie porównaj ceny w Twoim ofertami.

Pozdrawiam

Łukasz

• 1 month później...
Niezbyt często tu zaglądam ale ,jak wszyscy przybyłam się chwalić... Dom już stoi można powiedzieć że na chwilę obecną stan już deweloperski ale okrojony. Jesteśmy na etapie wykończeniówki drzwi wewnętrzne są teraz czas na płytki no i najważniejsze ocieplanie poddasza, podłogi, podjazd i można wchodzić niby niewiele ale dość kosztowne. Elewacje też mamy, centralne jest ale jeszcze nie testowane. :) zdjęcia wrzucę na czasie bo jakoś go brakuje... niestety. Obiecuję, że się wkrótce pojawią.

• 4 weeks później...

Nic dziwnego pogoda sprzyja budowniczym.... nam na pewno :) powoli zmierzamy do końca. Jesteśmy na etapie wykończenia. w rzeczywistości wygląda to tak:

Elewacja: jest

Płytki w niezbędnych miejscach: są ( wyłączając górną łazienkę ona musi poczekać na lepsze czasy:(

Ocieplenie poddasza: w trakcie

Podłogi: materiał jest czekają na realizację

Podjazd: na razie prowizorka w trakcie.

Jak obiecywałam kilka zdjęć się pojawia, nie ma ich za wiele bo i czasu na robienie brak, a szkoda bo wiem jak sama poszukiwałam zdjęć tego domku, może ktoś będzie miał jakieś pytania odnośnie budowy chętnie odpowiem o ile będę znać odpowiedź :). Mi niestety nikt nie chciał odpisywać na pytania, szkoda.

Najważniejsze że metodą prób i błędów dom stoi i niedługo w nim zamieszkamy, jesteśmy już bogatsi o to doświadczenie i jedna nasuwa się myśl... NIGDY więcej nie chcę budować domu :)

Poniżej link do zdjęć:

http://madzikpkr.fotosik.pl/slideshow.php?id=715193&type=album&add1=madzikpkr

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam, z zainteresowaniem prześledziłem wszystkie wpisy uff:) troche tego było:) Sporo się dowiedziałem i cieszę się, że znalazłem tylu budujących dom którym jestem zainteresowany. Wybrałem W-27.12d W najbliższym czasie kupuje projekt i przystapie do załatwiania Pozwolenia na budowę.

Pozdrawiam wszystkich

• 1 month później...
Witam, właśnie zamierzam rozpocząć budowę 27.12b pod Zgorzelcem, mam skromny budżet 300k jak myślicie uda mi się w dzisiejszych czasach pod klucz ?

Pozdrawiam

Michał

Witaj, ja zaczynam budowę 27-12d w centrum Polski. Nie wiem jakie są u Was ceny, ale pod łodzią z tego co się zdążyłam zorientować, to raczej się nie uda, choć do niedawna święcie w to wierzyłam. Na razie próbuję się otrząsnąć z szoku ile kosztuje robocizna... A to dopiero początek Ja w dodatku jestem skazana na kredyt:-( ehh.. pozdrawiam