Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Witam,

budujemy w-27.12d na dolnymśląsku, stan surowy (robocizna) z dachem kosztował nas 55 tys, obecnie jesteśmy na etapie instalacji elektrycznych i wydaliśmy już ok 220 tys, pozostało nam: tynki i posadzki wewnątrz, ocieplenie z zewnatrz oraz wykończenie (glazura itp). Być może uda się w wersji skromnej zmieścić sie w 350 tys.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie!!!

Strasznie się cieszę, że trafiłam na ten wątek i to zupełnie przypadkiem:-)Budujemy 27.12d:-)Zaczynamy w czerwcu.Z racji tego, że do tej pory nie nawiązałam kontaktu z inwestorami serii 27.12, a tutaj jest ich tylu- chciałam zadać mnóstwo pytań:-)

ale najpierw może opowiem troszkę o wprowadzonych przez nas zmianach:

ściana w salonie przesunięta-czyli zlikwidowany załom

lukarna nad wejściem wyciągnięta i będzie wyglądać dokładnie tak:http://dobreprojekty.pl/projekt_BW12.html

I teraz pytanka:;

czy ktoś może "wyciągał" lukarnę i może pochwalić się zdjęciami?

czy rezygnowaliście z jakichś okien dachowych- tzn. zastanawiam się czy przy takiej wielkości pokoi nie wystarczyłyby tylko okna balkonowe?

czy ktoś z was potrafi podać koszt stropu,ale w wersji monolit???

no i najważniejsze: zabijcie mnie kosztami.Może ma ktoś fajnie policzone-w wersji, zeby można było wyodrębnić robociznę???Jaka kwota wg Was na materiały do fundamentów bez robocizny?

pozdrawiam wszystkich!!!

Edytowane przez kasja83

Do kasja83-

Jesli budujesz w okolicach Mazur to zapraszam do nas na "wizję lokalną" :)

Mamy podobne zmiany.Kilka fotek na fotosiku.Link na dole.

Pzdr.

Witam:-)Fotki obejrzałam już wcześniej-super Wam to wyszło:-)Ja niestety jestem z południowej Polski, więc na odwiedziny trochę daleko,a szkoda, bo obejrzenie domu na żywca wyjaśniłoby mi pewne kwestie nad, którymi się zastanawiam. Jaką macie szerokość tej lukarny?2,75 m jak w projekcie?

Witam:-)Fotki obejrzałam już wcześniej-super Wam to wyszło:-)Ja niestety jestem z południowej Polski, więc na odwiedziny trochę daleko,a szkoda, bo obejrzenie domu na żywca wyjaśniłoby mi pewne kwestie nad, którymi się zastanawiam. Jaką macie szerokość tej lukarny?2,75 m jak w projekcie?

Tak,taką jak w projekcie :)

dzięki za info:-)

To drążę nadal-pytań mnóstwo, a tak mało odpowiedzi:-)

Czy rezygnowaliście z jakichś okien dachowych??Zastanawiam się, czy nie zlikwidować okien dachowych w pokojach- po zmianie, czy zrobienie lukarny z oknem balkonowym- każdy pokój będzie miał duże okno i nie wiem czy to by nie wystarczyło??

ren2904 czy wyciągnięcie lukarny wpłynęło na konstrukcję dachu????Wykaz więźby w projekcie jest na gotowo?Czy też lepiej do dachówki ceramicznej zamówić nieco "grubszą" konstrukcję????

Czy teraz mieszkając już w domku zmienilibyście coś???

dzięki za info:-)

To drążę nadal-pytań mnóstwo, a tak mało odpowiedzi:-)

Czy rezygnowaliście z jakichś okien dachowych??Zastanawiam się, czy nie zlikwidować okien dachowych w pokojach- po zmianie, czy zrobienie lukarny z oknem balkonowym- każdy pokój będzie miał duże okno i nie wiem czy to by nie wystarczyło??

ren2904 czy wyciągnięcie lukarny wpłynęło na konstrukcję dachu????Wykaz więźby w projekcie jest na gotowo?Czy też lepiej do dachówki ceramicznej zamówić nieco "grubszą" konstrukcję????

Czy teraz mieszkając już w domku zmienilibyście coś???

He he,duzo tych pytań :) Co prawda na większość z nich może odpowiedzieć mój mąż a ten jest niedostępny .Postaram się jednak udźwignąć.. :)

AD.1-Tak,zrezygnowaliśmy ze wszystkich okien dachowych,oprócz tego nad spocznikiem (i żałuję,że go zostawiłam bo mimo tego,że świetnie doświetla klatkę schodową,to umycie go graniczy z cudem)

Ad.2.U nas są też zmiany wewnątrz i tak-pokój z lukarną jest garderobą,w projekcie jest to oznaczone jako pomieszczenie 11,ale patrząc od frontu domu to pomieszczenie jest podzielone ścianą i z lewej strony mamy sypialnię (pow użyt.10,20m2) nie mamy garażu,wiec to powiększyło się o komunikację.W waszym przypadku zrobienie balkonu zamiast lukarny,było by fajnym pomysłem.Ktoś już tak zrobił,tylko nie pamiętam kto,gdzieś na tym wątku były nawet zdjęcia.

Ad.3Czy wyciągnięcie lukarny wpłynęło na konstrukcję dachu-nie bardzo rozumiem?Konstrukcję dachu i zmieniony wykaz więźby robił nam architekt na etapie adaptacji projektu.

Ad.4 My też mamy dachówkę ceramiczną i nie było potrzeby zamawiania "grubszej" konstrukcji :)

AD.5 Czy zmienili byśmy coś-Tak-kafelki w łazience.... :) ha ha ha.... musieliśmy szybko się wprowadzac i decyzja było średnio przemyślana....A po za tym nic,domek jest idealny,baaardzo duży i jest spełnieniem naszych marzeń :)

Problem jest dopiero w sobotę,gdy biorę sie za gruntowniejsze sprzątanie,jak już skończę to nie wiem jak sie nazywam.... :) Ale coś za coś...he he...nie mam córki ,czytaj-pomocy :)

Mam nadzieję,że chociaż trochę pomogłam.

Powodzenia

:)

ren dzięki za odpowiedzi:-)Co do okien dachowych chcemy tak właśnie zrobic jak Wy- czyli zrezygnować z nich, bo to może niepotrzebny wydatek.No właśnie też nie wiem co z tym oknem nad klatką, bo czytałam już chyba o tym tutaj, że zachowanie go w czystości jest trudne. Tylko jak go zlikwidujemy to czym doświetlić klatkę?W planie widzę, ze jest jakieś śmieszne okienko, ale niewiele nad spocznikiem w schodach i nie wiem czy to dobrze wygląda.A co do konstrukcji dachu to nasz architekt jest do d.... i nam tego nie zrobił, czyli nie przeliczył poszczególnych elementów po zmianie.

Witam serdecznie. Ja juz mieszkam 2 lata w W-27.12a. Również borykalismy sie z tematem okien dachowych i doświetleń klatki schodowej. Więc tak, zrezygnowalismy z doswietleń i okna dachowego nad schodami ( po 2 latach wcale mi ich nie brakuje :) bez nich jest całkiem jasno) natomiast co do okien dachowych w pokojach -to zostawilismy tylko w pokoju syna , spędza tam sporo czasu więc więcej światła dziennego to po prostu milej.

My budujemy 27.12d w okolicy Olsztyna. Mamy wybudowane ściany pierwszej kondygnacji. Mam pytanie jak usytuowaliście okna nad schodami?

No też nie wiem co dokładnie z tymi oknami zrobić.Jaki będziecie mieli strop??Zostawiacie terivę?

Fajnie, ze forum ponownie trochę się rusza.

Aga dzięki za info:-)

No też nie wiem co dokładnie z tymi oknami zrobić.Jaki będziecie mieli strop??Zostawiacie terivę?

Fajnie, ze forum ponownie trochę się rusza.

Aga dzięki za info:-)

Fajnie jesli pomogłam w decyzjach :) jeśli pojawią się jeszcze jakies dylematy i pytania z nimi związane to służę pomocą. Pozdrawiam

Aby podnieść temat i może umożliwić dotarcie tutaj następnym budującym i posiadaczom w27.12-znów męczę:-)

Proszę osoby, które robiły strop monolityczny w w27.12- zwłaszcza z garażem dwustanowiskowym o wskazanie ilościowego zużycia stali i betonu.Dzięki:-)

Witam, fajnie, że teraz jeszcze ktoś też zaczyna budowę tego projektu. Co do betonu to się nie wypowiadam, bo jeszcze nie wiem, ale kierownik budowy na 27.12d z garażem szerokości 4,30 kazał zakupić: 12- 2 tony, 8- 500 kg i 6 - 150 kg. zobaczymy czy starczy:-) pozdrawiam

Aby podnieść temat i może umożliwić dotarcie tutaj następnym budującym i posiadaczom w27.12-znów męczę:-)

Proszę osoby, które robiły strop monolityczny w w27.12- zwłaszcza z garażem dwustanowiskowym o wskazanie ilościowego zużycia stali i betonu.Dzięki:-)

Witam

ja buduję domek 27.12a,

jeżeli chodzi o zużycie stali na strop (bez garażu) to wyglądało to następująco :

12 żebro 1,7 tony

6 montażowy gładki 300 kg

drut do wiązania 20 kg

beton na stop o grubości 14cm 16,7 m3

skąd tyle stali ? wynika do z dużej rozpiętości stropu nad salonem i kuchnią. Kierownik kazał majstrom zrobić siatkę zbrojeniową z oczek 10 cm plus dwie belki na stopie nad salonem . Wygląda to solidnie i po przezimowaniu nic się nie dzieje .

jeżeli chcesz obliczyć ilości betonu potrzebnego na strop pod garaż to jest to bardzo proste:

szer x dług (ścian) x wys (grubość stropu)

pozdrawiam