Jaszczurkass 10.03.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Witam,budujemy w-27.12d na dolnymśląsku, stan surowy (robocizna) z dachem kosztował nas 55 tys, obecnie jesteśmy na etapie instalacji elektrycznych i wydaliśmy już ok 220 tys, pozostało nam: tynki i posadzki wewnątrz, ocieplenie z zewnatrz oraz wykończenie (glazura itp). Być może uda się w wersji skromnej zmieścić sie w 350 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 21.03.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Witajcie!!! Strasznie się cieszę, że trafiłam na ten wątek i to zupełnie przypadkiem:-)Budujemy 27.12d:-)Zaczynamy w czerwcu.Z racji tego, że do tej pory nie nawiązałam kontaktu z inwestorami serii 27.12, a tutaj jest ich tylu- chciałam zadać mnóstwo pytań ale najpierw może opowiem troszkę o wprowadzonych przez nas zmianach: ściana w salonie przesunięta-czyli zlikwidowany załom lukarna nad wejściem wyciągnięta i będzie wyglądać dokładnie tak:http://dobreprojekty.pl/projekt_BW12.html I teraz pytanka:; czy ktoś może "wyciągał" lukarnę i może pochwalić się zdjęciami? czy rezygnowaliście z jakichś okien dachowych- tzn. zastanawiam się czy przy takiej wielkości pokoi nie wystarczyłyby tylko okna balkonowe? czy ktoś z was potrafi podać koszt stropu,ale w wersji monolit??? no i najważniejsze: zabijcie mnie kosztami.Może ma ktoś fajnie policzone-w wersji, zeby można było wyodrębnić robociznę???Jaka kwota wg Was na materiały do fundamentów bez robocizny? pozdrawiam wszystkich!!! Edytowane 21 Marca 2011 przez kasja83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 23.03.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Do kasja83- Jesli budujesz w okolicach Mazur to zapraszam do nas na "wizję lokalną" Mamy podobne zmiany.Kilka fotek na fotosiku.Link na dole. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 23.03.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Do kasja83- Jesli budujesz w okolicach Mazur to zapraszam do nas na "wizję lokalną" Mamy podobne zmiany.Kilka fotek na fotosiku.Link na dole. Pzdr. Witam:-)Fotki obejrzałam już wcześniej-super Wam to wyszło:-)Ja niestety jestem z południowej Polski, więc na odwiedziny trochę daleko,a szkoda, bo obejrzenie domu na żywca wyjaśniłoby mi pewne kwestie nad, którymi się zastanawiam. Jaką macie szerokość tej lukarny?2,75 m jak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 28.03.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 nikt tu nie zagląda???wszyscy już pobudowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszpc 31.03.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam, budujemy W.27.12d na podkarpaciu jesteśmy na etapie zalewania stropu nad pierwszą kondygnacją. Jeżeli mogę pomóc to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 31.03.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam:-)Fotki obejrzałam już wcześniej-super Wam to wyszło:-)Ja niestety jestem z południowej Polski, więc na odwiedziny trochę daleko,a szkoda, bo obejrzenie domu na żywca wyjaśniłoby mi pewne kwestie nad, którymi się zastanawiam. Jaką macie szerokość tej lukarny?2,75 m jak w projekcie? Tak,taką jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 31.03.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 dzięki za info:-)To drążę nadal-pytań mnóstwo, a tak mało odpowiedzi:-)Czy rezygnowaliście z jakichś okien dachowych??Zastanawiam się, czy nie zlikwidować okien dachowych w pokojach- po zmianie, czy zrobienie lukarny z oknem balkonowym- każdy pokój będzie miał duże okno i nie wiem czy to by nie wystarczyło??ren2904 czy wyciągnięcie lukarny wpłynęło na konstrukcję dachu????Wykaz więźby w projekcie jest na gotowo?Czy też lepiej do dachówki ceramicznej zamówić nieco "grubszą" konstrukcję????Czy teraz mieszkając już w domku zmienilibyście coś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 31.03.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 dzięki za info:-) To drążę nadal-pytań mnóstwo, a tak mało odpowiedzi:-) Czy rezygnowaliście z jakichś okien dachowych??Zastanawiam się, czy nie zlikwidować okien dachowych w pokojach- po zmianie, czy zrobienie lukarny z oknem balkonowym- każdy pokój będzie miał duże okno i nie wiem czy to by nie wystarczyło?? ren2904 czy wyciągnięcie lukarny wpłynęło na konstrukcję dachu????Wykaz więźby w projekcie jest na gotowo?Czy też lepiej do dachówki ceramicznej zamówić nieco "grubszą" konstrukcję???? Czy teraz mieszkając już w domku zmienilibyście coś??? He he,duzo tych pytań Co prawda na większość z nich może odpowiedzieć mój mąż a ten jest niedostępny .Postaram się jednak udźwignąć.. AD.1-Tak,zrezygnowaliśmy ze wszystkich okien dachowych,oprócz tego nad spocznikiem (i żałuję,że go zostawiłam bo mimo tego,że świetnie doświetla klatkę schodową,to umycie go graniczy z cudem) Ad.2.U nas są też zmiany wewnątrz i tak-pokój z lukarną jest garderobą,w projekcie jest to oznaczone jako pomieszczenie 11,ale patrząc od frontu domu to pomieszczenie jest podzielone ścianą i z lewej strony mamy sypialnię (pow użyt.10,20m2) nie mamy garażu,wiec to powiększyło się o komunikację.W waszym przypadku zrobienie balkonu zamiast lukarny,było by fajnym pomysłem.Ktoś już tak zrobił,tylko nie pamiętam kto,gdzieś na tym wątku były nawet zdjęcia. Ad.3Czy wyciągnięcie lukarny wpłynęło na konstrukcję dachu-nie bardzo rozumiem?Konstrukcję dachu i zmieniony wykaz więźby robił nam architekt na etapie adaptacji projektu. Ad.4 My też mamy dachówkę ceramiczną i nie było potrzeby zamawiania "grubszej" konstrukcji AD.5 Czy zmienili byśmy coś-Tak-kafelki w łazience.... ha ha ha.... musieliśmy szybko się wprowadzac i decyzja było średnio przemyślana....A po za tym nic,domek jest idealny,baaardzo duży i jest spełnieniem naszych marzeń Problem jest dopiero w sobotę,gdy biorę sie za gruntowniejsze sprzątanie,jak już skończę to nie wiem jak sie nazywam.... Ale coś za coś...he he...nie mam córki ,czytaj-pomocy Mam nadzieję,że chociaż trochę pomogłam. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 04.04.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 ren dzięki za odpowiedzi:-)Co do okien dachowych chcemy tak właśnie zrobic jak Wy- czyli zrezygnować z nich, bo to może niepotrzebny wydatek.No właśnie też nie wiem co z tym oknem nad klatką, bo czytałam już chyba o tym tutaj, że zachowanie go w czystości jest trudne. Tylko jak go zlikwidujemy to czym doświetlić klatkę?W planie widzę, ze jest jakieś śmieszne okienko, ale niewiele nad spocznikiem w schodach i nie wiem czy to dobrze wygląda.A co do konstrukcji dachu to nasz architekt jest do d.... i nam tego nie zrobił, czyli nie przeliczył poszczególnych elementów po zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza i Wiesław 10.04.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 My budujemy 27.12d w okolicy Olsztyna. Mamy wybudowane ściany pierwszej kondygnacji. Mam pytanie jak usytuowaliście okna nad schodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga W-27.12a 12.04.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam serdecznie. Ja juz mieszkam 2 lata w W-27.12a. Również borykalismy sie z tematem okien dachowych i doświetleń klatki schodowej. Więc tak, zrezygnowalismy z doswietleń i okna dachowego nad schodami ( po 2 latach wcale mi ich nie brakuje bez nich jest całkiem jasno) natomiast co do okien dachowych w pokojach -to zostawilismy tylko w pokoju syna , spędza tam sporo czasu więc więcej światła dziennego to po prostu milej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 12.04.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 My budujemy 27.12d w okolicy Olsztyna. Mamy wybudowane ściany pierwszej kondygnacji. Mam pytanie jak usytuowaliście okna nad schodami? No też nie wiem co dokładnie z tymi oknami zrobić.Jaki będziecie mieli strop??Zostawiacie terivę? Fajnie, ze forum ponownie trochę się rusza. Aga dzięki za info:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 13.04.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Aby podnieść temat i może umożliwić dotarcie tutaj następnym budującym i posiadaczom w27.12-znów męczę Proszę osoby, które robiły strop monolityczny w w27.12- zwłaszcza z garażem dwustanowiskowym o wskazanie ilościowego zużycia stali i betonu.Dzięki:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga W-27.12a 13.04.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 No też nie wiem co dokładnie z tymi oknami zrobić.Jaki będziecie mieli strop??Zostawiacie terivę? Fajnie, ze forum ponownie trochę się rusza. Aga dzięki za info:-) Fajnie jesli pomogłam w decyzjach jeśli pojawią się jeszcze jakies dylematy i pytania z nimi związane to służę pomocą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylaK 14.04.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Aby podnieść temat i może umożliwić dotarcie tutaj następnym budującym i posiadaczom w27.12-znów męczę Proszę osoby, które robiły strop monolityczny w w27.12- zwłaszcza z garażem dwustanowiskowym o wskazanie ilościowego zużycia stali i betonu.Dzięki:-) Witam, fajnie, że teraz jeszcze ktoś też zaczyna budowę tego projektu. Co do betonu to się nie wypowiadam, bo jeszcze nie wiem, ale kierownik budowy na 27.12d z garażem szerokości 4,30 kazał zakupić: 12- 2 tony, 8- 500 kg i 6 - 150 kg. zobaczymy czy starczy:-) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 15.04.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 SylaK witaj:-)I dzięki za informacje:-)Pochwal się gdzie budujesz i na jakim etapie jesteś.Wprowadziłeś jakieś zmiany do projektu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 21.04.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Proszę osoby, które pobudowały w27.12d o jakieś informacje odnośnie kosztów całej inwestycji- a jakieś ogólne kosztorysy to już bomba:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 28.04.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 up:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby_ze_wsi 28.04.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Aby podnieść temat i może umożliwić dotarcie tutaj następnym budującym i posiadaczom w27.12-znów męczę Proszę osoby, które robiły strop monolityczny w w27.12- zwłaszcza z garażem dwustanowiskowym o wskazanie ilościowego zużycia stali i betonu.Dzięki:-) Witam ja buduję domek 27.12a, jeżeli chodzi o zużycie stali na strop (bez garażu) to wyglądało to następująco : 12 żebro 1,7 tony 6 montażowy gładki 300 kg drut do wiązania 20 kg beton na stop o grubości 14cm 16,7 m3 skąd tyle stali ? wynika do z dużej rozpiętości stropu nad salonem i kuchnią. Kierownik kazał majstrom zrobić siatkę zbrojeniową z oczek 10 cm plus dwie belki na stopie nad salonem . Wygląda to solidnie i po przezimowaniu nic się nie dzieje . jeżeli chcesz obliczyć ilości betonu potrzebnego na strop pod garaż to jest to bardzo proste: szer x dług (ścian) x wys (grubość stropu) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts