Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj kasja83 . Mamy ściany, dach, "ślepy" beton, instalacje wod-kan, elektryczną i czekam na okna, drzwi i bramę garażową.:rolleyes:

To super:-)Nie mogę się doczekać aż sami będziemy na tym etapie-przynajmniej będzie coś widać i oko cieszyć. Czy kwoty, które wstępnie kalkulowaliście, ze wydacie pokrywają się z rzeczywistością, czy raczej jest niemiłe zaskoczenie, ze już tyle poszło????

witam, wszystkich, właśnie zaczynamy budowę domu 27.12d, będę wiec częstym gościem, a na razie to, czym mogę się podzielić to nasze zmiany w projekcie: przedłużenie ściany salonu (zrównanie ze ścianą schowka pod schodami), przesuniecie drzwi do gabinetu na dole tak, by wejscie było już z wiatrołapu (bo ma być tam gabinet, w którym będą przyjmowani klienci), skreśliłam 4 okna dachowe, 3 zostały i podnieśliśmy ściane kolankową w 1 z górnych sypialni, zeby były równe w obu sąsiadujących sypialniach i co najważniejsze - wysunęliśmy lukarnę, czyli zlicowaliśmy do przedniej ściany domu (będzie równo z drzwiami) i to tyle, a spiżarkę osbie chyba zostawię ;), a tak, na kuchenne graty, które nie są potzrebne na co dzień, ale jednak chodzić po nie gdziekolwiek dalej mi sie nie chce.

piszcie, wstawiajcie fotki!

i jeszcze do kasji83, zerknęłam w projekt i wyciągnięcie lukarny miało jakiś wpływ na więźbę, te drobne korekty projektant adapt. wprowadzil od razu, ale nie podam szczegółów, bo kiepsko zczytuję takie technologiczne rzeczy z projektu :)).

Co do okien jeszcze, zrezygnowalismy z dachowych w pokoju z lukarną, bo jest nieduży, a i tak dobrze doświetlony zwykłym oknem, z 1 dachowego w pokoju nad strychem (tam będzie nasza sypialnia) i z pokoju na klatce schodowej. Myślałam o wykreśleniu tych z bliźniaczych sypialni (redukcja kosztów :)), ale mąz się uparł, ze to pokoje dziecięce, gdzie się uczą, czytają itp. i muszą być dobrze doświetlone, i chyba ma rację :D

Obniżyliśmy tez okno w składzie opału, zeby łatwiej opał wrzucać i zrezygnowaliśmy z okna w schowku pod schodami (niech lepiej będzie chłodniej, gdyby znalazłyby się tam jakieś dajmy na to zieminiaki na zimę :D). I jak pisałam wcześniej, wykreśliliśmy okno na klatce, bo jakoś nie "widzę" sposobu na mycie tego okna, a i tak pozostaje jeszcze 1. I z prawego okienka w garażu tez zrezygnowalismy.

i jeszcze do kasji83, zerknęłam w projekt i wyciągnięcie lukarny miało jakiś wpływ na więźbę, te drobne korekty projektant adapt. wprowadzil od razu, ale nie podam szczegółów, bo kiepsko zczytuję takie technologiczne rzeczy z projektu :)).

Co do okien jeszcze, zrezygnowalismy z dachowych w pokoju z lukarną, bo jest nieduży, a i tak dobrze doświetlony zwykłym oknem, z 1 dachowego w pokoju nad strychem (tam będzie nasza sypialnia) i z pokoju na klatce schodowej. Myślałam o wykreśleniu tych z bliźniaczych sypialni (redukcja kosztów :)), ale mąz się uparł, ze to pokoje dziecięce, gdzie się uczą, czytają itp. i muszą być dobrze doświetlone, i chyba ma rację :D

Obniżyliśmy tez okno w składzie opału, zeby łatwiej opał wrzucać i zrezygnowaliśmy z okna w schowku pod schodami (niech lepiej będzie chłodniej, gdyby znalazłyby się tam jakieś dajmy na to zieminiaki na zimę :D). I jak pisałam wcześniej, wykreśliliśmy okno na klatce, bo jakoś nie "widzę" sposobu na mycie tego okna, a i tak pozostaje jeszcze 1. I z prawego okienka w garażu tez zrezygnowalismy.

Fajnie, że zawitałaś w tym wątku:-)Mam nadzieję, że będziesz częstym gościem i nawzajem będziemy podpowiadać sobie różne rozwiązania.Co,do okien to napewno też zredukujemy i też ze względu na koszty.Pochwal się gdzie budujesz i kiedy zaczynacie.Co do lukarny to wyciągacie ją do poziomu ściany frontowej mniej więcej coś jak u ren2904, czy też tworzycie jakiś balkonik???Jaki będziecie mieli strop i w jakij technologii budujecie fundamenty??Ja dziś jestem po burzy mózgów z architektem, bo cały czas waham się nad zmianą stropu z teriva na monolit i chyba zrobimy po prostu tańszy- co myślę będzie wskazywało na terivę.

buduję na opolszczyźnie, a zaczynamy lada tydzień (cicha nadzieja, że za 1- 2 tyg.). Lukarna będzie wysunięta, ale wydaje mi się, że mniej niż u ren2904 i nie chcę żadnych balkonów - wystarczą 2 na poddaszu :). Raczej to będzie coś, jak w projekcie 46.12 z "dobrych projektów", ale bez balkonu i słupów :). Fundamenty będą z bloczków betonowych (jeśli mieszkasz w okolicy opola lub niedaleko, to dam Ci namiar na tanią hurtownie), a co do stropu to szczerze mówiąc nie myśleliśmy o monolitycznym - za drogi :), za to szukam zamienników terivy, bo ponoć takie są - tańsze, oczywiscie :). Za to zastanawiamy się nad ścianami, czy z gazobetonu np. ytonga, jak w projekcie, czy z pustaków-cegły np. porothermu. Nie orientujesz się, co wychodzi taniej (biorąc pod uwage też ocieplenie?)

To super:-)Nie mogę się doczekać aż sami będziemy na tym etapie-przynajmniej będzie coś widać i oko cieszyć. Czy kwoty, które wstępnie kalkulowaliście, ze wydacie pokrywają się z rzeczywistością, czy raczej jest niemiłe zaskoczenie, ze już tyle poszło????

Jeżeli chodzi o kwoty.... nigdy nie dopasujesz się do założonych planów. Jak mówił klasyk "planowanie to lipa" to tak właśnie jest.

Na każdym etapie coś wyskoczy nowego, "doradzonego", jakaś zmiana ale w końcowych rozliczeniach etapów nie jest źle. Zakładałem że przykryję w 110k a wyszło 125k więc uważam że jest spoko.

Zakładając na samym początku że dany etap będzie realizowany z dana ekipą i z określonych materiałów, potem okazuje się np. że "dachowcy" którzy niewiele "biorą" za robotę są niewiele warci. Ale w końcu znalazłem, przez zupełny przypadek, ekipę po sąsiedzku , która wpięła mnie w napięty grafik , wodzu doradził jakie drzewo ,jakie pokrycie i takie tam i powiem szczerze warto było zapłacić więcej nawet niezaplanowanych pieniędzy.

buduję na opolszczyźnie, a zaczynamy lada tydzień (cicha nadzieja, że za 1- 2 tyg.). Lukarna będzie wysunięta, ale wydaje mi się, że mniej niż u ren2904 i nie chcę żadnych balkonów - wystarczą 2 na poddaszu :). Raczej to będzie coś, jak w projekcie 46.12 z "dobrych projektów", ale bez balkonu i słupów :). Fundamenty będą z bloczków betonowych (jeśli mieszkasz w okolicy opola lub niedaleko, to dam Ci namiar na tanią hurtownie), a co do stropu to szczerze mówiąc nie myśleliśmy o monolitycznym - za drogi :), za to szukam zamienników terivy, bo ponoć takie są - tańsze, oczywiscie :). Za to zastanawiamy się nad ścianami, czy z gazobetonu np. ytonga, jak w projekcie, czy z pustaków-cegły np. porothermu. Nie orientujesz się, co wychodzi taniej (biorąc pod uwage też ocieplenie?)

Witam,

jeżeli mogę się wtrącić.

Obliczałem mój projekt na kilku materiałach i powiem szczerze...

wszystko wychodzi podobnie ( biorąc pod uwagę docieplenie ,ekipę ( nie każda potrafi budować na kleju) oraz regionalnych producentów)

Ytong wiadomo fajna sprawa ale jest drogi i jeszcze jedno ... uważam osobiście że Ytonga nawet 38 trzeba ocieplić (jednak jest u nas trochę za zimno).

Rozważałem tańszego Solbeta komórkowego ale w końcu wybrałem thermopora 30 , którego jak pozostałe materiały trzeba ocieplić.

no, dzięki, pomogłeś, chyba właśnie zdecydujemy się na pustak ceramiczny (jeszcze nie wiemy, jaki - Max, porotherm np wienerbergera - choc ten chyba droższy - czy jeszcze czegoś szukac?).Chciałabym, zeby było względnie ciepło i niedrogo ;)

Pochwal się, jak rozłożyły Ci się koszty (te 125k na etapy), murarka moze byc bez robocizny, a dach - materiał i robocizna. I czym kryłeś dach?

I gratuluję, jednak nie trzeba miec 350 k zeby skończyć...wiem, ze jeszcze sporo Ci zostało, ale na pewno zamkniesz się w duużo nizszej kwocie :). Daj jakies fotki, pliiss :p

aha, i koniecznie napisz ile sztuk thermoporu Ci wyszło (jaki garaż - 1 czy 2 stan.?), a ile sztuk dachówki?rozumiem, że thermopor to ten pustak firmy Leier, czy jest jeszcze inny?ile placiłesz, bo na allegro znalazłam za 2,50 brutto, to chyba tanio, co? :) Edytowane przez colonna

Witajcie!

colonna my będziemy budować z ceramiki i myślimy o Leyerze 30-bo wychodzi taniej niż porotherm i będziemy to docieplać styropianem 10 lub 12.Na ten rok mamy zaplanowane fundamenty- nie chcemy narazie brać kredytu.Zobaczymy co uda się zrobić za własne pieniądze.

gruby_ze_wsi przyłączam się do colonna i proszę o jakiś oględny kosztorys tego, co wydałeś do tej pory.

pozdrawiam

kasja83, to jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji :), bo po 1 tez przymierzamy sie do Leiera 30, a po 2 po najprawdopodobniej tez staniemy w tym roku na stanie zero, bo też nie chcemy brac jeszcze kredytu, a tyle ile się da, uzbierac do przyszlego roku i robić "za swoje" :). ale chętnie zobaczyłabym jakiś kosztorys grubego ze wsi lub chociaz ilośc poszczególnych materiałów - glownie ile pustaków i ile dachówki :)

kasja83, to jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji :), bo po 1 tez przymierzamy sie do Leiera 30, a po 2 po najprawdopodobniej tez staniemy w tym roku na stanie zero, bo też nie chcemy brac jeszcze kredytu, a tyle ile się da, uzbierac do przyszlego roku i robić "za swoje" :). ale chętnie zobaczyłabym jakiś kosztorys grubego ze wsi lub chociaz ilośc poszczególnych materiałów - glownie ile pustaków i ile dachówki :)

spx

zaraz coś "posklejam"

proszę o cierpliwość

:popcorn:

kosztorys...?

oki

leier th 30 - 2700szt (tak apropo's fajna cena 2,5 ale trzeba sprawdzić czy nie ma dużo rozbitych bo gruzu nikt nie potrzebuje, przy zakupie z hurtowni każda rozbita szt. podlega reklamacji (przynajmniej tak było u mnie) całe 27szt :) )

leier max 220 - 800szt. (na ściany działowe i mury pod dach)

strop monolit

na dachu dachówka roben monza + czarna tobago 2400 szt.

pod dachówką ...drewno 11m3 :)

fundamentu z bloczków betonowych 680 szt.

materiały 95k

robocizna 30k

pozdrawiam

:)

kosztorys...?

oki

leier th 30 - 2700szt (tak apropo's fajna cena 2,5 ale trzeba sprawdzić czy nie ma dużo rozbitych bo gruzu nikt nie potrzebuje, przy zakupie z hurtowni każda rozbita szt. podlega reklamacji (przynajmniej tak było u mnie) całe 27szt :) )

leier max 220 - 800szt. (na ściany działowe i mury pod dach)

strop monolit

na dachu dachówka roben monza + czarna tobago 2400 szt.

pod dachówką ...drewno 11m3 :)

fundamentu z bloczków betonowych 680 szt.

materiały 95k

robocizna 30k

pozdrawiam

:)

Chętnie dowiedziałabym się jak ilościowo wyszedł Cię monolit-tzn. ile ton stali i m3 betonu?Dlaczego zdecydowałeś się na zmianę stropu?Ja cały czas waham się czy zrobić jak w projekcie czy zrobić monolit.tak mi się wydaje, że chyba tervia będzie tańsza,ale może się mylę???

Ponadto szokuje mnie ilość bloczków do fundamentów!!!Nasz budowlaniec policzył nam 2600 szt-tak coś czuję, że zostanie,ale mieliśmy je w super cenie 2,50 brutto za sztukę, więc pewnie uda się odsprzedać.Spotykałam się w większości, że schodziło 1600 bloczków do naszych fundamnetów,ale to pewnie zależy od ilości warstw.Ja już wiem, że nie zamknę się w takiej kwocie jak Ty- u mnie robocizna będzie w sumie 52 tys.-więc liczę etap SSO ok.150 tys.

Co do Leyera- to słyszałam właśnie obiegowe opinie, że zależy jakiej jest produkcji-ponoć słowacki jest fajny,a polski kruszy się i jest dużo odpadów.jak z tym u Ciebie?Pisałeś, że mało odpadów-a skąd brałeś-tzn. znasz producenta?

Chętnie dowiedziałabym się jak ilościowo wyszedł Cię monolit-tzn. ile ton stali i m3 betonu?Dlaczego zdecydowałeś się na zmianę stropu?Ja cały czas waham się czy zrobić jak w projekcie czy zrobić monolit.tak mi się wydaje, że chyba tervia będzie tańsza,ale może się mylę???

Ponadto szokuje mnie ilość bloczków do fundamentów!!!Nasz budowlaniec policzył nam 2600 szt-tak coś czuję, że zostanie,ale mieliśmy je w super cenie 2,50 brutto za sztukę, więc pewnie uda się odsprzedać.Spotykałam się w większości, że schodziło 1600 bloczków do naszych fundamnetów,ale to pewnie zależy od ilości warstw.Ja już wiem, że nie zamknę się w takiej kwocie jak Ty- u mnie robocizna będzie w sumie 52 tys.-więc liczę etap SSO ok.150 tys.

Co do Leyera- to słyszałam właśnie obiegowe opinie, że zależy jakiej jest produkcji-ponoć słowacki jest fajny,a polski kruszy się i jest dużo odpadów.jak z tym u Ciebie?Pisałeś, że mało odpadów-a skąd brałeś-tzn. znasz producenta?

Strasznie dużo tych pustaków szalunkowych i strasznie tanie !!! ?

Wg mojej wiedzy standardowe mają rozmiary 50x...x25 (w środku szerokość ściany fundamentowej) a na m2 wchodzi 8 szt.

No ale może są jakieś inne ???:confused:

odnośnie stali na strop pisałem wcześniej

betonu weszło 16,7 m3.

Trzeba doliczyć koszt desek, stempli i gwoździ ale drewno można odsprzedać .

Po analizie kosztów strop monolit wyszedł mi taniej o 1/3.

Pustaki miałem z rodzimej produkcji z okolic Tarnowa