kasja83 29.04.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 gruby_ze_wsi fajnie, że zajrzałeś, bo już myślałam, że sama zostałam na placu boju:-)Faktycznie salon to spore pomieszczenie i ten strop musi być porządny.Na jakim etapie jesteś???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby_ze_wsi 01.05.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witaj kasja83 . Mamy ściany, dach, "ślepy" beton, instalacje wod-kan, elektryczną i czekam na okna, drzwi i bramę garażową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 02.05.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witaj kasja83 . Mamy ściany, dach, "ślepy" beton, instalacje wod-kan, elektryczną i czekam na okna, drzwi i bramę garażową. To super:-)Nie mogę się doczekać aż sami będziemy na tym etapie-przynajmniej będzie coś widać i oko cieszyć. Czy kwoty, które wstępnie kalkulowaliście, ze wydacie pokrywają się z rzeczywistością, czy raczej jest niemiłe zaskoczenie, ze już tyle poszło???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 witam, wszystkich, właśnie zaczynamy budowę domu 27.12d, będę wiec częstym gościem, a na razie to, czym mogę się podzielić to nasze zmiany w projekcie: przedłużenie ściany salonu (zrównanie ze ścianą schowka pod schodami), przesuniecie drzwi do gabinetu na dole tak, by wejscie było już z wiatrołapu (bo ma być tam gabinet, w którym będą przyjmowani klienci), skreśliłam 4 okna dachowe, 3 zostały i podnieśliśmy ściane kolankową w 1 z górnych sypialni, zeby były równe w obu sąsiadujących sypialniach i co najważniejsze - wysunęliśmy lukarnę, czyli zlicowaliśmy do przedniej ściany domu (będzie równo z drzwiami) i to tyle, a spiżarkę osbie chyba zostawię , a tak, na kuchenne graty, które nie są potzrebne na co dzień, ale jednak chodzić po nie gdziekolwiek dalej mi sie nie chce. piszcie, wstawiajcie fotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 i jeszcze do kasji83, zerknęłam w projekt i wyciągnięcie lukarny miało jakiś wpływ na więźbę, te drobne korekty projektant adapt. wprowadzil od razu, ale nie podam szczegółów, bo kiepsko zczytuję takie technologiczne rzeczy z projektu ). Co do okien jeszcze, zrezygnowalismy z dachowych w pokoju z lukarną, bo jest nieduży, a i tak dobrze doświetlony zwykłym oknem, z 1 dachowego w pokoju nad strychem (tam będzie nasza sypialnia) i z pokoju na klatce schodowej. Myślałam o wykreśleniu tych z bliźniaczych sypialni (redukcja kosztów ), ale mąz się uparł, ze to pokoje dziecięce, gdzie się uczą, czytają itp. i muszą być dobrze doświetlone, i chyba ma rację Obniżyliśmy tez okno w składzie opału, zeby łatwiej opał wrzucać i zrezygnowaliśmy z okna w schowku pod schodami (niech lepiej będzie chłodniej, gdyby znalazłyby się tam jakieś dajmy na to zieminiaki na zimę ). I jak pisałam wcześniej, wykreśliliśmy okno na klatce, bo jakoś nie "widzę" sposobu na mycie tego okna, a i tak pozostaje jeszcze 1. I z prawego okienka w garażu tez zrezygnowalismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 05.05.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 i jeszcze do kasji83, zerknęłam w projekt i wyciągnięcie lukarny miało jakiś wpływ na więźbę, te drobne korekty projektant adapt. wprowadzil od razu, ale nie podam szczegółów, bo kiepsko zczytuję takie technologiczne rzeczy z projektu ). Co do okien jeszcze, zrezygnowalismy z dachowych w pokoju z lukarną, bo jest nieduży, a i tak dobrze doświetlony zwykłym oknem, z 1 dachowego w pokoju nad strychem (tam będzie nasza sypialnia) i z pokoju na klatce schodowej. Myślałam o wykreśleniu tych z bliźniaczych sypialni (redukcja kosztów ), ale mąz się uparł, ze to pokoje dziecięce, gdzie się uczą, czytają itp. i muszą być dobrze doświetlone, i chyba ma rację Obniżyliśmy tez okno w składzie opału, zeby łatwiej opał wrzucać i zrezygnowaliśmy z okna w schowku pod schodami (niech lepiej będzie chłodniej, gdyby znalazłyby się tam jakieś dajmy na to zieminiaki na zimę ). I jak pisałam wcześniej, wykreśliliśmy okno na klatce, bo jakoś nie "widzę" sposobu na mycie tego okna, a i tak pozostaje jeszcze 1. I z prawego okienka w garażu tez zrezygnowalismy. Fajnie, że zawitałaś w tym wątku:-)Mam nadzieję, że będziesz częstym gościem i nawzajem będziemy podpowiadać sobie różne rozwiązania.Co,do okien to napewno też zredukujemy i też ze względu na koszty.Pochwal się gdzie budujesz i kiedy zaczynacie.Co do lukarny to wyciągacie ją do poziomu ściany frontowej mniej więcej coś jak u ren2904, czy też tworzycie jakiś balkonik???Jaki będziecie mieli strop i w jakij technologii budujecie fundamenty??Ja dziś jestem po burzy mózgów z architektem, bo cały czas waham się nad zmianą stropu z teriva na monolit i chyba zrobimy po prostu tańszy- co myślę będzie wskazywało na terivę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 buduję na opolszczyźnie, a zaczynamy lada tydzień (cicha nadzieja, że za 1- 2 tyg.). Lukarna będzie wysunięta, ale wydaje mi się, że mniej niż u ren2904 i nie chcę żadnych balkonów - wystarczą 2 na poddaszu . Raczej to będzie coś, jak w projekcie 46.12 z "dobrych projektów", ale bez balkonu i słupów . Fundamenty będą z bloczków betonowych (jeśli mieszkasz w okolicy opola lub niedaleko, to dam Ci namiar na tanią hurtownie), a co do stropu to szczerze mówiąc nie myśleliśmy o monolitycznym - za drogi , za to szukam zamienników terivy, bo ponoć takie są - tańsze, oczywiscie . Za to zastanawiamy się nad ścianami, czy z gazobetonu np. ytonga, jak w projekcie, czy z pustaków-cegły np. porothermu. Nie orientujesz się, co wychodzi taniej (biorąc pod uwage też ocieplenie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 nie wiem, czy nie mylę pojęc "gazobeton" i ytong - beton komórkowy , oświećcie mnie, prosze, czy to to samo, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby_ze_wsi 05.05.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 To super:-)Nie mogę się doczekać aż sami będziemy na tym etapie-przynajmniej będzie coś widać i oko cieszyć. Czy kwoty, które wstępnie kalkulowaliście, ze wydacie pokrywają się z rzeczywistością, czy raczej jest niemiłe zaskoczenie, ze już tyle poszło???? Jeżeli chodzi o kwoty.... nigdy nie dopasujesz się do założonych planów. Jak mówił klasyk "planowanie to lipa" to tak właśnie jest. Na każdym etapie coś wyskoczy nowego, "doradzonego", jakaś zmiana ale w końcowych rozliczeniach etapów nie jest źle. Zakładałem że przykryję w 110k a wyszło 125k więc uważam że jest spoko. Zakładając na samym początku że dany etap będzie realizowany z dana ekipą i z określonych materiałów, potem okazuje się np. że "dachowcy" którzy niewiele "biorą" za robotę są niewiele warci. Ale w końcu znalazłem, przez zupełny przypadek, ekipę po sąsiedzku , która wpięła mnie w napięty grafik , wodzu doradził jakie drzewo ,jakie pokrycie i takie tam i powiem szczerze warto było zapłacić więcej nawet niezaplanowanych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby_ze_wsi 05.05.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 buduję na opolszczyźnie, a zaczynamy lada tydzień (cicha nadzieja, że za 1- 2 tyg.). Lukarna będzie wysunięta, ale wydaje mi się, że mniej niż u ren2904 i nie chcę żadnych balkonów - wystarczą 2 na poddaszu . Raczej to będzie coś, jak w projekcie 46.12 z "dobrych projektów", ale bez balkonu i słupów . Fundamenty będą z bloczków betonowych (jeśli mieszkasz w okolicy opola lub niedaleko, to dam Ci namiar na tanią hurtownie), a co do stropu to szczerze mówiąc nie myśleliśmy o monolitycznym - za drogi , za to szukam zamienników terivy, bo ponoć takie są - tańsze, oczywiscie . Za to zastanawiamy się nad ścianami, czy z gazobetonu np. ytonga, jak w projekcie, czy z pustaków-cegły np. porothermu. Nie orientujesz się, co wychodzi taniej (biorąc pod uwage też ocieplenie?) Witam, jeżeli mogę się wtrącić. Obliczałem mój projekt na kilku materiałach i powiem szczerze... wszystko wychodzi podobnie ( biorąc pod uwagę docieplenie ,ekipę ( nie każda potrafi budować na kleju) oraz regionalnych producentów) Ytong wiadomo fajna sprawa ale jest drogi i jeszcze jedno ... uważam osobiście że Ytonga nawet 38 trzeba ocieplić (jednak jest u nas trochę za zimno). Rozważałem tańszego Solbeta komórkowego ale w końcu wybrałem thermopora 30 , którego jak pozostałe materiały trzeba ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 no, dzięki, pomogłeś, chyba właśnie zdecydujemy się na pustak ceramiczny (jeszcze nie wiemy, jaki - Max, porotherm np wienerbergera - choc ten chyba droższy - czy jeszcze czegoś szukac?).Chciałabym, zeby było względnie ciepło i niedrogo Pochwal się, jak rozłożyły Ci się koszty (te 125k na etapy), murarka moze byc bez robocizny, a dach - materiał i robocizna. I czym kryłeś dach? I gratuluję, jednak nie trzeba miec 350 k zeby skończyć...wiem, ze jeszcze sporo Ci zostało, ale na pewno zamkniesz się w duużo nizszej kwocie . Daj jakies fotki, pliiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) aha, i koniecznie napisz ile sztuk thermoporu Ci wyszło (jaki garaż - 1 czy 2 stan.?), a ile sztuk dachówki?rozumiem, że thermopor to ten pustak firmy Leier, czy jest jeszcze inny?ile placiłesz, bo na allegro znalazłam za 2,50 brutto, to chyba tanio, co? Edytowane 5 Maja 2011 przez colonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 thermopor firmy Leier czy jakis inny?ile płaciłes, bo na allegro znalazlam za 2,5 brutto+transport, oczywiście, to chyba tanio, co?Napisz, ile w ogóle wyszlo Ci sztuk pustaków oraz - dachówek i czym kryłeś dach?A czy belki dałes teriva, czy inne, czy moze monolit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 05.05.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 ee, poprawiałam i 2 razy wstawilam to samo , sorki, ucze sie dopiero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 06.05.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witajcie!colonna my będziemy budować z ceramiki i myślimy o Leyerze 30-bo wychodzi taniej niż porotherm i będziemy to docieplać styropianem 10 lub 12.Na ten rok mamy zaplanowane fundamenty- nie chcemy narazie brać kredytu.Zobaczymy co uda się zrobić za własne pieniądze. gruby_ze_wsi przyłączam się do colonna i proszę o jakiś oględny kosztorys tego, co wydałeś do tej pory. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colonna 06.05.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 kasja83, to jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji , bo po 1 tez przymierzamy sie do Leiera 30, a po 2 po najprawdopodobniej tez staniemy w tym roku na stanie zero, bo też nie chcemy brac jeszcze kredytu, a tyle ile się da, uzbierac do przyszlego roku i robić "za swoje" . ale chętnie zobaczyłabym jakiś kosztorys grubego ze wsi lub chociaz ilośc poszczególnych materiałów - glownie ile pustaków i ile dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby_ze_wsi 06.05.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 kasja83, to jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji , bo po 1 tez przymierzamy sie do Leiera 30, a po 2 po najprawdopodobniej tez staniemy w tym roku na stanie zero, bo też nie chcemy brac jeszcze kredytu, a tyle ile się da, uzbierac do przyszlego roku i robić "za swoje" . ale chętnie zobaczyłabym jakiś kosztorys grubego ze wsi lub chociaz ilośc poszczególnych materiałów - glownie ile pustaków i ile dachówki spx zaraz coś "posklejam" proszę o cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby_ze_wsi 06.05.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 kosztorys...? oki leier th 30 - 2700szt (tak apropo's fajna cena 2,5 ale trzeba sprawdzić czy nie ma dużo rozbitych bo gruzu nikt nie potrzebuje, przy zakupie z hurtowni każda rozbita szt. podlega reklamacji (przynajmniej tak było u mnie) całe 27szt ) leier max 220 - 800szt. (na ściany działowe i mury pod dach) strop monolit na dachu dachówka roben monza + czarna tobago 2400 szt. pod dachówką ...drewno 11m3 fundamentu z bloczków betonowych 680 szt. materiały 95k robocizna 30k pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 07.05.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 kosztorys...? oki leier th 30 - 2700szt (tak apropo's fajna cena 2,5 ale trzeba sprawdzić czy nie ma dużo rozbitych bo gruzu nikt nie potrzebuje, przy zakupie z hurtowni każda rozbita szt. podlega reklamacji (przynajmniej tak było u mnie) całe 27szt ) leier max 220 - 800szt. (na ściany działowe i mury pod dach) strop monolit na dachu dachówka roben monza + czarna tobago 2400 szt. pod dachówką ...drewno 11m3 fundamentu z bloczków betonowych 680 szt. materiały 95k robocizna 30k pozdrawiam Chętnie dowiedziałabym się jak ilościowo wyszedł Cię monolit-tzn. ile ton stali i m3 betonu?Dlaczego zdecydowałeś się na zmianę stropu?Ja cały czas waham się czy zrobić jak w projekcie czy zrobić monolit.tak mi się wydaje, że chyba tervia będzie tańsza,ale może się mylę??? Ponadto szokuje mnie ilość bloczków do fundamentów!!!Nasz budowlaniec policzył nam 2600 szt-tak coś czuję, że zostanie,ale mieliśmy je w super cenie 2,50 brutto za sztukę, więc pewnie uda się odsprzedać.Spotykałam się w większości, że schodziło 1600 bloczków do naszych fundamnetów,ale to pewnie zależy od ilości warstw.Ja już wiem, że nie zamknę się w takiej kwocie jak Ty- u mnie robocizna będzie w sumie 52 tys.-więc liczę etap SSO ok.150 tys. Co do Leyera- to słyszałam właśnie obiegowe opinie, że zależy jakiej jest produkcji-ponoć słowacki jest fajny,a polski kruszy się i jest dużo odpadów.jak z tym u Ciebie?Pisałeś, że mało odpadów-a skąd brałeś-tzn. znasz producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby_ze_wsi 08.05.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Chętnie dowiedziałabym się jak ilościowo wyszedł Cię monolit-tzn. ile ton stali i m3 betonu?Dlaczego zdecydowałeś się na zmianę stropu?Ja cały czas waham się czy zrobić jak w projekcie czy zrobić monolit.tak mi się wydaje, że chyba tervia będzie tańsza,ale może się mylę??? Ponadto szokuje mnie ilość bloczków do fundamentów!!!Nasz budowlaniec policzył nam 2600 szt-tak coś czuję, że zostanie,ale mieliśmy je w super cenie 2,50 brutto za sztukę, więc pewnie uda się odsprzedać.Spotykałam się w większości, że schodziło 1600 bloczków do naszych fundamnetów,ale to pewnie zależy od ilości warstw.Ja już wiem, że nie zamknę się w takiej kwocie jak Ty- u mnie robocizna będzie w sumie 52 tys.-więc liczę etap SSO ok.150 tys. Co do Leyera- to słyszałam właśnie obiegowe opinie, że zależy jakiej jest produkcji-ponoć słowacki jest fajny,a polski kruszy się i jest dużo odpadów.jak z tym u Ciebie?Pisałeś, że mało odpadów-a skąd brałeś-tzn. znasz producenta? Strasznie dużo tych pustaków szalunkowych i strasznie tanie !!! ? Wg mojej wiedzy standardowe mają rozmiary 50x...x25 (w środku szerokość ściany fundamentowej) a na m2 wchodzi 8 szt. No ale może są jakieś inne ??? odnośnie stali na strop pisałem wcześniej betonu weszło 16,7 m3. Trzeba doliczyć koszt desek, stempli i gwoździ ale drewno można odsprzedać . Po analizie kosztów strop monolit wyszedł mi taniej o 1/3. Pustaki miałem z rodzimej produkcji z okolic Tarnowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts