Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-27.12 pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A my jutro kopiemy fundamenty i zalewamy, jeśli oczywiście wszystko pójdzie zgodnie z planem. Mam skręt żołądka jak przed egzaminem. Jeśli kogoś interesują jakieś szczegóły z tego etapu to jutro będę już trochę wyedukowana. Pozdrawiam

Jak tam po pierwszym dniu???Wszystko poszło zgodnie z planem????Ile Wam weszło betonu?

Witam po dość dużej przerwie znowu tutaj zaglądam, a wiec tak cała zabawę z budową rozpoczęliśmy około marca 2010r. a teraz jesteśmy na etapie zalewania stropu a później dach i reszta. Narazie wydaliśmy :

KOSZTORYS DOMU

1. Geodeta 300zł

2. Architekt 1.400zł

3. Projekt domu 1.900zł

4. Energetyka 2.770zł

5. Skrzynka na siłę 500zł

6. Warunki przyłącza wody 32zł

7. Geodeta 600zł

8. Beton 6.590zł

9. Energia elektryczna zużycie 220zł

10. Dokumentacja przyłącza wodociągowego 500zł

11. Kierownik budowy 1.800zł (1.200 po)

12. Bloczki fundamentowe 3.000zł

13. Firma - robocizna 10.000zł (18.000 po -kwota bez dachu)

14. Stal, drut, transport, piasek, żwir + robocizna 4.800zł

15. Cement, wapno, kleje, 2.400zł

16. Papa, bloczki Parotherm 25, nadproża, w-z 9.860zł

poz. 15. + 16.= 10.000zł bez vat zapłacono

17. Folia kubełkowa 184zł

18. W-Z 2532 pustak szalunkowy 1 439zł

19. W-Z 2770 komin rondo, kanały wentylacyjne, nadproża, Parotherm 25 cd.

4.156zł

20. W-Z 2843 cegła pełna 314zł

Suma 46.465zł

Suma dotyczy stanu do zrobionego parteru, + cała dokumentacja , liczę zamknięcie się w kwocie ok 120-130k za stan surowy z dachem (z dachówką)

Budujemy dom 27.12a ,parę małych zmian było, okna dachowe zostają dlaczego? może dlatego żeby było jaśniej a po za tym zimą pokoje nagrzewają się szybciej promieniami słońca, co rekompensuje ubytki ciepła nocami a nawet wg. różnych obliczeń wychodzi się na plus.

Budujemy w Gnieźnie/Wielkopolska

• 2 weeks później...
Dzisiejszy dzień- szaleństwo!!!Pogoda nas nie rozpieszcza-niby ciepło,ale dzień, w dzień dolewa...A dziś udało się zrobić tyle, że masakra!!!!!Wykopane fundamenty, zazbrojone i wylane ławy.Teraz zastrzelę Was informacją ile weszło mi betonu na ławy W27.12d z garażem dwustanowiskowym: 25 kubików betonu!!!!!!!:jawdrop:Z tego co tutaj wyczytałam jest to absolutny rekord!!!!!!!!!porażka...

witajcie po długiej przerwie (czasu ciągle brak...:(), kasja, mnie wyszło niewiele mniej: 20,5 kubika. Zamówilismy 21 i te 0,5, które zostało dolaliśmy w 1 miejscu, dzięki czemu z tymże miejscu wyjdzie mniej bloczków (się dopiero robią ;/) Też buduje z garażem 2 - stanowiskowym :/, a fundament jest głęboki coś na 70 cm.

A ile kosztował Was 1 m3?

Edytowane przez colonna

colonna cały fundament mamy wysoki na 1,6 (ławy 30 cm wysokie)- nie wiem ile z tego jest w ziemi, ile będzie wystawać(bo jesteśmy w trakcie). Także wg projektu to mamy tylko 10 cm wyższe niżby to wynikało z założeń projektanta.Moim pierwszym i poważnym błędem był wybór architekta adaptującego projekt.Dziewczyna jest bardziej papieska od papieża!Skoro innym budowniczym wyszło zdecydowanie mniej betonu na ławy i mniej bloczków(bo już teraz wiem, że zużyjemy dużo więcej niż inni) to widocznie na etapie adaptacji ich architekci uznali, że można zmniejszyć ilość materiałów, a ta moja pozostawiała wszystko, a moja działka nie leży na jakimś trudnym terenie...Fundamenty wyjdą nas w sumie z 7-8 tys, więcej niż zakładaliśmy....porażka.Co do ceny betonu udało nam się załatwić bez fry- B20 205 zł kubik(przynajmniej dzięki naszym gimnastykom, użyciu różnych znajomości udaje się kombinować jeśli chodzi o ceny itd.)

witam, juz od jakiegos czasu was podczytuje. My jeszcze na etapie bardzo bardzo wstepnym. Załatwiamy własnie działke jesli sie wszystko uda po naszej mysli to moze w tym roku przed sama zima zalejemy fundamenty a porzadna budowa powinna ruszyc w przyszłym roku. Na razie mamy umowe na dzialke i wiemy ze cchemy projekt W27-12. Z tym ze w wersji podstawowej. Jak widze wszyscy tu buduja wersje z osobnym garazem i az dziwne ze nie ma nikogo na wersje standard;/ A moze jest?? My bedzimy budowac w pomorskim wiec jakby stał tu gdzies w okolicy juz taki domek to chetnie bysmy obejrzeli . Wiemy juz mniej wiecej jakie zmiany bedziemy chciueli robic i chcemy zamawiac projekt . I tu nasuwa sie moje pierwsze pytanie . Czy zamawialiscie projekt z kosztorysem odrazu?? Bo jesli i tak trzeba wziasc lokalnego projektanta pozniej to czy jest sens zakupu kosztorysu ktory sie bedzie potem przerabiac czy nie lepiej odrazu zlecic to lokalnemu? jakie macie doswiadczenie w tej sprawie

saraneta witaj:-)Fajnie, że dołączyłaś do forum.Ja bardzo często tu zaglądam,ale jak sobie porównam "życie" tego wątku z innymi-mam wrażenie, że wszyscy się już wybudowali:-)A szkoda- bo wymiana doświadczeń-rzecz bezcenna.My nie zamawialiśmy kosztorysu ( w mojej ocenie-ceny są tak różne w zależności od regionu, że nie wiem czy to ma sens).Nasz lokalny projektant zaadaptował nam projekt- naniósł niezbędne zmiany,ale żadnego kosztorysu nie robił.Z tym, że nie wiem czy to ogólna praktyka, bo ja już tutaj wspominałam, że jestem z jego pracy bardzo niezadowolona.Dziś właśnie kończą nam się fundamenty-zalewamy płytę.Jak wszystko podliczę-chętnie podzielę się kosztorysem.Czy domek będziecie budowac sami, czy firma??Wiele firm budowlanych przygotowuje takie wstępne kosztorysy.

Witam,

sledze wszystko co piszecie na temat projektu w27- 12 d,

zaczelismy niedawno budowe tegoz oto domku, fundamenty juz wylane , lada dzien czekamy na ekipe kiedy beda szly mury w gore,

budowa jest niedaleko Legnicy,

BARDZO ALE TO BARDZO dlugo czekalismy nan wydanie wyszystkich pozwolen, lacznie z bledami i niedopatrzeniami urzedow, podzialem dzialki, odrolnieniem, ziemia jest III klasy, to 1,6 roku, a bron boze zadzwonic do urzedu i zapytac sie jak idzie sprawa, udzad to swietosc, nikogo nie moze pospieszac,

ale papierologia skoncozna , wprowadzilismy kilka zmian, architekt i firma juz budowali ten domek,

postaram sie troszke wkleic zdjec, oraz opisac zmiany,

do zobaczenia

a jak Wam ida sprawy budowy,

pozdrawiam

Witam,

dziekuje kasja za przywitanie , tak jak powiedzialam skonczylismy juz fundamenty, stan zero skonczony wydatki to 50000zl, fakt , ze wzielismy drozsze materialy , lepsza izolacje grubszy steropin, przetraszyl nas koszt pospulki to 6000zl,

a lada dzien ruszamy dalej, a dach przewidujemy polozyc w sierpniu firma juz zamowiona no i przed zima polozyc okna drzwi, a w zimie klasc instalacje w srodku,

wiekszosc materialow juz kupionych, pozostalo tylko drzewo na dach,

piszecie tutaj o kosztorycie jak dla mnie to nie ma sensu, po pierwsze lepiej przed rozpoczeciem budowy pojezdzic po hutrowniach budowlanych i zorientowac sie jaki oni proponuja kosztorych, jesli bierze sie materialy w jenej hutrowni to zawsze cos mozna cos uczknac, my duzo materialow kupilismy jeszcze w zeszlym roku , zanim podniesli wat.

Budujemy dom z firma , dwiema , jedna dach druga mury.